Прескочи до съдържание

Дестинациите, които не харесваме

Препоръчани мнения

Колкото повече пътува, по-толерантен става човек или поне за мене е така. Преди много години след първото ми здрависване с арабин (беше изключително интелигентно момче, студент) отидох да си мия ръцете. Просто клишетата, с които бяхме израснали ни караше да квалифицираме хората според етнос, религия и раса. И да всеки има своят праг на поносимост, а моят не е особено висок. Когато бях в Индия, през цялото време използвах всякакви антибактериални миещи средства, хранех се само в хотелите, запушвах си носа като минавах покрай пазарите, но нещата и  забележителностите, които видях ги няма никъде другаде. И в Банкок гледах къде стъпвам и къде ходя, но храмовете, които видях ме накараха да "преглътна" дискомфорта. Най-важно е когато човек пътува да знае къде отива и какво да очаква. И ако плюсовете са повече от минусите в неговата класация - тогава да тръгва. А относно тарикатлъка на търговците в туристическите места - нима в Европа го няма. Има го. Толкова пъти, например в Италия, която много харесвам съм се сблъсквала с лошо обслужване и  пренебрежително отношение, но това не ме спира да ходя отново там. И понеже темата е дестинациите, които не харесваме, мога да кажа, че май няма такива от които тотално да съм разочарована. Просто аз не ходя там, където знам, че ще се чувствам зле.

• Харесвам 15
Връзка към коментар
преди 10 часа, chandni каза:

Мръсно, мизерно, в автобусите се носеше смрад, на която би завидяла и градска тоалетна, боклуци по седалките, боклуци по улиците...

Нека да позная! Било е петък вечер? Голяма забава са лондонските автобуси в петък вечер. Можеш да видиш костюмирани юпита на няколко бири едва-едва да се качват на втория етаж, а по-късно буквално на магия да се спускат от него. В автобусите е шумно и мръсно, но също така и весело - няма да забравя едно от връщанията ни от концерт в петък вечер, когато в автобуса се пееше пиянски вариант на Yellow Submarine с променен текст с оглед превозното средство...

Не защитавам Лондон, аз съм пристрастен към този град и не го приемам за дестинация, а за едно от местата в което пребивавам. В същото време обаче, поне според мен, нивото на хигиената по улиците на Лондон е сравнително добро и далеч превъзхожда нивото на хигиена в други европейски столици, като Париж, например. Истината е, че мултикултурните  различия в Лондон са значително по-малки защото английското общество успява по превъзходен начин да интегрира мигрантите... 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 3 часа, Duke каза:

Нека да позная! Било е петък вечер?

Не позна - сряда сутрин :)

преди 3 часа, Duke каза:

нивото на хигиена в други европейски столици, като Париж, например

Париж е голямата ми любов! Когато го видях за пръв път през юли 2008, всичко беше много по-различно! Беше чисто, навсякъде, накъдето се обърнех имаше красота и ставах буквално разногледа... Когато се върнах там през 2014, разочарованието и там беше голямо! Нямаше го онзи спретнат Париж, който помнех от 2008... Марсовите полета бяха заринати от боклуци... Там също ме отврати мръсотията, която заварих и колкото и да ми е мил Париж, не мисля, че скоро бих отишла отново... 

Редактирано от Георги
епитети
Връзка към коментар
преди 1 минута , chandni каза:

Не позна - сряда сутрин :)

Беше само предположение, явно е било въпрос на конкретна автобусна линия, както и да е...

Относно Париж, ще те разочаровам леко. Дори и през 1992 г., когато прекарах близо месец в града, той ми изглеждаше мръсен и на социални пластове. Именно това (според мен) липсва в Лондон, ясното разграничаване социалните пластове. Не че липсва такова, но сякаш интеграцията там е на по-високо ниво. А може би става въпрос за разлика в манталитет и културни особености на различните етноси...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Странно как за едни и същи дестинации има коренно различни мнения. За мен лично Тайланд и Банкок са ми една от любимите дестинации и там бих могъл да живея и продължително време, както го правят доста европейци. В същото време Париж и Лондон не успях да ги приема. В Лондон съм бил дълго време на гости на приятели, като добих поглед и върху това как живеят местните, но не успях да го приема като любим град. В Европа Барселона, Лисабон, Рим, Прага, Будапеща или дори и София повече ми харесват, като атмосфера и усещане, че съм ок.

Виена, Цюрих или Женава с малки изключения са ми прекалено стерилни и безинтересни.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 11 минути , Duke каза:

Беше само предположение, явно е било въпрос на конкретна автобусна линия, както и да е...

Относно Париж, ще те разочаровам леко. Дори и през 1992 г., когато прекарах близо месец в града, той ми изглеждаше мръсен и на социални пластове. Именно това (според мен) липсва в Лондон, ясното разграничаване социалните пластове. Не че липсва такова, но сякаш интеграцията там е на по-високо ниво. А може би става въпрос за разлика в манталитет и културни особености на различните етноси...

На мен такова ми беше усещането в САЩ. Има поне 20-30 големи общности, които дори физически живеят отделно и не се месят много. Някои общности до толкова са се капсулирали, че има хора които от десетилетия живеят в САЩ и не говорят английски, защотото животът им върви в дадената общност.

Връзка към коментар
преди 16 минути , Topfly каза:

Странно как за едни и същи дестинации има коренно различни мнения.

Не е чак толкова странно - просто хората сме много различни :)
Също така има значение при какви обстоятелства се е случило първото посещение на конкретно място - какво е времето, с каква компания си, дали нямаш някакви чисто странични или лични проблемчета, като например навехнат крак, закъснял полет, загубен багаж и пр. 
Да ви казвам ли каква са впечатленията на едни мои приятели от първото им (и все още единствено, засега) посещение на град като Флоренция, при положение, че от сутринта до вечерта не спря да се излива порой , сякаш небето се беше отворило :huh:, а поради краткия еднодневeн престой  бяхме предвидили основно разходки из града, без влизане на места като Уфици.

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 43 минути , Topfly каза:

Странно как за едни и същи дестинации има коренно различни мнения.

Изобщо не е странно. :) 

Дори в едно семейство има различно виждане към страните/обектите на посещение, а какво остава в такова шарено общество, като нашето. ;) 

По темата - и аз съм от тези, които виждат навсякъде по нещо хубаво. Като за мен важна е не само природата и забележителностите, а и хората.

Обичам да виждам нови хора, да наблюдавам живота им, да се опитвам да "влезна в обувките им".

Не ми пречи различното, а напротив - интересно ми е!

И забелязвам, че с годините това се е променило. Преди много повече харесвах подредеността на Европа, а сега различията ни с останалия свят ме провокират непрекъснато да правя планове за посещение. Все още съжалявам, че преди години съм имала възможност да посетя места, а не ги посетих, които към сегашния момент са невъзможни...

Огромно значение за мен има и с кого си. Компанията е много важна защото може да те накара да се влюбиш в мястото, а може и да не го харесаш завинаги.

• Харесвам 13
Връзка към коментар

За мен има два вида "мизерия" - човешка и природна. В Тайланд, Индия, Централна Америка преобладава човешката - мръсотия по улиците, миризми, миазми и прочее. В Африка преобладава природната - прах, липса на елементарни удобства и т.н. Разделянето е, разбира се, условно! Вторият тип мога да понеса без проблем! С първият тип мога да изкарам 10-на дни ( докато премине първоначалния ентусиазъм и се поуморим ), после става зор. Забелязал съм обаче, че и двата типа се решават по един и същи начин - мястото, на което нощувам трябва да е чисто! Не луксозно,а чисто! Тогава мога да се презаредя и да изкарам още един ден. И така си организирам и пътуванията, че това което преживях в Сан Салвадор, Гватемала и части от Индия, определено не искам да ми се случва пак :) !

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 6 минути , bad kid каза:

Виена, Истанбул и Амстердам

бих им дал втори шанс, но не знам кога ще им дойде времето...

няма нищо неестествено хората да са различни. Ама чак пък толкова.

И трите града са ми от любимите - особено Виена.

@bad kid, дай им втори шанс, pls. :)

А аз обещавам да отида на морето, ... ама друг път.;)

Редактирано от ven62
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Мисля, мисля и не мога да кажа кое място да елиминирам. Мизерията съм я виждал при най-бедните в Хаити, а също така и при уж богатите в САЩ.

Където и да съм търся неща, които ми харесват и пренебрегвам негативите. 

Колкото и да ми хареса не бленуван отново да отида. И колкото и гадно да е не се заричам да го отписвам. Знае ли човек ?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 часа, Двуцветко каза:

За Кабо Верде...

Където кулинарния шеф в непретенциозно на вид заведение е подбираше и претегляшеIMG_6082.thumb.JPG.cd93ef2b609e4ed09f52d0c8bdd56dc8.JPG

Ахаха, на същата караванка в Сал сядахме и ние, там едва се дореждаш за място. Пробвахме и гарупа:

IMG-20170630-WA0011.thumb.jpg.e198a44f67be5427c80a25aca863d985.jpg

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 55 минути , ven62 каза:

няма нищо неестествено хората да са различни. Ама чак пък толкова.

И трите града са ми от любимите - особено Виена.

@bad kid, дай им втори шанс, pls. :)

А аз обещавам да отида на морето, ... ама друг път.;)

хаха, и аз мислех да почна да защитавам Париж, ама се отказах....

иначе Виена може да й се отвори парашута заради полетите до Братислава... 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Diana Doncheva каза:

Колкото повече пътува, по-толерантен става човек или поне за мене е така. Преди много години след първото ми здрависване с арабин (беше изключително интелигентно момче, студент) отидох да си мия ръцете. Просто клишетата, с които бяхме израснали ни караше да квалифицираме хората според етнос, религия и раса. И да всеки има своят праг на поносимост, а моят не е особено висок. Когато бях в Индия, през цялото време използвах всякакви антибактериални миещи средства, хранех се само в хотелите, запушвах си носа като минавах покрай пазарите, но нещата и  забележителностите, които видях ги няма никъде другаде. И в Банкок гледах къде стъпвам и къде ходя, но храмовете, които видях ме накараха да "преглътна" дискомфорта. Най-важно е когато човек пътува да знае къде отива и какво да очаква. И ако плюсовете са повече от минусите в неговата класация - тогава да тръгва. А относно тарикатлъка на търговците в туристическите места - нима в Европа го няма. Има го. Толкова пъти, например в Италия, която много харесвам съм се сблъсквала с лошо обслужване и  пренебрежително отношение, но това не ме спира да ходя отново там. И понеже темата е дестинациите, които не харесваме, мога да кажа, че май няма такива от които тотално да съм разочарована. Просто аз не ходя там, където знам, че ще се чувствам зле.

Чудесен коментар!

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Малка забележка - това, че не харесвате дадено място, бит, религия и култура, не е причина за обидни епитети към местните. Сигурен съм, че може да изразите отношението си и без цветисти полурасистки епитети. 

• Харесвам 21
Връзка към коментар
На 6/29/2017 в 12:54, Traveller123 каза:

вместо като бял човек - в Европа, при културата и стила..

Ми те белите в Европа намаляват като процентно съотношение спрямо населението... престъпността и мръсотията се увеличават, та скоро какво ще правиш, не знам. :girlsigh:

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Колко различни сме различни всички магеланци...Един е безкрайно доволен от Париж,друг няма да стъпи повече там.

Според мен,всичко зависи от темперамента на човек.От неговата гледна точка за живота,хората,климата и бита насякъде по света.Аз например,може да прозвучи инфантилно за някой,но харесвам всичките си дестинации.Посетила съм голяма част от Европа.И веднъж съм била в Кушадасъ на почивка.Бях с доста неподходяща компания.През август,на 43 градуса горещина и изтощаваща влага.На рождения си ден.Поради несходство в интересите и предпочитанията на компанията(колежка,с която не се познавах достатъчно добре),избрах да прекарам половината от ваканцията си със съвсем непознати хора от хотела.И се чувствах прекрасно.Ходихме до Памуккале и Ефес.Бяхме на  turkish naigt,забавлявахме се много.И не бях разочарована.По скоро се научих,че най-важното на едно пътуване не е дали там е мизерно и мръсно,или модерно и лъскаво.А да съм  здрава,да съм в хармония със себе си и придружаващите ме.Така се наслаждавам спокойно на всичко,което съм си набелязала да видя.И винаги да повторя всяко посетено кътче.Защото знам,че ще открия нещо ново,ще си припомня старото и ще поискам да се върна отново!

• Харесвам 11
Връзка към коментар

Никога не казвай никога ,но не бих се върнала в Бахрейн .И то аз ,която съм влюбена в арабската култура .Да,Бахрейн  е част от GCC ,но благодарение на саудитците и американската база се е превърнала в държава ,известна като Kondom of Bahrain .Всеки уикенд се наводнява от саудитци ,търсещи алкохол и секс и освен ,че е изключително опасно по улиците да не те прегази някой пиян саудитец ,опасно е да не те преследват.Не вярвах какво ми се случва ,като пътувайки за работа един видимо саудитец(облечен в техните нац.дрехи)първо се беше надвесил отляво да ме разгледа добре (все едно съм стока),че на кръстовището направи маневра и застана отдясно.И пак като камила си навря лицето.Сексуален тормоз от чист вид.!!! Много се бях уплашила .Моите колежки ми разказваха истории ,дето могат да те вкарат в джипа и край с теб.Не ,не искам да чувам за Бахрейн 

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
Дани Магелани
На 6/29/2017 в 13:07, Traveller123 каза:

В чест на истината храмовете са страхотни, Аютая - също.. На Пи-Пи ходихме, природата - супер. Ако не бяха храмовете и природата да ги отсрамят, нищо нямаше да остане..ха ха

На 6/29/2017 в 12:54, Traveller123 каза:

Дали само аз не съм добре, или??? Относно Тайланд. Имам чувството, че съм единствения човек, НЕХАРЕСАЛ тази страна..Нагледах се на страшна мръсотия и смрад, това готвене по улиците направо отвращава. Банкок - пренаселен, текат води от миене на чинии по улиците...

За да видиш първото, трябва да си готов да понесеш второто.

В Азия има много красота и голяма мизерия.

Аз трудно излизам от зоната си на комфорт. С напредването на годините става все по-трудно. За това дълго отлагах Азия. Накрая любопитството ми надделя, написаното от магеланската общност ми даде кураж, и така направих първите си срещи със седем азиатски страни.

Добре знаех какво мога и какво не мога да понеса. Стремях се да ходя на места и да гледам само това, което би ми харесало - прекрасни плажове, впечатляващи храмове, приказни острови,  екзотичен растителен и животински свят, традици, фолклор, претворени в спектакли, и невероятни масажи.

Културният шок беше смазващ, особено в началото в Тайланд. Разбира се, няма как да не видиш и мръсни и грозни плажове, резултат от местно безхаберие и туристическо нашествие. А също и мизерията, храната на открито в жегите, липсата на хигиена в магазинчетата за хранителни стоки и местата за хранене,  намиращи се зад иначе лъскавите небостъргачи на Хонг Конг, Банкок или Куала Лумпур, или до някой приказен храм. Стараеш се да прескачаш течащите реки  от тропически дъжд и всякакви отпадъци. Ако искаш да видиш хубавото от Азия, стараеш се да минимизираш лошото.

Спах в добри хотели, пътувах с таксита или климатизирани туристически автобуси, храних се предимно в хотелите и в KFC. Купувах си от големите супермаркети йогурт, бисквитки, плодове. Двете изключения, които направих с храната, доказаха че не мога, и не трябва, да ям азиатска храна, не само на улицата, но дори и в местните ресторанти. Иначе не ти мърда нощното дежурство. 

И така оцелях повече от месец. Доста видях, много не видях.  Не съжалявам! Бих отишла отново, но без да повтарям грешките си.

Така, че не се заричай! Направи си, подходящата за теб, програма. Вторият път винаги е по-добре!:)

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Неприятна дестинация - Турция, много мразя тарикатлъци и още повече когато се правят така,че и най-големият невежа разбира че го лъжат!Никога не съм си и помисляла да отида из курортите им(мразя ол инклузива и излежаването в хотел), била съм веднъж в Одрин и два пъти в Истанбул  и бих го преглътнала посещението си отново там, само като трансфер за друга дестинация.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

За мен културният шок беше Индия - навалицата, шума, бъркотията - истински бич за леко маниакалната ми душа. След третия умрял плъх на улицата претръпнах и искам отново там.

Иначе като цяло, голяма част от Африка не ме привлича като дестинация. Може би са предразсъдъци, но все са ми в главата приключенските романи от детството ми, с пясъка, жегата и насекомите. Заради нея трудно бих излязла от зоната си на комфорт, освен може би за Южна Африка, или Кения...

За Париж не се намесвам, че тук съм пристрастна :lol:

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Куба. Не ми харесаха хората. Старите участници във форума знаят, новите можеби не, но аз имах много неприятни случки в Куба. Това постоянно да вървят след мен, да ме дърпат, да просят, да не ме оставят на мира ми дойде вповече. Добавям и споменатата тарикатлъщина, да, има я навсякъде, но дори и след толкова време и нови посетени страни, пак мога да кажа, че такова чудо не съм видяла още. На практика аз не можах да се насладя на тази страна. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Напомням да спазваме добрия тон в изказванията си. :) 

Не е необходимо да правим обобщения и класификации за да изразим мнението си.  

Добрия тон винаги е предпочитания начин на изказ.

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.