Прескочи до съдържание

За Брюксел и околностите

qwerty

Препоръчани мнения

Преди 1 час, ivelina666 каза:

Бихте ли ми изяснили относно градския транспорт в Брюксел. Ще сме за 1 ден там с мъжа ми и ще сменим 3-4 пъти метро и трамвай. Ако си вземем дневна карта от 7.50 евро, трябва ли да се плаща отделно 5 евро за пластиката или тя е за друг вид пътуване, че не ми стана съвсем ясно? Другият вариант е да си купуваме отделно билетчета по 2.10 евро. Друга опция за нашия случай има ли удачна?

Това не е пластика в този вид в който си го представяш и се купува от автоматите в метрото.Струва само 7.50

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря. А понеже пише, че единичните билетите важат 60мин от първото валидиране, ако изляза, да речем, от метрото и след 15мин пак вляза и съм в рамките на тези 60мин, мога ли със същия билет да вляза или трябва нов? Съжалявам за тъпите въпроси :) 

Връзка към коментар

преди 3 минути , ivelina666 каза:

Благодаря. А понеже пише, че единичните билетите важат 60мин от първото валидиране, ако изляза, да речем, от метрото и след 15мин пак вляза и съм в рамките на тези 60мин, мога ли със същия билет да вляза или трябва нов? Съжалявам за тъпите въпроси :) 

Виж ТУК 

Не прочетох въпроса ти.Сигурно може,не знам аз винаги си купувам дневни карти.

Редактирано от traveler
Връзка към коментар

Точно там четох, но не ми стана много ясно. Пише, че единичния билет е за 1 пътуване, но може и да се сменят линии. Предполагам в рамките на тези 60мин. Но ако се излезе от метрото и после се прекачиш на трамвай или пак на метро?

Връзка към коментар
преди 1 час, ivelina666 каза:

Пише, че единичния билет е за 1 пътуване, но може и да се сменят линии. Предполагам в рамките на тези 60мин. Но ако се излезе от метрото и после се прекачиш на трамвай или пак на метро?

Може, ако от часа на валидиране на билета до момента в който ще се качиш отново на какъвто и да е транспорт са минали по-малко от 59 минути. Аз лично съм го пробвала преди година и работи.

Моето лично мнение е, че дневната карта е добър избор за пътуване из града.

Редактирано от Lyubina
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 11 минути , ivelina666 каза:

А кой музей на шоколада бихте ми препоръчали - този в Брюксел или в Брюж? И заслужава ли си като цяло?

Не съм ходила в Брюж в музея и не мога да дам препоръки. В Брюксел музеят на шоколада е мъничък, но ако времето е лошо или нямате други планове може да влезете. Той е в историческия център на града и няма да отнеме време.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

А относно шатъла на Флибко от Гент към летището, мога ли, ако реша, да се кача на по-ранен от този, който съм резервирала?

И къде точно около гарата спира/тръгва?

Редактирано от ivelina666
Връзка към коментар
преди 14 минути , ivelina666 каза:

А относно шатъла на Флибко от Гент към летището, мога ли, ако реша, да се кача на по-ранен от този, който съм резервирала?

И къде точно около гарата спира/тръгва?

На билет с Флибко от летището в Шарлероа до Гент имаше точен час, така че не е много сигурно дали ще може да се ползва по-ранен автобус. Може би ако има свободни места в обратно посока ще е ОК, имайки предвид че автобусът първо ще е минал през Брюж и после няма друга спирка до Шарлероа. Някой ако е пробвал може да даде инфо повече евентуално. Но тези автобуси не са много на често и не знам дали има смисъл от подобна операция.

Карта на спирката в Гент, до самата сграда на ж.п. гарата е: https://www.flibco.com/en/bus_stops/72

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Това със шатълите съм го "играла" само веднъж, та .....не знам. Доста хора от тук минаха през Гент и Брюж през последните години, дано имат опит и да споделят.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте,
предстои ни пътуване до Белгия. 3-ма души сме. За съжаление ще спим само в Брюксел. Интересува ме може ли да ползваме този Rail Pass за 3-мата едновременно, единия ден да отидем до Остенд, а другия - до Брюж? И трябва да пишем с химикал до къде се пътува ли ?
И още нещо - от къде се купува - от сайта или на място ?

Редактирано от valenciq
Връзка към коментар

Ето информацията за Rail Pass:

Цитат

Rail Pass: get where you’re going for only € 7.70

Travel alone or with others for the low price of only € 7.70 per trip. The Rail Pass takes you where and when you want to go.

• Discount pass: 10 journeys for € 77 in 2nd class
  • To any destination in Belgium
  • 1 or more passengers on one Rail Pass
  • No restrictions for a year
  • More comfort: € 118 in 1st class

попълва се на ръка, с химикал датата, начална и крайна точка на пътуването. Купуват се от касите на всички гари. От сайта не съм пробвала, но принципно в Белгия няма разлика в цените на билетите/пасовете, независимо дали си ги купувате он-лайн, от билетен автомат или от гише на гарата. Единствената разлика в цените е на градския транспорт - дали ще купите билет от автомат преди да се качите на транспорта, или от шофьора на автобуса.

Връзка към коментар

Здравейте! С приятели сме планирали  едно 3- дневно пътуване до Брюксел. Понеже е през уикенда  възнамеряваме един ден да отидем от Брюксел до Брюж с влак като си закупим "weekend return" билети. Интересува ме - връщайки се от Брюж към Брюксел може ли да слезем в Гент за 2-3 часа и после да продължим отново към Брюксел?

Връзка към коментар

Някъде имаше коментари по темата. Теоретично е възможно, при условие че не е минал кондуктор да Ви "валидира" билетите. Иначе трябва да го коментирате на касата, от където си купувате билетите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 12 часа, Lyubina каза:

Някъде имаше коментари по темата. Теоретично е възможно, при условие че не е минал кондуктор да Ви "валидира" билетите. Иначе трябва да го коментирате на касата, от където си купувате билетите.

Благодаря. А относно картите GO PASS 1 - това "билет за лица до 26 год." само за една дестинация ли се явява или ако се вземе може да се пътува до различни места? Като проверявах цените за уикенд-билети до Льовен за възрастен е 6,40 Е, а  GO PASS 1 - 12,40, което ме обърква и не знам какъв билет да купя за 17-годишна тинейджърка.

Връзка към коментар

Go Pass 1 e билет на цена за младежи до 26 години и е на цена 6,20€ за всички точки от Белгия. При условие, че имате уикенд билети до Льовен за 6,40... Дали уикенд тарифата важи и за този тип билети не мога да кажа. Френският ми не е толкова добър, но при условие че пише че е за единично пътуване, по-добре си вземете уикенд билети. Допълнително, имайте предвид, че ако отидете на гише да си купите билетите, самите служители ще ви издадат най-изгодния за вас билет. Не мога да се оплача от липсата на почтеност там (поне по моя скромен опит)

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 16 минути , Lyubina каза:

Go Pass 1 e билет на цена за младежи до 26 години и е на цена 6,20€ за всички точки от Белгия. При условие, че имате уикенд билети до Льовен за 6,40... Дали уикенд тарифата важи и за този тип билети не мога да кажа. Френският ми не е толкова добър, но при условие че пише че е за единично пътуване, по-добре си вземете уикенд билети. Допълнително, имайте предвид, че ако отидете на гише да си купите билетите, самите служители ще ви издадат най-изгодния за вас билет. Не мога да се оплача от липсата на почтеност там (поне по моя скромен опит)

Благодаря.

Връзка към коментар
преди 18 часа, DGTG каза:

Здравейте! С приятели сме планирали  едно 3- дневно пътуване до Брюксел. Понеже е през уикенда  възнамеряваме един ден да отидем от Брюксел до Брюж с влак като си закупим "weekend return" билети. Интересува ме - връщайки се от Брюж към Брюксел може ли да слезем в Гент за 2-3 часа и после да продължим отново към Брюксел?

Най-изгодният (и най-чист и легален) вариант ви е да си купите 2 Weekend билета - Brussels - Gent - Brussels (10.20€) + Gent - Brugge - Gent (7.80€) или общо 18.00€ отиване и връщане с разглеждане на Гент. Ако си купите двупосочоен weekend ticket Brussesl - Brugge (15.60€) + еднопосочен Brussels - Gent (9.20€), тоталът ви излиза 24.80€.

Редактирано от chandni
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте , имаме възможност за пътуваме до Брюксел в началото на декември , но до летището Шарлероа . Полета пристига в четвъртък вечерта в 22,15ч доколкото знам шатълите от летището до някоя от гарите в Брюксел са на 30 минути  и се пътува около час ? Тази въпросна гара близо ли е до центъра че обмислям там да се търси хотел ?

Обратния полет до БГ е в неделя в 15,50 ч отново от Шарлероа 

Какво ще препоръчате да се огледа за това време в Брюксел ? Какво интересно има около центъра на града ?

Реално имаме на разположение като дни целия петък , цялата събота и неделя до обяд ? Какво според вас ще има време да се обиколи за това време ?

Двама възрастни с деца на 4 и 11 години , къде ще препоръчате да отседнем ?

Изгодно ми излиза да резервирам в този хотел  (не държа на лукс , само да има легла и баня за пренощуване ) в добър район ли се намира и далеч ли е от спрката на шатъла от Шарлероа ?

http://www.hotelmanhattan.be/

Как се цените там , Белгия никога не сме посещавали ?

Връзка към коментар
Мирослав Василев

Здравей. Ето тук можеш да видиш, къде се намира спирката на шатъла и разстоянието до хотела. Бих препоръчала да отскочите и до друг град щом имате два дни, примерно Брюж или Гент. Основните забележителности в Брюксел са на пешеходно разстояние, само Атомиум се намира по-встрани.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

В пътеводителя на Брюксел съм дала доста информация за това какво и къде може да се види в града. Гара Миди е сравнително централно разположена, но за деца не винаги разстоянието е пешеходно. Все пак, това е най-големият транспортен център на Брюксел и от там минават две линии на метрото, които ще те отведат до центъра (а и не само) почти до всяка точка на града.

Като говорим за деца, ако имате интерес, освен музея на шоколада, който е на няколко метра от централния площад, предлагам ето този музей на играчките. На сайта има информация и на английски, и на други езици. Входът за деца е 5,50€, за възрастни 6,50€, а виждам че предлагат и фамилни билети за по 20€. Намира се малко в страни от центъра, но все пак в централната градска част, можете да използвате метростанция Madou. Алтернатива е музеят на комиксите. Белгийците вярват, че Белгия и Брюксел специално е световен център на комиксите. Всяка година организират дори фестивал, посветен на комиксите.

Хотелът, който сте избрали е в приличен район, оживено е, много близо до центъра и до Северната гара. Точно срещу него има спирка на метрото, линии 2 и 6, които всъщност минават и през Гара Миди, където спира шатълът от Шарлероа, така че ако не ви ходи тези почти 4 км пеш, спокойно се качвайте на метрото и слизате на спирка Rogier. От там наистина сте на пешеходно разстояние до всичко по-интересно от града. От разположената в съседство Северна гара (Gare du Nord) спокойно може да хванете влаковете за където си поискате :) с изключение основно на международните дестинации.

Ако имате интерес към музиката, мое предпочитание е музеят на музикалните инструменти, намира се почти в идеалния център на града, почти до Кралския дворец.

До зоологическата градина, очевидно е, няма как да стигнете, но все пак: Pairi Daiza Може да се стигне с влак до там.

Последно: пригответе си влаго и ветроустойчиви дрехи и шапки/качулки. Ако завали, чадъри не ви спасяват. Температурите обикновено не са много ниски, но в комбинация с висока влажност и вятър, който духа от всички посоки, не са много приятни :) 

Приятно забавление!

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Е, ми....  зима си е.

преди 58 минути , valenciq каза:

Също искам да попитам, ще ходим до Остенд и мислим да се разходим с крайбрежния трамвай. Коя посока е по-интересна - на север или на юг :)

Там нямам опит, аз обикновено си пътувах с кола и до туристическия трамвай не съм допирала. Да си призная, Остенде не ми допадна. Освен това, по крайбрежието времето е още по-неприятно, особено през зимния период.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.