Прескочи до съдържание

Да вземам ли DSLR фотоапарат в Рио, Буенос Айрес, Сантиаго и Монтевидео?


FlyTraveler

Препоръчани мнения

Здравейте всички,

 

След задаване на въпроса в TripAdvisor.com във форумите на съответните градове, все пак реших да видя какво мислят и родните пътешественници, особено тези, които имат личен опит в изброените в заглавието градове.

 

Та, на въпроса... За мен фотографията е един от най-важните аспекти на всяко едно пътуване и през последните 17 години винаги съм бил придружен от поне едно огледално-рефлексно тяло и един обектив при огромен брой пътувания на 5 континента. Никога не съм имал страхове или пък да съм изпитвал проблеми покрай носене на фотоапаратите, този път обаче дестинацията е малко по-специална от гледна точка на сигурност и престъпност - Южна Америка и по-специално Буенос Айрес, Монтевидео, Сантиаго де Чили, Валпараисо, водопадите Игуасу (аржентинска и бразилска страна) и най-вече Рио де Жанейро (не, че на другите места няма престъпност, но там изглежда да е най-ярко изявена поради голямата близост на богати и бедни райони).

 

Много от хората на TripAdvisor.com и разни други форуми за пътешествия казват, че ситуацията по тези места била "както във всеки голям град" и да се вземали "обичайните мерки за безопасност при пътуване". На мен обаче не ми прилича на "като във всеки голям град" да е... Аз по принцип нямам проблем да се мотам с огледално-рефлексен апарат из Манхатън, Хонг Конг или Рим, например. В много традиционно туристически градове (особено Южна Европа - Барселона, Рим и пр.) джебчийството е достигнало висока степен на виртуозност и "професионализъм" - в метрото например майсторите в "занаята" могат да ти извадят портфейла от преден джоб на дънките без да усетиш или да се усетиш много късно; играят се "театрани сценки" от 3-4 участници с цел отвличане на внимание и пр. номера. При повечето положения, човек ако е внимателен, няма проблем, има си жилетки с вътрешни джобове с ципове и пр. В Азия има много бедни държави, но там или местната култура не е съвместима с кражбите и/или местното законодателство е изключително сурово, така, че проблеми няма.

 

В голяма част от туристическите градове на Латинска Америка обаче ограбванията става със заплахата от нож или огнестрелно оръжие (освен другите традиционни шашми с фалшиви пари и пр.) и точно в такива случаи човек няма как да се предпази.

 

Не понасям групови пътувания (пътувам с жена си, преди това с някое гадже или сам), взел съм безпрецедентни (за мен) мерки - местен гид във всеки от градовете през повечето време (без Игуасу водопадите) и въпреки това сериозно се притеснявам да взема със себе си най-добрият си фотоапарат и обектив, даже се чудя дали изобщо да вземам огледално-рефлексен, тъй като няма как да се скрие в джоб - в най-добрият случай може да се носи в раничка или чанта без надпис (даже найлонова торба), ремъка с марката да се омотае с изолирбанд и да се вади само при снмане в тандем (докато единият снима, другият се оглежда).

 

Голяма част от страховете ми са породени от факта, че до момента в България не съм намерил застраховател, който да ми застрахова фотоапарат и видео камера с покритие по цял свят (преди съм ходил в Колумбия и Венецуела, но бях базиран в Канада и имах такава застраховка). Ако някой знае за такъв застраховател в БГ, моля напишете ми координати.

 

Та след всичките подбробни обяснения - основният въпрос и цел на темата - какво мислите относно носенето на огледално-рефлексен фотоапарат в гореспоменатите градове? Някой правил ли го е? Като се замисля такива апарати вече са много популярни и едва ли по улиците няма хора с подобни...

 

Дилемата е доста сериозна, при условие, че качеството на снимките е от изключителна важност ("сапунерките" колкото и мегапискела да им сложат, не позволяват никаква креативност), но пък би било много болезнено да се изгуби екипировката...

 

Благодаря предварително за евентуални постове и мнения!

Редактирано от FlyTraveler
Връзка към мнение

И аз имах подобна дилема преди Кейптаун, който към онази дата го водеха най-престъпното място в света с малка преднина пред Рио :) И макар да се бях се начел на разни "американ стайл" ревюта, които обясняваха, че ако се появиш с фотоапарат на публично място, ще бъдеш моментално обграден от тъмни субекти с мрачни физиономии, позорно обран до бельо под нетърпещия възражения строй от насочени към теб пушкала и евентуално заклан и сварен в котел в близката градинка, то в крайна сметка се престраших  :)

 

Всъщност тогава най-много ме притесняваше не толкова евентуално загубване на техниката, колкото че непрекъснато ще й треперя ненужно и няма да мога да се насладя качествено на пътуването и снимането...И в този ред на мисли, дали да си вземеш техниката, е само едната дилема, другата е дали ще се самоограничаваш от редовното й ползване на проблемните места заради "мерки за сигурност". Аз по тази причина изпуснах доста интересни снимки в Кейптаун и сега от разстоянието на времето ме е доста яд, но пусти страхове, какво да правиш...

 

Абе взимаш необходимите мерки и останалото е Божа работа. В крайна сметка целта на скъпата техника е да се ползваме от нея по най-добрия възможен начин, а не да я кътаме като безценна вещ :)

 

Поздрави! Ще се развам да споделиш някои от шедьоврите си от различните краища на света в Галерията :)

Редактирано от Meidj
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Добре дошъл :)

 

Ще го разделя на няколко части отговора. За конкретните дестинации и сигурността там, сигурно neuromancer ще се включи, той също се занимава с фотография и живее там. Tedy, ако не се лъжа също е била в тоя регион. 

 

Относно превенцията, бях се поинтересувал за Санкт Петербург преди да ходя, след като там е изключително модерна кражбата на камери и обективи напоследък. Основно режат каишката и бягат. Като за защита от това има каишки с вградена стоманена тел. Ей тая фирма се занимават като цяло с подобни продукти, не мога да ти дам ревю от първа ръка: http://pacsafe.com/ Това естествено не помага срещу пистолет и мачете...но предполагам все пак ще обикаляш по-живички места, а и като имаш местен водач тоя риск трябва да е минимизиран. 

 

За застраховката World Nomads  покриват загуби и кражби на техника. Виждам, че покритието е до 2500 евро, което може и да не ти стигне обаче... Има и малък неснижаем остатък, нещо от рода на 100 евро, които се приспадат, т.е. ще ти дадат 2400 максимум. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Значи, винаги съм ходил със голям апарат (предимно филмов СЛР) и не съм имал проблеми. Буенос Айрес, Сантяго и Монтевидеу са доста спокойни градове, направо са си европейски. Не бих казал, че ще имаш проблеми там. В Буенос Айрес съм се чувствал като в Европа.

Рио е друга работа, но и там бих казал да си носиш каквото искаш. В туристическите райони има доста сериозно полицейско присъствие, и след няколко прочиствания на фавелите с армията престъпността е намаляла (и се е пренесла в другите градове, но това е друга тема). Все пак едни предпазни мерки не са излишни, примерно е добре да си го държиш прибран и да го вадиш само когато снимаш. Не носи фотоапарата на плажа, освен ако не се сменяте с жената да си пазите нещата. Недей да ходиш по безлюдни места, или такива които изглеждат много бедни. Ако излизате вечер по клубове, най-добре си го остави в хотела. Най-важното е, че ако те заплашат с нож или пистолет, даваш всичко без да се правиш на голям мъж, защото не се шегуват. По тая причина се носят малко пари в брой за кокосов орех на плажа например, всичко, което не е амбулантен търговец на джапанки или количка за плодове приема карти (не всички таксита приемат карти, но има и такива).

Не знам за български застраховател, който да застрахова техника в движение, още по-малко в чужбина. Ако държиш да снимаш по изгрев примерно, когато е доста безлюдно, най-добре си вземи филмово тяло за всеки случай... Иначе по туристическите места, Pao de Acucar, Corcovado, Копакабана няма да имаш проблеми, и всичко, което е с входна такса като Игуасу например е безопасно.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Хм, какъв късмет, 3 отговора до момента, сега ще ги видя и ще коментирам, мерси много на всички!

Връзка към мнение

За съжаление, не мога да дам препоръка за тези района.

По отношение на застраховката у нас не се предлагаше нищо в този сектор (информацията ми е от края на миналата година), поне нищо което да беше дори и малко приемливо. 

Колкото до носене на подобна техника, определено всичко е на тотален късмет. Обикалях например Найроби (само по светло) като носихме техника, кеш и мобилни телефони и определено не беше никакъв проблем, но разбира се, виждаш доста хора, които се оглеждат в теб и е нужно да внимаваш, къде и какво вадиш от раницата. 

Успех с пътуването!

Връзка към мнение

Трябва да излизам спешно, имам да питам доста неща, но то има време... @Георги - аз последните 3 пътувания си вземам застраховка от World Nomads (за това също съм си взел), но за техника ми се стори, че имат някакъв лимит от 300 евро на парче (или не чета където трябва), ще видя пак, мерси...

Връзка към мнение

Трябва да излизам спешно, имам да питам доста неща, но то има време... @Георги - аз последните 3 пътувания си вземам застраховка от World Nomads (за това също съм си взел), но за техника ми се стори, че имат някакъв лимит от 300 евро на парче (или не чета където трябва), ще видя пак, мерси...

 

Оф, прав си, 350 за по-ниското и 500 евро за по-високото ниво...

Връзка към мнение

И аз имах подобна дилема преди Кейптаун, който към онази дата го водеха най-престъпното място в света с малка преднина пред Рио :) И макар да се бях се начел на разни "американ стайл" ревюта, които обясняваха, че ако се появиш с фотоапарат на публично място, ще бъдеш моментално обграден от тъмни субекти с мрачни физиономии, позорно обран до бельо под нетърпещия възражения строй от насочени към теб пушкала и евентуално заклан и сварен в котел в близката градинка, то в крайна сметка се престраших  :)

 

Всъщност тогава най-много ме притесняваше не толкова евентуално загубване на техниката, колкото че непрекъснато ще й треперя ненужно и няма да мога да се насладя качествено на пътуването и снимането...И в този ред на мисли, дали да си вземеш техниката, е само едната дилема, другата е дали ще се самоограничаваш от редовното й ползване на проблемните места заради "мерки за сигурност". Аз по тази причина изпуснах доста интересни снимки в Кейптаун и сега от разстоянието на времето ме е доста яд, но пусти страхове, какво да правиш...

 

Абе взимаш необходимите мерки и останалото е Божа работа. В крайна сметка целта на скъпата техника е да се ползваме от нея по най-добрия възможен начин, а не да я кътаме като безценна вещ :)

 

Поздрави! Ще се развам да споделиш някои от шедьоврите си от различните краища на света в Галерията :)

Здрасти Meidj,

 

Мерси много за отговора, за Кейп Таун ще те питам в отделна тема, имам билети за средата на Май (British Airways предлагат добра оферта от София, та реших да го включа към Крюгер, Ботсуана и водопадите Виктория). Точно ме е страх, че ако се разделя с апарата си в Южна Америка, няма да мога да го ползвам после в Южна Африка (място, което като цяло много повече ме влече, откакто ходих в Кения това лято едва ли не съжалявам за което и да било пътуване, че не е Африка) :) :)

 

По принцип си много прав за това, че техниката ни трябва за да я ползваме, но малко трудно бих прежалил 4000 лв. тяло на апарат и още 3600 лв. обектив, поне за мен това са много пари, как няма нормална застраховка в България, това би ми решило проблема със страха от ограбване :)

 

Имам един компромисен вариант - да взема един стар и ниско ниво огледално рефлексен апарат с китов, сравнително евтин обектив плюс една сапунерка за резерва и за по-рискови места.

 

Ще погледна галерията, чак шедьоври нямам, но има някои ОК снимки...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Да! (Що за въпрос?!)

Приятно изкарване и чакам снимките!

Здравей Childish,

 

Страхотни снимки от Сирия! Кога беше там? Предполагам, че не е било много скоро...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Добре дошъл :)

 

Ще го разделя на няколко части отговора. За конкретните дестинации и сигурността там, сигурно neuromancer ще се включи, той също се занимава с фотография и живее там. Tedy, ако не се лъжа също е била в тоя регион. 

 

Относно превенцията, бях се поинтересувал за Санкт Петербург преди да ходя, след като там е изключително модерна кражбата на камери и обективи напоследък. Основно режат каишката и бягат. Като за защита от това има каишки с вградена стоманена тел. Ей тая фирма се занимават като цяло с подобни продукти, не мога да ти дам ревю от първа ръка: http://pacsafe.com/ Това естествено не помага срещу пистолет и мачете...но предполагам все пак ще обикаляш по-живички места, а и като имаш местен водач тоя риск трябва да е минимизиран. 

 

За застраховката World Nomads  покриват загуби и кражби на техника. Виждам, че покритието е до 2500 евро, което може и да не ти стигне обаче... Има и малък неснижаем остатък, нещо от рода на 100 евро, които се приспадат, т.е. ще ти дадат 2400 максимум. 

 

Добре заварил Георги, много добър сайт (другият ти също) :)

 

Тези каишки със стоманената тел са добра идея, в случая опасенията са ми въоражен и/или насилствен грабеж, които изглеждат да са доста характерни за Рио, Буенос Айрес, че даже и за Монтевидео... World Nomads изглежда да е много добра застраховка за пътуване, в БГ толкова добра не се предлага, е не ми се е налагало да вземам пари до момента, то тогава се разбира :) :)

Връзка към мнение

Значи, винаги съм ходил със голям апарат (предимно филмов СЛР) и не съм имал проблеми. Буенос Айрес, Сантяго и Монтевидеу са доста спокойни градове, направо са си европейски. Не бих казал, че ще имаш проблеми там. В Буенос Айрес съм се чувствал като в Европа.

Рио е друга работа, но и там бих казал да си носиш каквото искаш. В туристическите райони има доста сериозно полицейско присъствие, и след няколко прочиствания на фавелите с армията престъпността е намаляла (и се е пренесла в другите градове, но това е друга тема). Все пак едни предпазни мерки не са излишни, примерно е добре да си го държиш прибран и да го вадиш само когато снимаш. Не носи фотоапарата на плажа, освен ако не се сменяте с жената да си пазите нещата. Недей да ходиш по безлюдни места, или такива които изглеждат много бедни. Ако излизате вечер по клубове, най-добре си го остави в хотела. Най-важното е, че ако те заплашат с нож или пистолет, даваш всичко без да се правиш на голям мъж, защото не се шегуват. По тая причина се носят малко пари в брой за кокосов орех на плажа например, всичко, което не е амбулантен търговец на джапанки или количка за плодове приема карти (не всички таксита приемат карти, но има и такива).

Не знам за български застраховател, който да застрахова техника в движение, още по-малко в чужбина. Ако държиш да снимаш по изгрев примерно, когато е доста безлюдно, най-добре си вземи филмово тяло за всеки случай... Иначе по туристическите места, Pao de Acucar, Corcovado, Копакабана няма да имаш проблеми, и всичко, което е с входна такса като Игуасу например е безопасно.

Здравей neuromacer,

 

Тайничко се надявах да се включиш, минах през темите за Бразилия преди да напиша поста и видях, че живееш там.  Доста хора има "проплакали" в Буенос Айрес и Монтевидео също (миналата година са убили един французин в 08:00 сутринта в центъра на площад Сан Мартин заради фотоапарат). В Рио има случаи, когато водят туристи с пистолет до банкомат и там ги карат да си набират пин-а и да теглят пари, не вярвам да си ги измислят тези работи, друг е въпроса каква е вероятността това да се случи. Та и картите не са спасение. Неизвестността винаги плаши... По тази причина съм взел местни гидове (нещо, което никога не правя), те не са бодигардове, но все пак разкарват туристи постоянно, аз така или иначе не мога да се маскирам на местен, нито говоря езика. Най-вероятно ще взема един стар DSLR, който няма да ми е толкова мъчно да загубя евентуално, той и без това взема карти само до 2 GB, та тъкмо ще ги сменям често, ако ми го вземат да не загубя всички снимки :)

 

Взел съм хотел в Ипанема (сравнително най-сигурно като локация), Hotel Vermont - по-евтин не можах да намеря в района.

Полудневен тур на центъра (историческите сгради - опера, библиотеката и пр.), друг полудневен то Нитерой (така ли се произнася?) - предградието след дългият мост в залива - музеят на модерното изкуство и хубави гледки към Рио, един полу-ден свободен и два пълни дни с локален гид, но със свободна програма - както дойде в зависимост от времето и атмосферните условия, искам някой залез да хвана от Корковадо и най-вече от Захарната глава, има и други панорамни места - Chinese viewpint му казват на едното, май се води в ботаническата градина (уговорил съм гид до 21 ч по този повод)... Иначе вечер нямаме намерение да излизаме много, освен близо до хотела в Ипанима без апарати, телефони и с еквивалента на 20-30 долара в джоба, добре било ако се опитат да те ограбят да има какво да им дадеш, че иначе може да се ядосат :)

 

Какво друго би препоръчал за Рио? Санта Тереза? Модерната катедрала? Имам 3 пълни и един половин ден... Фавелите било те и интересни, предпочитам да ги гледам от Корковадо :) Малко съжалявам, че се полакомих за няколко държави и не се концентрирах само на Бразилия... Оуро Прету изглежда прекрасно, както и много други места...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За съжаление, не мога да дам препоръка за тези района.

По отношение на застраховката у нас не се предлагаше нищо в този сектор (информацията ми е от края на миналата година), поне нищо което да беше дори и малко приемливо. 

Колкото до носене на подобна техника, определено всичко е на тотален късмет. Обикалях например Найроби (само по светло) като носихме техника, кеш и мобилни телефони и определено не беше никакъв проблем, но разбира се, виждаш доста хора, които се оглеждат в теб и е нужно да внимаваш, къде и какво вадиш от раницата. 

Успех с пътуването!

Мерси за отговора Karik,

 

В Найроби не изглежда да е много безопасно също (видя какво стана там преди около месец в мола). Там преспахме 3 вечери (на отиване, между и след сафарита) и само се уговорих с шофьора да ни вземе за летището 3 часа по-рано и да ни разведе малко из града (без да слизаме от колата, нямаше време). Та докато отварях прозореца за да снимам, на няколко пъти ми каза да внимавам), не случайно го наричат Nairoberry :) :)

Връзка към мнение

Здравей Childish,

 

Страхотни снимки от Сирия! Кога беше там? Предполагам, че не е било много скоро...

През октомври 2010.

А ти си бил във Венецуела, а се притесняваш от Буенос Айрес?! Едва ли ще ходиш по крайни квартали през нощта.

За мен лично вероятността да си забравя фотоапарата или да го изпусна е много по-голяма от тази, някой да ми го открадне. А и излизат нови модели...

Връзка към мнение

През октомври 2010.

А ти си бил във Венецуела, а се притесняваш от Буенос Айрес?! Едва ли ще ходиш по крайни квартали през нощта.

За мен лично вероятността да си забравя фотоапарата или да го изпусна е много по-голяма от тази, някой да ми го открадне. А и излизат нови модели...

Бил съм във Венецуела през далечната 1992 г (далеч преди Чавес),  на ол инклузив пакет на канадски тур оператор в морски курорт. Това нито е истинско пътешествие, нито съм носил хубав апарат, а и на 23 годишна възраст морето е до колене :)

 

Наистина много хубави снимки от Сирия, браво! То сега няма и как да отиде там човек и не се знае до кога ще е така. Колкото до апарата и обектива, те хубаво излизат нови модели, но за мен 8000 лв. са много пари и не знам дали ще мога да си позволя да възстановя загубите :)

Връзка към мнение

То пълна сигурност няма, и тука пред нас са нападали автобус, ама не мога да не излизам никъде...

Така като гледам, в Буенос Айрес положението се влошава, а доколкото вярвам на официалните данни в Рио се подобрява  :) Даже имаше статистика, че продажбите на блиндирани коли са намалели много напоследък  :rolleyes:

За това с пина не съм чувал, честно казано, но често нападат хора, които току-що са теглили пари от банкомат, препоръчва се да ходиш до банкомат в банка, в около работно време, когато има охрана. (Също често взривяваха банкомати, затова махнаха банкоматите от супермаркетите тук.)

Та бих препоръчал да си вземеш нещо по-старо като техника, което да не те боли толкова ако го загубиш. Не показвай скъпа техника ей-така, ако излизаш в по-небезопасни часове и места оставяш техниката в хотела (обикновено има сейфове, брат ми си забрави паспорта в сейфа...)

 

Стандартните неща да се видят са Pao de Acucar, Корковадо, Ботаническата градина (Jardim Botanico, това е по-скоро парк, Vista Chiinesa не е там, a в парка Тижука, който е джунгла в средата на града фактически). Онези хубавите гледки на които се вижда статуята на Исус отгоре са от хеликоптер, който тръгва от средната станция на лифта за Pao de Acucar, не знам колко струва сега. Санта Тереза е интересен квартал, с виадукта, има едни много популярни стълби също там. Преди да се качвате по баирите погледнете дали има облаци, защото може нищо да не видите отгоре.

Катедралата някои много я мразят, че била грозна, аз не съм влизал, до Нитерой също не съм ходил.

Разходете се покрай морето по Копакабана и Ипанема, носът между двете (Arpoador) е популярно място за гледане и снимане на залез. Специално от фотографска гледна точка не знам кой от двата баира да да избереш по залез, трябва да се види и кога си там и кога залязва слънцето, защото може последния влак за надолу да е твърде рано. Високото е откъм запад, така че вероятно е много красиво по изгрев, но тогава не е отворено. До Pao de Acucar се стига само с лифта, няма друг начин, до Корковадо може и с кола/такси, освен влака, така че може да останете по до късно.

Ако си падаш по модернистична архитектура и градини, не толкова известни места са Casa das Canoas - къщата на Оскар Нимайер, проектирана от него, и Sitio Рoberto Burle Marx също би било интересно, но е далече. Аз смятам да ги посетя сега.

 
Кога ще ходиш натам? Аз ще съм в Рио от 4.11 докъм 10 - 12.11.
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Наистина много хубави снимки от Сирия, браво! То сега няма и как да отиде там човек и не се знае до кога ще е така. Колкото до апарата и обектива, те хубаво излизат нови модели, но за мен 8000 лв. са много пари и не знам дали ще мога да си позволя да възстановя загубите :)

И аз си ги харесвам. Заслугата е изцяло на верния ми спътник, фотоапарата  ;)

Ти си преценяваш естествено.

Пожелавам ти безпроблемно пътуване!

Връзка към мнение

 

То пълна сигурност няма, и тука пред нас са нападали автобус, ама не мога да не излизам никъде...

Така като гледам, в Буенос Айрес положението се влошава, а доколкото вярвам на официалните данни в Рио се подобрява  :) Даже имаше статистика, че продажбите на блиндирани коли са намалели много напоследък  :rolleyes:

За това с пина не съм чувал, честно казано, но често нападат хора, които току-що са теглили пари от банкомат, препоръчва се да ходиш до банкомат в банка, в около работно време, когато има охрана. (Също често взривяваха банкомати, затова махнаха банкоматите от супермаркетите тук.)

Та бих препоръчал да си вземеш нещо по-старо като техника, което да не те боли толкова ако го загубиш. Не показвай скъпа техника ей-така, ако излизаш в по-небезопасни часове и места оставяш техниката в хотела (обикновено има сейфове, брат ми си забрави паспорта в сейфа...)

 

Стандартните неща да се видят са Pao de Acucar, Корковадо, Ботаническата градина (Jardim Botanico, това е по-скоро парк, Vista Chiinesa не е там, a в парка Тижука, който е джунгла в средата на града фактически). Онези хубавите гледки на които се вижда статуята на Исус отгоре са от хеликоптер, който тръгва от средната станция на лифта за Pao de Acucar, не знам колко струва сега. Санта Тереза е интересен квартал, с виадукта, има едни много популярни стълби също там. Преди да се качвате по баирите погледнете дали има облаци, защото може нищо да не видите отгоре.

Катедралата някои много я мразят, че била грозна, аз не съм влизал, до Нитерой също не съм ходил.

Разходете се покрай морето по Копакабана и Ипанема, носът между двете (Arpoador) е популярно място за гледане и снимане на залез. Специално от фотографска гледна точка не знам кой от двата баира да да избереш по залез, трябва да се види и кога си там и кога залязва слънцето, защото може последния влак за надолу да е твърде рано. Високото е откъм запад, така че вероятно е много карасиво по изгрев, но тогава не е отворено. До Pao de Acucar се стига само с лифта, няма друг начин, до Корковадо може и с кола/такси, освен влака, така че може да останете по до късно.

Ако си падаш по модернистична архитектура и градини, не толкова известни места са Casa das Canoas - къщата на Оскар Нимайер, проектирана от него, и Sitio Рoberto Burle Marx също би било интересно, но е далече. Аз смятам да ги посетя сега.

 
Кога ще ходиш натам? Аз ще съм в Рио от 4.11 докъм 10 - 12.11.

В Рио ще сме накрая на пътуването - от 28.11 до 02.12 като се смята първият и последният ден, жалко би било доста приятно ако можехме да се засечем. Местата, които ми написа ще ги потърся в Гугъл и ще ги сложа в листата за посещения.

 

От това, което съм чел до момента, наистина има май тенденция нещата в Буенос Айрес, Сантиаго и Монтевидео да се влошават, а в Рио да се оправят, но това май е точно отражение на състоянието на икономиките на трите държави. Един от гидовете ми писа да мисля за Рио през последните 2-3 години както за Ню Йорк преди и след кмета Джулиани (който ликвидира голяма част от видимата престъпност в града).

 

Други пък пишат за Рио, че след като "умиротворили" т.е. изгонили нарко-босовете и дилърите от някои фавели, голяма част от населението останали без препитание по веригата и им се налагало да ходят да ограбват туристи по плажовете :)

 

За изгрева няма как да стане да сме някъде нависоко с изглед, той е преди 07:00 ч. но залезът е към 19:22 ч. и има и лифт от Pao de Acucar и влак от Корковадо след това, то до Корковадо има и едни ванове, които имат лиценз да ходят, но гида ще ги знае добре тези неща.

 

Публикувал си разкошни снимки тук, гледах темата, но е заключена и нямаше как да коментирам. Супер изглед от хотела в Копакабана, хем на първа линия, хем на висок етаж, там наистина можеш да снимаш изгрев без проблем. Пантанал е изключително, те там ходят да гледат даже и ягуари, наистина ме е яд, че не направих само Бразилия, можех да сложа и 3-4 дни в Пантанал, вместо да гледам проектираните от италиански архитекти сгради в Буенос Айрес, колкото и красиви да били те...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Публикувал си разкошни снимки тук, гледах темата, но е заключена и нямаше как да коментирам. 

 

Ето тук я има с възможност за коментари: http://magelanci.com/patepisi/article/53-бразилия/  ;)

Връзка към мнение

То пълна сигурност няма, и тука пред нас са нападали автобус, ама не мога да не излизам никъде...

Така като гледам, в Буенос Айрес положението се влошава, а доколкото вярвам на официалните данни в Рио се подобрява  :) Даже имаше статистика, че продажбите на блиндирани коли са намалели много напоследък  :rolleyes:

Видях от снимките ти на Игуасу, че си се качвал на хеликоптер там. Спомняш ли си какъв модел бяха хеликоптерите? Ако са били Bell JetRanger би трябвало да имат едно малко прозорче на задната седалка, което може да се отваря, ако е било така, дават ли да го отваряш за да можеш да снимаш през него, а не през стъклото?

Връзка към мнение

Онези хубавите гледки на които се вижда статуята на Исус отгоре са от хеликоптер, който тръгва от средната станция на лифта за Pao de Acucar, не знам колко струва сега.

Специално от фотографска гледна точка не знам кой от двата баира да да избереш по залез, трябва да се види и кога си там и кога залязва слънцето, защото може последния влак за надолу да е твърде рано. Високото е откъм запад, така че вероятно е много карасиво по изгрев, но тогава не е отворено. До Pao de Acucar се стига само с лифта, няма друг начин, до Корковадо може и с кола/такси, освен влака, така че може да останете по до късно.

Качвал ли си се на хеликоптер в Рио? Ако да, как стои въпроса с местата? Кой където свари ли сяда или ти показват къде да седнеш? От видео клипове на youtube ми се струва, че най-добре е да се седне от лявата страна. Най-краткият полет е май 7 мин. компанията е една, но има 3 различни хелипада, единият от които както казваш е на междинната станция към Захарната глава. Предполагам, че и от там е най-евтиният полет, който просто обикаля над статуята на Христос и се връща.

 

Имаш ли идея дали е добре да се буква полета предварително? Все пак ми се иска да видя първо времето какво е...

 

Относно двата баира, един приятел ми каза, че изгледа от Захарната глава бил по-добър, защото е 360 градуса, а също и самото Корковадо се виждало добре от там, на мен ми изглежда и доста по-близичко до Ипанема... Съгласен ли си с това мнение?

 

Поздрави!

 

П.П. А, сетих се още един важен въпрос (извинявай, че много неща питам) - пристигаме от Игуасу водопадите на Жобим летището малко преди 15:00 ч. Реалистично ли е като време да вземем такси до хотела в Ипанема, да си оставим багажа, да вземем такси до Praia Vermelha (Прая Вермелха ли се произнася?) и да се качим до Главата. Офиса за билети за лифта затваря в 19:50, последен лифт нагоре в 20:10 (от долната станция), 20:20 от междинната. Последен лифт надолу - 20:40

 

Понеже е вътрешен полет, поне паспортна проверка няма да ни забави. Един гид ми писа да не забравяме, че кацаме в милионен град, но все си мисля колкото и да е милионен, би трябвало да можем да стигнем до Ипанема за 3 часа след кацането, 30-40 мин. за чекиране в хотела, едни 30 мин. за предвижване с такси до Praia Vermelha и евентуално 30 мин. чакане за лифта (последното може би е слабото ми място в изчислението) :) :) :)

Редактирано от FlyTraveler
Връзка към мнение

Не съм обърнал внимание какви са хеликоптерите, ама не снимах през стъклото, май направо вратата беше отворена, или прозореца се отваряше, не помня точно. Седях до пилота отпред. Места не са давали, както се разберем. В Рио не съм летял, не знам дали трябва да се буква предварително, когато бях там преди доста време можеше просто да отидеш и имаше места, даже може да почакаш да се напълни, сега не знам как е вече. На мен ми се видя скъпо тогава, в сравнение с Игуасу.

Като цяло от Корковадо гледката по ми харесва, но това е лично мнение и не трябва да те спира да видиш и двете  :)

Плажа е Копакабана, Ипанема е следващия зад баира и не се вижда

14940015.JPG

За сметка на това се вижда летището  в центъра на града, Santos Dumont (SDU)

 

14940012.JPG

 

14940011.JPG

 

Мисля, че би могло да стигнеш от летището до Ипанема за 1-1.5 часа, и после до лифта, все пак мoже да има много трафик, ремонти, а и доста хора да чакат, не знам как ще е. Tаксито ще мине напряко през едни тунели, а не като рейса покрай брега. Зависи и дали е работен ден или не... Пробвай.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.