Прескочи до съдържание

Кишинев - има ли какво да се види там

Препоръчани мнения

Публикувано:

Давам един полезен линк https://orheiulvechi.com/
Идеално е за еднодневен тур от Кишинев. Ние бяхме там през август 2021 година. Турът ни го направи съдържателят на хостела. Съчетахме с подземния винен град Крикова. Повече ми хареса старият Орхей до Бутучени. Разходихме се до църквата и манастира. Хапнахме в страхотната кръчма. Много ми хареса.

image.jpeg.dd04cdd1fc39272cbfcc0f23b1495957.jpeg

Другата ни екскурзия беше до Тираспол, с преспиване. От пазара в Кишинев хванахме маршрутка до Бендера. Там разгледахме симпатичен замък, и хапнахме в уникален ресторант - имаше десетина зали, всяка декорирана в различен дизайн (снимките са ми зле, но ще сложа няколко за цвят). От там поехме към Тираспол, с градски транспорт май се придвижихме. Още се хилим с Йосиф, когато се сетим как разпитвайки за превоза една мацка, тя се плесна по главата и рекна - какво по дяволите правите тук.
Има пост на границата, много бързо минахме и без много приказки и проверки. В Тираспол разгледахме пазара, отидохме до стадиона, накупихме си шалове и шапки на Шериф, возихме се с корабче. Корабчето беше пълно с местни отпускари, бяха заредили торби с пиене и ядене, опънаха едни сериозни маси, руски песни, танци. Хахах, това из Европата май не може да се види. Този ден ме зареди много и ме върна в едни далечни времена.
В Кишинев, освен гореспоменатите забележителности, може да видите дървената църква, къщата, в която е живял Пушкин, зоопаркът е приятен, има ботаническа градина, парковете са отлично поддържани, пълно е с изкуствени езера. Вина с отличен вкус. Ресторанти и кафенета с вкусна храна и европейски дизайн. За любителите на брутализма също е пълно с изненади. 

20210825_123444.jpg

20210825_143645.jpg

20210825_144504.jpg

20210825_180223.jpg

20210826_094120.jpg

20210826_095821.jpg

• Харесвам 20
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Моля за мнения за Молдова.  Чудя се колко цели дни да й отделя - 3 или 5.  Половинките на отиване и връщане не ги броя предвид краткия ден през ноември.

Мисля един ден за Кишинев с винен тур. Един ден за Приднестровието.  И един ден на север по манастирите на ЮНЕСКО.  Но ми се струва, че за манастирите един ден е малко. Дори с кола под наем, а без е направо невъзможно. Набелязъл съм си 8 точки на север от столицата. За Тираспол и Бандери един ден сигурно ще стигне, освен , ако не спим там и да усетим т.н. Съветско влияние/настроение....

• Харесвам 1
Публикувано:

А за Крикова как се организирате?

С такси? Предварителна резервация на тура трябва ли?

Аз съм само за уикенд, така че при кацане в събота към 16:00 ще трябва направо натам да се върви. Друг вариант е неделя преди полета рано сутрин, но до 14:00 трябва да сме ма летището.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 часа, ruwenzogy каза:

Моля за мнения за Молдова.  Чудя се колко цели дни да й отделя - 3 или 5.  Половинките на отиване и връщане не ги броя предвид краткия ден през ноември.

Мисля един ден за Кишинев с винен тур. Един ден за Приднестровието.  И един ден на север по манастирите на ЮНЕСКО.  Но ми се струва, че за манастирите един ден е малко. Дори с кола под наем, а без е направо невъзможно. Набелязъл съм си 8 точки на север от столицата. За Тираспол и Бандери един ден сигурно ще стигне, освен , ако не спим там и да усетим т.н. Съветско влияние/настроение....

Оги, В Молдова (държавата) няма юнесковски манастири. Има в такива в Румънската  част на географската област Молдова. Трябва да видиш фирма за коли под наем, и как е положението с излизането от страната. или да пътуваш до Яш и оттам да наемеш кола.

П>П. Това което е написал Красен в началото на темата, не е вярно. Може би молдовските манастири да са в списъка на чакащите одобрение обекти, но официалните списъци с обекти на културното наследство на ЮНЕСКО още не са. А , честно казано, не виждам изгледи и скоро да ги приемат. Но са хубави, де. Ще разгледам и аз дали имаме как да стигнем поне до един за малкото време, с което разполагаме.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, Oshko каза:

Аз съм само за уикенд, така че при кацане в събота към 16:00 ще трябва направо натам да се върви. Друг вариант е неделя преди полета рано сутрин, но до 14:00 трябва да сме ма летището.

До Крикова с автобус 2 се стига до центъра и оттам пеша. Сега чета и аз за там, не съм го пробвала още. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 14 минути , master_of_germs каза:

Оги, В Молдова (държавата) няма юнесковски манастири. Има в такива в Румънската  част на географската област Молдова. Трябва да видиш фирма за коли под наем, и как е положението с излизането от страната. или да пътуваш до Яш и оттам да наемеш кола.

П>П. Това което е написал Красен в началото на темата, не е вярно. Може би молдовските манастири да са в списъка на чакащите одобрение обекти, но официалните списъци с обекти на културното наследство на ЮНЕСКО още не са. А , честно казано, не виждам изгледи и скоро да ги приемат. Но са хубави, де. Ще разгледам и аз дали имаме как да стигнем поне до един за малкото време, с което разполагаме.

Да, вярно е , но аз съм ги разглеждал.  Моят план е следният:

Пристигане на 28.10 в 13,35 и разглеждане Кишинев

На 29-ми сутринта вземане на кола под наем и тръгване на север към манастирите Хинку, Каприян, Курчи, Руда и спане край крепоста  Сорока

На 30-ти  обратно   през Сахарна, Типова и стария Орхей до Кишинев

На 31-ви с маршрутката до Приднестровието - Биндари, Тираспол и един манастир има наоколо

На 1-ви  самолета е чак в 15,40 и за последната вечер се чудя дали да спя в Тираспол , или да се върна в Кишинев

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 часа, Oshko каза:

https://cricova.md/ro

Доколкото си спомням, турът се резервираше предварително. Провежда се в определен час, в зависимост от езика, който си избереш. При добра организация, може би е възможно да се осъществи.

За нас  го организира италианчето, съдържател на хостела. Интересно беше, но ми се видя скъпо. Ако знаех какво ме очаква, бих го пропуснала за сметка на други обекти. 

Интересно ми е, виното на Путин дали са го изкъркали, или още го съхраняват.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 4 часа, ruwenzogy каза:

Да, вярно е , но аз съм ги разглеждал.  Моят план е следният:

Пристигане на 28.10 в 13,35 и разглеждане Кишинев

На 29-ми сутринта вземане на кола под наем и тръгване на север към манастирите Хинку, Каприян, Курчи, Руда и спане край крепоста  Сорока

На 30-ти  обратно   през Сахарна, Типова и стария Орхей до Кишинев

На 31-ви с маршрутката до Приднестровието - Биндари, Тираспол и един манастир има наоколо

На 1-ви  самолета е чак в 15,40 и за последната вечер се чудя дали да спя в Тираспол , или да се върна в Кишинев

През 2019 бях в Молдова. Два дни отделих за Кишинев, има какво да се види, вкл. Етнографския музей /ако те вълнуват такъв тип музеи/, както и къщата- музей на Пушкин, където е бил на заточение. Всички забележителности на града са на главната улица. Бях и в манастира Хынку, прекрасен е. От автогарата на Кишинев има автобуси /тип маршрутки/с които може да се стигне до всички манастири, които са красиви, самобитни и чудесно поддържани, както и да всички точки на страната. Просто трябва да се поинтересуваш или да попиташ там на място, ако не си с кола под наем. Изобщо, най- забележителното нещо на страната са именно манастирите, не са за изпускане. Аз, лично, останах с много добри впечатления от Молдова.

• Харесвам 5
Публикувано:

Да попитам, ако може: До Cricova как мислите да ходите?

Ние няма да имаме много време и мислим още на 29 ноември да тръгнем за Криково.

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 часа, Иван Попов каза:

Аз поне не мисля да ходя. Но, ако така реши инвазията, няма да се цепя от колектива 😄

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 12 часа, Иван Попов каза:

И аз така мисля, но не откривам кога влиза последния тур, пише че работят до 18:00. Ако това е последен вход няма проблем, но ако е изход не знам дали ще успеем.

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 53 минути , ruwenzogy каза:

И кога все пак е инвазията, че нещо не разбрах

Нашите билети за Кишинев, Молдова са от 22 до 23 Ноември (за кратко, но от сърце 🙂).

• Харесвам 2
Публикувано:

Сега гледах на страницата им - https://cricova.md/en/excursii. Може да се правят рецервации онлайн. Всеки тур си има час и ден, в който се изпълнява на съответния език. Май не видях от 18ч, но разгледай по-подробно и по-скъпите турове. 

• Харесвам 3
Публикувано: (редактирано)

преди 5 часа, Oshko каза:

И аз така мисля, но не откривам кога влиза последния тур, пише че работят до 18:00. Ако това е последен вход няма проблем, но ако е изход не знам дали ще успеем.

Коригирам се, объркала съм туровете.

За Крикова запазихме и платихме онлайн през сайта.

А за Mileștii Mici не успяхме да платим предварително през сайта им и затова запазихме на и-мейл и платихме на място.

Редактирано от chandni
  • Харесвам 3
Публикувано: (редактирано)

Нашите билети са за 29 и 30 ноември. 

преди 21 часа, master_of_germs каза:

Аз поне не мисля да ходя. Но, ако така реши инвазията, няма да се цепя от колектива 😄

Ами аз за това питах мнения и да видим дали някой друг ще ходи. 

Ако не да се комбинираме, ако има някой с нашите дати. 

Al ми каза това 🙃

Сравнителна таблица

Транспорт Време Цена Забележки
Автобус № 2 ~21–30 мин. 3–6 лей Редовни интервали и ниска цена
Кола ~17–18 мин. ~$3–4 Най-евтино, ако имате собствен транспорт
Такси ~17 мин. ~$5–7 Най-бързо и удобно

Препоръки

• Ако търсите бюджетен и лесен начин — изберете автобус № 2.

• Ако ви е важно времето и удобството — таксито е най-бързото решение.

• Имали сте собствена кола или услугите ride-sharing — може да е най-евтиният вариант въпреки, че е собствена отговорност.

Нещо чета и за задължителна предварителна резервация за обиколка (без резервация не пускат вътре), ако се прави. Имат и различни пакети: от 15–20 € (обиколка + 2–3 дегустации) до 100+ € (луксозна вечеря с премиум вина).

преди 11 часа, Oshko каза:

Аз мисля направо с такси до отида, ако е 7/8 долара в посока.

Иначе много време ще загубим с този автобус, а и ако затворят после ще ме е яд.

Редактирано от Иван Попов
  • Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 15 минути , Иван Попов каза:

Нашите билети са за 29 и 30 ноември. 

Ами аз за това питах мнения и да видим дали някой друг ще ходи. 

Ако не да се комбинираме, ако има някой с нашите дати. 

Al ми каза това 🙃

Сравнителна таблица

Транспорт Време Цена Забележки
Автобус № 2 ~21–30 мин. 3–6 лей Редовни интервали и ниска цена
Кола ~17–18 мин. ~$3–4 Най-евтино, ако имате собствен транспорт
Такси ~17 мин. ~$5–7 Най-бързо и удобно

Препоръки

• Ако търсите бюджетен и лесен начин — изберете автобус № 2.

• Ако ви е важно времето и удобството — таксито е най-бързото решение.

• Имали сте собствена кола или услугите ride-sharing — може да е най-евтиният вариант въпреки, че е собствена отговорност.

Нещо чета и за задължителна предварителна резервация за обиколка (без резервация не пускат вътре), ако се прави. Имат и различни пакети: от 15–20 € (обиколка + 2–3 дегустации) до 100+ € (луксозна вечеря с премиум вина).

Аз мисля направо с такси до отида, ако е 7/8 долара в посока.

Иначе много време ще загубим с този автобус, а и ако затворят после ще ме е яд.

И ние, евентуално може и с кола под наем.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 26 минути , Oshko каза:

И ние, евентуално може и с кола под наем.

Супер! 😊

преди 9 минути , Hakkâri Spor каза:

За 24 часа ли?

Тъй вярно 😉

Та ние сме бързи 😃 Ехе ти 24 часа знаеш ли колко време е 😂

• Харесвам 3
  • Шок 1
  • Смея се 2
Публикувано:

Ванка, ние сме поне още 6 души за 29/30 ноимври. С тенденция да сме двуцифрен брой.

• Харесвам 1
  • Шок 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 16 минути , master_of_germs каза:

Ванка, ние сме поне още 6 души за 29/30 ноимври. С тенденция да сме двуцифрен брой.

Ами супер 😉

Ние сме двамата - аз и @Bozhidar1978 

Ще има инвазия, освен да вземем и знамето, ако искате 😉

Може би ще сме над 10 човека 😊

• Харесвам 4
Публикувано:

За Cricova- Аз мисля да изберем най-евтината обиколка и да я направим на 29.11 веднага след пристигане в Кишинев. По-добре да сме по-голяма група, за да е по-евтин транспорта. Нека да изчакаме да видим колко желаещи ще има. 

• Харесвам 3
Публикувано:
На 21.08.2025 г. в 10:49, ruwenzogy каза:

Националният музей си заслужава за някой час
https://www.nationalmuseum.md/en/

и къщата, където е живял Пушкин
https://en.wikipedia.org/wiki/House-Museum_of_Alexander_Pushkin

От гастрономията - освен виното, боршът им е супер 🙂

• Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.