Прескочи до съдържание
  • Добре дошли!

    Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме. 

  • Ushakal
    Ushakal

    Бутан--страната на дракона

      Описание: Откакто прочетох в детските си години книгата на Мишел Песел "Пътешествие из Мустанг и Бутан", мечтаех да посетя тази страна. През август 2010 година най-после кацнах на летището в Паро, все още невярваща на щастието си. Така и досега и ми се иска да има още кацания в станата на щастието.
    Буетан
    Албум: Бутан
    15 снимки
    1 коментара

     


    Светът наистина е малък. Хотелът в Тхимпху. Зазвучава бутанска народна песен--не може да е по-позната! Дамата до мен ме побутва "Не прилича ли много на родопска песен?" Тя е белгийка, участва в група за български народни песни и сме се засекли съвсем случайно.

    Усещането за нереалност започва още при излитането за Бутан. Ние сме само около 7 човека за Паро. Самолетчето е малко и пилотът ни моли да седнем по един, за да го уравновесим. При кацането самолетчето се наклонява почте на 45 градуса –пистата е къса. Много е красиво! След шума и хаоса в Катманду летището в Паро изглежда почти нереално--празно, тихо, спокойно.
    Бутан се движи на забавен каданс--с достойнство, усмивка и традиция. Националният спорт, стрелба с лък, се практикува по всяко време и навсякъде. Случайните минувачи трябва много да внимават да не ги отнесе някоя заблудена стрела. Хората са с достойнство--тази страна никога не е била колония. Пазарът в Тхимпху е невероятно чист--няма едно боклуче по земята, всичко се събира разделно.

    В Бутан интереното, различното, спиращото дъха е буквално на всяка крачка. Човек се задъхва от необятнстта на емоциите и новите впечатления. Добре поне, че е оставен на спокойствие със собствените си преживявания. Проблемът е през нощта--лаенето на кучетата. И те са будисти т.е. не безпокоят никой: през деня спят по учиците и трябва да ги прескачаш, през нощта--лаят неспирно.
    Бутанците са искрено вярващ народ. За тях построяването на дзонга Пунака от светеца Жабдрунг (за няколко дни) през 1637 г. не подлежи на съмнение. Впрочем същото се отнася за всички дзонгове. Това е седалището на главата на бутанския ламаизъм. Колкото е внушителе отвън, толкова е топъл и елегантен отвътре. Дзонговете са и манастири, и държавни органи, и училища, и музеи.

    Символът на плодородието и късмета, под формата на ерегирал мъжки орган, е навсякъде, включително и на вхова на този бар. Намира се във всякакъ вид, размер и форма. Бутанците казват, че е Другпа Кунлей, божественият луд, който е бил твърде витален и не е подбирал особено в личните си отношенията. Изобщо, бутанците обичат живота. Предишният крал се е оженил за четери сестри едновременно. Баща им сигурно е бил най-доволен.

    Пътуването из Бутан е истинско удоволствие: тесни пътища, никакви туристи (беше през дъждовния сезон, но валеше само през нощта), страховити проходи на повече от 3000 м. надморска височина. Само че колите не се движат с повече от 40 км. и се спира често, за да се направи път на разни преминаващи животни. Нищо общо с типа каране "viva la muerte", който понесохме в Непал.

    Тхимпху е една по-различна столица--без нито един светофар и шарени сгради. Повечето черноработници са от Керала. В Бутан стндартът е по-висок. Всъщност това е доста скъпо място. Пазарлъкът не върви особено. За да се стигне дотук всичко се плаща предварително, директно на Министерството на Туризма. Те после се разплащат с агенцията и с хотелите. Върху визата е вписано и името на агенцията--пълен контрол. Храната влиза в предварително платената сума, както шофьор и гид. Иначе вече може да се посещават райони, които преди са били затворени.

    Дори и модерните сгради ги строят в типичната бутанска архитектура. В държавните учреждения задължително се носи традиционната дреха. В музеите се влиза с гид и с предварително разрешение.

    Някъде по пътя на селския пазар--среща с любопитни дечица. Образованието е много добре организирано, учителите са индийци и си следва индийската програма. Има общежития за децата от отдалечените райони. Имат и униформи. Изглеждат много спретнати в училищния двор.

    В момента, в който човек напусне Бутан, вече му се иска пак да се върне.

     

    Обратна връзка

    Препоръчани коментари

    Имах проблеми с публикуването. Качих няколко снимки в албума за Бутан. 

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Благодаря за разказа! Кратък но безценен.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Много хубав пътепис, благодаря!!!

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Много интересно, благодаря ти! Не бях чела нищо до сега за Бутан.

    Бях чувала, че достъпът до там е труден и много регулиран - по определено количество туристи на година. Но нищо повече.

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Моля за малко информация как организира това посещение? Иска ми се да прескоча за 2-3 дни от Катманду. Благодаря предварително!

    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове

    Anna Kalinovska

    Публикувано: (редактирано)

    Прекрасен фотопътепис! И аз останах омагьосана от Бутан, бутанските тибетци и Хималаите... 😍 Толкова, че през април тръгвам отново за тази вълшебна заБУТАНа държава, този път обаче по-навътре и по-нависоко 😃 Едва след завръщането си прочетох книжката на Мишел Песел и "Омъжена за Бутан" и тогава взех решението си да тръгна по техните стъпки, прекосявайки цялата страна до Индийската граница на изток. "Самоорганизирам се" директно с бутанския водач от март т.г. и отсега се вълнувам.. Пък кой знае, може и да се омъжа и аз за Бутан😉

    Anna Itineray (1).docx

    Редактирано от Annna13
    допълнение в текста
    • Харесвам 1
    Връзка към коментар
    Сподели в други сайтове



    Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

    Трябва да си член за да оставиш коментар.

    Създай профил

    Регистрирай се при нас. Лесно е!

    Регистрирай се

    Влез

    Имаш профил? Влез от тук.

    Влез сега

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.