victorstoyanoff Публикувано: 9 май, 2017 Сподели Публикувано: 9 май, 2017 Здравейте Магеланци!!! Пускам нова тема,тъй като ще ползвам за пръв път услугите на Airbnb,а имам един казус и моля за вашата компетентна помощ.За предстоящото ни пътуване в Испания през юни харесахме един апартамент в Мадрид,host-a е с много и положителни отзиви..Тъй като ползвам платформата за пръв път,при резервацията от Airbnb ми поискаха да си снимам ID card да си направя дори selfie за verification..След което резервацията и плащането си минаха успешно,host-a веднага ми писа кога пристигаме,инфо за полета и email-a за да ми изпрати формуляр за настаняването но и отново копие на ID card!!!!!Писах му че съм притеснен относно това снимане и пращане на документи и ето отговорът му: About your ID... Let me explain that point. Yes, I know you already sent it to Airbnb but htere are stricts privacy laws which doesn't allow them to share this info with me. But I need to storage a form filled and signed from every single guest with a copy of his Id or Passport cause it's a legal requirement here, It's just something similar as you would do on checkin in a hotel. I will never share this info with anyone but local authorities and only under their request. There are spanish laws to protect your privacy too and I already singed an official register that allows me to keep that info with the extrict agreement to not share it with anyone else but police. Моля за съвет редно ли е това,а и бях чел в темите за Airbnb че комуникацията с host-a трябва да е само през платформата на Airbnb(плащането мина оттам,ако някой се съмнява)????? Искрено вярвам че някой е попадал в подобна ситуация и ви моля за помощ. Поздрави и успешна седмица! Виктор Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 9 май, 2017 Сподели Публикувано: 9 май, 2017 Накарай го да ти покаже къде пише, че трябва да има данните ви. Примерно в Македония е задължително да ви запишат данните. В сайта на airbnb за Мадрид, не виждам такива изисквания, има на испански и английски по-надолу. https://www.airbnb.es/help/article/1730/madrid Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 9 май, 2017 Сподели Публикувано: 9 май, 2017 Във всички страни, навсякъде по света в хотел се регистрирате с паспорта си и той се копира (или се записват имена и номер). Хотелите и местата за настаняване са длъжни да съхраняват информацията за различен период от време, но обикновенно това са от 1 до 5 години. От полицията идват редовно на проверки. Airbnb е платформа за настаняване в частни домове, но откакто съществува има опити да се регулира и узакони и осветли този сегмент. В резултат много , да не кажа огромна част, от хостовете имат регистрация като официално място за настаняване съобразно изискванията на съответната страна. И макар да са апартамент, вила или хижа са попълнили и осъществили регистрация като хотел. И са длъжни по закон да събират съответните такси и информация за гостите си. Както са и длъжни да не разкриват тази информация - точно както в хотел. Подлежат на същите проверки и санкции. Също, в градовете които го изискват, събират и туристическа такса на ден на човек. Регистрацията в airbnb при която сканирате шофьорска книжка или лична карта няма нищо общо с гореописаното. Това се прави за сверка на самоличност - т.е. че името и данните с които сте се регистрирали отговарят на истинско лице, а не е просто фиктивен профил. Този сканиран документ нито се предоставя на хостовете, нито се пази някъде - той е само за анализ и сверка на попълнената от вас информация. Пример - при последното ми пътуване в Италя ползвах airbnb платформата на две места - едното беше апартамент със стаи в Пиза, другото беше самостоятелен апартамент във Флоренция. В Пиза хоста дойде, настани ни, обясни ни кое как, взе паспортите на всички, преписа си информацията, събра ни туристическа такса и си отиде. На второто място не сме видяли никого очи в очи и никаква информация не са ни искали. Личеше си, че второто място не е регистрирано никъде, докато първото си имаше белезите на "официално" място за настаняване - пожарогасител, сензори, EXIT знаци и т.н. Поради проблеми от най-различно естество официално регистрираните апартаменти ще стават много повече, а опериращите "на черо" все по-малко. Затягащи се мерки за сигурност, поради местни проблеми и разпоредби, регулация на сектора и т.н. Апартаментите и вили няма да спрат да се предлагат, много са популярни, просто ще влязат в официална рамка. Досега не навсякъде имаше законова основа и местни разпоредби за целта, но вече това е по-скоро рядкост, отколкото правило. victorstoyanoff - нищо нередно не е поискал от теб хоста ти. Ако имаш съмнения му кажи, че ще носиш копие в себе си за настаняването и ще му го предадеш лично. Напротив, ти си длъжен по закон да предоставяш такава информация. Не само това, но си и длъжен да носиш документа си за самоличност, защото във всеки един момент може да ти бъде поискан от полицията на улицата. 9 Връзка към коментар
Еминко Публикувано: 9 май, 2017 Сподели Публикувано: 9 май, 2017 Миналата година в Мадрид в апартамента който бяхме наели в airbnb ни записаха данните от паспортите.Аз не виждам нищо притеснително.И в Рим и във Флоренция са ни записвали данните(може и да има връзка с туристическия данък в Италия).Тази година само преди 20 дена бяхме в Севиля 4 дена пак в апартамента нает от airbnb но никой не ни поиска паспортите,след това бяхме 4 дена в Мерида пак в апартамент от airbnb -не стана и дума за паспорти и записване:-)).Но последната ни нощувка в Мадрид ни записаха паспортите.Аз даже не съм се сетил в Севиля и Мерида ,че се записват паспорти.Всичко в Испания мина ОК ,така че не се притеснявай!! Друг е въпроса ,че на вас ви искат данните при самото плащане!!??Досега не ми се е случвало нещо подобно.Може да е изискаване на хазяина.Трябва да се чете внимателно. Връзка към коментар
bad kid Публикувано: 9 май, 2017 Сподели Публикувано: 9 май, 2017 В Италия също снимат личната карта или записват данните... В Германия обаче на няколко места в Бавария дори не ми искаха лична карта...така че не е вярно, че навсякъде се прави Връзка към коментар
П.Кръстев Публикувано: 9 май, 2017 Сподели Публикувано: 9 май, 2017 (редактирано) Аз пък не мисля, че е окей да изпраща копие от картата онлайн. Не мисля, че има и закон за това. На място няма проблем хоста да си запише данните и да го регистрира където трябва, както направиха с нас в Барселона, но аз не бих се съгласил да му пращам снимано копие по мейл. П.С. В Полша бяхме резервирали апартамент, но през букинг. Също не ни поискаха лични документи. Редактирано 9 май, 2017 от П.Кръстев 1 Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 9 май, 2017 Сподели Публикувано: 9 май, 2017 24 minutes ago, bad kid said: В Италия също снимат личната карта или записват данните... В Германия обаче на няколко места в Бавария дори не ми искаха лична карта...така че не е вярно, че навсякъде се прави Не е вярно, че всеки го прави, но във всички страни членки на ЕС хотелите са длъжни да събират данните на гостите. А вече кой е регистриран като хотел, кой не е, кой събира и кой не - това си е отговорност на съответните хотели. За пращяне на копие онлайн - и аз по-скоро не бих се съгласила. Попълване на данните на место е напълно достатъчно. Дори копие на паспорт не е задължително - достатъчно е да се запише номера на паспорта сверявайки с оригинала, както и имената. Но ако няма никой при настаняването не знам каква е процедурата... 2 Връзка към коментар
Здравко Ангел Публикувано: 9 май, 2017 Сподели Публикувано: 9 май, 2017 Никъде в условията на airbnb не е записано, че хостът трябва да изисква това от човека наел апартамента. Може да ти изисква документите, когато пристигнеш там, но не и по мейл. Когато се регистрирате в сайта и на двамата са ви взети тези данни, с което се смята, че сте проверени членове на airbnb и оттам нататък от теб се изисква просто да си избереш място и да си го платиш, а отсрещната страна получава парите, които ти преведеш на втория ден след твоето настаняване. Тъй като ние работим с airbnb от много отдавна, почти съм сигурен, че никъде никой не задължава собственика да иска документи по имейл, това си е изцяло негово решение. 2 Връзка към коментар
bad kid Публикувано: 9 май, 2017 Сподели Публикувано: 9 май, 2017 samuraika, давам само реални примери, не знам дали са спазени правилата или не Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 9 май, 2017 Сподели Публикувано: 9 май, 2017 victorstoyanoff пита дали е редно да му искат паспортно копие - по принцип е редно, даже като се зачетох из нета, в Испания тези данни се предаат на полицията (докато в повечето страни хотелиерите са длъжни да ги съхраняват за определен период и да ги показват само при нужда). Дали да се праща онлайн копие - това вече е съмнително - такова изискване няма. Той може и да не се настани в крайна сметка. Но не търсете в правилата на airbnb - те нямат нищо общо с изискванията на властите в съответните страни и дали съответния хост ще поиска тази информация на место. Но данни от гостите по закон се събират навсякъде в Европа и на все повече страни по света - също. Даже наскоро имаше скандал с една дама в Германия, която по съдебен ред искаше данните на мъжа с който била 3 дни в хотел преди години...че да съди господина за бащинство, но й отказаха. В Америка, където тези изисквания са отскоро имаше скандал за хотел в Орландо, който отказал настаняване на гост без ID. А в Европа се говори и за обща база данни за настаняващите се. Така че тенденцията е в тази посока по принцип. В смисъл, че не бива да ни очудва, ще се случва все по-често. А конкретно кой с каква форма на събиране на лични данни е съгласен - това е друг въпрос. 3 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 9 май, 2017 Сподели Публикувано: 9 май, 2017 (редактирано) Samuraika е права. Airbnb не седи зад тези изисквания. Зависи си от самия хост - как е регистриран (дали изобщо е регистриран) в съответната държава. Собствениците на Airbnb апартаментите, които съм ползвал в Италия (Милано) и Дания (Копенхаген) не ми поискаха абсолютно нищо. А специалнo за Копенхаген имам чувството, че апартамента беше на момиче, което си живееше в него и когато е извън Копенхаген го даваше през Airbnb. Редактирано 9 май, 2017 от ven62 Връзка към коментар
Kaloyan89 Публикувано: 9 май, 2017 Сподели Публикувано: 9 май, 2017 Да погледнем и от другата страна - ако вие давате дома си под наем на непознати и краткосрочно, няма ли да искате да се убедите, че съответните "гости" са читави, т.е. без притеснение дават истинско ID, валидна кредитна карта и т.н. Или ще разчитате само на интернет регистрация при евентуален проблем? А проблеми много могат да изникнат - дрога, проституция, трафик всякакъв, нелегални мигранти, щети волни или неволни, шум... Ние си даваме колата под наем в drivy и винаги искаме да снимаме книжката на съответния шофьор. За наша сигурност. А и трендът е да се регулира ЕрБнб и да се регистрират ако не като търговци, поне като места за настаняване, събират туристически такси в някои градове, отчитат се пред местните власти или полицията. Аз без притеснение бих изпратил копие на ЛК, за какво ще го използва, нали навсякъде ще искат и оригинала? 2 Връзка към коментар
theo Публикувано: 9 май, 2017 Сподели Публикувано: 9 май, 2017 ... бих казал ,че е проява на съвсем не_ лека наивност да се пращат копия на Лични Документи по електронна поща , щото после се почва : (мисля ,че се прави разлика с това да ти запишат личните данни на място) 2 Връзка към коментар
Meidj Публикувано: 9 май, 2017 Сподели Публикувано: 9 май, 2017 НИКОЙ, повтарям, НИКОЙ няма право да СНИМА (повтарям: снима) документа ви (лична карта, паспорт) без вашето изрично съгласие, още по-малко пък някакви анонимни хостчета на другия край на Европа. Запишете си го някъде с дебели червени букви и стига вече повтаря едни и същи глупости, които само хвърлят в заблуждение наивните и доверчиви хорица!!! И нека все пак се прави разграничение между записване/регистриране на лични данни и снимане на личен документ! Записването (регистрирането) е практика почти навсякъде, докато снимането е абсолютно нередно и се практикува най-вече за удобството на записващия - щото го мързи да си препише данните на момента. Иначе и при мен са се опитвали по този измекярски начин да ме изнудват за копие на лична карта през мейл. Казах им, че за копие и дума не може да става, а всички нужни данни за нуждите на регистрацията могат да си ги препишат на място при пристигането. Не се съгласиха и си намерих много по-хубаво място. Не свършва светът с един параноичен хост все пак!!! п.п. Досега нито един airbnb хост не ми е искал данните (освен оня през мейла). Даже най-първият ми хост ме остави една седмица да му живея в апартамента в полицайската му държава, без никакъв документ, без никакво ревю дори - аз, някакъв си там регистриран новак на 20 дни, идващ от съмнителната част на Европа. Само се представи за 15 минути и отиде по работа на другия край на страната. Тъй че не ми ги оправдавайте разните му параноични хостове. 6 Връзка към коментар
victorstoyanoff Публикувано: 9 май, 2017 Автор Сподели Публикувано: 9 май, 2017 Благодаря на всички за отговорите,аз също не съм много ок да пращам копие на картата по мейл.Единственото разумно обяснение би било че има места,където въобще не срещаш хоста и са със самонастаняване--това е такова-- Self check-in:Lockbox!Не знам какво значи това точно,ще искам да не му пращам нищо по мейла, а лично на място,дано се съгласи,че иначе пак ще ви разпитвам как пък се канселира за да си върна парите и да търся нещо друго... Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 10 май, 2017 Сподели Публикувано: 10 май, 2017 18 hours ago, Meidj said: НИКОЙ, повтарям, НИКОЙ няма право да СНИМА (повтарям: снима) документа ви (лична карта, паспорт) без вашето изрично съгласие, още по-малко пък някакви анонимни хостчета на другия край на Европа. Запишете си го някъде с дебели червени букви и стига вече повтаря едни и същи глупости, които само хвърлят в заблуждение наивните и доверчиви хорица!!! Никой не иска да въвежда в заблуждение наивните и доверчиви хорица. В случая става въпрос за даване на съгласие за снимане, не само, ами и на доброволно изпращане на въпросното копие. Няма, повтарям, НЯМА закон , който да забранява хотелите да поставят изискваниоя към гостите си, стига да спазват реда за съхранение на получената информация. Т.е. , в конкретния пример, ако хоста е поставил това изискване в описанието си и правилата, след резервация госта на практика се е съгласил на това условие. Ако политиката за анулиране е строга, при отмяна на резервацията се губят 50% от стойността й. Вината не е на хоста, защото той не нарушава закон с изискването си за копие пратено по мейл (както казах, няма закон който да го забранява, не се заблуждавайте). Разбира се, че всеки е свободен да не резервира в такива хотели и при такива хостове. Но след като си резервирал условието за онлайн копие не е основание за анулация по вина на хоста. Хоста може да постави условие за събиране на кръвна проба, примерно. Ако е извършено от медицинско лице и резултатите от въпросната проба се пазят под защитата на пациентската тайна - няма проблем. Разбира се госта е в пълното си право да откаже, което пък поставя домакина в право да откаже настаняване. Много хотели практикуват копиране на ID при гости, плащащи в кеш. Не само защото са рискова група (съмнителна), но и защото ако се установят щети трябва да се изисква плащане по съдебен ред - не може просто да се задължи кредитната карта. Някои хотели копират и кредитни карти (двустранно), което пък мен лично ме притеснява повече от копиране на ID, но ... Копирането на документ за самоличност не е забранено, съгласието на притежателя е задължително. Но при отказ за съгласие следва отказ за извършване на услугата. Дано да е ясно и разбрано този път и никой да не е въведен в заблуда. 1 Връзка към коментар
Neargale Публикувано: 10 май, 2017 Сподели Публикувано: 10 май, 2017 През последната седмица направих няколко резервации през Airbnb за различни градове в Италия. Ето какво получих като съобщение от един от хостовете "Please remember that Florence city tax of €2,5 per person per night is not included and has to be paid at arrival and a valid ID or pasport of all guests is required at the check in. I don't keep them I only take a picture with my phone." Вероятно е станало обичайна практика в Airbnb, а и съгласете се, че в XXI е по-лесно да снимаш, отколкото да пишеш. Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 10 май, 2017 Сподели Публикувано: 10 май, 2017 преди 17 часа, victorstoyanoff каза: Благодаря на всички за отговорите,аз също не съм много ок да пращам копие на картата по мейл.Единственото разумно обяснение би било че има места,където въобще не срещаш хоста и са със самонастаняване--това е такова-- Self check-in:Lockbox!Не знам какво значи това точно,ще искам да не му пращам нищо по мейла, а лично на място,дано се съгласи,че иначе пак ще ви разпитвам как пък се канселира за да си върна парите и да търся нещо друго... Чувал съм за места, където регулацията изисква регистрирането на госта в полицията в същия ден, когато се е регистрирал в хотела. Това се прави с цел, ако лице издирвано от полицията се настани някъде, да може бързо да бъде намерено. В такъв случай при късно пристигане е доста неудобно данните веднага да се пращат на полицията. Вероятно за удобство на хоста иска предварително да пратиш данните за да е сигурен, че коректно ще може си изпълни задълженията към полицията. При Self check-in това също е абсолютно необходимо. Аз бих ти предложил два варианта. Копирай си документите, но ги сложи в документ с парола и изпрати паролата по смс или искай лично да дадеш данните. За съжаление и лично да дадеш данните пак може хоста да ги прати по мейл и да ги качи в интернет Пълна сигурност за съжаление няма, защото данните могат да изтекат от банки, кредитни институции, хотели и т.н. Не са един или два случаите, когато измамници с крaжба на лични данни взимат бързи кредити. Един познат така няколко години се съди, докато му махнаха кредита от името. До тогава нямаше право да получи кредитна карта, ипотечен заем или бърз кредит Ето и няколко примера за взимане на кредит от чуждо име станали публични от последно време: https://nova.bg/news/view/2016/10/04/160829/как-може-да-изтеглят-заем-от-ваше-име-без-да-знаете http://www.dnes.bg/crime/2016/10/03/kesh-izmama-10-dushi-s-krediti-a-ne-znaiat.317380 https://www.24chasa.bg/Article/910666 Връзка към коментар
Neargale Публикувано: 16 май, 2017 Сподели Публикувано: 16 май, 2017 На 9.5.2017 г. в 8:46, victorstoyanoff каза: Моля за съвет редно ли е това,а и бях чел в темите за Airbnb че комуникацията с host-a трябва да е само през платформата на Airbnb(плащането мина оттам,ако някой се съмнява)????? Искрено вярвам че някой е попадал в подобна ситуация и ви моля за помощ. При последната ми резервация за Италия миналата седмица получих следното съобщение "dear, please, when you have time, could you send me pictures of your ID documents? because I have to send the summer rental practices to police. You can send it at my email ххх@hotmail.com (не изписвам реалния адрес) or with WhatsApp at my number 00393ХХХ, thanks". За разлика от опита, описан предишния ми пост, този вече е подобен като на обсъждания от Виктор.... Съобщението също дойде след като плащането беше минало. Чудя се защо на някого ще му трябват личните ми данни три месеца преди да съм спала в дома му? Все пак от съображения за сигурност, хотелите и хостовете би трябвало да снимат документите, когато си физически наел стаята/апартамента, нали? Връзка към коментар
mililia Публикувано: 16 май, 2017 Сподели Публикувано: 16 май, 2017 Според мен е редно тези данни да се вземат на място. Можете да отговорите, че ще предоставите копия от документите, при наемането на апартамента. В Италия задължават собствениците да събират тези данни, така че тези които осъществяват напълно легално дейността правят копие на документите. Има обаче и доста хора, които не са се регистрирали, като отдаващи под наем и при тях не се събира нито туристическа такса, нито данни за лицето. 2 Връзка към коментар
Ivko Публикувано: 27 юни, 2017 Сподели Публикувано: 27 юни, 2017 Аз ползвам редовно този сайт,но до момента никога не съм си давал копие от картата нито в сайта нито на мястото на настаняване.По-принцип се иска да си снимаш картата за да си завършиш профила и по този начин хората ти се доверяват,че си реален и че няма да имат проблеми с тях,но аз все още не съм я предоставил. Връзка към коментар
mililia Публикувано: 27 юни, 2017 Сподели Публикувано: 27 юни, 2017 преди 15 минути , Ivko каза: Аз ползвам редовно този сайт,но до момента никога не съм си давал копие от картата нито в сайта нито на мястото на настаняване.По-принцип се иска да си снимаш картата за да си завършиш профила и по този начин хората ти се доверяват,че си реален и че няма да имат проблеми с тях,но аз все още не съм я предоставил. Има хостове, които отказват да допускат в дома си хора, който не са се идентифицирали. Обикновено това са тези, които допускат чужди хора в дома си. Просто до сега си имал късмет да не попадаш на такива. На мен още на първата резервация ми поискаха да се идентифицирам и чак когато го направих ме допуснаха да резервирам. Е можех и да потърся друг апартамент, но пък този си заслужаваше. Иначе повечето апартаменти, който действат на принципа Б&Б не изискват предварителна идентификация. Връзка към коментар
Ivko Публикувано: 27 юни, 2017 Сподели Публикувано: 27 юни, 2017 Да явно съм имал късмет понеже не само за мен ами и за приятели им правя резерваций през моя профил и до сега не съм имал проблем и то при хора със собсвени жилища където си живеят.. Връзка към коментар
Meidj Публикувано: 27 юни, 2017 Сподели Публикувано: 27 юни, 2017 (редактирано) На 10.05.2017 г. в 9:00, samuraika каза: Няма, повтарям, НЯМА закон , който да забранява хотелите да поставят изискваниоя към гостите си, стига да спазват реда за съхранение на получената информация. Може да се досетите колко го спазват, дори чисто формално, пък на практика - още по-малко. ~ Иначе миналата седмица ми се случи за втори път да ми откажат резервация в airbnb заради непредоставено копие на лична карта. Собственикът не можа да ми предостави логично обяснение какъв е проблемът да си препише данните в момента на настаняване, затова се отсвирихме взаимно. Разбира се, намерих си друго място (забележете, ден преди настаняване, при 95% заетост в района) - съответно на двойно по-ниска цена, като човекът беше по работа в друг град и ми беше оставил ключа под саксията, а вътре ме чакаше цял апартамент на разположение и студени бири за добре дошъл. Първо се дразнех на идиотското изискване за предоставяне на копие за лична карта, но вече му се радвам, тъй като го намирам за още едно полезно сито, което да отсее неподходящи хостове. Определено не горя от желание да отсядам при параноици, за които всеки нов гост е потенциален престъпник; или пък при малоумници, които смятат, че едно копие на лична карта, държано от посредник, им гарантира повече сигурност. Редактирано 27 юни, 2017 от Meidj 1 Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 27 юни, 2017 Сподели Публикувано: 27 юни, 2017 23 minutes ago, Meidj said: Определено не горя от желание да отсядам при параноици, за които всеки нов гост е потенциален престъпник. Не, хостовете стават престъпници , ако не събират данни на гостите си, защото са длъжни по закон. Правят им проверки и ги грози тлъста глоба и затваряне на бизнеса. Така че това, че ще загубят резервация от параноичен гост, който смята че всички хостове са търговци на лични данни, хич не им пречи. Но винаги ще има възможност да се избегне това, ако това ти е основен критерий, далеч не всички хостове са легални. 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега