Прескочи до съдържание

Какво да си сготвим по време на път?


Препоръчани мнения

Когато човек пътува често отсяда в апартаменти с кухня. Условията обаче не винаги са идеални за готвене, а човек не винаги има време и желание за тежки гозби. Въпросът ми е кой и какво готви по време на път?

Споделяйте всякакви бързи, лесни и вкусни кулинарни рецепти!

 

За да не съм голословен ще предложа едно мое изобретение за бърз и много вкусен таратор, идеален за сегащото горещо време :) Аз лично съм голям фен на таратора, но в нас за съжаление съм единственият почитател  на това кулинарно чудо :( Винаги е проблем, че трябва да се прави таратор само за мен. От както открих обаче цацикито, си реших проблема с таратора ;) В повечето държави в Европа може да се купи готово цацики. Смесвате студеното цацики в 1 към 1 или 1 към 2 пропорция с вода, разбърквате сместта и за една минута от гъстото цацики става чудесен таратор :) Приятен апетит!

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Ние сме любители на пастата. Когато пътуваме, обикновено отсядаме в апартамент под наем, като кухните са напълно оборудвани. При тези условия да направиш спагети или талиатели е фасулска работа, затова обикновено го правим. Още по-лесно се приготвят тортелините.

Друго нещо, което обичам да правя, е виенски шницел или кордон блю/в полуготов вариант/ със салата. Когато бяхме във Валенсия, купувахме и риба тон, отново със салата.

В Париж взимахме и разни местни полуфабрикати, които доготвяхме.

Въобще аз намирам за хубаво да имаш кухня, в която, като се прибереш след дългото обикаляне, да можеш да приготвиш набързо нещо. Особено, когато си с деца и знаеш вкуса им, така е преди всичко удобно, а не задължително само икономично. 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Обикновено си готвим-суджук!Това на майтап.

рядко си готвим даже и да има кухня.Ядем навън,като това е част от усещането за дадена държава.Има и такива,в които е нездравословно храненето в ресторанти,като Исландия,Норвегия.В Исландия ядяхме готови яденета в колата или в гестхаусите.Една вечер май си готвихме паста.

За следващатото ни пътуване през септември-Свалбард и Норвегия,мисля да понапълня куфара съсъ сирене и суджук.

Готвенето в чужди държави не е най-лесното нещо поради факта,че в суперите не мога да разбера кое какво е.Даже и за една салата освен зеленчуците трябва сол и зехтин и нерядко тази операция се обезсмисля.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Аз когато сме с кола винаги обичам да си нося любимият електрически грил. Купуваме си прясна риба, местни колбасчета или кебапчета и кюфтета от смляна пред мен кайма в магазина :) Последно време се отдаваме повече на готвене от една страна защото е по вкусно и с проверено качество, а от друга страна защото децата са доста капризни за яденето.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Никога не готвим по време на пътуване, защото за мен едно от най-големите удоволствия е опитването на местната храна. Дори не могада си представя да посетя Италия и вместо в съседната тратория, да седна в кухнята на апартамента на сготвена от съпругата ми паста. Аз това редовно си го правя и в София, защо ми е да пътувам до Италия?

  • Харесвам 16
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)
преди 19 минути , Duke каза:

Никога не готвим по време на пътуване, защото за мен едно от най-големите удоволствия е опитването на местната храна. Дори не могада си представя да посетя Италия и вместо в съседната тратория, да седна в кухнята на апартамента на сготвена от съпругата ми паста. Аз това редовно си го правя и в София, защо ми е да пътувам до Италия?

Двете неща не се изключват непременно (човек всек пак се храни 3-4 пъти на ден), а и не всяка държава или регион са върха на кулинарията. Освен това има неща които и в ресторанта няма да ги направят по добре. Печената прясна риба, си е печена прясна риба. Ако аз съм я купил максимум мога да съм 100% сигурен, че е прясна :)

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Topfly, забелязала съм, че канадците като ходят на почивки в Хаваи или някъде в Щатите, много често готвят. Предполагам го правят, за да спестят пари, защото храна е скъпа, в ресторантите се оставя се и бакшиш, и една вечеря, дори в най-обикновен ресторант, ще излезе цифра. 

 

Аз лично никога не съм готвила, когато пътуваме, основната причина е, че не обичам да готвя. Вкъщи ми се налага и няма как, но когато съм на почивка, съм на почивка и не ми се занимава с готвене. Като бяхме на Мауи през януари, бяхме в апартамент с напълно оборудвана кухня, и реших, че заради децата няма да е лошо да сготвям нещо от време на време, нооо нямахме никакво време! С две деца беше доста натоварено и единственото, което успях да правя, беше смутита. 

 

Разбира се, че не ядем всяка вечер по ресторанти, не сме много претенциозни по отношение на храната, случва се да хапнем сандвичи, или някоя салата, купени от супермаркет. 

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Идеята за темата ми беше по скоро да е кулинарна. Не осъждам който не обича да готви, но аз честно да си призная обичам да обикалям по местни пазари, да купувам прясна стока и малко да се почуствам като местен. Разбира се това не изключва посещение на местни ресторанти и опитване на местни специалитети подготвени от професионални готвачи.

 

На мен лично готвенето не ми тежи и не го смятам за загубено време, а напротив, то е част от кефа ;) Разбира се пестенето на пари също не е за подценяване, но при мен не е основният мотив.

  • Харесвам 13
Връзка към коментар

И ние почти никога не готвим на път.  Преди месец, когато бяхме в Нова Зеландия, обаче, нямахме друг избор. Правихме си месо на скара или на тиган, със сосове полуфабрикати, попарвахме кремвиршчета, сандвичи, салати. Много ми се искаше да си сготвим риба, защото имаше страхотни по магазините, но щяхме да омеришем орталъка. Така и не разбрах защо не умеят да готвят риба тея островитяни. В морско курортно градче отидохме в най-добрия според ТА ресторант с желанието да ядем риба. Е, единственото рибно нещо беше фиш енд чипс. Прежалих се, защото не ям панирано, белих, чоплих... Още ми става лошо като си спомня мазньоча.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Аз пък си има травъл-бъди кулинар, който много обича и много умее да готви и често ни приготвя това-онова, когато има условия, като разбира се гледаме менюто да е в тон с местната кухня, в общи линии. 

В Лангкави, Малайзия си бяхме взели един хубав апартамент с голяма тераса и лятна кухня и съответно имахме :
- нудълси и задушено-пържени зеленчуци
Mal_02001.thumb.jpg.89286652440bf3c1b86d6d40dded4a09.jpg

- салатка домати и риба тон със зеленчуци
Mal_01347.thumb.jpg.066f5266a1ebdeba9b11a94552b98584.jpg

 

.
В Халкидики пък, след като собственоръчно си хванеш рибка

gr01890.thumb.JPG.ff7fe72453217eb4cb55c375fd1b94fd.JPGgr01893.thumb.JPG.1886cbb952216755c3a8b639202bc1f4.JPG

 

уловът прилежно се почиства

Gr_00.thumb.jpg.06ae8d56fe1500c85e5ed27dbc2753eb.jpg

 

и после се приготвя на бара на Талго бийч, задушен във фолио с масълце - да си оближеш пръстите
Gr_01.thumb.jpg.d34f67d4116a3e47978c721c43ebdcfb.jpg

В Бразилия пък си правихме чураско (Churrasco) - скара с телешко месо

20150313_140227.thumb.jpg.d2c0ba1a1611d55d6fbd34f091f84d03.jpg


 

А това е във Валенсия -  седнали сме на лека вечеря - яйчица на тиган, доматки с разтопен кашкавал, краставички и препечени франзелки с масълце, полято с бяло вино. 

 

20121019_232002_part.thumb.jpg.52a0c905d6027f1f51d02f99d97c852d.jpg

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 28
Връзка към коментар

И ние не сме от готвещите по време на пътуване, но бързите и вкусни рецепти винаги си заслужава да си ги отбележи човек! 

По повод таратора - аз го правя почти на смути/шейк - краставици ( даже не ги беля ) , кисело мляко, малко чесън, копър и лъжичка зехти в блендера, пускаш го няколко пъти на импулси, така че краставиците да не станат съвсем на пюре и тараторът е готов за около 1-2 минути .

Другите измишльотини, които са много удобни за пренасяне са палачинки от овесени трици - правят се само с овесени трици, 1-2 яйца и кисело мляко ( става и всякакъв вид йогурт, за когато няма от българското ), всичко се смесва, може да се добавят и стърготини от лимонова кора или всякакви подправи. Пекат се на сух тиган. Големият плюс е, че студени според мен даже са по-хубави, а от здравословна гледка точка също са фаворити - отделят бавно захарите си, държат те сит доста време и вървят с всякакви неща за мазане. 

Тиквички на фурна с копър, чесън, малко грана падано и една две натрошени гризини/турини също е лекичко и бързо хапване за жегите, няма пържене и мазнотии, а и става за минути.

Иначе в Норвегия определено си заслужава, да си сготви човек :) 

mmmm.jpg

 

И всички изведнъж се събират около масата :D 

 

planirane-v-hijata.jpg

  • Харесвам 16
Връзка към коментар

Аз съм малко и тако, и вако. Когато пътуваме за уикенд или 3-4 дни, съм на принципа "И Асан е хора" и просто няма начин да се хвана да готвя :).

Когато, обаче, сме някъде за по-дълго, както е обикновено през двуседмичната лятна отпуска, в един момент ми се налага да застана до печката. Но пък фамилията е предупредена и не очаква от мен кулинарни шедьоври. Тъй като много обичам да се мотая по местни пазари, купуваме местни сирена, колбаси, хубав хляб, и това, заедно с чаша вино и някоя салата оправя вечерта. Друг вариант са и различни месца на скара, полуфабрикати, подобия на стрийт-фууд, които могат само да се затоплят, яйца в различна форма (варени, пържени, омлет) със салата, салата с паста или ориз и риба тон... ама все пак предпочитам някой друг да ми сготви :).

  • Харесвам 11
Връзка към коментар

Нашето меню се състои основно от сирена, зеленчуци, месо и риба. На път съм доста любопитна и искам да опитам много от нещата, които виждам. Като цяло пътуваме по топли дестинации и нямаме затруднения с изхранването, но ако попадна в Исландия или на място с пържени/ тестени продукти/ наденици или дюнери, тогава сигурно ще се наложи да готвя, за да оцелея, защото не си представям пътуване без вкусна храна. 

И така, лесните неща, когато имаш чиста кухня и съдове, освен печените риби/меса, са пакетчетата треволячести салати, за да не мия, запечени цели патладжани със сирена, печени на фурна тиквички с дзадзики и хтипити, маслини. Ако няма и това в магазините, сигурно ще си направя супа или омлет. Или просто ще избера друга дестинация. Не обичам полуфабрикати и не бих правила паста, но бих се прежалила за ориз със зеленчуци, ако много закъсаме.

 

  

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Много зависи от самото пътуване. Ако сме за 2,3, 4 дни някъде, се храним по ресторанти. То тогава и не отсядаме по апартаменти, честно казано. Ако сме на почивка поне за седмица и сме в апартамент, тогава 3 или 4 вечери прекарваме в апартамента и съответно си готвим, но някакви прости неща, които обичаме. Много ясно, че няма да седна да готвя мусака :)  . Често си взимаме разни сирена, прошуто или хамон и чудно си ги хапваме подправени с бутилка винце. Също така печем риба, а фаворита ми е супер лесната и импровизирана паста с песто, която си правим - талиатели, сметана, песто, поръсени с пресен домат, нарязан на кубчета и някакво сирене. Става невероятно вкусно и не отнема никакво време! Салатата, която обикновено си правим, също е лесна и бърза - домати с моцарела, зехтин и босилек. 

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Идеята на темата много ми харесва и дано не се превърне в дискусия дали да готвим или ядем в заведения с местни като пътуваме.

Подобно на Роца и ние ако сме за кратко извън вкъщи се храним главно навън, а при по-дълги пътувания и особено откакто сме сфдете пазаруваме и се храним и в наетото ваканционно жилище. 

Любими и с много приложения са авокадото и яйцата. Омлет със зеленчуци (едно от следните или в комбинация: домати, чушка, праз, магданоз), яйца на очи или варени. Авокадото много ми харесва смачкано с лъжица и намазано върху филия пресен хляб, отгоре се поръсва със сирене (от типа на нашето саламурено или фета) и черен пипер, или се сервира с бъркани яйца, малко домат, краставица, маслини.

 

За закуска кисело мляко с гранола/овесени ядки и плодове. 

 

Ако има грил задължително хубаво месо или прясна риба на грил, върху скарата добавяме и тиквички, царевица, лук, домат, чушка. 

 

 

 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Кулинарният шедьовър не винаги е нещо много сложно! Една бутилка хубаво вино, истинска френска франзела и няколко вида качествени сирена също може да бъде кулинарен шедьовър и хубава вечеря ^_^ За мен е огромно удоволствие да разхождам по пазарите и хипармаркетите и да търся непознати и екзотични продукти и ако не мога да си ги купя на място, защото нямам условия да ги приготвя,  много съжалявам...

Някой път не е по евтино от ресторант, защотото на пазара или в хипермаркета истински качествените и екзотични продукти са доста скъпи, но вечерята или обяда който може да се подготви с тези продукти може да е доста по вкусен и качествен от това което може да се получи в един средностатистически ресторант.

 

  • Харесвам 12
Връзка към коментар
преди 5 минути , Topfly каза:

Кулинарният шедьовър не винаги е нещо много сложно! Една бутилка хубаво вино, истинска френска франзела и няколко вида качествени сирена също може да бъде кулинарен шедьовър и хубава вечеря ^_^ За мен е огромно удоволствие да разхождам по пазарите и хипармаркетите и да търся непознати и екзотични продукти и ако не мога да си ги купя на място, защото нямам условия да ги приготвя,  много съжалявам...

Някой път не е по евтино от ресторант, защотото на пазара или в хипермаркета истински качествените и екзотични продукти са доста скъпи, но вечерята или обяда който може да се подготви с тези продукти може да е доста по вкусен и качествен от това което може да се получи в един средностатистически ресторант.

 

С теб съм на 100%, правя същите неща.

Обаче дали ще ям храна от магазин/пазар или ресторант, държа да е истински вкусно и приготвено и сервирано от хора, които искат да го правят и знаят как. Пътуванията ми напоследък все под кулинарен надслов минават :) И страшно се дразня ако попадна на посредствено място за хранене!

Радвам се много като открия някое скрито съкровище в някое селце, като последния път в Пелопонес, ще го помня още дълго :)

А на пазарите няма как да има компромис - храната е за местните и ако не е добра просто няма да просъществува дълго.

 

Връзка към коментар

Нещо просто и бързо което може да направи човек ако има кухня, това са палачинките. Имаш ли обаче палачинка с това ти се отваря един цял нов свят със сладки и екзотични неща които може да сложиш в тази палачинка. Във Великобритания например много обичам сладкото от портокали с уиски ;)

 

305277-orange-malt-whiskey-marmalade.jpg

 

 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Topfly, и аз съм като теб. Обичам да ходя по местните пазари/супермаркети, да купувам храна, която местните купуват и да усетя духа на мястото.

 

Най-често се изкушавам от меса/риба, месни деликатеси, сирена, тестени продукти, подправки и вино. Франзела, която е разрязана по дължина, запечена с масло и подправки, козе сирене, прошуто и хубаво шардоне е бързо и много, много вкусно. Хубава пържола на тиган + салата е също бързо и вкусно. Има ли тиган, вариантите стават много и всичко е бързо. Крехки свински хапки със задушени гъби или зеленчуци, пилешки хапки със сметана и гъби и т.н. Намери ли се прясна риба има много лесна рецепта - изчиства се (главата може да си остане), намазва се съвсем леко със зехтин, пълни се коремът със стрък пресен копър и нарязани на шайби лимони. На тавата се слага лист хартия за печене, прави се смес от едра морска сол и белтъци (като влажен пясък), сместа се слага на хартията, отгоре рибите, над тях отново от сместа. Макс 20мин във фурната и е готова. Чупи се солта, вади се рибата и се напада. Става разкошна.

  • Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 3 часа, Цвете каза:

И ние почти никога не готвим на път.  Преди месец, когато бяхме в Нова Зеландия, обаче, нямахме друг избор. Правихме си месо на скара или на тиган, със сосове полуфабрикати, попарвахме кремвиршчета, сандвичи, салати. Много ми се искаше да си сготвим риба, защото имаше страхотни по магазините, но щяхме да омеришем орталъка. Така и не разбрах защо не умеят да готвят риба тея островитяни. В морско курортно градче отидохме в най-добрия според ТА ресторант с желанието да ядем риба. Е, единственото рибно нещо беше фиш енд чипс. Прежалих се, защото не ям панирано, белих, чоплих... Още ми става лошо като си спомня мазньоча.

За да не мирише на риба , най- добрия вариант е използването на хартия за печене.   Слага се в хартията, овкусява се и се завива като бонбон. Трябва й 30-40мин. на фурна и става невероятно вкусна. При липса на фурна става и на тиган пак така. Миризмата е в пъти по- малко отколкото при пържене и скара. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

От както се помня ,никога не съм готвил , било то на екскурзия или почивка.:lol:Винаги си купувам всичко наготово  или  от хотела  (all inclusive).А често правя и това...Преди да тръгна на някъде ,винаги у дома си хапвам 3/4 дни само чорба .И по време на пътешествието  само готови /ресторанти  и т.н.

Има и моменти хапвам и по време на път ,не мога примерно сега  да съм във Ватикана и за едно ядене(примерно обяд) да отида до Термини,ако там ми е хотелът.Губене на време  и път ,поне за мен.Лично мое мнение.:dancing:

Връзка към коментар

Ние много рядко готвим, понеже много рядко спим в апартаменти.

Когато това се случи, както само преди няколко дни стана, си готвих с кеф няколко пъти, като цената която ми излизаше едно готвене минаваше цената която бих дал на  средно статистическа кръчма, понеже сме претенциозни и купуваме скъпи неща от магазините.

Освен това, както се каза, в много малко ресторанти предлагат разни по-скъпи продукти или ако някъде има   ще са  на много сериозни цени.

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

В Исландия по къмпингите нямахме много възможност за импроеизации. Залагахме предимно на спагети, пакетчета със супи (които по принцип никога не ядем), салата и месо.

 

Една от вечерите (в Акурейри) бяхме в къща за гости и същата искахме да се поглезим на ресторант и да опитаме стек от кит. Поради нереалните цени си го купихме от магазина и го приготвихме в общата кухня получи се супер :)

 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Ние също готвим рядко, но когато го правим е паста и салата. Ноооо... преди два дни се разхождам рано сутринта из селцето Маскали и гледам продават прясна риба меч. Не се сдържах и купих, чичото ме инструктира как да я сготвя и стана божествена. Тук продуктите просто имат друг вкус.

IMAG1023.jpg

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Понеже винаги пътуваме с малко дете и понякога е трудно да намерим подходяща за неговия вкус храна, се налага да си готвим от време на време. Това се случва обикновено, когато сме на почивка. И понеже няколко пъти стана дума за палачинки, аз си имам малък трик взаимстван от полуфабрикатите. Подготвям си в едно пластмасово шише с по-голям отвор сухите съставки необходими за палачинките - брашно, ванилия, бакпулвер и когато отидем на място от магазина си купувам само яйце и прясно мляко, добавям си ги в шишето, слагам капачката и докато си пийвам кафето си разбивам сместа в шишето. Трябва ми само тиганче и малко масло. Има и готови смеси за палачинки, но аз свикнах да си правя мои и ми е доста удобно. Пиша всичко това, с уговорката, че става дума за почивка с колата, иначе няма да помъкна по самолета каквото и да било.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.