Прескочи до съдържание

Румъния


Препоръчани мнения

Здравейте, планирам пътуване до Румъния, отворих нова тема, защото старата е за Трансилвания, а аз искам да посетя област Молдова с манастирите. Който е ходил може да даде съвети. Първия ми въпрос е: ако минем Дунав мост през нощта ще можем ли да сменим там леи? И колко всъщност се бави минаването на границата при Русе имам впредвид?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Границата се минава за 2 минути. Преди това на излизане от България минаваш през гише за такса "мост". Ще ти вземат 4 лв., но на връщане румънещито ще ти удари теслата (вземали са ми по 6 лв., но през май ми взеха двойно, може би имат различни тарифи или просто пак са я вдигнали). Минаваш моста за 5 минути и граничната проверка за 2 минути. След КПП-то има две будки - едната е обменно бюро, а близо до нея има пункт за винетки. Винетки има и в бензиностанцията след тях. Навръщане всичко е в обратен ред. Ще ти искат винетката на излизане от Румъния. За съжаление не съм ходил към румънската Молдова и нищо не мога да кажа.

Връзка към мнение

Винетки се продават на бензиностанция OMV веднага след границата. Повечето бензиностанции са денонощни. Леи си купете от България.

Връзка към мнение

Винетка съм купувал и аз направо от бензиностанцията. Платих с леи, обменени в България. Спомням си, че тогава бях чел в интернет за невръщане на ресто, закръгляне на сумите при купуването на винетката, но нямаше такива (не)любезности от страна на румънците.

Иначе и онлайн има начин да се купи винетка ето тук, но не съм пробвал. Има опция за плащане с кредитна карта.

 

Връзка към мнение
  • 10 месеца по-късно ...

Никога не съм била в Румъния и смятам в скоро време да се поправя. Вариант за 1 ден? Е така разходка за през деня - Букурещ или накъде? Какво ще посъветват ходилите?

Връзка към мнение

За 1 ден може и само Букурещ. За два - Синая и Брашов, за четири - предните три плюс Сибиу.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Зависи откъде тръгваш, разбира се. Букурещ е прекрасен град и при хубаво време няколкото часа няма да ги усетиш и ще са станали поне 8-10ч. За без нощувка не е че не става, но от бързане няма да усетиш, че си на друго място... Планувай нощувка, според мен.

Разбира се, пешеходствайте.. Голям град е!:)

В Констанца и Мамая няма кой знае какво да се види, но и те са ви опция.

И това, което lesy ви е посъветвала е добър вариант особено ако го комбинираш по Великден.. Идеално се получава.(аз съм го правила) :).

Връзка към мнение

Всичко по границата си работи 24 х 7, няма защо да се притесняваш дали ще си купиш винетка.

Лентите за камиони са натоварени при преминаване на границата , но лентите за автомобили са свободни и не се чака в която и да е посока.
Трафикът при излизане от Букурещ към Русе е в петък вечер.
Вероятно е същото и при влизане в Букурещ в неделя вечер.
Пътя е ок , в момента строят метро в Букурещ, един ден за града е много малко.
Аз бих пътувал през Кардам или Дуранкулак - Констанца - Молдова, но не зная къде е крайната точка на пътуването и в предвид на това, не съм сигурен дали това е по-добрия избор, но определено е по-лесния.

И ако разрешиш един коментар : не разбирам защо трябва да се купят леите точно на границата - курсовете там обикновено са най-дървени, същото упражнение може да се направи примерно един преди тръгване.

Редактирано от bat.galin
Връзка към мнение

Здравейте, планирам пътуване до Румъния, отворих нова тема, защото старата е за Трансилвания, а аз искам да посетя област Молдова с манастирите.

Наскоро попаднах на много добре разработен пътеводител за атрактивните места в Румъния в www.offroad-bulgaria.com. Има много информация и снимки за манастирите в област Молдова, които искаш да посетиш. Много от тях са под закрилата на ЮНЕСКО. Видяното и прочетено много ме заинтригува и аз също скоро ще планирам пътуване към тях.

Редактирано от Ханку Брат
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Така, тази тема е от миналата година, но ще се осъществи сега. Знам, че програмата ми е супер натоварена, това е в мой стил, само дано не се окаже, че съм се престарала, и е неосъществима.

1 ден - Карлово - Яши, нощувка в Яши. Разглеждане на 1 манастир по пътя и евентуално града.

2 ден - Яши - Садова, нощивка в Садова, разглеждане на 1 дворец и 5 манастира по пътя. В Сучава няма да ходим, но, ако не успеем да видим Яши ще започнем сутринта с него.

3 ден - Садова - Брашов, нощувка в Брашов, разглеждане на замъка Бран и града Брашов. Чудя се за едни кални вулкани по пътя, но не съм сигурна, че ще има време.

4 ден Пелеш, Пелешор и един манастир и пещерата Lalomita, на едно място са двете. Нощувка Букурещ.

5 ден - Букурещ, до късно вечерта и път до Шумен, може и през нощта.

Това е, повече време от 5 дена нямам, така, че каквито и корекции да правя, трябва да се включа в тези дни. Трима шофьори сме, това не е проблем.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ден първи просто не виждам как ще се случи, освен ако не искате да се убиете като за начало от път и да пристигнете в Яши по нощите. Ден трети ще ти мине в път и не разбирам за кога си предвидила разглеждане на замъка Бран, но няма как това да стане в един и същи ден. Оптимално е да го оставите за следващата сутрин до обяд, като вместо това като пристигнете следобед в Брашов да го разгледате за два-три часа. На следващия ден пътьом към Бран можете да минете през останките от замъка Ръшнов и после да продължите към Пелешор през краткия път през планината. С това денят може да се каже, че ще приключи и ще трябва да нощувате някъде в района на Синая. За пещерата забрави. От Синая до Букурещ има огромни задръствания през уикендите, но принципно за около три часа ще бъдете в Букурещ. Дори и при този съкратен план, вече си с един ден назад от твоя график. Преосмисли отново нещата, това е моят съвет...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Само избягвай да пътуваш през Синая (между Букурещ и Брашов) през уикенда, страшна колона е.

Аз там истинска магистрала не видях, дори да има на картата, пак е четирилентов път, който минава през градове и села.

Замъци и подобни не работят в понеделник.

Връзка към мнение

Ден 1 мислим да тръгнем в 5.00 сутринта, няма ли да пристигнем до 20.00-21.00 часа? Това за убиването от път при мен не важи, просто няма такова нещо, мога и да спа когато пътувам, важно е да видя повече, ще спа като се върна. Замъка Бран е в ден 3, от Садова, Бран и тогава се прибираме в Брашов за разглеждане на града и нощувка, не става ли така? За Ръшнов, отпада, видях го, но нямам време. Няма да пътуваме през уикенда към Букурещ, делничен ден е, но ще е след 17.00 часа, ще има ли задръствания? В крайна сметка ще режа на място от програмата, ако се наложи, но дните трябва да спазя. В понеделник ми е само замъка Бран, мисля, че гледах в сайта, че работеше, ще видя пак.

Да, отваря в 12 на обяд, ние ще пристигнем следобяд, спомням си, че го бях нагласила.

Връзка към мнение

Ако тръгнете много рано ще стигнете до вечерта в Яши, но нали целта е да гледате по пътя?

"Разглеждане на 1 манастир по пътя и евентуално града."

Теоретично е възможно, но няма да имате време за разглеждане на какво и да било.

Само пътя е 10часа в най-добрия случай, без задръстване и др, но имате да минавате през Букурещ, граница, зареждане, винетка, хапване, кафе, като се добавят тези неща, са още 2-3 часа общо. Едно 13 часа е някакъв оптимистичен вариант за мен, а може 14+ да отиде, но да ще стигнете до вечерта.

Връзка към мнение

Ако започнеш да закъсняваш, направо махни Букурещ, няма какво толкова да му се гледа според мен.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Алексадър, манастира е почти на пътя, малко се отклоняваме само, давам му половин час за разглеждане. Винетка мисля да купя предварително онлайн. Остава границата и Букурещ, няма ли околовръстно? Ако започнем да закъсняваме Яши ще остане за сутринта и ще махна един от петте манастира. Важно е да стигнем, защото там ни е нощувката, дори и в 21.00 да е, то и без това по-рано няма да легнем да спим. Кафета и ядене...в движение, и без това не сме от кулинарния туризъм.

Връзка към мнение

А какво точно има в Яши и Садова, че ще биете толкова път при тази интензивна програма? За ден трети ти предложих оптимален вариант, който спестява време. Защо ви е да пътувате от Брашов до Бран, а после да се връщате към Брашов, като може да го направите в една посока по път за Синая? Още един глас за отпадане на Букурещ от програмата. Не че няма какво да се види там, но при тази програма не виждам никакъв смисъл да си причинявате тамошните задръствания...


Упс, забравих най-важното! В никакъв случай не си причинявайте изживяването "околовръстен път на Букурещ". По-добре минете през самия град, няма да сбъркате...

Връзка към мнение

Между Яши и Садова са манастирите, заради тях е. Цялата област там е в манастири, някои от тях са под защитата на Юнеско. Това за Бран, третия ден остава полупразен, затова, иначе видях, че малко така става, отиване-връщане, ама гледам времето, че е по-важно. За околовръстното, благодаря, ще го имам впредвид. То хубаво за Букурещ, ама там ни е нощувката, последната, как да го махна? Накрая ще режа на място според времето, и каквото успеем.

Връзка към мнение

По околовръстното в Букурещ е задръстено с тирове и камиони. Най-леко се минава през самият град. Може да се мине за 20-30мин или за час и 30 мин зависи много.

Връзка към мнение

Защо да пропускат Букурещ? Приятен град е, разгледайте го, ако ви остане време след първоначалната и основна програма - манастири. 

Вярно, натоварен е пътя, дори между Русе и Букурещ. Мисля, че и преди сме го коментирали, но карайте внимателно. В тези отсечки по тъмно / и не само/, бъдете нащрек за: 1. камери, местните си ги знаят и намаляват  и 2. хора -  нямат тротоари покрай пътя и хората ходят по улиците. 

 

ПС. Не забравяйте да си купите винетка. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 4 месеца по-късно ...

Здравейте. Планирам пътуване до Букурещ декември месец за коледния базар. Може ли някой да ми даде малко повече информация от къде трябва да купя винетка, цени, ако знаете някоя метан станция? Благодаря.  :)

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.