Прескочи до съдържание

На море в Италия - 2015г.


Христиан

Препоръчани мнения

Здравейте,

 

С приятели замисляме море в Италия. Или юли месец или през август (по-вероятно е август) за 7 дни. Тъй като нямаме никакъв опит с Италия, искам от Вас съвет за предложение за хубаво и красиво градче с плаж и предложение как може да оползотворим 7 дни в тази прекрасна държава.

 

Връзка към мнение

Миналата година пътувахме от Рим към Флоренция по западното крайбрежие и пътя на места много напомняше нашето крайбрежие край Каваците, Смокиня - имаше спрели коли по улицата, хора по бански се размотаваха. Бяхме спрели и в един супермаркет , където пазаруващите очевидно бяха от близките къмпинги. Харесаха ни тези градчета и някой ден бихме отишли там на почивка. Не съм ги проучвала подробно все още.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Това е доста труден въпрос, защото Италия има седем хиляди и кусур километра граници барабар с островите. От друга страна, плажовете са много и са толкова различни.

 

Да видим местната италианска класация за миналата и по-миналата година, от проверени и достоверни италиански източници. Като сложите и един хубав полет от БГ до Италия, за изкарате едно чудесно море:

 

http://www.corriere.it/cronache/foto/08-2013/spiagge-piu-belle/legambiente/perle-mare-ecco-spiagge-piu-belle-d-italia_5f768a10-ff74-11e2-a99f-83b0f6990348.shtml#16

http://www.legambiente.it/contenuti/comunicati/le-spiagge-piu-belle-dell-estate-2014-cala-degli-infreschi-camerota-e-la-piu-ap

 

А за климата... често в северния Торино през юни температурата може да скочи до 40 градуса. Хеле курортите под Неапол и Сицилия са си като в Африка. Та, умната, да не се опечете и да не претоплите момите... :)

 

 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Християн, първото, което следва да имаш пред вид е, че горещините в Италия през тези месеци са нещо наистина страшно и че август е отпускарския месец в Италия, та цените ще са максималните. Ако обаче сте го решили побързай с организацията, за да си подсигуриш мястото, докато е рано.

 

Определено Италия има големи възможности за морска почивка и трябва да уточниш какви са точно изискванията ви и възможностите. Определено най-популярното място за почивка е остров Сардиния. Когато съм питала, къде точно почиват на море италианците отговорът е, че от северната част италианците почиват в Сардиния, а от южната просто се връщат по домовете си или остават там да почиват. Плажната ивица е много добра и е не особено скъпо в региона на Пулия. Там имат жълтия пясък, който отговаря на нашите изисквания. До там може с кола през Гърция и след това с ферибот. Калабрия е новата и на мода плажна дестинация на Италия, но там си заслужават повече гледките, отколкото плажовете /има и невероятни изключения/. Морето има такава чистота, каквато не можеш да видиш на север. Доста е скалисто и дълбоко. Според моите виждания, обаче морето е леко хладно, но август може и да става. Ценово дестинацията си заслужава. Храната е приказна и можете да опитате истинска моцарела, която като е прясна и я разрежеш леко потича мляко. На север няма такава. 

Много красиво и живописно е крайбрежието на обсластта Кампаня или около Неаполитанския и Амалфийския залив, както и областта Лигурия. Там обаче си е скъпо и крайбрежната ивица е повече скалиста, но има и пясъчна част. Определено цените ще са високи, ще е претъпкано и няма да е точно място за почивка по моите разбирания. Но пък атмосферата ще е уникална. Аз я определих като наистина италианска според представите на туристите. За мен не особено добра е частта в близост да областите Венето и Мерке, където обикновено се организират почивки от българските тур оператори /напр. Равена, Римини и др./ В тази част обаче предимството е, че могат да се правят турове до приказни места из Тоскана, Венето и т.н. Районът на Лидо ди Йезело става за почивка и турове до Венеция. Друго много баровско място за почивка е районът на Портофино и Чинкуе тере, ама за там си трябва голяма цифра. Даже не съм сигурна, че за обикновените туристи е достижима цифра. Районът на Виареджо обаче става.

По Италианската ривиера /Лигурия/ също има чудесни местенца, но след наводненията напоследък не знам дали все още ги има. Освен това въпреки наименованието си като чели мястото е повече за зимен отдих на море, отколкото за лятна почивка. Но пък ще е по спокойно.

Сицилия - за мен да отидеш там и да висиш на плаж вместо да откриваш един различен свят си е направо светотатство. Все пак има доста места, където може да се почива - Чефалу, района на Агридженто, Таормина, района в близост до Ното и т.т.

Има и малки островчета, които са диви и приятни места за почивка, без да са толкова туристически. Много приятно място са Еолийските /Липарските/ острови. Вероятно ще е приказно за почивка, но всеки ден ще се изсипват групи с туристи от Сицилия и Калабрия и през деня ще става претъпкано.

Ами това е нещо, което може да ти даде някаква най-обща представа за възможностите за почивка в Италия.

  • Харесвам 12
Връзка към мнение

Добре, ако това ще е помогне, предпочитам да е в близост до някой от следните градове - Рим, Милано, Венеция, Неапол. За да може евентуално да се отскочи и до някой от тях да се разгледа. :)

Връзка към мнение

Добре, ако това ще е помогне, предпочитам да е в близост до някой от следните градове - Рим, Милано, Венеция, Неапол. За да може евентуално да се отскочи и до някой от тях да се разгледа. :)

До Рим - в близост е Остия. Мястото е за почивка на столичани и цените са високи. Много от тях прескачат през деня за плаж и после се прибират по домовете си в Рим. Има добра курортна база. Честно да ти кажа минахме от там миналата година след почивка в Калабрия и чистотата на морето е доста разочароваща. Това, след като си видял какво е на юг, иначе си става.

Милано - ами ще е скъпо - местата са в областта Лигурия и Тоскана. Вижте Виареджо. Има добра плажна ивица.

Венеция - това са остров Лидо и Лидо ди Йезело. Може да погледнете местата около Равена и Римини. Може да търсите и в Пезаро и Фаро, ама за мен като градчета тези места не представляват интерес. Вероятно обаче ще е по евтино.

За Неапол- вижте нещо на остров Иския - там почиват германските пенсионери. Острова е по-малко туристически от Капри. В района на Амалфи ще е скъпо, но пък може да погледнете във Vetri sul mаre, Minori, Maiori  и Castelmare di stabia. Ще бъде обаче също скъпо.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

До Рим - в близост е Остия. Мястото е за почивка на столичани и цените са високи. Много от тях прескачат през деня за плаж и после се прибират по домовете си в Рим. Има добра курортна база. Често да ти кажа минахме от там миналата година след почивка в Калабрия и чистотата на морето е доста разочароваща. Това след като си видял какво е на юг иначе си става.

Милано - ами ще е скъпо - местата са в областта Лигурия и Тоскана. Вижте Виареджо. Има добра плажна ивица.

Венеция - това са остров Лидо и Лидо ди Йезело. Може да погледнете местата около Равена и Римини. Може да търсите и в Пезаро и Фаро, ама за мен като градчета тези места не представляват интерес. Вероятно обаче ще е по евтино.

За Неапол- вижте нещо на остров Иския - там почиват германските пенсионери. Острова е по-малко туристически от Капри. В района на Амалфи ще е скъпо, но пък може да погледнете във Vetri sul mаre, Minori, Maiori  и Castelmare di stabia. Ще бъде обаче също скъпо.

 

Благодаря ти. По-късно ще прегледам обстойно всичко и ще пиша пак, че сега нямам време. :)

Връзка към мнение

Като цяло като разположение (без да имам никаква друга информация за районите) най ми допаднаха Лигурия (на първо място), Пулия, както и остров Сардиния. Предполагам обаче, че до острова предвижването ще е по-скъпо и по-трудно. Бюджета ни ще е към 1000 лв. на човек. Пътуването не е задължително да е със самолет, може и с кола ако излиза по-изгодно. :)

Ако наистина е толкова горещо през август, може да се ориентираме и за средата/края на Юни, сигурно ще е по-поносимо (зависи вече дали всички ще могат да си нагласят отпуските). :)

Връзка към мнение

1000лв на човек за седмица на море в Италия е доста нисък бюджет, без значение дали със самолет или кола..Горивото в Италия е скъпо, магистралите са платени, та това означава, че няма как да е евтино предвижването с кола

Редактирано от Alexander
Връзка към мнение

И аз мисля, че през юли и август вероятно ще е прекалено топло... но кой знае... иначе мисля, че на Сицилия освен добри плажове има и доста неща за гледане /както в цяла Италия/... иначе за самия ботуш - адриетическото крайбрежие около Римини -  ми се видя супер пренаселено леко наподобяващо слънчев бряг, много руснаци, иначе плажната ивица не е малка, но например искаха такса за плажа...  т.е. въобще не ми хареса. За сметка на това западния бряг на Лигурия около La Spezia /Lerici, La Spezia/ и участъка до Genua е направо приказен - планината се врязва в морете и е страшно красиво и живописно. Там се намират и Cinque terre  /5 селца накацали по скалите част от обектите на Юнеско/. През октомври бях в  Moneglia - едно селце до Cinque terre  - и съм очарован много спокойно, извън сезона, но пък си беше истинско лято, водата топло.... пълна идилия.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Просто през август всички италианци са в отпуска, градовете като Милано са пусти, и хората са по морето, задръствания по магистралите...

Връзка към мнение

Италия не е евтина (не и за средностатистическите родни доходи), та тези 1000 лв. най-вероятно няма да ти стигнат.

 

Като краен, авариен вариант виж и чартърите от български летища към Римини, Сардиния, Катания, очаквам и други места да се отворят.

 

Пакетните цени хотел+самолет излизат 840-1000 лв/човек. За качеството обаче никой не може да ти гарантира.

 

Връзка към мнение

Хм, за юли и особено за август вероятно тези 1000 лв. няма да ви стигнат, както и да се ограничавате. Ако обаче може да изберете ранно лято /началото на юни/ или средата на септември нещата ще бъдат малко по различни. Точно миналата година изкарах в Италия с 1000 лв. за една седмица, но беше края на септември. Не съм се ограничавала с нищо. Провери цените с кола през Гърция и после с ферибота до Бари или Бриндизи и в Пулия след като е свършил сезона, а вероятно и преди това, хотелите ще правят намаления. Храната няма да е особено скъпа също, а ако пазарувате от местния пазар ще е доста поносимо. Ние намерихме хотел, с намаление и платихме на нощувка 40 евро за стая, но мисля че ще намерите и по-евтино.

Другият ти вариант е с кола до Адриатическото крайбрежие. За места за отсядане пообиколете и туроператорите и за юни или септември може и да се вместите в тези цени, но няма да останат пари да обикаляте.

Август или юли - със самолет цените ще са страшни и тези 1000 лв. ще отидат за самолетен билет.

Връзка към мнение

И друг път съм имал възможност да кажа, че придвижване до Италия през Игуменица с ферибот излиза значително по-скъпо от придвижване със самолет. Това, ако ползваш каюта, разбира се. Ако ползваш общ дек, при четири човека (как се пътува до Италия в кола с четири човека е отделна тема) може и да се вържат сметките, но в крайна сметка скъпото гориво и магистрални такси пак ще надуят бюджета. По-горе беше казано, нека да го кажем още веднъж. Италия е скъпа дестинация. На море в Италия с 1000 лева не се ходи...

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

При определени ограничения може да се вместите в 1000 лева. Не е непосилно. Зависи от степента на комфорт, под която не падате. Ще си избирате възможно най-евтините варианти за нощуване + добра цена за транспорт + ден/два/три хапване от магазини и ще стане. Зависи как харчите и разбира се къде ще ходите.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

За можене, може, има хора, които ядат  с 50евро на месец, спят на палатка, използват автостоп и т.н. В такъв случаи, даже 2ма човека, ще се съберат в 1000лв. Нормално дори скромно море за седмица е непосилно, хората в Бг дават толкова на непретенциозни места..

Редактирано от Alexander
Връзка към мнение

Христиане, може и за по-ниска цена. Важното е какво искаш и на каква цена го искаш.

 

Примерно въведи в търсачка "почивка римини 2015 автобус", автобусните почивки допълнително "изпилват" надолу цената, освен транспорт и хотелско настаняване са включени закуска и вечеря. После самосиндикално си организирай пътувания до Флоренция или Болоня, или Сан Марино, или Венеция.

 

Добре да се увериш, че купуваш от туроператора, който е автор на програмата, а не от негов агент, тъй щото да има кому да извиеш врата, ако не си доволен.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не е голяма сума 500 Е / човек , но мисля че ще се вместите в нея, особено ако закупите самолетните си  билети навреме.
За да се случи това мисля, че трябва да предпочетете Адриатическото крайбрежие на Италия, както и да нощувате в квартира вместо в хотел - което вероятно си има предимства и недостатъци.
Примерен сайт за наемане на квартира  :  http://www.bed-and-breakfast.it/  
 

Връзка към мнение

Може да увеличим бюджета на 1200 и да намалим периода на 5 дни. Така дори и с някакви лишения смятам, че ще се вместим. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Бил съм на море в Италия за 2 дни, като част от по-дълго пътешествие.

Едната вечер спахме в Рапало, втората в Сестри-Леванте. Намират се на Лигурско море.И двете градчета са невероятно красиви и романтични.Но, плажовете са по-скоро разочароващи...(Гръцките са многократно по-хубави).Чадъри и шезлонги по правило са платени в рамките на 10-15 евра.Хотелите хич не са евтини.

С 1200 лв в Гърция ще Ви е многократно по-добре, ако става въпрос за море :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

При груби сметки ако избереш самолет до Болоня с 5-6 евтини нощувки в района може да се вмъкнеш в 500 лева. Оттам зависи от личните харчовете. Самолет до Болоня в диапазона 150-200 лева, а при някое 20% намаление може да падне под 150 лева. Влакът Болоня - Римини е около 20 евро двупосочно. Така за около 200- 250 лева ти е транспортът (без допълнителните еднодневни екскурзии). В диапазона 20-30 евро има също възможности за нощуване, така че се получава. 

Ако избереш Римини, може да го съчетаеш със Сан Марино, Равена, Болоня, но пък не съм убеден, че си заслужава да си на море в Римини  :). Но все пак може някой друг курорт в района.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

post-1955-0-54028200-1423243318_thumb.jpgpost-1955-0-15087900-1423243346_thumb.jpgpost-1955-0-97051400-1423243379_thumb.jpg

Доста агенции предлагат самолетна почивка в Пулия с включен транспорт и то самолет, закуска,  вечеря с вода и вино по време на вечерята и дори през август цените са под хиляда лева. И сами да си организирате пътуване, едва ли  ще ви излезе по-евтино, а пък през деня ще си обикаляте където ви душа иска.Аз съм била на почивка на Лигурската ривиера, препоръчвам, чудесна атмосфера, но плажовете не  са толкова добри като гръцките, но чак лоши не са, поне някои от тях. Но пък Южна Франция е близо и може да се съчетаят почивката и посещения на красиви градове във Франция. Градчето, в което аз бях, се казва Споторно  и почти се  е сляло с едно рибарско селище Ноли - красота и спокойствие. В подножието на Приморските Алпи е и едва ли е толкова горещо през август. Като цяло климатът е много хубав. Намира се на 10 км от Савона, близо е до Генуа и СанРемо. Прилагам три снимки от Споторно за илюстрация на мнението.:)

Редактирано от Asya Assenova
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Преди две години имах същата дилема - къде в Италия на море, пък и да съчетая с невидяни при предни разходки интересни места. Допитването беше в магеланската компания. Тогава Дюк отсече - Равена е подценяваната дестинация от туристите в България. Направих си маршрут с кола, ето пътеписа:

http://magelanci.com/patepisi/article/66-%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D1%8F-%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D0%BD-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE/

 

Без да натрапвам категорично мнение бих те посъветвал, ако ти е първо ходене в Италия и държиш на море - базирайте се в Римини / Равена или Пулия. От там кратки екскурзии в региона за да се насладите на историрическите дадености.

Чадърите и шезлонгите са платени, но много от хотелите си имат собствени места по плажа и те са включени в цената на стаята.

За бюджета бих казал, че може "две и двеста". Италия предпоставя каквото си предвидил да изхарчиш с кеф. И предполагам ще е едно от многото ти такива ходения. Като поразгледаш - установяваш още колко много ти се иска да видиш. Така, че прави плана смело. Каквото и да избереш - едва ли ще сбъркаш :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз от 4 години ходя на море в Италия, обиколил съм доста места. Миналото лято правих и road trip с кола - уникално приключение, което беше изпълнено с много красота. Установихме се за 6 дни в района на Амалфи (като ходихме по различни места там). Този бюджет, за който прочетох по-горе, няма да ви стигне със сигурност :)

 

С оглед на посочените градове, това, което се сещам е Lido di Jesolo до Венеция. Там си спомням, че сумата не беше голяма, виж оферти и т.н.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.