Прескочи до съдържание

дневник Балканска обиколка с кола за единадесет дни


Препоръчани мнения

Здравейте познавачи на нашите Балкани. 

Понеже в близко бъдеще не се очертава нещо екзотично, реших в края на септември да си направим едно по-сериозно пътуване из нашата западна съседка Сърбия, че нещо все я подценяваме, а чета все повече добри неща. Затова съм планирал 7-9 дни за една по-обстойна обиколка. Лошото е, че не съм много запознат със забележителностите й. Искам да наблегна главно на природни красоти, манастири, крепости и сръбска скара. Мисля да влезем откъм Зайчар и оттам по Дунава до Войводина, после на обратно, естествено по друг път. Моля за съвети какво трябва да се гледа и къде да се спи....

Връзка към мнение

Според мен по добре да влезнеш от към Видин....Брегово-Неготин не е особено натоварен пътя и от там може да отидеш до Глубац ( Гълъбовата крепост) пътя е доста живописен от едната страна Дунав от другата отвесни скали, крепостта е много красива, доста добре съхранена и последно като бях там я реновираха, надявам се да са приключили и да е отворена вече....от там може спокойно да отидеш към Белия град ( Белград) а на връщане да видиш Дявол варош ( Дяволския град) който се намира почти на границата с Косово и на път за милата ни родина да минеш край Власинското езеро.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Благодаря. Влизането ще е през Брегово  и Глубац го включвам в програмата. После ми се иска Нови Сад, Суботица и други интересни неща във Войводина преди да поема обратно, а може и през Босна.

Връзка към мнение
преди 3 минути , ruwenzogy каза:

Ами и аз планирам септември. Може да се комбинираме. Вие за колко време и каква ви е програмата?

Ние сме 9 човека с две коли за 4 дни само. Дрвенград, Каменен град, Дубровник, водопади Кравице, Благай, Мостар, Сараево, етно село Станичиши.

Редактирано от slujitel
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

забравих да вметна преди Голубац имаше някъде в дясно старинен град който е затворен със стъклен таван и гледаш отгоре но не мога да се сетя как точно се казваше

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 2 часа, slujitel каза:

Близо са до Сараево, около 30 км., аз ги изкарах от програмата, ние отиваме септември, не се впечатлих, а и така ме посъветваха хора, живяли там.

За въпросните пирамиди във Високо битува едно крайно предубедено мнение, разпространявано на папагалския принцип, че са пълно фалшименто и евтин трик за привличане на туристи. Всъщност истината е, че тези пирамиди тотално не се вписват в догмите на съшитата с бели конци "официална ""наука""" и затова гледат да ги омаскарят по всякакъв начин. Моят съвет е човек сам да отиде на място - да види и да почувства, а не да се води по папагалските мнения.

 

Относно питането на Оги - отговарям само на бира и мезе  ;)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 17 минути , ruwenzogy каза:

Благодаря. Ще го търся в гугъла. А къде беше Железните врата и има ли там нещо интересно...

Tам е националния парк Джердап, който лично за мен е много хубав, може да си вземете гид от туристическия център в Donji Milanovac (Долни Милановац) , а горе над самия град има едно etno naselje " Kapetan Miskin Breg" което топло препоръчвам, ако имате време можете да се пуснете и до Борското езеро (Borsko Jezero) което е уникално чисто и много хубаво, а самия хотел на езерото е много добър и не скъп.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 3 минути , aikula3d каза:

Tам е националния парк Джердап, който лично за мен е много хубав, може да си вземете гид от туристическия център в Donji Milanovac (Долни Милановац) , а горе над самия град има едно etno naselje " Kapetan Miskin Breg" което топло препоръчвам, ако имате време можете да се пуснете и до Борското езеро (Borsko Jezero) което е уникално чисто и много хубаво, а самия хотел на езерото е много добър и не скъп.

Много ти благодаря. Значи това ще е първата спирка преди Голубац...

Връзка към мнение

Също бих могъл да ти препоръчам Златибор, който е много близо до Дървенград, а след това и Овчарско-кабларска клисура, която е близо до Чачак.

 

Овчарско-кабларската клисура, среща се още и като Овчаро-кабларска клисура, е живописен пролом, речен праг на река Западна Морава, преминавайки през който реката се извива зигзагобразно.

Овчарско-кабларската клисура се намира на 18 км западно от град Чачак. Носи името си от планинските масиви които разсича река Западна Морава - Овчар и Каблар. Дължината на пролома е около 20 км и се характеризира със стръмни брегове и речни меандри.

 

 Аз доста харсвам Сърбия и по-скоро бивша Югославия, така че спокойно можеш да ме питаш :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Охооо, благодаря. и аз си падам много по природните забележителности, така, че ще те питам като поизясня програмата.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

В крайна сметка реших да са 9 дните. И понеже аз съм ненаситен, мисля да включа и северните части на Хърватска и Словения , и без това ще съм на севера на Войводина, та смело напред.....  Искам също да вметна, че не бих желал да посещавам Белград, Загреб и Любляна, понеже съм бил по няколко пъти, и не ми се усложнява пътуването с разни мисли по паркиране в големите градове....

Та грубата част на програмата ще изглежда така....

5970abb242fc2_serbia2.thumb.png.2767f7bbfc79fbd686ca63b76c562eb4.png

 

Това трябва да се измине за около 5 дни.  Мислите ли, че ще е много натоварващо...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

това е Дяволския град на връщане като минаваш през Сараево ще влезнеш в Сърбия близко до него така че ще може да го погледнеш

http://www.serbia.com/visit-serbia/natural-beauties/unique-nature/djavolja-varos-devils-town/

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Още веднъж ти благодаря, че следиш темата ми и даваш прекрасни съвети. Вече започвам да се ориентирам по маршрута - Дяволския ще го включа последния ден на връщане... Но дотогава имам още цели 8 дни....

Връзка към мнение

Първият ден ми дава около 7 часа път. Колкото и рано да тръгна , май няма да успея да се справя, като се има в предвид, че трябва да се разглеждат и доста забележителности. Това ще е най-натоварващия ден, ама както и да го мисля - няма как да стане. Къде , според вас е най-удачната нощувка?

 

serbia  - start.png

Връзка към мнение

Пътят до Дяволя Варош (Дяволския град) е... в лошо състояние... Меко казано. Все пак не е някакъв тежък планински път с много завои, а и аз не съм шофьор, но в качеството ми на пътник хич не ми беше комфортно. Самият дяволски град също е леко разочароващ... при условие че сърбите го изкарват нещо едва ли не от ранга на Белоградчишките скали. Така че не отивайте с голяма кошница очаквания. Ако сте били на Стобските пирамиди - много е подобно, но на доста по-малка площ, макар да може да се стигне по-близо до "пирамидите с шапки" и да е фотогенично за снимки.

Моят съвет е, след като като влезете в Сърбия на връщане от Босна и стигнете Златибор, да се отбиете към Меандрите на река Увац. Не съм ходил, но е едно от нещата, които съм отбелязал като задължително за посещение в нашето пропаднало балканското пътуване, което планирахме за сега и се надявам все пак да осъществим в близко бъдеще.

Редактирано от master_of_germs
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Благодаря Мастър,

Какво ще кажеш за северните части на балканите - на юг от Дунава - Сърбия, Войводина, Хърватска и Словения...?

Връзка към мнение

Аз съм била в Северните части на Словения, за 1 ден разгледахме Марибор и Птуй. В Птуй има много старинни улички, замък. Марибор е също много хубав, но паркирането в центъра беше платено, доколкото помня и не беше евтино. Там ядох един от най-хубавите и огромни сладоледи в живота си. :) 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

След като ще ходиш до Марибор, защо не отскочиш и до Блед , само някакви 180 км е разтоянието за по-малко от 2 часа се взема :) А ако не си ходил и в predjamski grad и там бих те посъветвал да отидеш

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.