Прескочи до съдържание

За Брюксел и околностите

qwerty

Препоръчани мнения

Ние ще бъдем другата седмица в Брюксел. Пристигаме около полунощ с шатъла от Шарлероа на гара Миди. Видях, че до към 0.40 ч. има трамвай 32, който има спирка на гара Миди и ще ни закара близо до хотела. Не ми е много ясно как да я намерим тази спирка. Може ли да помогнете? Спирката на трамвая под земята ли е? По-долу слагам картата. Ще можем ли да купим билети директо от шофьора?

Shuttle_to_t32Stop.jpg.67bb6d786259fb2fb9013b9df1892f2e.jpg

Връзка към коментар

Искам да предупредя да имате едно наум с пристигането в Шарльороа - миналата есен по това време пристигнахме с полета от София около 23:30. Навън имаше около 200 (!!) човека, чакащи трансфер за Брюксел. След около час чакане в студа и няколко "извънредни" автобуса, опашката намаля, останахме сред последните пътници и последния автобус дойде към 1 часа, пристигнахме в Брюксел след 2 и нямаше обществен транспорт. От Миди до хотела трябваше да платим такси (около 15 евро излезе) и беше ужасно преживяване като цяло.

Опитите за разговори със служителката на Флибко на летището не помогнаха  - били претоварени, всеки петък вечер било така. Типично отношение на монополист - Флибко са единствената фирма по тази линия, алтернативата с влак през Шарльороа не е по-удобна, а и е невъзможна толкова късно.

Препоръката ми е по възможност да се спи поне първата вечер някъде около Миди, за да си спестите такситата до други райони, ако или полета се забави или има натоварване на трансферите.

Спане в хотел около летището не е вариант - има няколко твърде скапани по моите представи хотела (и не особено евтини), до които трябва да се отиде или с платен трансфер към хотела или с такси, защото летището е оградено отвсякъде и вход/изходите, през които може да мине пешеходец, са на километри от изхода на сградата на самото летище.

Връзка към коментар

Ми аз имам съвсем прясна информация за хотелите около летището на Шарлероа.... не са чак толкова зле, а достъпа поне до този който ние бяхме букнали (ibis Budget Charleroi Airport) се стигаше по бетонирана пешеходна пътека и разстоянието  се взима за около 20 мин.

Предпочетох да спим там вместо да се притеснявам дали няма да си изтървем шатъла

Редактирано от wiliko
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

.. не знам защо някой би дал едни пари за път  ,за да даде пари за спане ;

след като на другата сутрин може да даде пари само за път ....

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 55 минути , wiliko каза:

достъпа поне до този който ние бяхме букнали (ibis Budget Charleroi Airport) се стигаше по бетонирана пешеходна пътека и разстоянието  се взима за около 20 мин.

Това е интересно, имаше и други запитвания във форума за спане в близките хотели. 
Би ли посочила на картата откъде се минава, че гугъл мапс дава един крив маршрут, който освен това минава по пътища без тротоари ...:unsure:

image.png.abeed49e9f86365402b03aa9cc89e1c6.png

Връзка към коментар
преди 52 минути , theo каза:

.. не знам защо някой би дал едни пари за път  ,за да даде пари за спане ;

след като на другата сутрин може да даде пари само за път ....

прости невежеството ми, но ми убягва идеята на това твърдение... ти да не би като пътуваш да не спиш по хотели....или просто спиш по места където не плащаш...

преди 26 минути , Фичо каза:

Това е интересно, имаше и други запитвания във форума за спане в близките хотели. 
Би ли посочила на картата откъде се минава, че гугъл мапс дава един крив маршрут, който освен това минава по пътища без тротоари ...:unsure:

image.png.abeed49e9f86365402b03aa9cc89e1c6.png

точно както ти го е начертала навигацията, и аз се притеснявах дали ще може да стигнем пеша, че шатъла струваше 8 € на човек, но няма изобщо затруднение за достъпа до този хотел, а тротоари си има като слънце

Редактирано от wiliko
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, wiliko каза:

прости невежеството ми, но ми убягва идеята на това твърдение... ти да не би като пътуваш да не спиш по хотели....или просто спиш по места където не плащаш...

....................................................

..защото сутринта има ранен полет на другата нискобюджетка ,и не ти се налага  да стигаш късно и да се луташ по нощите ....:)

пп

съответно излишни пари да даваш за хотел ...

;)

ппп

т.е. чети внимателно , но пък парите са си твои  -_-

Редактирано от theo
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , theo каза:

..защото сутринта има ранен полет на другата нискобюджетка ,и не ти се налага  да стигаш късно и да се луташ по нощите ....:)

пп

съответно излишни пари да даваш за хотел ...

;)

ппп

т.е. чети внимателно , но пък парите са си твои  -_-

Ми в случая парите бяха от Раян...но всеки сам си знае и планира...харчовете... 

Връзка към коментар
преди 6 часа, alienad каза:

Ние ще бъдем другата седмица в Брюксел. Пристигаме около полунощ с шатъла от Шарлероа на гара Миди. Видях, че до към 0.40 ч. има трамвай 32, който има спирка на гара Миди и ще ни закара близо до хотела. Не ми е много ясно как да я намерим тази спирка. Може ли

На Gare du Midi има трамвайна спирка под земята - на трамваите 3 и 4. Не съм сигурна за 32, има и наземна спирка на гарата, така че може и да не е под земята. Като гледам картата долу, ми се струва, че спира точно на спирката на 3 и 4. Това ще рече, че не може да си купите билет от ватмана, защото на Gare du Midi, за да се отиде на трамвайната спирка, се минава през портичките. Точно до тях има автомати за билети.  

32_1.gif

Връзка към коментар
преди 2 часа, stanislavpp каза:

Да, Галя визираше,  че  е алогично да се вземе късният полет на Раян вместо сутрешният на следващата сутрин Уиз .

Всичко е "според зависи"... Моите вечерни билети до Шарлероа са по 2€, шатълът на Flibco - 5€... 3 нощувки в централната част на Брюксел за под 80€... Въпреки, че имам и Wizz discount, не мисля, че можех да получа по-добра оферта със суршния полет... 

Редактирано от chandni
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 14 часа, Ushakal каза:

На Gare du Midi има трамвайна спирка под земята - на трамваите 3 и 4. Не съм сигурна за 32, има и наземна спирка на гарата, така че може и да не е под земята. Като гледам картата долу, ми се струва, че спира точно на спирката на 3 и 4. Това ще рече, че не може да си купите билет от ватмана, защото на Gare du Midi, за да се отиде на трамвайната спирка, се минава през портичките. Точно до тях има автомати за билети.  

32_1.gif

Благодаря за информацията. Щом на трамваи 3 и 4 спирката е под земята, може би и на 32 е там, защото той е нещо като вечерния им вариант. Започва от 20.00 ч. до към 1.00 ч. Дано бързо да се ориентираме на място. Ще разкажа след това как е точно.

Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...
На ‎17‎.‎11‎.‎2017‎ г. в 10:09, Lyubina каза:

До зоологическата Pairi Daiza може да се стигне с влак.

@Lyubina, моля за помощ, от един час се мъча и доникъде не стигам. От сайта на Pairi Daiza пишат, че с влак на белгийските нац.железници може да се стигне до там и насочват към този сайт http://www.belgianrail.be/fr/loisirs/bexcursions/parcs-naturels-animaliers/pairi-daiza.aspx

Обаче от къде да  го хвана този влак???:(  Адресът ми в Брюксел е Bd. Adolphe Max.

Gare di Midi ми е близо. Предварително благодаря за помощта:), много ми е важно предварително да знам как да стигна от Брюксел до Pairi Daiza.

Връзка към коментар

Това което google map дава като маршрут е влак от Gare de Bruxelles-Central.

Имайте на предвид, че по информация на сайта парка отваря на 31-ви Март и в момента е затворен.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Емика каза:

Обаче от къде да  го хвана този влак???:(  Адресът ми в Брюксел е Bd. Adolphe Max.

Gare di Midi ми е близо. Предварително благодаря за помощта:), много ми е важно предварително да знам как да стигна от Брюксел до Pairi Daiza.

Можеш да хванеш влак от Midi, като имаш 2 смени. Обърни внимание, че на едната смяна имаш кратко време за трансфер и ти гарантират връзката ако закъснението е до 7 минути.

Pairi.png.6c8ebcbbe201d33b4101680bbb2ec438.png

Ето по-подробно:

Pairi.png.066db73229686dcda500142964b06e5c.png

• Браво 1
Връзка към коментар

@Емика, тъй като на работа нямам свободен достъп до форума ти отговарям със закъснение и отговорът ми само потвърждава казаното преди мен.

Първо, наистина паркът е затворен до края на март тази година.

И второ, може да хванете влак и от двете гари, при всички положения имате смяна.

А в момента няма инфо за тази B-excursion вероятно защото просто паркът не работи и няма защо да организират такава. :) 

Връзка към коментар
преди 4 часа, Lyubina каза:

@Емика, тъй като на работа нямам свободен достъп до форума ти отговарям със закъснение и отговорът ми само потвърждава казаното преди мен.

Първо, наистина паркът е затворен до края на март тази година.

И второ, може да хванете влак и от двете гари, при всички положения имате смяна.

А в момента няма инфо за тази B-excursion вероятно защото просто паркът не работи и няма защо да организират такава. :) 

Благодаря! Аз ще ходя през април, ще следя, през март би трябвало да пуснат информация.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
On ‎28‎.‎2‎.‎2017‎ г. at 3:58 PM, ruwenzogy said:

Tо мойта логистика е малко сложна. Сутринта пристигаме на Шарлероа от София с УИЗ. После хващаме за по 5 евро шатъла на Флибко  до Брюксел Миди. ....

Нещо май не съм разбрала, 5 евро от Шарлероа до Брюксел Миди? Мислех си, че е от порядъка на 11евро.

Има ли разлика в цената на билетите, закупени от автомат/шофьор или онлайн?

Не можах да разбера спирката на шатъла от летище Шарлероа, до къде е в Брюксел -  Адолф Макс 132 или не съм разбрала правилно?

Редактирано от goldeneyeful
Връзка към коментар
преди 49 минути , goldeneyeful каза:

Нещо май не съм разбрала, 5 евро от Шарлероа до Брюксел Миди? Мислех си, че е от порядъка на 11евро.

Има ли разлика в цената на билетите, закупени от автомат/шофьор или онлайн?

Не можах да разбера спирката на шатъла от летище Шарлероа, до къде е в Брюксел -  Адолф Макс 132 или не съм разбрала правилно?

Цените на шатъла варират в зависимост кога и как си купите билетите. Обикновено първите няколко билета за деня са по 5 €, ако се купени предварително, онлайн. Купени на място са си по 14 €. Дали има разлика между автомат/шофьор вече не знам, че последните две години не съм минавала от там. Спирката на шатълите от Шарлероа е само една в Брюксел и това е Gare du Midi.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , Lyubina каза:

Вече? Оле... знам си аз, че ако тръгна пак в онази посока ще е по-добре да си наема кола. ;) 

Ако се купуват онлайн, цената не надвишава 14€, но на място събират и 3€ административна такса или нещо от сорта.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
1 hour ago, Lyubina said:

Цените на шатъла варират в зависимост кога и как си купите билетите. Обикновено първите няколко билета за деня са по 5 €, ако се купени предварително, онлайн. Купени на място са си по 14 €. Дали има разлика между автомат/шофьор вече не знам, че последните две години не съм минавала от там. Спирката на шатълите от Шарлероа е само една в Брюксел и това е Gare du Midi.

Странно, при положение, че самолетът каца около 8 местно време, кога е най-удачно човек да си купи билети за Шатъла,  за да улучи петте евро? :)

Благодаря ти, Любина!

ПС: забравих да попитам, дали от exit 4, на самото летище тръгва шатъла?

Редактирано от goldeneyeful
Връзка към коментар

Местното време няма нищо общо. Колкото по-рано купиш билетите, толкова по-голям е шансът да има билети от 5€. Когато разпродадат Х броя билети за съответната дата по 5€, цената се качва на 10€. Когато и 10-евровите се разпродадат, цената става 14€ и повече не се вдига.

Като се излезе от терминала, се тръгва леков наляво, минава се през едни заграждения/тенти и се излиза на автобусната спирка, където се струпват опашки и когато автобусът се запълни тръгва и който не е успял да се качи на него, се качва на следващия. В общи линии автобусите се нареждат един след друг и няма кой знае какво чакане.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
13 minutes ago, chandni said:

Местното време няма нищо общо. Колкото по-рано купиш билетите, толкова по-голям е шансът да има билети от 5€. Когато разпродадат Х броя билети за съответната дата по 5€, цената се качва на 10€. Когато и 10-евровите се разпродадат, цената става 14€ и повече не се вдига.

Като се излезе от терминала, се тръгва леков наляво, минава се през едни заграждения/тенти и се излиза на автобусната спирка, където се струпват опашки и когато автобусът се запълни тръгва и който не е успял да се качи на него, се качва на следващия. В общи линии автобусите се нареждат един след друг и няма кой знае какво чакане.

Ясно, благодаря!

Ще видя сега дали мога да си взема билети онлайн.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.