Прескочи до съдържание

дневник Холандия за 5 дена - дали не изтървам нещо важно?


Боян Димитров

Препоръчани мнения

Боян Димитров

Взех преди 3 месеца 2 уиз билета до Кьолн с идеята да поразгледаме Холандия. 80 лв отиване и връщане за 2ма все пак, как да изтървеш. Направил съм една програмка, която искам да споделя. Приемам и благодаря за всеки съвет. Отделно може някой да намери идеи в моята програма.

 

Време 4-9 май. Спане Alphen aan den Rijn.

Кацане Кьолн около 14 часа. Кола под наем. 

Ден 1 - 4ти - С хазяйката сме се разбрали да отидем след 9. Тъй като ще е вече доста светло имаме възможност да разгледаме на път. Планът е в зависимост от времето , по което излезем от летището да минем през Bruhl castle или Aachen. Чудим се за Маастрихт, ама няма да се напрягаме много.

Ден 2 - Ранно ставане - Aalsmeer Flower action, след това Keukenhof, сложил съм в програмата и Leiden i Haarlem, но усещането ми е , че ще видим само едното градче.

Ден 3 - Gouda, De Haar Castle, Kinderdijk, Delft - тука мисля , че няма какво да объркаме в региона, а Utrecht идва твърде голям, за да го добавим

Ден 4 - Амстердам

Ден 5 - Brudges, евентуално Ghent навръщане, но можем да минем и без него

Ден 6 -  9ти май - Cologne Cathedral евентуално, ама по-скоро може да се върнем на плана за Maastricht, защото да се бутаме в Кьолн при положение, че билетите до там са толкова евтини не си заслужава май, особено като се има впредвид, че до 13 най-късно трябва да сме на летището.

 

Както казах съвети приемам всякакви , от изцяло коригирани дни, до конкретни обекти да махна или да добавя.

Връзка към мнение

Относно другите дни не мога да се произнеса, но ден 5 ми се струва че ще трябва да пропуснете един от двата града. Разстоянието, обективно погледнато, не е голямо: 220 - 240 км, но трафикът по холандските и белгийски магистрали може да бъде много тежък, което предполага забавяне от предварително изчисленото време за пътуване.

 

Допълнително, минаването през/покрай Антверпен си е приключение. Околовръстното е почти перманентно задръстено, на места по 6 ленти. Искайте си GPS навигация, защото си е пълна бъркотия там.

Редактирано от Lyubina
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Боян Димитров

Ние си имаме навигации достатъчно, включително и в реално време. Иначе и аз по-скоро за този вариант съм настроен. Да пропуснем Гент. Някакво алтернативно минаване да препоръчаш или въпреки задръстванията, това ще е най-удобното. Можем да помислим да го направим този ден в неделя, когато вероятно трафика е по-малък

Връзка към мнение

Алтернативните маршрути няма да ви спестят време, защо минават през много малки населени места (които специално за Белгия почти преливат едно в друго) и това много бързо и значително ограничава скоростта ви на придвижване - от 120 км/ч по магистралите до 50 км/ч по малките пътища. Да, много е красиво, провинцията си е атрактивно място за бавни пътешествия, но ако правилно разбирам, нямате такава цел. Затова търсете магистралите. Просто си слагайте едно 1 час отгоре за придвижване. Най-натоварените часове логично са около началото и края на работното време, т.е. около 9 сутринта и 17-17,30 следобяд. В Белгия пътуването между големите градове и околните градчета и селца е нещо обичайно и трафикът сутрин и вечер може да бъде много досаден. На мен ми се е случвало да се мотая по околовръстното на Антверпен по 1 час. Неделя е малко по-добър вариант, но пък тогава Брюж (особено ако времето е хубаво) привлича много туристи, включително местни :) Затова, гледайте да сте по-раничко там. Паркирането в Брюж, както и във всички белгийски градове е сложно, имат ограничения по време за паркиране на улицата. Паркинг-таксите са 2€ на час, като това е валидно за всички паркинги, затова препоръчвам подземните паркинги. Те са с голям капацитет и са на пешеходно разстояние от историческия център на града. Плаща се с карта или с монети.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Само на мен ли ми се вижда свръх амбициозен тоя план? 5 дни може спокойно и само в Амстердам да ги изкараш и пак да изпуснеш разни неща за правене.

 

Ти си решаваш, очевидно, но аз бих съкратил едно друго.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Пропуснах да кажа: Кьолн-Аахен е има няма 60 км, като Аахен така или иначе ти е на път за Холандия, Маастрихт също, но има леко отклонение, където често стават тапи.

Bruhl ти се пада в обратна посока, т.е. Бон. Не че е голямо отклонение, но ако все още има ремонти по магистралите около Кьолн-Аахен, може и да се видиш в приключение :) С това не искам да те плаша, а само да си имаш едно на ум за немските ремонти и белгийските задръствания. Преди две години, по данни на статистиката, Белгия беше държавата с най-много задръствания за Европа. (или казано по нашенски - най-задръстената държава ;) )

 

Ако ще ходиш в Аахен, мое лично предпочитание за паркинг беше ето този: Blondelstraße 47, 52062 Aachen, Германия - APAG Parkhaus Adalbertstrasse. В идеалния център, на никакво разстояние от катедралата и е основната пешеходна зона на града. Разбира се, 2€ на час. :) 

 

За Кьолн ние обикновено спирахме на паркинга на Neumarkt. Там наблизо има и много други, разбира се. :) 

Редактирано от Lyubina
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Боян Димитров

Ами ние сме обикаляли из Европа и горе долу знаем какво да очакваме от цените за паркингите, но не сме ползвали тези P+R . Според тебе добре ли е да паркираме там, в предвид че повечето градчета са малки. Като гледам половината са около 100 хиляди, другата част са до 250 и само Амстердам е по-голям, което означава, че вероятно не е толкова неудобно да спираме в края на града и да слезем с автобус, че даже и пеша в определени случаи, до центъра. 

 

А Bruhl ми се вижда на път от летището, не съвсем на път, но малко отклонение поне

 

 

А даже сме ползвали и P+R в Залцбург и там ни се видя доста удобно, но предполагам, че от град на град ще има разлики

Редактирано от Боян Димитров
Връзка към мнение

Признавам си, не съм ги ползвала. За Белгия - спокойно можете да си влезете в центъра на града и там да търсите подземен паркинг. Навигацията обикновено се справя добре с откриването им :) . За Амстердам, до колкото съм на ясно, препоръчително е да се ползва Park and Ride. Но там с колата не съм ходила, та не знам :) Делфт, Лайден, Гауда, - влизайте и си търсете паркинг из градчетата. Но все си мисля, че за Холандия Георги ще ви е много по-полезен от мен. Аз имам сравнително скромен опит там.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

От Brugge до Ghent ти е 20 Мин точно с влак. Какъв паркинг, какви магистрали като може да ги видите преспокойно и двата града и да се насладите на влаковете им :) Относно деня с Keukenhof, най много Leiden да видите при прекачванвто с автобус, понеже парка наистина си заслужава и целия ден. Доста сте претоварили програмата според мен, но с добра организация не е невъзможна. Аз лично, като човек живял и на трите места, не бих ги съчетала в 5 дни :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Боян Димитров

Това с влака ми харесва. Има ли грижа да си купим билетите на място в деня на пътуването? Не ми се иска да го фиксирам предварително

 

Автобусът във връзка с P+R ли го споменаваш, защото ние не мислим да ползваме автобус, освен за P+R , но въобще не е наложително. Даже в предвид мненията на Lyubina, по-скоро ще ползваме подземните паркинги.

 

За Keukenhof не сме убедени, че все още ще е добре за гледане. По програма лалетата трябва да са попреминали, май сега точно им е пика. Така че в този ден много зависи какво ще заварим.

 

Ами то не е точно съчетаване. По-скоро е някакъв обзор. Не мога да си представя да се завра в Амстердам за 5 дена. Честно казано за там съм планирал да се повозим с лодка и да покараме колела, нищо друго. Малките градчета са ми по-приятни, но така или иначе, аз не съм много по тези държави, но за тези за които съм, времето не ми стига напоследък. И може би програмата е малко натоварена, ама някак си предпочитам да има някаква експлозия от нови впечатления, вместо детайлно проучване на всички музеи и плочки из Амстердам. 

Редактирано от Боян Димитров
Връзка към мнение

Аз ви направих един хардкор план, но без кола под наем. За мене е чиста форма на разхищение в така добре развити страни откъм влакове да се ползва тази екстра, но разбира се вие сами си решавате. Ето как бих го направила аз:

 

Ден 1- Кьолн- катедрала, Heinzelmännchenbrunnen, Hohenzollern Bridge, Hahnentorburg, синагога.. Най-вероятно времето няма да е достатъчно за всичко, но може да видите част от нещата и преди тръгване

Ден 2- Сутрешен автобус Кьолн до Маастрихт. Малко по малко е от 2 часа. Прекарване на деня там и следобед пътуване с влак към Antwerpen (около 4 часа). Нощувка там.

Ден 3- Влак до Гент (50 мин). Следобедно пътуване към Brugge отново с влак (20 мин). Нощувка.

Ден 4- Пътуване с ранен влак до Leiden (3 часа) и връзка с автобуса за Keukenhof. Препоръчвам да си вземете Combi Ticket за транспорт + вход за парка (https://keukenhof.nl/en/plan-your-visit/how-to-get-there-copy/). Вечерта потегляне към Utrecht с влак или автобус, близо е. Нощувка там.

Ден 5- Utrecht, почивка, забележителности и тръгване към Кьолн (4 часа с влак), че си е време да се прибирате :) 

Ден 6- Полет

 

Nb: Не съм смятала дните но ако се падне белгийските дни да сте през уикенда направо може си вземете Weekend train ticket. Важи от петък 19:00 натам, събота и неделя. Проверете пак на гарата дали ви е по-изгодно, но аз навремето само така обикалях уикендите.

 

А до Амстердам, Ротердам и Хага може да отидете при следващата промоция на Уиз и да си направите чисто холандско пътешествие.

 

:) 

Редактирано от milenita
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Въпреки че съм огромен фен на придвижването с автомобил, специално в този район на Европа аз също бих заложил на влак...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

По темата автомобил-влак, може би зависи и колко хора сте, защото влаковете не са евтини. Паркинзите също не са евтини, така че може да се окаже, че решението ще е плод на бакалска сметка. Относно Амстердам, специално в центъра паркирането е скъпо, ужасно, а на места и невъзможно. Прочети пътеводителя, там съм описал вариантите за P+R и алтернативен. За другите градове 2-3 евро на час е читава ориентировъчна цена. Иначе гласувам за влаковете и аз, самото търсене на място за паркиране в посочените градове ще отнеме доста време в доста натоварения план така и така, а не мога да си представя, че търсене на паркинг и парко места се включва в приятно прекарано време, за който и да е :) Влаковете в повечето градове ще ви оставят директно на пъпа на града. Само Kinderdijk е малко по-сложен с градски транспорт и вероятно без кола няма да можете да го направите заедно с Gouda и Delft за един ден. 

 

За другите неща, общо взето се съгласявам с останалите, прецени все пак къде искаш да фокусираш - Белгия, Холандия или Германия, защото да отделиш подобаващо време и на трите е невъзможно :)

 

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

+1 за влак.

 

Аз бих пропуснал Keukenhof (малко в края на сезона сте), та дори и Aalsmeer Flower action, за сметка на Амстердам.

 

Не знам с деца/без деца ли сте? Madurodam?

 

Kinderdijk е такъв ветрилник. Ще се чувствате точно като перките на "мелниците". А си отиват и там поне 3 часа.

 

Имаше една мелница в Амстердам - организирана е като музей, обслужват я доброволци. Виждате как функционира, води, нива ... Ако я замените с Kinderdijk няма да загубите кой знае какво, а ще спечелите време.

С Георги преди време я уточнявахме в една от темите ... ама сега не мога да я намеря.

 

 

Връзка към мнение
Боян Димитров

Няма фокус на Германия, на път гледаме 1-2 неща, не виждам фокус. Кьолн ми изглежда добро място за кацане и за други екскурзии, така че може напълно да пропуснем всичко, но пък като са ни точно на път и имаме време, защо  да не спрем. Брюж и донякъде Гент са единствената места, които искам да видя в Белгия на този етап и тъй като сме доста на близо не искам да ги правя в отделна екскурзия. Брюксел определено не е от местата, които искам да посещавам засега, което малко го елиминира и като място за кацане. А за холандия имаме 3 чисти дни - един за цветя, друг за провинцията и последния в столицата. Горе долу ми изглежда разнообразно , без да е прекалено натоварено, още повече, че сме в центъра на нещата. С изключение на Брюж надали ни се събират повече от 100-150 км на ден, което е 2-3 часа каране и паркиране на фона на 12 часовия ден в този период. За повечето дни няма борба да посетим всичко. 

 

Определено в Амстердам ще ползваме P+R , от наща страна съм маркирал 3 големи.

 

Това с влака за Брюж ми хареса. П+Р в Гент и веднага слизане до центъра и заминаване за Брюж. Реално няма да загубим време и ще се повозим на влак, ако като се връщаме няма време за Гент го пропускаме, ако имаме още по-добре.

 

В деня с лалетата по-скоро трябва да изберем Лейден или Хаарлем, мнение по върпоса

 

В деня с мелниците, Делфт и Гауда, Утрехт е много на близо, но тъй като е голям ми изглежда труден за влизане. А от Делфт и Гауда, първия ми изглежда по-симпатичен.

 

Междувременно се появи още едно мнение за Амстердам. Обещавам, ако е толкова хубав пак да отидем. Но като се има впредвид, че от 10 дена в Бавария за Мюнхен намерихме няколко часа :) по-скоро си търсим места извън Амстердам

 

Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...
Боян Димитров

Екскурзията мина много добре. Нахвърлям кратки впечатления, които впоследствие ще развия и допълня с малко снимков материал.

 

- Амстердам не ни хареса, като цяло.

- Всички останали градчета, които посетихме са приказка

- Кеукенхоф е забелижителност номер 1

- Колата е начина да се обикаля. С транспорт е чиста загуба на време. Вероятно е по-приятно, ако искаш да разхвърляш 5 дена в 10. Чакането по гари и висенето по автобусни спирки изяжда страхотно много време.

- Холандия ми се видя доста по-евтина, сравнена с очакванията ми.

 

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
Преди 1 час, Боян Димитров каза:

- Колата е начина да се обикаля. С транспорт е чиста загуба на време. Вероятно е по-приятно, ако искаш да разхвърляш 5 дена в 10. Чакането по гари и висенето по автобусни спирки изяжда страхотно много време.

Чакам с интерес разказа, но това като цяло ме учудва. Аз обикновено съм точно на противоположното мнение и давам и съответните съвети - паркирането на повечето места е кошмар и може да изяде повече време от чакането по спирки. Но да, зависи много и от програмата, Койкенхоф и Киндердайк предполагат ходене с кола :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Боян Димитров

За колата за мене е просто.

Като плюсове:

- Огромни, безплатни магистрали

- Удобни, добре маркирани и лесни за намиране паркинги

- В колата може да си оставиш вода и дрехи, които иначе трябва да мъкнеш цял ден на гръб

- И най-важното - не си поглеждаш часовника, нещо, което неминуемо се налага , когато гониш влак или автобус, съответно нямаш и изчакване. Колкото и добре да си запознат с разписанията, не можеш да отиваш в последната секунда.

- Може да се отиде на всяко място, можеш да спреш да си снимаш на произволно място без прекачвания.

Неутрално:

- Разходите: От една страна скъпи билети за влаковете и автобусите (в нашия случай * 2), от друга страна скъпи за нашите стандарти паркинги и бензин. Горе долу се изравняват в крайна сметка ми се струва.

- В Белгия - е една идея по-оправдано, защото пътищата им са кочина сравнени с холандските, и по тази причина са й доста натоварени с тирове.

В полза на транспорта:

- Може да се пие бира от сутринта.

 

В общи линии въпрос на светоусещане. Моето е такова и не е задължително :)

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Разбира се, просто исках да разбера на какво се базира и разбрах :) Действително аргументите ти са валидни, аз бих добавил и, че чат-пат влаковете имат закъснения, та не може да им се разчита на разписанието безрезервно. Все пак зависи много и от маршрута и плана, защото Амстердам Център - Хага Център няма как с кола да стане по-бързо и удобно от влака (абстрахираме се от разходи и билети), а влакове има достатъчно често че да не си гледаш часовника, а ако изпуснеш предишния да хванеш следващия :)

Връзка към мнение
преди 6 часа, Боян Димитров каза:

Белгия - е една идея по-оправдано, защото пътищата им са кочина сравнени с холандските, и по тази причина са й доста натоварени с тирове.

В полза на транспорта:

За Белгия нещата са доста противоречиви. За трафика и пътищата си абсолютно прав. Не напразно Белгия (и Брюксел по-конкретно) се води за страната с най-големи задръствания на континента. Но пък белгийците имат гадния навик от време на време да стачкуват и тогава настава голяма веселба (ако нямаш автомобил и ако имаш - пак).

Аз определено предпочитах пътуването с автомобил по ония краища на континента. И продължавам да го предпочитам :) 

Връзка към мнение
Боян Димитров

В няколко поста ще нахвърлям безраборни мисли , но подредени по дни и подкрепени с малко снимки. Ако някой е на път затам може да са му полезни.

 

Първо, нещо се чу , че уиз ще прекратяват полетите до Кьолн. Дали е вярно, дали не, не знам, но самолета си беше запълнен в 2те посоки. Вярно и 2 пъти имаше много цигани, ама предполагам, не са гратищии поне по самолетите

 

Та ние кацнахме в Кьолн и ползвахме e-bookers.com за наем на кола. За 5 дена за форд фиеста на 20к км платихме 91 паунда unlimited mileage. Колата беше от Глобал и на място човек си решава дали му се дава още 15 евро на ден, за абсолютно цялостно покритие. Рентал кар-а на летището в Кьолн е доста добре организиран. Всичко е на пешеходно разстояние. 

 

Сдобили се с кола се отправихме към Bruhl castel или замъка на Аугустусбургите. Отдавна не бяхме пътували само по гпс и получих няколко много неуспешни навигационни команди, което ни забави минимум с 30 минути, но все пак стигнахме почти за предпоследното влизане. На паркинга си пускате монетки и виждате докога сте си платили. Замъкът е страхотен, но не дават да се снима. Затова ще споделя снимка взета от интернет. И една моя от отвън.

 

Нашата хостес в аирбнб беше заета докъм 10, така че с минимум 6 часа напред решихме да спрем и в Аахен. Майката на моите деца отново намери, че Германия е любимата й страна. Намерихме паркинг точно на центъра до една автогара. Даже нямаше нужда да го тъсим с гпс. В града има много паркинги близо до центъра и е много лесно да се запътиш към центъра и да се оставиш на табелите. Поствам и снимка с фрагмент от фасадата на катедралата. Според мене 2-3 часа са напълно достатъчни да се види центъра на града.

 

После покарахме и точно в 10 стигнахме пред къщата в Алфен аан де Райн. Нашето място за следващите 5 нощувки. Хазяйката ни чакаше. Въпреки че си бях писал с нея , най-малко 10 пъти и намирах, че е добра жена, първото ни впечатление на живо беше малко стряскащо. Имаше много странни жестове, чудехме се дали е нормална всъщност :) . После се указа, че не само си е напълно нормална, но е страхотна жена, живяла е тук там , не само в Холандия, ами и по чужбина. Жестикулациите свързахме с текущата й работа с деца с аутизъм. Но повече за възгледите й ще споделя в съответните дни, в които си говорихме с нея.

 

18402255_10212723812121086_2752756889099390983_o.jpg

18449508_10212723815401168_5315256201190823280_o.jpg

18422546_10212723823641374_932813232184804937_o.jpg

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
Боян Димитров

Драгнах картинка върху странциата, не върху зоната за драгване и си загубих огромен пост за втория ден. Ще видя кога ще имам муза да седна да пиша пак. Лошото е, че трябва да го пиша наново, което е доста досадно.

Връзка към мнение

Я виж дали не се е запазил? Влизайки на " напиши мнение " има вероятност да се е запазил текста.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Боян Димитров
16 minutes ago, krasen_denev said:

Я виж дали не се е запазил? Влизайки на " напиши мнение " има вероятност да се е запазил текста.

Това направих първо, но беше текста от предния пост с новите картинки

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.