Прескочи до съдържание

В коя епоха бихте искали да пътувате?

Препоръчани мнения

Публикувано:

В коя епоха бихте искали да обикаляте света?

По времето на Магелан или Марко Поло? През 19-ти век с Филиас Фог ли бихте обиколили света жа 80 дни? Днешно време с НТА и т.н. или в бъдеще с още по евтините и лесните начини за пътуване?

Аз лично нямам ясен отговор за себе си. От една страна ме кефи все по лесното и евтино пътуване, но от друга страна не ме кефи глобализацията, която убива местната култура и прави света много по стандартизиран. Париж, Рим, Барселона и Лондон вече не ме кефят толкова много, защото туристите стават повече от местните и все по трудно е да усетиш автентичната атмосфера на града. Сградите и природните забележителности разбира се оставят, но когато те декларирано са туристическа атракция, заобиколен си от туристи и на всеки ъгъл има Макдоналдс нещо се губи от чара на мястото :(

• Харесвам 6
Георги Матеев
Публикувано:
преди 27 минути , Topfly каза:

В коя епоха бихте искали да обикаляте света?

В тази, в която вече са измислили телепорта.

• Харесвам 17
Публикувано: (редактирано)

Аз може би преди 20-30 години. Някакъв баланс между 'почти лесно' пътуване и все още не съвсем пренаселени туристичеки обекти, в комбинация с малко по-силно изразени разлики между държавите от сега.

Редактирано от Oshko
  • Харесвам 11

Великите географски открития - някъде към края на 18 век, когато се търсят нови търговски пътища и се откриват нови земи. С удоволствие бих се присъединил към някоя от експедициите на Джеймс Кук, въпреки трагичният му край...

Редактирано от П.Кръстев
  • Харесвам 4
Публикувано:

Ако можех, бих поискала да преминавам през времевите коридори безпроблемно и да посещавам различни планети и кътчета не само на нашата Вселена и но другите Вселени.Бих искала да познавам същества, независимо дали хуманоидни или не от други космически пространства и да участвам в проекти, които ме правят щастлива......а това, което може да ме направи щастлива е еволюцията на съзнанието....да чувствам, че допринасям с моята работа за създаването на нещо по добро....чувствам се добре, когато мога да бъда креативна. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 31 минути , Георги Матеев каза:

Дано няма опашки пред станциите за телепортиране, иначе ще се наложи да висим във VIP салоните на Diners :)

По темата: Със сигурност ерата на пътуване с кораби и откриване на нови територии е била интересна и много ме впечатлява като гледам такива филми, но е било и доста опасно. Предпочитам по-високата сигурност на пътуванията със самолети. Тоест днешно време си е супер да се пътува :)

• Харесвам 5

Много добре го е написал Ошков - бих искал да пътувам през 80-те и 90-те, когато хем имаше прекрасни самолети (освен 747, все още летяха DC-10, MD-11, L-1011, а вече ги имаше 777 и А330/340). Основното огромно преимущество тогава беше, че Бай Никой не летеше на самолет, да не говорим за дълги полети. Да, хубаво е да са достъпни дестинациите от една страна, но това пък ги прави претъпкани, масовизирани и по-малко интересни.

Ако ви покажа снимки от Ривиера Мая в Мексико от 90-те, 80% от вас няма да искат да стъпят там сега и това е само частичен пример.  Едно е да спрат един или два круизни кораба в Сен Мартен и да стоварят общо 1,200 човека туристи и екипаж, друго е да спрат 6 гиганта и да стоварят над 10,000. Сега даже ми излиза много по-скъпо да избегна масовоста, отколкото като летях до не-наакани дестинации през 90-те при пълна липса на лоу-кост авиолинии.

Другият проблем, отново споменат от Ошков е стандартизацията - независимо къде кацаш, летищата изглеждат по еднакъв начин, едни и същи вериги с едни и същи продукти и услуги, на много места една и съща валута (което е удобство на пръв поглед) и каквото се сетите... За да видиш нещо различно, трябва да ходиш все по-далеч на все по-затънтени места.

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 10
Публикувано:

Може би преди 30-40 години, когато самото качване на самолет е било изживяване и Конкорд още летеше. Когато лесно достъпните туристически атракции не са били пренаселени и чисто егоистично е могло да имаш някое райско кътче само за себе си. 

Всичко това с много условности:

- Летенето тогава може да е било преживяване, но и на съответната цена. На драго сърце разменям това преживяване за лоу коста. 

- Същото и с безопасността на полетите. 

- Хубаво е да имаш райските места за себе си, но и да има откъде да научаваш за тях. Двете неща са свързани и мисля, че ако преди 30 години не са били натоварени, голяма част от това е чисто и просто, защото хората не са знаели за тях, респективно едва ли и аз щях да знам. Т.е. искам да пътувам преди 30 години, но с информацията, която е налична днес. 

И май, май, като направя двете колонки с плюсове и минуси, май предпочитам днешното време. 

• Харесвам 11
11 minutes ago, Георги said:

Може би преди 30-40 години, когато самото качване на самолет е било изживяване и Конкорд още летеше. Когато лесно достъпните туристически атракции не са били пренаселени и чисто егоистично е могло да имаш някое райско кътче само за себе си. 

Всичко това с много условности:

- Летенето тогава може да е било преживяване, но и на съответната цена. На драго сърце разменям това преживяване за лоу коста. 

- Същото и с безопасността на полетите. 

- Хубаво е да имаш райските места за себе си, но и да има откъде да научаваш за тях. Двете неща са свързани и мисля, че ако преди 30 години не са били натоварени, голяма част от това е чисто и просто, защото хората не са знаели за тях, респективно едва ли и аз щях да знам. Т.е. искам да пътувам преди 30 години, но с информацията, която е налична днес. 

И май, май, като направя двете колонки с плюсове и минуси, май предпочитам днешното време. 

Абе който търси - намира. Даже самият факт, че търсенето беше по-сложно, също отсяваше мераклиите до по-посветени пътешественици. В края на 90-те си имаше и Интернет.

Не мисля, че полетите бяха по-малко безопасни. Вземи прегледай safety record на разните модели самолети. Да не говорим, че за тероризъм (ако изключим някои нажежени места), почти не се чуваше. За масов такъв пък изобщо не можеше да се говори...

Не може да пътуваш преди 20-30 години с информацията и достъпноста, която има днес, защото всичко щеше да е станало като днес още тогава :):)

Аз съм доволен, че много места съм ги видял преди време, сега - други :):):)

В момента нямаме избор, освен да се възползваме максимално от това, което се предлага. :):)

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 4

Този въпрос за мен няма "правилен" отговор, всеки период и всяка епоха си имат своите плюсове и минуси, своите интересни събития, но и своите проблеми и опасности.  
Иначе така - хипотетично - и аз, като П.Кръстевсчитам, че най-любопитни, интересни, наситени  с емоции и романтика са били времената на Великите географски открития и плаванията с кораби с платна! :)

Преди 1 час, Георги Матеев каза:

дръж под око китайците :biggrin:

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 4
Публикувано:

Виждам се в толкова много пътешествия назад в историята на човечеството, че е невъзможно да се фиксирам в една конкретна епоха. Като магеланци, добре е да си дадем сметка, че това, което присъства в нас като жажда за път и попиване на света, го е имало винаги у много велики и смели люде, то е избивало като величие на човешкия дух, напук на много по-големи трудности, предизвикателства и по-несъвършени технологични времена, независимо какви обстоятелства или пречки е предлагала съдбата. Хора, чиято идея не е била както днес да се търсят само удобствата и ниската цена, а упоритостта, мъжеството, издръжливостта и въздигането на човешкия дух като значима сила в природата. Хора с някаква по-голяма цел - да оставят нещо на света, за което сега да говорим и да му благодарим, а не просто да са били консуматори на ресурсите (въпреки че и такива са били), да им е свръх уютно и луксозно, наслаждавайки се на сдъвканта и смелена красота - точно както днешния разлигавен турист. И в тоя ред на мисли, аз се чувствам универсалният човешки пътешественик назад в историята. Виждам се еднакво в много различни епохи и в много пътешественици като

1. Древните финикийци и техните митарства из Средиземно море

2. В екипажа с механизма от Антикатера и онези мърди гърци, питащи се защо първо виждат платната на кораба на хоризонта, а след това целия кораб, стигайки сами чрез опита и пътя до велики прозрения;

3. В Плиний, който загива на брега на Стабия, но оставя на човечеството описанията на изригващия Везувий 79 АD и своята "Есетвена история";

4. В късноантичните и ранносредновековни мисии на ирландските монаси Papar

5. В ония смели кораби на Лейф Ериксон, акостиращи във Винланд и тършуващи из Америка 500 години преди Колумб

6. В керваните на Марко Поло по пътя на коприната, сред пеещите дюни на Такламакан или в двора на Хан Хубилай

7. В ония 120 000 километра на Ибн Батута и средновековно Мали през 14 век

8. В безбройните тримачтови испански каравели като юнга, който за пръв път опитва какао, кафе или гуава сред голи диваци в началото на 16 век

9. Като пират от екипажа на Франсис Дрейк

10. В нелеките пътища на ония 300 исландци, отвлечени от Османската империя през 17 век

11. Като селянин скиталец из изолираната от света Япония по времето на Токугава

12. В Люис и Кларк, а и като големия Евлия Челеби из нашите земи

13. Като пътник в Ориент експрес 

14. Със Фритьоф Нансен през Гренландия

15. Замръзващ със Сър Хенри Шакълтън в Южна Джорджия

16. С Тур Хайердал на Кон-Тики или Ра 

17. Как затоплям въздух с братята Монголфие в балона

18. В пътешествията на Хемингуей или полета на Амелия Еърхарт...

Все пътища, които говорят за неща, много, много по-големи от едното преместване от точка А до точка Б, за да видиш нещо. И мисля, че именно това е, което липсва на съвременния свят - изчерпаната тръпка на първооткиването. Всъщност, тя съвсем не е изчезнала, просто се е пренесла на доста по-горно ниво - в дълбокия космос, за да открива "безкрайните светове" на Джордано Бруно и генезиса на цялото ни съществуване.

• Харесвам 14
Публикувано:
преди 3 часа, Георги Матеев каза:

В телепорта и машина на времето е истината ;)

• Харесвам 1
Публикувано:

Хм, труден въпрос.

Ако бях на 15 или, хайде - на 25 със сигурност щях да си мечтая за онези времена великите географски открития и бекрайните пътувания към неизвестното. (Щом като дете си мечтаех да стана космонавт ;) ).

Сега обаче, сигурно с годините, съм доста по-претенциозна и не мога да си представя да пътувам сред плъхове, липса на нормални хигиенни условия и т.н. Но може би, романтиката от пътуванията, каквито са били в началото на 20 век би ме убедила в предимствата на онзи тип пътуване, срещата с хората, липсата на тълпите, и така ако може, за никъде да не бързам.

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Добри каза:

И мисля, че именно това е, което липсва на съвременния свят - изчерпаната тръпка на първооткиването. Всъщност, тя съвсем не е изчезнала, просто се е пренесла на доста по-горно ниво - в дълбокия космос, за да открива "безкрайните светове" на Джордано Бруно и генезиса на цялото ни съществуване.

За мен е достатъчно да имам илюзията че съм първооткривател, като няма други хора около мен ;) Страхотно чувство беше, когато станах рано и отидих до водопада Виктория сам. Около мен нямаше нито един турист. Бяхме само аз и водопадът! Спомних си и за Дейвид Ливингстън, който само 150 години преди мен е открил водопада за света и за малко и аз се почуствах като Ливингстън ;) Когато почнаха да идват първите ранобудни туристи илюзията изчезна :(

По принцип нямам проблем да има тълпа около мен, но обичам тази тълпа да е от местни хора и да наблюдавам начина им на живот. Движението с тълпа туристи обаче убива в мен всякаква илюзия на откривател :(

• Харесвам 7
Публикувано:

аз бих искала да пътувам из Европа през Средновековието. Бих посетила Персия, Египет, Асирия - по време на техния разцвет. Бих пътешествала и с Марко Поло. Южна Америка бих посетила, в момента на нейното откриване от испанците.

Съгласна съм с това, че в момента имаме много по-голяма възможност да пътуваме, но такава имат и милиони други хора по света. Вярно е, че места, които наистина съм харесвала, сега са претъпкани с туристи, емигранти, беднотия, мизерия. Затова, колкото по-надалеч, толкова по-добре :)))!

• Харесвам 1

В Африка и Идния през колониалната епоха

Редактирано от домосед
  • Харесвам 3
Публикувано:
В момента, домосед каза:

В Африка и Идния през кониалната епоха

И естествено ти да си сред колонизаторите :laugh:

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 часа, Oshko каза:

Аз може би преди 20-30 години. Някакъв баланс между 'почти лесно' пътуване и все още не съвсем пренаселени туристичеки обекти, в комбинация с малко по-силно изразени разлики между държавите от сега.

И на мен ми е интересно да пътувам там където още има напомняне за социализма.Такива места за мен са Молдова,Украйна,Грузия.

• Харесвам 1
Публикувано:

Бих посетил може би най-забележителния период в историята на Европа - Ренесанса. Времената на великите творци като Леонардо, Микеланджело, Рафаело, Ботичели, Алберти, Браманте, Джото, Гиберти и още много други.Едни от най-забележителните архитекти, художници, изобретатели! Да се докоснеш до такива творци, да видиш как се издига купола на Санта Мария Дел Фиоре...

А после с малкия между 65-70 милиона години назад....

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 1 час, Hadzhitodorovi каза:

А може би Ърнест?

https://en.wikipedia.org/wiki/Ernest_Shackleton

Да, Сър Ърнест Хенри Шакълтън, точно така!

Маниимани ,времената на т.н. Велики геогравски открития -то скорбут ,то плъхове и секкви инсекти ;

просто не си представям Магелановец некъпан има-нема година .

xD

пс

но ,пък друго е полинезийския цар да ти предложи ,задължително, най-юбавите девойки на острова ,

иначе -под ножа..

<_<

Редактирано от theo
Публикувано:
преди 1 минута , theo каза:

Маниимани ,времената на т.н. Велики геогравски открития -то скорбут ,то плъхове и секкви инсекти ;

просто не си представям Магелановец некъпан има-нема година .

xD

Няма как. Всяка епоха си върви и с меда, и с жилото. Време без негативи няма. Убеден съм, че и на Дюк бъдещето - също. Тогава сигурно извънземни плъхове ще застрашат междупланетния концертен туризъм :lol:

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.