Прескочи до съдържание

Париж 15.05-19.05.2017 моля за съвети


stanislavpp

Препоръчани мнения

      Здравейте !

 

Ще сме( аз и Половинката) във Франция и по-точно в Париж за 4 дни (15.05-19.05) ,полети Крайова - Бове 6.00-7.50 и ритърн 8.20-12.00. Хотелът е букнат - 121 Paris Hotel / 121 Avenue de Clichy - 17 район в близост до парк МЛ Кинг и площад Батиньол и непосредствена близост до метростанция Brochard. Купени са и билети за шатъла Бове - Porte Maillot =29е двупосочен на човек.

 

   Програмата скалъпих единствено благодарение на изчетеното и съветите на вас -съфорумниците, благодаря за което...

 

      Ден 1: 

 Оставяне на багажа в хотела и от там към : Монмартър и Сакре Кьор , площади Пигал и Тертр, уличките около Abbesses ,след това дилемата ми е между Айфеловата кула(без качване) или Монпарнас(задължително качване) ,кое би бил по-удачният избор между тях за този първи ден?

 

    Ден 2 : Айфел/Монпарнас + Тримуфална Арка, площад Конкорд , Тюйлери + виенско колело? , Лувър, Помпиду +фонтан Ставински, Льо Маре, площад Вож + пасаж Сули, 

 

   Ден 3: Нотр Дам, Латинският квартал , Люксембургски градини, Пантеон, Понт Ньоф, Сен Шапел, Музея на Инвалидите

 

  Ден 4: Версай + още нещо или няма време?

 

 

   Не сме много по влизане в музеи( ако трябва да изберем един кой бихте препоръчали за посещение в рамките на час -два?) , предпочитаме лежерните разходки , кафе, сладолед, тортички , багети, сирена, вина ...

 Притеснявам се много за логистиката( никога не сме ползвали метро , не сме били в мегаполис и не сме били във Франция) , и моля за помощ:

1. как точно  да се придвижим до метростанция Brochard от Porte Maillot

2. как да се придвижим по обратният маршрут за да хванем шатъла в 5.20 в петък сутрин от Porte Maillot - предполагам с нощен автобус , но откъде точно и в колко часа трябва да сме на спирката

3. С карне от 10 билети ли е най-удачният вариант за нас( покрива метро,РЕР и нощен автобус,нали?)  или карта  от типа Париж визит?

4.има ли смисъл от предварително закупуване на билет онлайн за качване на Монпарнас с точен ден и час ,аналогично и за Версай ?

5. как се държат любимите ни Дайнърси в Париж ?

6. нещо бихте ли добавили/премахнали по предварителната програма за да няма безумно препускане  и/или пропускане на нещо "задължително" за начинаещи ?

 

 Много благодаря на Мари,Роца,Георги,Дюк,Денев,Линдт,Рейни,Александра,Флай Травелър,Елоена,Милилиа,ССК и на всички останали, писали и споделили собственият си опит ,благодарение на което съвсем спонтанно замислих тази майска разходка...

Редактирано от stanislavpp
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Париж не е малък,но чак мегаполис не е,поне аз така го чувствам.Метрото е много лесно и удобно.Аз пътувам с опцията 10 билета и това ме устройва.

Ползвам метрото.Препоръчвам да посетитете D`Orsay.Относно придвижването вижте картата.За сутрешното придвижване нищо не мога да кажа,не ми се налагало.

Плана ви е много умерен и изпълним.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Според мен няма да имате време за разглеждане на музеи.Лувъра за час-два си е пълен абсурд.Евентуално Орсе, Роден или Оранжери с "Водните лилии" на Моне.Аз ти предлагам да посетите Музея на Инвалидите/Музея на Армията/ с гроба на Наполеон,все пак е една от топ забележителностите на Париж.

Версай го направете по възможност в работен ден/през почивните дни е лудница/.

Лично ние ще се качваме на Монпарнас,вместо на Айфеловата кула.

Бих добавил и Сент Шапел,в частта с островите и бих махнал корабчето по Сена.Доста сме го коментирали,че не си заслужава.

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Всичко е въпрос на вкус, разбира се, но за мен разходката по Сена с корабче беше вълнуваща, не толкова с познавателна цел, а просто като усещане за града. При нас започна по светло и завърши по тъмно до искрящата Айфелова кула. Аз не бих го пропуснала.

Други две неща, които не виждам, а според мен спокойно можете да ги вмъкнете в програмата, са Сакре Кьор и Нотр Дам. Някак не си представям Париж без тях. 

Що се касае до това как до хванете шатъла в 5 ч. сутринта, отговор нямам. Когато ние пътувахме, този въпрос беше актуален, знаех, че трябва да има нощен автобус, но така и не намерих нищо конкретно, не исках да се занимавам с такси с обяснения на език, който не знам, и несигурността дали ще се разберем на английски. Накрая намерих радикално решение - намерих апартамент в района и бях спокойна.

За мен карнетът с 10 билета е най-доброто решение. Разбира се, зависи колко смятате да пътувате.

Препоръчвам и посещение на Версай. Ние имахме онлайн билети, но не мисля, че бяха с час. От вас зависи колко ще стоите там и дали в този ден ще вместите и други неща в самия Париж.

Програмата мисля, че е напълно изпълнима.

За мен Париж е много красив град, предлагащ интересни неща за всеки, но не го възприемам като мегаполис, в смисъл на нещо стряскащо и създаващо усещане за затруднение и потискане. Метрото е добре уредено, макар и понякога препълнено.

Приятно прекарване!

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

По т. 5 - Diners много рядко се приемат във Франция, основно по хотели и големи магазини, т.к. Не се издават от френски банки и имат много малко покритие. Имайте Виза/Мастъркард. Дори с Амекс понякога има трудности в по-малки или квартални магазинчета.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Що се отнася сдо нощните автобуси, Юбер може да ви спести доста нерви с багажи и гонене на рейсове, търсене на спирки и посоки. Разстоянието не е много голямо, а и предварително знаете колко плащате. Иначе през деня - от порт Майо метро 1 със смяна на Champs Elysées - Clemenceau с номер 13 към Аниер (не към Ст Дени!!!). Или по лесно РЕР директно до Porte de Clichy и от там пеш сте за 7-8 мин.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

И аз съм за Сакр Кьор с качване на покрива й + качване на Айфеловата вместо Монпарнас. За да минете бързо вземате билети за вход до асансьорите от първа площадка, т.е. качвате се пеша от партер до първа площадка и оттам с асансьора нагоре (всъщност големите опашки са за асансьора от партера до първа площадка).  От първа площадка нагоре асансьорите са общи. За транспорт ние използвахме хоп он/офф, доколкото метрото не ни беше удобно за плана, а автобусите са начесто и сравнително с дълго работно време. Бяхме взели комбобилети с корабче. Париж е единственият град, който ме разби от ходене, доколкото забележителностите са много разхвърляни (дори НЙорк не успя да ме разбие така). А щом обичате хапването препоръчвам да си купите от Карфур готови сетове за ядене (салати с антипасти или салами), бутилка вино, франзели и да се инсталирате на канала пред Нотр Дам за пикник - особено красиво е вечер, а и ще се заобиколени от доста хора със същото меню :-)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

    Благодаря много за съветите!

Юбер изглежда чудесна идея , проверих и видях десетина свободни по авеню Клиши,като цена  7-8е .Ще се надявам да има свободни и в 04.45 в деня на заминаването.

Сетовете от Карфур ще бъдат опитани със сигурност, благодаря за това попадение.

 

п.п.според крачкомера на ифона ,досега най-дългото ми ходене в рамките на ден е 12км (Лука + Флоренция), което май бледнее пред пешеходният преход от Уошингтън бридж до Уолстрийт и Бетъри парк от студенстските ми години.

Редактирано от stanislavpp
Връзка към коментар
преди 2 часа, stanislavpp каза:

Ден 1: 

 Оставяне на багажа в хотела и от там към : Монмартър и Сакре Кьор , площади Пигал и Тертр, уличките около Abbesses ,след това дилемата ми е между Айфеловата кула(без качване) или Монпарнас(задължително качване) ,кое би бил по-удачният избор между тях за този първи ден?

 

    Ден 2 : Айфел/Монпарнас + Тримуфална Арка, площад Конкорд , Тюйлери + виенско колело? , Лувър, Помпиду +фонтан Ставински, Льо Маре, площад Вож + пасаж Сули, 

 

   Ден 3: Нотр Дам, Латинският квартал , Люксембургски градини, Пантеон, Понт Ньоф, Сен Шапел, Музея на Инвалидите

 

  Ден 4: Версай + още нещо или няма време?

 

Ден 1 - за мен лично е доста ненатоварен. :)  Тук бих преместила Музея на Инвалидите + Айфеловата кула вечерно време.

Ден 2 - Започнете от Триумфалната арка - може да се качите на нея за поглед и през деня отвисоко - после продължавате с това, което искате да видите ... и в края на деня Монпарнас по тъмно - тогава гледката към Айфеловата кула е прекрасна. Виенското колело - не го препоръчвам - едни безсмислено похарчени 10 евро.

Ден 3 - за Сент Шапел се чака доста - проверките са доста бавни - багажа минава на скенер - като на летище и става бавно. Иначе безспорно е красива с тези цветни витражи. В този ден можете да включите и някой музей - но не е задължително - може спокойно да завършите вечерта на Сена с бутилка вино.

Ден 4 - след Версай, според мен е подходяща разходката с корабче - така ще отпочинат и краката ви след цял ден подене във Версай и градините му.

 

За транспорта - аз понеже не издържам да пешеходствам по цял ден, то обичам да си имам карта и да се возя дори и за спирка, но при първо посещение може и да искате нещо различно. Предвид, че пътуването ви започва в понеделник и имате 4 дни, то погледнете дали карта Навиго няма да ви бъде по-изгодна.  

  • Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 3 часа, stanislavpp каза:

Айфеловата кула(без качване)

Какво значи Айфелова кула без качване? Няма никакъв смисъл да ходиш до под нея :)

За виждане - вижда се отвсякъде - но правилното място за селфита с Айфелова кула е Trocadero. Следобед! 

Качване на Айфеловата кула не е сравнимо с качване на друго високо място в Париж. На Монпарнас или на Триумфалната арка се качваш, за да видиш гледката. На Айфеловата кула се качваш заради усещането.

 

преди 3 часа, stanislavpp каза:

Айфел/Монпарнас + Тримуфална Арка, площад Конкорд , Тюйлери + виенско колело? , Лувър, Помпиду +фонтан Ставински, Льо Маре, площад Вож + пасаж Сули

Имаш предвид Лувър без влизане, нали? :)

Няма начин при такава програма за един ден да се разгледа и Лувърът.

Но за един добър целодневен (!) пешеходен преход става

  • Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 11 часа, stanislavpp каза:

    Благодаря много за съветите!

Юбер изглежда чудесна идея , проверих и видях десетина свободни по авеню Клиши,като цена  7-8е .Ще се надявам да има свободни и в 04.45 в деня на заминаването.

При цена на билетчето около 2 евро, 3-те евро разлика ще ви спестят наистина нерви и чакане. Мисля, че има възможност за резервация от предния ден, имаше някаква опция, аз съм го правил. Много за удобни дори да окъснеете някоя вечер, имайте ги предвид, особено пред кръвожадните таксита в Париж, които смъкват по няколко кожи, и на всичкото отгоре са груби и невъзпитани. 

Редактирано от Kaloyan89
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 минути , Kaloyan89 каза:

 Много за удобни дори да окъснеете някоя вечер, имайте ги предвид, особено пред кръвожадните таксита в Париж

В Париж не въведоха ли някакви ограничения на Uber?

Връзка към коментар

И ние бяхме точно по същото време в Париж, преди 2 години. Ако искате да се качите на Айфеловата кула, не правете нашата грешка, идете рано сутринта, за да сте едни от първите, така няма да губите време по опашки. Тук съм описала нашия престой, може да го погледнеш, ако нещо ти е от полза, да го направиш като нас или точно обратното :D
https://travelingemotions.wordpress.com/2015/10/27/париж-градът-на-любовта/

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

 

преди 5 часа, Фичо каза:

В Париж не въведоха ли някакви ограничения на Uber?

Забраниха Uber Pop, до колкото си спомням - сульо и пульо с личната си кола да е шофьор за Uber. Сега е UberX, които са регистрирани като ЕТ и като частни шофьори някъде, карат някакви курсове, плащат данъци и осигуровки и отговарят на определени изисквания. 

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Да дам и аз моите два цента по темата :)

 

За транспорта - погледнете в Пътеводителя, ако не ме лъже паметта, има обяснение точно как да се ориентирате в метрото и РЕРа, включително и до Версай. Не би трябвало да имате проблеми, обяснено е доста добре. Засега за другата седмица няма предвидени стачки, което е плюс ;). Асо смятате да ползвате билети само от и до хотела, карне с 10 билета е добър вариант. Картата ще ви е по-изгодна, ако искате да ползвате транспорт и през деня.

 

За гледките от високо - аз лично бих се качила на Монпарнас по залез, така се вижда и Айфеловата кула, която, ако останете малко по-дълго, даже и ще заблести :). Може даже да го включите в края на първия ден, а ако имате сили преди това - да минете през Трокадеро и Айфеловата кула и после на Монпарнас.

Друг вариант е в първия ден да включите и Операта Гарние (ако ви е интересна) и Мадлената (église de la Madeleine).

 

Ако "отхвърлите" първия ден Айфеловата кула и кулата Монпарнас, вторият ден може да тръгнете директно от Триумфалната арка и после все направо, почти до плас де Вож :). Като сте до Лувъра, може да се отбиете и до Пале Роял,с двора с колоните на Бюрен и Комеди Франсез на единия ъгъл. Пасажът Сюли, обаче, нищо не ми говори... знам Hôtel de Sully близо до плас де Вож, но не знам дали има единименен пасаж. А ако сте вече на плас де Вож, може де минете и да площада на Бастилията да 10ина минути пеша оттам.

 

В третия ден може да включите и сградата на парижкото кметство, Hôtel de ville, от другата страна на реката, срещу Нотр-Дам.

 

За сутрешния полет Uber е добро решение.

 

 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
11 hours ago, bad kid said:

За обратния полет може да вземете и RER C в 5:24 от спирка Porte de Clichy, в 5:30 сте на Porte Maillot.

Шатълът до летището  е в 5.20 ,ще ползвам Юбер - дано има свободни рано сутринта и има възможност за резервация.

 

Корегирах програмата ,към момента изглежда така:

 

 Ден1: Монмартр, Сакре Кьор,площад Тертр и околният район,метро 12 до опера Гарние и Мадлената, метро 8 до Музея на Инвалидите и Айфел

 

 Ден 2:Трокадеро, Триумфалната Арка, Конкорд, Тюйлери, Лувър, Пале Роял, Помпиду, площад Вож, евентуално Бастилията

 

 Ден 3: Нотр Дам, кметството+хотел де Вил, Латинският квартал, Люксембургски градини, Пантеон, Монпарнас

 

 Ден 4:Версай + евентуално разходка с корабче / нещо друго

 

 Благодаря на всички за помощта и съветите!

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Нека да препоръчам супер супер полезната мобилна апликация за телефон на градският транспорт в Париж - RATP. С няколко клика се вижда как най-бързо да достигнете до определена точка, с кои точно линии на транспорта ,кои точно са спирките през които ще минете, съответно времето което ще отнеме и т.н.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Подсещаш ме да спомена и Vianavigo - тя е малко по-пълна.

В смисъл, RATP е парижката компания за градски транспорт, която управлява линиите на метрото, почти всички автобуси, трамваите и РЕР А и В.

Останалите линии на РЕР и другите влакове за предградията се управляват от френските железници. Затова и сайтът и приложението на RATP при избиране на маршрут, дават предимство на "своите" линии - тоест, ако до едно място може да се стигне с 2 прекачвания на метрото, например, приложението/сайтът ще ти предложи този маршрут, нищо че до същата точка може да се стигне с РЕР С, например, без прекачване и с по-малко спирки.

Вярно, че в рамките на Париж разликите са незначителни и ако искаш да стигнеш до Версай, РАТП все пак ще ти предложи РЕР С, просто защото техен влак не ходи дотам (но има възможен маршрут с метро и автобус ;)) :). Но за придвижване из предградията, Vianavigo може да даде по-оптимални варианти.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 9 часа, stanislavpp каза:

Шатълът до летището  е в 5.20 ,ще ползвам Юбер - дано има свободни рано сутринта и има възможност за резервация.

 

 

Шатълите са през 10 минути...но щом имаш друга опция, добре :)

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

    Иска ми се да споделя моите впечатления вече седмица след посещението на Париж:

- супер много ми харесаха:Сакре Кьор(МонМартр) ,Нотр Дам, Айфеловата кула,Градините Тюйлери,Лувъра,Пантеона,Люксембургските градини,Триумфалната Арка,Латинският квартал,Версай

 

Истинско удоволствие са разходките в парковете, пикниците съчетани с лежерни почивки покрай езерцата, неизброимите вкусотии в многобройните пекарни, както и превъзходните алакарт менюта в безбройните ресторантчета.

 

Благодаря на форума за полезното инфо, и да споделя, че придвижването до всяка точка в Париж е наистина фасулска работа с апликацията RATP.

IMG_6259.JPG

IMG_6322.JPG

IMG_6380.JPG

IMG_6401.JPG

IMG_6468.JPG

IMG_6482.JPG

IMG_6597.JPG

IMG_6640.JPG

IMG_6672.JPG

IMG_6703.JPG

IMG_6837.JPG

IMG_6939.JPG

IMG_6952.JPG

IMG_7053.JPG

Редактирано от stanislavpp
  • Харесвам 15
Връзка към коментар

Страхотно време сте уцелили, Париж направо разцъфва при хубаво време :) Правиш си супер подробни планове за Лувъри, Кули, Арки, но най-големия кеф е да се отпуснеш някъде на пейка или столче в парк :)

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.