Прескочи до съдържание

Пътуване до Убуд / Бали, през Доха


Препоръчани мнения

Здравейте,

 

Планирал съм първо пътуване (от малко по-различен характер) до Бали в средата на август. Общо взето, става въпрос за 1 месец, по-голямата част от който най-вероятно ще бъда ангажиран по доброволческа мисия в района на Убуд. Полетите трябва да се осъществят с Катарските авиолинии с дълъг престой в Доха (като се надявам дотогава ситуацията напълно да се е нормализирала).

 

Разгледах последно публикуваната информация за Бали във форума и успях да си създавам добра първоначална представа (най-вече от разказите на @mililia, за които й благодаря). Със сигурност ще проуча и още, но това обикновено става в последните няколко дни преди самото пътуване. Все пак, има няколко теми, по които бих оценил вашата помощ и конкретна експертиза. Разделил съм ги в три категории:

 

Подготовка за пътуването

1. Виза – доколкото се информирах, за пътувания в рамките на 30 дни (точно колкото е и моето) няма нужда нито от предварително осигурена виза, нито от виза-на-място. Би ми било полезно просто някой да потвърди, че проблеми в това отношение няма.

2. Ваксинации – при пътуванията си досега никога не съм се ваксинирал и от това, което знам за Индонезия има само препоръчителни ваксинации. Интересно ми е дали някой, който е имал малко по-дълъг престой в Бали, смята, че някоя от възможните ваксинации е добра идея 

 

Престой в Доха

На отиване имам 16 часа, а на връщане (само!) 8 часа. престой в Доха. Четох някъде за възможността за „transfer accommodation”, но полетите ми не отговорят на условията. Поинтересувах се и за наличните опции за „airport lounge”, като евтиният вариант беше нещо от рода на 50 евро за 6 часа. В крайна сметка реших да си резервирам хотел в Доха и да използвам възможността да почина нормално и да поразгледам (ако актуалната ситуация го позволява). В същото време, изглежда трансферна виза за Катар може да се вади само веднъж за всяко едно пътуване, т.е. на връщане няма да мога да изляза от летището.  В този ред на мисли:

1. Имате ли идея относно други варианти за прекарване на времето на летището в Доха, освен горе-споменатия „lounge”? Някъде тук четох съвет да се търсят „тихите зали“ в зони Д и Е, където има по-малко хора.

2. Какво може да се разгледа в Доха за половин ден? Ако имате и предложение за някакво приятно място за хапване (по-скоро район с различни традиционни опции) също съм силно заинтересован :lol:

 

Убуд и Бали

Както споменах по-горе, очаква се основно да пребивавам около Убуд и вероятно да имам по 1-2 дни на седмица, в който да разгледам определени места в района и по-лесно достъпни такива в/около Бали. С тези ограничения би ми било полезно да знам повече за:

1. СИМ карти – коя компания и какъв план по-конкретно би бил най-изгоден за период от 1 месец  при положение, че това което основно ми трябва е интернет (и някаква възможността за локални обаждания)?

2. Транспорт – какъв тип транспорт препоръчвате като най-икономичен за движение в града и за пътуване между различните градове? Какви са средно цените на този тип транспорт?

3. Хапване в Убуд – всякакви препоръки за местни специалитети и хубави местенца, където може да се опита традиционната кухня на прилични цени

4. Топ забележителности в района на Убуд – кои са според вас 2-3 най-впечатляващи неща, които е хубаво да се видят (като оставим настрана храмовете)? :ok:

5. Подходящи дестинации на Бали за дневно посещение от Убуд – какви други места мога да посетя в рамките на 1 ден (максимум 2 дни) от Убуд? Моите предпочитания са за природни забележителности и хубави, не-пренаселени плажове както и за добри кулинарни дестинации

 

В крайна сметка станаха доста въпросите, но аз бих се радвал на всеки един съвет или препоръка по тези теми. Благодаря ви много за отделеното време! :)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

1. За отиването (16 часа престой) - видял ли си тази оферта на катарците за безплатна нощувка и виза ? :

https://discoverqatar.qatarairways.com/us-en/plusqatarpremium

 

2. За връщането - горещо препоръчвам lounge.  

Регистриран ли си в техния Privilege Club ? Има шанс с милите които ще получиш за полета на отиване да ти стигнат за да си вземеш с тях пас за lounge на връщане.

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние прекарахме целия ноември 2016 с две малки деца там и нямаше никакъв проблем с визите и не си сложихме ваксини.За Доха мога да кажа от опит да си купите виза от катарците,малко по-скъпа е, но да не ви кажат като на нас " Визи за българи няма" и стояхме 26ч на летището с децата.Въпреки че имахме резервиран хубав хотел. Нашето пътуване на Бали започна от Кута за 1 вечер,Санур там стояхме около 6 дни има място наречено "Синду маркет" сергии за храна отварят след 18 ч.основно ядяхме ла ла пан пържена риба и пиле и ориз,фрешове,плодове,водата е около 5000 рупии,но и за 20 000 сме я купували. После отидохме на остров Лембонган с бърза лодка за 7дни.Обратно в Санур и от тук хванахме такси на blue bird най-ефтините до Убуд за около 150 000 рупии,но има и Кура-кура бус(озн. Костенурка бус )FB_IMG_1487692031427.thumb.jpg.5f8e304d2acbc72af513dd03e099af5c.jpgЗа около 50 000 рупии от Санур до Убуд и за забележителностите. Там бяхме за 3 дни обиколихме пеша каквото можеше,ходихме до оризовите тераси,кафените плантации и храма с чучурите с частна кола уговорихме се на улицата за 5ч 400 000 рупии ,но беше много като пари.Следващите 12 дни прекарахме в Пемутеран до там стигнахме пак с кола от улицата уговорена за 600 000 рупии(1500 000 000 около 204лв) Последнотото ни пътуване беше уговорено от хотела до Кута,като минахме през храма Майка,вулкана Батур и Танах лот за около 800 000 рупии.До летището искахме да извикат blue bird такси което струваше около 20 000 което е нормално.

FB_IMG_1487691999750.jpg

FB_IMG_1487691976146.jpg

FB_IMG_1497117228015.jpg

FB_IMG_1497754854075.jpg

FB_IMG_1497754914459.jpg

FB_IMG_1497754959249.jpg

FB_IMG_1497754968031.jpg

FB_IMG_1497754935718.jpg

FB_IMG_1487691684714.jpg

FB_IMG_1487692125800.jpg

FB_IMG_1497755337389.jpg

Редактирано от aldaron
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Подготовка за пътуването

1. Виза – Ако кацнеш в Денпасар (както и на някой други летища в индонезия), не се нуждаеш от виза.

2. Ваксинации – при престой от 3 седмици - не сме правили 

 

Престой в Доха

1. Имате ли идея относно други варианти за прекарване на времето на летището в Доха, освен горе-споменатия „lounge”? Някъде тук четох съвет да се търсят „тихите зали“ в зони Д и Е, където има по-малко хора. - ами ние сме и спали на летището (неудобни са пейките и самото летище е много скъпо) и сме излизали да разгледаме Доха с тура организиран от летището.

2. Какво може да се разгледа в Доха за половин ден? Ако имате и предложение за някакво приятно място за хапване (по-скоро район с различни традиционни опции) също съм силно заинтересован :lol: - пазара, автентичен е, а и можеш да хапнеш вкусно

 

Убуд и Бали

1. СИМ карти – тук не мога да помогна.

2. Транспорт – такси или наемане на кола с шьофьор. Всяко със своите особености и най-вече пазарене. Другият вариант е скутер - пак с особености - не оставяй голяма сума за залог и документи (това да не оставяш документи е много важно, защото може и да не си ги получиш после!)

3. Хапване в Убуд – мога да дам само общи препоръки - имат много интересни плодове, наси горенг и мие горенг са нещата които са типични за Индонезия.

4. Топ забележителности в района на Убуд – винаги ще намериш какво да видиш. В самия Убуд е гората на маймуните.

5. Подходящи дестинации на Бали за дневно посещение от Убуд – за 1 ден можеш да отидеш до Ява и да разгледаш храмовете там - Борободур и Прамбанан. Вземаш сутрешен полет до Ява, там си пазариш кола (според мен повече 500 000 рупии не трябва да плащаш за нея) и вечерта се прибираш пак със самолет. За посещение на Кава Ижен и Бромо мисля че ще стигнат 2 дни - но за там, трябва да прочетеш Вальо и Стефан Русев. 2 дни ще стигнат и за островите Гили - фериботът до там пътува около 4 часа. Плажовете си заслужават, и независимо от тълпите там, не съм ги виждала пренаселени. Придвижването между островите е с лодки, а на самите тях е с колелета. Ден ще ти стигне да разгледаш и по-отдалечени места в Бали, като Амед, или незаслужено пренебрегваната западна част на Бали. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За визите е точно така. 

За ваксините е строго индивидуално според мен. Зависи какво точно ще правиш, как ще се храниш, как ще се приготвя храната и т.нат. Защото 1 месец може да стоиш на плажа, да се храниш от хотели и ваксина (напр. коремен тиф) да не ти трябва. Но казваш, че си доброволец... може и някоя да ти потрябва. Трябва сам да решиш на база на това какво-как...

 

Можеш да влезеш в Al Maha lounge, ако имаш Diners карта. Има цяла тема за това във форума. Но на кратко - изваждаш си кредитна карта Дайнърс от Фибанк и първите 3 месеца от издаването можеш да ползваш определени лаунджове по летищата безплатно, а след това трябва да имаш оборот от поне 500 лв за всеки 3 месеца, за да го правиш.

Тихите стаи също са вариант за почивка, макар да не са чак толкова тихи, защото постоянно има информация за полети.

 

Основните неща в Доха могат да се разгледат за половин ден - Музея на ислямското изкуство, от който има красива гледка към Corniche; да минеш покрай самото Corniche. За хапване бих ти препоръчала souq Waqif, Който сам по себе си е основна забележителност, но средата на август ще е адската жега. Ние в жегите сме се крили в Mall Villaggio - там също има богат избор от храна, но чак пък типична не бих казала... :) .  

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За визата нямаш проблеми.

Ваксини - ако беше обикновен турист бих казала, че не са ти необходими. Щом си доброволец обаче не е лошо да имаш поне за хепатит, а за друго- помисли според дейността. Около Убуд със сигурност ще си заплашен от Денга. Наскоро четох, че са измислили някаква ваксина, провери в центъра по заразни и паразитни болести дали е вярно и дали я предлагат. Другия вариант са репелентите. Не подценявай тази опасност.

За 8 ч. в Доха можеш да почиваш във Family quiet room. Има няколко на летището. Не са много тихи, но се спи и ще си починеш. Само имаш нужда от топло яке, че климатика е силен.

Транспорт на Бали - има маршрутки за придвижване между по големите градчета. Ще се информираш на място. Отделно можеш да наемеш такси- скутер и да те разведе. По луксозния вариант е наемането на кола с/без шофьор.

Природни забележителности: оризови поля, вулканичния връх и водопадите. Има и места за шнорхелинг. 

Храната не я мисли, ще се ориентираш на място.

Еее, цял месец на Бали....завиждам! 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Благодаря много на всички за информацията и съветите! Страхотни сте!

 

@funny Не я бях видял тази оферта за нощувка и виза, но изглежда супер и сега ще я проверя в дейтали! Благодаря ти и за насоката относно милите!

 

@aldaron Много полезна информация за транспорта и цените! От снимките виждам, че и там има мангустина, което за мен е мнооого добра новина :)

 

@temporary Мерси много за полезните съвети и насоките за интересни места за посещаване - записвам си ги веднага! Това за документите вече съм го отработил от Тайланд - нося и оставям само копия :biggrin:

 

@violeta Благодаря за съветите относно Доха! И на мен ми се струва, че ще е малко жега по това време, но ще се пробвам при всички случаи да разгледам нещичко (извън моловете) :lol:

 

@mililia Не бях чувал за тази ваксина - ще го проуча със сигурност и ако се предлага и у нас ще информирам. Оризовите поля ми се харесаха много от твоите снимки и засега са ми в челото на места за посещение :ok:

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За Доха препоръчвам Музея на ислямското изкуство (изключителна колекция от ислямски артефакти),на приземния етаж има кафетерия с разкошна гледка към  булеварда Корниш и залива.Мисля ,че работеха до 5 или 6 ч. вечерта.На пешеходно разстояние е и  Souk Waqif - моя любим пазар в Доха.Има скъпи ресторанти , но има и улична храна.След залез слънце излизат арабки ,които продават домашна храна на улицата.Вкусно е и хигиената е на ниво. Препоръчвам машбус mashboos  (ориз с месо и подправки).Казват ,че на катарците във вените им не тече кръв,а    карак  :lol: така че чаша ароматен чай karak  е задължителен. Там се подвизава и един арабин с магаре.А какво е Souk Waqif без снимка до магарето :lol:. Катара също е много интересна ,може на вясто дапсе наеме количка ,като тези в голф игрищата и да се разгледа златната джамия,амфитеатъра ,автентични арабски шатри  и т.н. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

@Vanessabg Благодаря ти за съветите относно Доха! Този "машбус" звучи много добре и ще го търся задължително :) Като цяло изглежда, че има силен консенсус относно това, че най-подходящите места за кратко посещание в Доха са: 1. Музеят на ислямското изкуство; 2. Souk Waqif; 3. Corniche

 

Междувременно, се позачетох за Денги ваксината спомента от @mililia и според информацията, която намерих се оказа, че:

1. Такава ваксина наистина има, но тя се предлага основно във Филипините и Индонезия, като е одобрена за употреба в още 4-5 държави

2. В настоящата си форма, ваксината е само частично ефективна (в рамките на 50-80%, в зависимост от специфичния случай)

3. Схемата на ваксиниране включва 3 дози, администрирани през 6 месеца (т.е. общо 1 година)

4. Цената на ваксината, там където се предлага, е около 200 USD

 

И така, сигурно е, че аз няма да се възползвам от тази ваксина, но въпреки всичко съм пуснал едно запитване до НЦЗПБ и ако получа допълнителна информация от тях ще я споделя тук в полза на други потенциално заинтересовани пътешественици :lol:

 

Това, което изскочи за Бали като доста често "неразположение" е нещо, разговорно познато като "Bali Belly". Предполагам, че то е по-скоро типичното хранително натравяне, което може да се очаква при срещата на оксиденталния пътник с тропическата кухня и хигиенна среда, като цяло. Това, което се препоръчва като превантивна мярка е употребата на пробиотични средства (като напитката Yakult, която не съм виждал в България) и поддържане на добра лична хигиена. При нещастието да си потърпевш, се говори за силния ефект на концентрат от малини (поне 30%) и сок от млади листа на папая (който, меко казано, не бил много приятен на вкус) :)

 

При всички случаи изглежда, че добрата застраховка е силно препоръчителна при пътуване до Бали. В този ред на мисли, дали тук има тема, която обсъжда различните опции за застраховки или това се счита по-скоро за тема табу поради потенциала за реклама?

Връзка към коментар

Ами, аз препоръчвам застраховането и то не само за Бали, а за целия свят.

Има няколко теми за застраховки, пусни в търсачката и ще ги намериш. Май най-спрягания "застраховател" е World Nomads, но пък са скъпи и имат самоучастие, което е 70 долара от всяко събитие. Виж на сайта им повече.

 

Що се отнася за храната, в никакъв случай не се пие или ползва за измиване на зъбите чешмяна вода. Не пиеш лед. В читавите ресторанти и хотели храната е предназначена за туристите и по принцип не създава проблеми. Ти обаче като доброволец ще трябва да се храниш с местна храна. Дано @pikonio види темата и даде съвети. Тя се подвизаваше из тези ширини дълго време и едва ли се е хранила непрекъснато като турист.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ваксината за денга е чисто нова, от тази година, т.е. не е чак толкова тествана (освен необходимия минимум за пускане на пазара) и сигурно трудно се намира. Според мен няма смисъл от нея, ако не си търсиш белята или си съвсем небрежен по отношение на комарите...

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
3 hours ago, mililia said:

Що се отнася за храната, в никакъв случай не се пие или ползва за измиване на зъбите чешмяна вода. Не пиеш лед. В читавите ресторанти и хотели храната е предназначена за туристите и по принцип не създава проблеми. Ти обаче като доброволец ще трябва да се храниш с местна храна. Дано @pikonio види темата и даде съвети. Тя се подвизаваше из тези ширини дълго време и едва ли се е хранила непрекъснато като турист.

Аз не съм сигурна дали съм добър пример.

Първо, аз също винаги си правя застраховка. Досега обаче съм се инатяла здраво и не съм я ползвала, все чакам да се оправя, въпреки че сериозно се бях замислила точно при тези 4 месеца обиколка... ама нали се оправих :)

 

Ваксини не си правя, това мисля, че е личен избор. Ама за миенето на зъбите не го бях чувала, аз все с чешмяна вода си ги миех. А местните, ако знаеш как го правят! Първият път в Бали дори и чешмяна вода пих, когато още не знаех, че дори метните не го правят, за щастие нищо не ми се случи. А за храната - 99% са ми били по най-най-местните начини. Обаче всичко е индивидуално, предполагам, не знам... Аз лично никога не съм се притеснявала от места, където милиони хора оцеляват по този начин. Яж много люто! И всичко друго е в главата :)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Относно храната, напитките, леда и миенето на зъбите.
Яли сме в доста местни "локали" - живи сме.

Напитките сме ги пили с лед, както и сме пили шейкове на най-различни места - живи сме.

Зъбите си ги михме с вода от чешмата - на много места - живи сме.

Вода винаги пия минерална и бутилирана, дори и в България - такава ми е настройката.

Застраховката, не е златна и хич не я смятам за излишна - имам при всяко пътуване, слава богу не съм ползвала.

По скоро аз да споделя други факти - не навсякъде има топла вода - има места където хората я смятат буквално за излишна и там няма такава. Така че поразпитай за условията в които ще пребиваваш (Убуд принцимно трябва да имат топла вода, но не пречи да разпиташ). На Гили има и понятието "морска вода" от водопровода. Та ако ще резервираш там - чети внимателно. Степените са три - sea water, fresh water, hot water.

И запомни - за всяко нещо трябва да се пазариш до припадък! Иначе престоя ще ти излезе златен!

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

@mililia @pikonio @temporary Благодаря ви за цялата тази информация относно храната, водата и застраховките. Нещата звучат много подобно на Тайланд, където съм подхождал доста "смело" към хапването, с преференция към улични сергии и пазари, без това да ми е създало проблеми. Липсата на топла вода и пазарането също не ме притесняват - това си е част от преживяването :) 

 

По темата за застраховките, аз винаги досега съм си правил с Generali, защото става много бързо и лесно онлайн, но не съм сигурен, че е най-подходящият вариант за такъв тип пътуване като предстоящето. Чел съм условията в детайли и всичко извън медицинските клаузи (пък и някои от тях) е изключително "ексклузивно" и с толкова минимално покритие, че е (почти) все едно дали с него или без. Освен това, веднъж в Лондон ми се наложи да използвам асистанс-а и останах със смесени чувства. Затова се поинтересувах от други варианти и на база прочетеното във форума, този път по-скоро ще избере споменатите World Nomads или World Escapade, въпреки че на вторите офертата е доста неясно презентирана и така и не намерих общите условия на сайта им :lol:

 

@neuromancer Ваксината е не само нова, но и с много продължителна схема на администриране, което на този етап напълно я изключва като възможност за това пътуване. Така или иначе, хубаво е, че има развитие по тази тема, защото това потенциално спомага за разрешаването на един не-малък проблем, особено за местното население.

 

@T.E.Lawrence Според това, което успях и аз да видя, Telkomsel е предпочитаният оператор за такъв тип услуги. Цената е доста добра за предложения кредит пък и не видях да има ограничения в периода на ползване, както е на доста други места.

Връзка към коментар
Дани Магелани

Всяка година си правя годишна медицинска застраховка за пътуващи "Мултитрип" от застрахователна компания в България, със асистанс. Има ограничение за броя на дните в годината зад граница, но е с добро покритие. Струва около 100 лв. като варира при различните застрахователи. Излиза доста по-евтино, отколкото ако правя при всяко пътуване. Не се е налагало да я ползвам. Има денонощен български телефон, на който можеш да се обадиш при необходимост. 

Тази година бях на Бали. Единственият ден, в който бях в Убуд и околностите му, ме изядоха комарите. Обливах се с репелент за тигрови комари, купен от Малайзия, но не помогна. Краката ми бяха силно разранени. Малко облекчение имаше от едно балийско масло. Ще опитам да пусна снимка. На останалите места също имаше комари, но не в такова количество.  

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

На нас ни помогна (не ни хапеха изобщо) репелент Аутан Тропик или нещо такова, срещу тигрови комари включително, купен от аптека в България. Бях много скептичен, но наистина за нас сработи.

Връзка към коментар

В хотелите в Убуд пръскат срещу комари и положението е съвсем нормално т.е. не се усещат комари.

 

Аз ползвах репеленти - Аутан от тук и ми беше напълно достатъчно. Единствено последния ден се появиха изведнъж много комари и тогава ме ухапаха, но бях без репелент. Веднага в хотела започнаха да пръскат и след 10-тина минути комарите изчезнаха. Обаче аз бях турист. Ти като доброволец трябва да си подготвен с репеленти. Вземи нещо срещу тигрови комари от тук, а останалото си набави на място. По принцип опасност от денга има из Убуд и зелените части на острова. По крайбрежието казват, че няма опасност.

Вечер носех светли дрехи, ама гледах че хората си ходят доста разголени и във всякакви цветове. Според мен това което пръскат из хотелите избива комарите из града, но така или иначе се налагат превантивни мерки.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

@Dani Magelan  Благодаря за насоката относно комарите и застраховките. Ще проверя и този "Мултитрип" вариант - досега не съм разглеждал подробно годишните застраховки, но най-вероятно си заслужават при повече пътувания.

 

@Боби @mililia И аз съм го ползвал оранжевия Аутан със сравнително добър успех по разни български къмпинг плажове, където поне на брой комарите едва ли отстъпват на тези в Убуд :) Неприятното е, че като цяло мен много обичат да си ме похапват, май май заради кръвната група.

 

Да дам и обратна връзка относно НЦЗПБ. Доста приятно ме изненадаха с бързата си реакция - вчера им пуснах запитването, а днес сутринта вече имах отговор. Както се и очакваше ваксината за Денга не се предлага в България. За сметка на това ми разказаха доста подробно относно рисковете и възможните предпазни мерки за моето пътуване. Така че, ако някой има нужда от информация за някое пътуване, може спокойно да им пише чрез формата, която предлагат на сайта (тъй като телефон за такива запитвания май няма).

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.