Прескочи до съдържание

Етикет по време на пътуване


Препоръчани мнения

Въпросът за етикета по време на пътуване беше засегнат в съседната тема, но смятам, че трябва да му се отдели отделна тема. 

 

Ето два въпроса от мен, които ме заглождиха при последния ми полет: 

 

1) Чие е правото на ползване на средните облегалки за ръцете на седалките. Имаме редица от две седалки, които имат общо три облегалки за ръце - кой ползва средната? Или стандартните три седалки с 4 облегалки - крайните са ясни, ами средните две?!

 

За втората ситуация аз лично приемам, че човекът на средната седалка е в най-неизгодна позиция, тъй че заслужава да получи справедлива компенсация, като получи правото на ползване и на двете облегалки за ръце. За другата ситуация с две седалки в редица обаче нямам никаква идея :-))) 

 

2) Колко пъти е прието да си поискаш пиене от стюардесата на редовните полети? :lol:

 

По-нататък още. Допълвайте и вие. 

Редактирано от Meidj
Връзка към мнение

Ох, не знам какво е прието. Ако съм от края (прозореца или пътеката) си ползвам моята облегалка и оставям другата свободна. По средата ползвам която ми дадат, ама ако не дадат няма да почна да се бутам (не ми се е случвало). То вече пътувам предимно с жената и децата, та това хич не ми е грижа.

Пиене си взимам веднъж, освен ако съм много жаден към края. Дългите полети имат отворен бар, и аз често си го ползвам, тъкмо се разтъпквам.

И сандвич се е случвало да искам допълнително, ако съм бил много гладен примерно. 

Облегалката си я накланям, ако искам, без да питам човека отзад, но след като вдигнат храната обикновено.

Връзка към мнение

Абе поставено по този начин едва ли не излиза, че трябва човек да е с вишУ по етика и подобни за да се качва на самолет :) А всичко е до елементарни норми на възпитание, които би трябвало да са в употреба не само в самолета, но 24/7. 

 

1) Ако са три на ред, безспорно средния има право на облегалките. Но опита ми показва, че рядко човек се възползва от две облегалки така и така, а и да се възползва, обикновено съседа не се възползва, така че драма няма. Но определено при конфликтни ситуации средния трябва да има право :)

 

Сега, когато са двама, или четирима на ред...еми кой завари, като в киното :)

 

2) Колкото ти дадат :) Някъде бях чел, че стюардесите нямат абсолютно нищо против на супер дългите полети да сервират по чашка-две. Пътниците се успиват и не ги тормозят хич. Това е и една от причините за нощните полети да те карат да смъкваш сенника, да може да спечелят още някоя минутка покрай изгрев.

 

Ама ако прекалиш, в един момент ще те отрежат :)

 

3) Кой има право на контрола върху сенниците, може ли пътник по средата да се оплаче на тоя до прозореца, че сенника му блести?

4) Това с подсушаването на умивалника в тоалетната си го пише, ама май малко хора го спазват...

 

Това за местенето на облегалката се надявам се изясни в другата тема, да не започваме и тук :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ми ако нещо ти е неудобно, примерно то блести, винаги може да се помолиш да го поправят. Сега, ако ти откажат вече си решаваш, аз не съм конфликтна личност, освен ако наистина ме вбесят...

Връзка към мнение

По въпроса със сенниците аз съм попадал в следната конфликтна ситуация в автобус/влак. Човекът до прозореца (обикновено моя милост) иска да се наслаждава на пейзажа и е прибрал пердето/сенника, този до него пък нещо му блестяло слънцето и държи да се пусне сянката. Даже веднъж някакъв простак се беше пресегнал през мен, без да пита, за да си пусне пердето. Направо ми идеше да му сложа един лакят в носа.

 

Лично за мен в подобна ситуация правото е на седящия до прозореца. Първо, той е най-потърпевшият от всякакво външно влияние. И второ, може да е типичен window occupier и на всичкото отгоре да си е платил допълнителна такса, за да резервира място точно до прозореца. Но принципно би трябвало да важи правилото за неутралната ситуация - т.е. при конфликт пердето/сенникът да е прибран. В крайна сметка на този до прозореца може нещо да му блести слънцето и да е пуснал сянката, а съседът му по място от вътрешната страна да иска да гледа навън, за да не си изпусне гарата примерно. 

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Ето една статия от скенер-а, изследване точно по въпроса за облегалките:

http://www.skyscanner.net/news/calling-time-reclined-airline-seats

 

 

Nine out of ten air travellers in favour of banning reclining seats.

9/10 ЗА премахване на тази функция на седалките в самолети за полети на къси разстояния.

 

В самолетите на Уиз вече не може да се регулира положението на облегалката. Или поне в една част от тях.

Нешо линка за скенера май не сработва, същата статия я има и тук

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2442182/Reclining-seats-short-haul-flights-banned-say-9-10-passengers.html

Връзка към мнение

Хубаво си дискутирате за етика, но нещата доста зависят и от самия полет - дали е дълъг или не, дали е нощен или не. Щото я се опитайте да обясните на стюардеса от презокеански нощен полет, че много ви се гледа залез/изгрев. Минава, дърпа сенника и хич не й пука на вас какво ви се гледа. По същият начин стои въпроса и със свалянето на седалките, ако полета е 12 часа, сами се сещайте дали ще ви е до куртоазия как се чувства тоя зад вас.  ;) Ако пък полета е кратък, то не остава много време за умуване - докато излети и айде почва да захожда.  :)

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.