Прескочи до съдържание

Кишинев - има ли какво да се види там

Препоръчани мнения

Публикувано:

Да, и аз видях, че курсовете си бяха много прилични. По-скоро притеснението е заради неработещата система за картово плащане в автобусите от летището.

Едни нашенци нямаха леи и местен човек в автобуса им купи билетчета от кондуктора, като не поиска нищо в замяна. 

Пред летището на автобусната спирка имаше машина да си купиш карта за телефон и интернет. Цените бяха 50-80 леи (5-8 лева) в зависимост от минутите и гигабайтите. Но не сме ползвали и не знаим, как точно става тая врътка. 

А за три дни, естествено, че има, какво да се прави. Тур във винарна, еднодневен отскок до Приднестровието, Стария Орхей и доста манастири извън Кишинев.

• Харесвам 6
Публикувано:

Мисля, че имам някакви дребни, ако някой иска поне за билетчета за автобуса като начало. 

P. S. Тези сладури с веещото се знаме много приятно ни изненадана. Винаги е хубаво когато срещаш магеланци по пътя си! 

IMG_20251227_190633.jpg

IMG_20251227_190642_edit_70561779299127.jpg

IMG_20251227_190744.jpg

IMG_20251227_190747.jpg

• Харесвам 8
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:

На летището в Кишинев има няколко места за обмяна на валута - повечето с много дървен курс, но между тях има обменно бюро на някаква банка (мисля Maib) със съвсем добър курс.

Дават и дребни банкноти за автобуса 

• Харесвам 6
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте! Смятам и аз да се разходя за няколко дни до Молдова като много ме блазни и идеята да се отбия с автобус до Одеса (Украйна)… Понякога съм твърде екстремно настроена и в момента съм на такава вълна. И за двете държави няма визи, нали така? Според вас, дали би имало проблем да се влезе от Молдова в Украйна и после обратно до Молдова?

И не разбрах - откога влиза в сила новината за роуминга?

• Харесвам 1
Публикувано:

Няма визи, само паспортен контрол. Един френд ходи (с кола) и каза, че много време бавят на ГКПП при влизане в Украйна и задават мн.въпроси 

• Харесвам 4
Публикувано:
5 hours ago, saved_ said:

И не разбрах - откога влиза в сила новината за роуминга?

Роуминга си е по EU тарифа от 1ви Януари и в двете държави. Сигнала е добър, единствено в Приднестровието го няма никакъв.

• Харесвам 3
  • 1 месец по-късно ...
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Някой който е правил турът в Крикова, може ли да се изкаже за вината, които се дегустират. Турът със 7 вина е 50 евро и дори с воденето от някого, ми се вижда доста. Тук в София за 50 евро ходя на дегустации на топ сортови вина от света, а някои коментари в нета казват, че ти дават най евтините. Ако ще сервират някакви, които са по 5лв бутилката, ще пропусна.

Публикувано:

Аз не правих винената дегустация, но съм на мнение, че в Крикова плащаш предимно за мястото, а не за качество. Не бих повторил отново и не мисля, че цената е оправдана за това което ще видиш/опиташ. Предполагам, че има доста други места, където можеш да опиташ същите вина на по-ниска цена.

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз резервирах тур без дегустация в най-голямата винарна в света - 

Milestii Mici, която също се намира близо до Кишинев и до която лесно се стига с Boltb за 8-10 евро. Туровете там включват и free бутилка вино, която обаче се чудя дали ще мога да прекарам през проверките на летището, ако съм само с ръчен багаж?

• Харесвам 1
Публикувано:

Значи… днес, ден сряда, полетът до Кишинев е на поне 90 %  запълнен като говорим за полет в средата на седмицата. Поне половината са украинци. Според мен, линията има ГОЛЯМО бъдеще 🙂 

• Харесвам 8
Публикувано:

@saved_ Много ти благодаря, че пишеш по темата! Аз скоро кършех ръце и планове ще го бъде ли до лятото. Много е хубаво, че се пълни, дано да устиска! 

ПС: Да не е първоаприлска шега? 😎

• Харесвам 1
Публикувано:
На 4.11.2025 г. в 14:22, chandni каза:

Някой няма ли да се престраши да пусне тук снимки от тази така атрактивна напоследък Приднестровска молдовска република. Може и някъде из В момента съм да са се мяркали фотоси, но съм ги пропуснала.

@chandni снимките са от май 2019

Тираспол https://photos.app.goo.gl/1ZojUyNDX9f8rckY6

Бендерска крепост https://photos.app.goo.gl/QMwo14sn2UBZcvEp9

Паркани https://photos.app.goo.gl/sb7KsnXhUreLv3UVA Българско селище, паметник на Васил Левски Паркани – Уикипедия 

На границата граничният милиционер ме посрещна супер любезно, говорейки ми направо на руски, без капка съмнение, че zon влизайки с белгийски паспорт под прикритие, говори руски 😆 Каза ми Зон Валентинова тук много ще ви хареса и ще дойдете пак 🤩

На входа на Бендерската крепост служителката категорично отказа да ми продаде скъп билет, като за чужденец, таксува ме като местна. Каза ми Зон каква чужденка си ти! Ти говориш руски, ти си наша! 😯 Мъжът ми го таксува като чужд 😅 

KVINT коняка, се произвежда в Тираспол и към фабриката имат магазин за граждани. 

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
На 25.03.2026 г. в 20:45, horus92 каза:

Някой който е правил турът в Крикова, може ли да се изкаже за вината, които се дегустират. Турът със 7 вина е 50 евро и дори с воденето от някого, ми се вижда доста. Тук в София за 50 евро ходя на дегустации на топ сортови вина от света, а някои коментари в нета казват, че ти дават най евтините. Ако ще сервират някакви, които са по 5лв бутилката, ще пропусна.

Хубави бяха вината. Туристическата обиколка вътре е по-интересна, като посещение на музей с гид. 

Може да се дегустират вина и в самия Кишенев. Има много wine барове. Този мога да го препоръчам: Carpe Diem Wine Shop & Bar. Предлагат много добра селекция от молдовски вина. Имат си домашен-бар котарак Макс 😻

Не знам дали още този подлез е в това състояние, и ако е, може човек да си направи арт снимки. Chisinauwinebar_1.jpg.95a47c03e8643c6f12e343f709c4d41e.jpg  

Chisinauwinebar_2.jpg.846f983999130a6a154030fb3bfd3474.jpg

Макс 

Chisinauwinebar_3.jpg.33c52a763390cbe6b35271346eede885.jpg

Подлезът 

Chisinausubway_1.jpg.a4a16f5d77d83cb671de71debe0bc539.jpg

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 минути , horus92 каза:

Благодаря за препоръката. Подлезът прилича на някои от нашите, явно за артистични като нас. 😄

Това е само входът. Навътре беше още по-страшно и тъмно. Бият ни по подлези 😅

• Шок 1
  • Смея се 2
Публикувано:
На 1.04.2026 г. в 15:33, Coo каза:

ПС: Да не е първоаприлска шега? 😎

Защо да е шега? Всеки, който отиде до Молдова с тази линия на Уизеър каза после, че самолетът е бил пълен с украинци. Съседни страни са и им е близко на xората. Докато не върнат полетите до Украйна явно ще  е така. 

• Харесвам 3
Публикувано:
На 1.04.2026 г. в 17:38, zon каза:

@chandni снимките са от май 2019

Тираспол https://photos.app.goo.gl/1ZojUyNDX9f8rckY6

Бендерска крепост https://photos.app.goo.gl/QMwo14sn2UBZcvEp9

Паркани https://photos.app.goo.gl/sb7KsnXhUreLv3UVA Българско селище, паметник на Васил Левски Паркани – Уикипедия 

Xубави снимки. А далеч ли са Бендера и Паркани от Тирасполь? С някаква маршрутка дали може човек да се придвижи? Предстои ми около 1 май да съм във въпросната окупирана област и не знам дали само в Тирасполь да се съсредоточа за ден или има опция и за въпросната Бендерска крепост? (без кола в случая)

• Харесвам 2
Публикувано:
25 minutes ago, Hakkâri Spor said:

Xубави снимки. А далеч ли са Бендера и Паркани от Тирасполь? С някаква маршрутка дали може човек да се придвижи? Предстои ми около 1 май да съм във въпросната окупирана област и не знам дали само в Тирасполь да се съсредоточа за ден или има опция и за въпросната Бендерска крепост? (без кола в случая)

Можеш да слезеш от маршрутката директно в Бендер, вместо в Тираспол. Крепостта е на 15-20 мин пеша от автогарата където ще спре маршрутката. Като разгледаш Бендер има тролей до Тираспол, начесто е. Ако имаш време и желание - тролея спира и в Паркани преди да влезе в Тираспол, така че може да разгледаш и там.

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:

Кишинев се оказа приятно градче. Почувствах се като на разходка до някой наш град. Няма нещо отличаващо се, но е спокойно. Явно тече обновяване на тротоарите и смея да кажа, че по добре редят павета от в София. Не се спънах нито веднъж, а в София често ми се случва. Парковете им са много приятни за рязходка в слънчево време. В дендрариума се плаща, но е символично. Като пристигнахме чакахме автобуса, мина един и въобще не спря на спирката пред терминала. Само с кеш се плаща, а някъде в нета четох, че може с карта, но на валидаторите има изрична бележка, че не може. Има кондуктор. 6 леи струва, изкарахме късмет, че една жена ни обмени пари. Автобусът се натъпка брутално, вратите едва се затваряха. Според мен без проблем може да вървите до предишната му спирка, близо е. За места за храна силно препоръчвам грузинският Tiflis, всичко беше много вкусно. От друга страна Georgian Grill не го препоръчвам, месата им бяха сухи, въпреки че ядох една брутално вкусна манджа телешкото в нея се беше преварило 10 пъти. La Placinte е тяхното Хепи. Не лошо, но изглежда почти всичко е полуготово предварително. За закуска на пазара има страхотни мекици. Големите и кръглите със сирене и кашкавал са най добри. Струват 26 леи. За пийване на вино бих препоръчал Invino Enoteca, спокойно и сирената, които предлагат са местни и много добри също. Също не са обвързани с една изба.

За Транснистия билетът струва 71 леи до Тираспол. Може да се слезе в Бендер за крепостта, а от там тролей или маршрутка 20. Ние нямахме време, че спътниците ми си забравиха паспортите и го осъзнаха на автогарата, та загубихме доста време. Заговорихме се с жена, чиято майка е безарабска българка и тя ни каза кое и как в района. Тираспол не е по различен от нашите градове, освен по ужасно старите тролеи и пропагандата тук там по билборди. Може би някой западняк би се впечатлил. Ресторант Back to СССР е тотален туристически капан, бавно, повечето неща ги няма в менюто, гарнитури пристигат 15мин преди месото към което са. Но говорят английски. На главната улица "25 октомври" и други заведения, които не таргетират туристи и според мен ще са по добре. На връщане билетът беше по скъп 97 леи или 87.5местни рубли. Това за да прецените колко пари да си оставите.

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 40 минути , horus92 каза:

Ресторант Back to СССР е тотален туристически капан, бавно, повечето неща ги няма в менюто, гарнитури пристигат 15мин преди месото към което са.

Значи - не е капан, просто отговаря на името си 😉 

• Харесвам 2
  • Смея се 6

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.