Прескочи до съдържание

Област Емилия-Романя - съвети, предложения, маршрути...


maialearrosto

Препоръчани мнения

След разходката из сицилианско и тосканско е хубаво да кажем няколко думи за италианската област Емилия-Романя. Заглавието е взаимствано от идеята на др.Дюк в сицилианската тема.

 

Емилия-Романя е дала кинодейци като Пиер Паоло Пазолини, Федерико Фелини, Бернардо Бертолучи, Микеланджело Антониони, певци като Лучано Павароти, Джани Моранди, Лучо Дала, Лаура Паузини, моторни стихии като Ферари, Ламборгини, Мазерати, Дукати, Пагани, градове като Болоня, Модена, Парма,Ферара, Римини, Фаенца, Равена и проч. А за храносмилателните удоволствия, да не ги започваме.

 

При събралата се обемна информация в сайта „магеланци.ком“, смятам, че е добре да се подреди една добра тема за тази привлекателна област, защото тя е една страхотна Италия, защото е добре свързана с БГ и Европа (редовни и особено нискотарифни А/К) и защото, заедно с областите Лацио, Венето, Тоскана и Кампания тя като че ли ни е най-добре позната. Утре на закуска ще ви сервирам моята версия на Болоня!
  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Изпревари ме  :), аз също се канех да пусна подобна тема. Предстои пътуване през юли, но още нагаждам кое как и за колко време. Ще ми е интересно да прочета как виждаш Болоня.  

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Поздравления, Бояне, за видинската ти статия: добър поглед, улавяне на детайла, спокойно повествование. Не съм бил във Видин, скоро ще се прошетам натам.

 

Когато си мисля за Болоня, си мисля като за жена с хубава пазва, сочни форми и неотразим сексапил. Някак у мен идва онази мисъл от Хайтовия финал на разказа "Мъжки времена", която отива и на Болоня: "Много жени съм влачил, ама тая, агов, се окачи на сърцето ми, ербап жена, където да я побараш - жена и артисва!
... Още я помня и съжалявам. Ама нали ти казах: едно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък трето и четвърто - да го направиш." 

 

Всеки има своята Болоня. Моята е свързана с музиката на Фестивала "Златната монета" в Болоня. За мен това е най-хубавото лекарство за главоболие, за оправяне на лошото настроение и за спокойно шофиране по софийските дупки.

 

Да разкажа една весела болонска случка от октомври миналата година. Надул съм в автобуса музика от горепосочения фестивал и усещам как туристите се кефят на мах. Автобусът спира на червен светофар при порта Маскарела в Болоня. Пред нас едно италианче си кара Rolls-Royce Wraith.

Светва зелено, 5-10 секунди италианчето не тръгва. Виждам весели пламъчета в очите на шофьора. Че като наду всички тромби на автобуса, че италианчето как отхвърча като ужилено...

- Другарю водач, какво свиркаш, да не сме тръгнали на сватба в Болоня. Сега ще дойде полиция страдале (КАТ) и ще ни накара да страдаме.

- Споко, да се научи да си кара ролс-ройса, не да си говори по телефончето. Телефонисти...

 

Бояне, по-долу е моята Болоня като пътеводител. Знам, че има и кусури, ама е правен от сърце. Скоро продължавам...

 

Пътеводителят е на адрес: http://www.izlitane.com/gallery/bologna/

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Талантът maialearrosto си личи като майстор на късия разказ. Трябва и на хартия да бъде издаден.

Моля, мини през някоя от сбирките, вземи пример от SPQR.

Благодаря и за пътеводителя!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Другари, ще се видим на велинградската среща, а през това време трябва да се основе партия, академия, списание, туроператор и авиокомпания под звънката марка "магеланци".

 

Малко попътни бележки за Болоня:

 

Спокойна, ведра и уверена в чара си, Болоня е идеална за туризъм. Не е така задръстена с туристи както Венеция, Флоренция или Рим. Удивително лесна за ориентиране, тя е ясна и на 60-70 годишни българки, които за сефте са там.

 

Колко време да прекараме в Болоня и как да я разгледаме?

Ако туристът  е млад и зелен и му се припка из града - час и нещо е достатъчен. После гарата и си бие камшика от града. В бърз ход историческия център се обхожда за 2 часа и нещо, а ако човек крачи спокойно, за 3 часа и нещо Болоня ще му отдаде, дори ще има време за кафе, сандвич или бърз обяд. Ако човек е почитател на Италия, то една или повече нощувки ще му дойдат добре особено ако обикаля Емилия-Романя.

 

Некои съображения на др.Аросто:

За пазаруването: е как, то е ясно, жените ще ви кажат, че това става на via Indipedenza („улицата с магазините“, както я наричат туристките) и via Rizzoli.

 

Къде си почивам и си ям сандвича: piazza Cavour

 

Кое е скритото съкровище в Болоня? За мен е e Basilica di San Domenico, най-важната доминиканска църква в света. Надявам се, че правите разлика между доминиканци и францисканци...

 

Ако сте в предбрачната епоха на любовта, къде да разгледате младите люде в Болоня?: В  Университетския квартал и, то се знае, стълбите на библиотека „Сала Борса“ на площада на Нептун.

 

Хващайте пътя към Болоня, другари. То и баба знае Рим, Флоренция и Венеция, ама вие я изненадайте, поканете баба си в Болоня. Buon viaggio!

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Точно след 10 дни заминавам за Болоня с бабата и детето.. Чакам с интерес и информацията за Парма, Ферара, Равена.

Страхотен си. Благодаря ти от името на всички съфорумци...

Редактирано от ruwenzogy
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз много бих се радвал в бъдеще темите така да бъдат организирани, че ако човек пътува за някъде, Болоня, да кажем, влиза в темата на "магеланци.ком" и вижда поне още няколко мнения/пътеписи, за да може обективно да се разгледа дадения град, район, държава, а не да се взема само пътеводител за източник. Вярвам, че няколко мои разговори в туристическия информационен център на Болоня отсяват зърното от плявата и биха направили фини настройки на темата. Помня как цитирах мнението, взето от  НАТГЕО, на служителката в горния център, че Дуомото на Болоня било разочароващо. Бабина им трънкина на НАТГЕО. Бароковото дуомо е чудесно и е грехота да не се види, Бояне. Ти си по барока... :)

 

Ето, с нескрито удоволствие прочетох болонските статии на съфорумките Zani (http://zozinka.blogspot.com/2012/07/blog-post.html ) и eve (http://littlebigtraveler.com/destinacii/italiya/bolonya-kulinarnata-stolica-na-italiya ) и видях, че отлично са се справили със задачата си.

 

Моля модераторите да прехвърлят темата за шофирането на Ферари именно тук, защото правилната йерархия в темата трябва да бъде Емилия-Романя - Модена - Маранело - тамошна фирма Х, предлагаща шофиране, и мненията на събратята, яздели "Кончето".

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Темата за Ферари от Александър.

 

и аз да се отчета с пътепис :)

Болоня и изобщо Емилия - Романа са прекрасни места и препоръчвам горещо.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Емилия-Романя е дала кинодейци като Пиер Паоло Пазолини, Федерико Фелини, Бернардо Бертолучи, Микеланджело Антониони, певци като Лучано Павароти, Джани Моранди, Лучо Дала, Лаура Паузини, моторни стихии като Ферари, Ламборгини, Мазерати, Дукати, Пагани, градове като Болоня, Модена, Парма,Ферара, Римини, Фаенца, Равена и проч. А за храносмилателните удоволствия, да не ги започваме.

 

A фаянсът е от къде? От Фаенца, разбира се  :). Това е едно от нещата, които най-харесвам при пътешествията: обогатява ти се общата култура. А кое е оригиналът: пармезан или пармиджано реджано? А балсамовия оцет май го пропуснахме. А комбинацията балсамико и пармиджано  :P. А някой помни ли къде беше траурната церемония по погребението на Павароти? В Модена, как къде? В квартал Изток в София има един луксозен затворен комплекс с кичозно - бароков ресторант наименован Есте. Каква е връзката между собственика Киро Домуса, българския барок и знатната ренесансова фамилия Есте е трудно да се отгатне? Важното в случая е, че Ферара е градът на фамилията. Отличителна черта на региона са аристократичните фамилии като Фарнезе (Парма и Пиаченца), Есте и други. 

 

Много добра поредица на BBC с основен акцент изкуство и храна в различни региони на Италия.  

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Няколко изречения за Равена... Историята от край време се пише от победителите и удобни теоритици наименоват процеси, с които постигат определени политически цели. Както се знае Византия е един изкуствен термин, наложен в последните няколко века. Гражданите на Романия/ Източната Римска империя със столица Константинопол са автентични правоприемници и със статут на римски граждани.

 

Мозайките в Равена са предствени като византийски. Дали обаче наистина е така? И до ден днешен съществуват доста спорове до кога реално е Римската империя.

1) Западната теория е в общи линии принизяване на изтока с цел утвърждаване на фиктивни образувания като Свещена Римска империя и др. Затова е удобно да се счита, че с падането на Рим приключва и Западната Римска империя 476 г. Но още преди Константин е имало императори, за които няма точни сведения дали са стъпвали в Рим. Било е въпрос на време западните части да рухнат. Целта на доктрината донякъде е постигната. Не малко хора в България са с негативното съзнание, че византийците са гърци, правят "византийски номера" и т.н. 

 

2) Теорията на родни историци пък е: няма Източна, няма Западна - всички са романи до падането на Константинопол през 1453 г. Де юре имат своите основания, де факто има сериозни ценностни, институционални различия. За мен лично император, който говори гръцки, имащ ориенталски ценности (иконоборството с отказа от човешки изображения), както и с налагането на православието не е равнозначно на "римски император".

 

3) Аз съм приверженик на трета теория, а именно, че няма как да има Римска империя без латински език, говорен от властовия елит. Езикът е в основата на самосъзнанието, че принадлежиш към дадено общество. Мултиетническият състав, както и мултирелигиозният е съществена част от империята, но елитът се е стремял да е латинизиран. Именно затова считам, че Римската империя продължава до 6/7 век, а след това с процеса на гърцизиране на властта и налагане на ориенталския манталитет има различно образувание: Източна Римска империя.

 

Културното наследство на Равена е в периода 4-7 век. Мозайките с император Юстиниан от 6 век спадат към римското, а не византийско наследство. Друг е въпросът, че градът има и други влияния. В общи линии така разсъждавам по въпроса без да имам задълбочени исторически познания.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Бре, Бояне, трябва да те преквалифицираме на екскурзовод. Сбъркал си си професията... :lol:

Икономиката би загубила добър икономист, но туризма би спечелил ценен кадър.

 

Ха приятна ти подготовка за Емилия-Романя с песен на двете ми любими певици: сиенчанката Джана Нанини и Лаура Паузини от Равенско:

 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...
тодор тодоров

Някой има ли си на идея как да се придвижим от Ричоне до Флоренция ? Ще бъда много благодарен за съвет. Благодаря предварително.

Връзка към мнение

Някой има ли си на идея как да се придвижим от Ричоне до Флоренция ? Ще бъда много благодарен за съвет. Благодаря предварително.

С влак.

Влак до Болоня и после друг Флоренция.

Преди имаше и една връзка през Форли, но сега не го видях този влак.

После ще погледна отново.

Връзка към мнение

Здравейте, един бърз въпрос за Болоня. Много ли е зле положението там през Август? В трипадвайзър го наричат призрачен град, защото всички заминавали на море и градът се изпразвал. Така ли е наистина и има ли с какво да се запълнят два-три дни?

Връзка към мнение

Преди две години мисля, имах два дни там точно през август. Изобщо не ми направи впечатление да е празно. Макар че по жегите на обяд много ясно, че хората се покриват. Вечер си беше пълно с народ.

Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Здравейте, пътеводителят много ми хареса и мисля да се възползвам от него. Ние имаме планирана една пълна седмица в Lido delle Nazioni от 22 август. Ще пътуваме с кола от България като имаме междинна нощувка в Хърватска, Словонски брод. Тъй като ще бъдем с бебе на 3 месеца може ли да ми кажете как стои въпросът с паркингите в Болоня, Ферара, Равена и Модена. Също така би ми помогнала информация дали е по-удобно с детска количка или да нося бебето с кенгуру, когато ги разглеждаме. Предварително благодаря.

Връзка към мнение

 Също така би ми помогнала информация дали е по-удобно с детска количка или да нося бебето с кенгуру, когато ги разглеждаме. Предварително благодаря.

 

Поздравления, Бояне, за емилиано-романския пътеводител в другата тема. С количка или не, Болоня е чудесна за пешеходци с бебета...

 

Тъй като миналата седмица бях в Болоня, а и мога да правя сравнение с изминали месеци, прави впечатление, че на пл. "Маджоре", ъгъла на Палацо дей банки и базиликата "Свети Петроний" вече има и пост на италианската армия, изкарали са и дълго оръжие. Армията се разхожда и в Рим, "Площада на чудесата" в Пиза и на други места. Няма как, такова е времето.

 

Та на влизане в "Свети Петроний" често туристите са претърсвани от полицията с металотърсачи. При мен и стотинки пищяха, и ключове. Та, един съвет от мен било за Болоня, било за Флоренция: оставете в хотела, апартамента, хостела всичките си оръжия, шпрейове, ножички и пилички, да не пищят на металдетекторите, а и да не ви задават въпроси полицейските власти.

 

Както се изразява един мой приятел от туристическия бранш в Италия: - Вие, българите, много ножове носите. Плашите ли се от нещо?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 7 месеца по-късно ...

Здравейте! Изчетох ви всички и всичко! Благодаря за хубавите пътеписи и информация! Заминавам за Болоня с три нощувки на 25.03.16. Чак вчера разбрах, че тогава е католическият Великден  /аз си организирах пътуването за рождения си ден 27.03/. Смятате ли, че е по-добре да купя билети за влак Болоня-Флоренция-Болоня за 27.03 - неделя предварително? Има ли опасност да няма места за определен час, имайки предвид, че е Великден и неделя? Не е проблем да ги купя, но ми се иска да имам свобода, може пък да реша друго хаха. 1-ви ден - Болоня, 2-ри ден - Флоренция, 3-ти ден - Парма, или нещо наблизо. Полетът ни е в 20.30ч., така че към 17.30-18.00 трябва да тръгнем към летището. Хотелът ни е Космополитън, на 6 нм от центъра, но ще се предвижваме с автобус.

Връзка към мнение

Смятате ли, че е по-добре да купя билети за влак Болоня-Флоренция-Болоня за 27.03 - неделя предварително? Има ли опасност да няма места за определен час, имайки предвид, че е Великден и неделя? 

 

Зависи какъв влак е. Ако не е регионален, по-добре си купете. Ценообразуването при бързите влакове в Италия е: колкото по-рано, толкова по-евтино.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ами като имаме предвид, че имате само ден за Флоренция е по-добре по-бърз влак

По принцип това ограничено време да го делите на 3 града ми се вижда много път за нищо, освен ако вече не сте били там.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря! neuromancer, не винаги нещата се правят "за нещо". Аз затова искам да съм максимално свободна от предварително платени действия.Три свободни дни със семейството...какво по-хубаво от това...пък каквото стане...  Някой бил ли е там по време на Великден? Нещо за отбелязване?

Връзка към мнение

... 

Някой бил ли е там по време на Великден? Нещо за отбелязване?

Аз съм била във Флоренция за Великден - много е интересно, много колоритно, много различно!

Хареса ми, но не съм сигурна, че бих си го причинила пак...

Изключително много хора!!! Докато траеше ритуала пред Дуомото, нямаше никакъв шанс да се добера до хотела, който беше в близост. Народа беше изпълнил плътно улиците.

 

В нощта преди Великден имаше и нещо като генерална репетиция и ехтяха барабани и фанфари.

 

На самия Великден се провежда Scoppio del Carro - в него участват войници, музиканти, артисти, всички са облечени в дрехи от преди няколко века. 

Има и шествие на голяма каруца, теглена от волове. Самата каруца е много стара, висока, необичайна и окичена освен с цветя и с ... фойерверки. Изумително е! Процесията върви от Porta al Prato до площада пред Дуомото.

Направи ми впечатление, че веднага след шествието върви сметопочистваща машина за да реагира на естествените нужди на животните. :)

 

На площад Република се провеждат също много интересни игри и танци от колоритно облечени хора.

 

Наистина цялото празнуване на Великден във Флоренция е уникално, но има и уникално количество хора...

То по принцип там си има много хора, но за този празник са в пъти повече.

Опашките през музеите бяха умопомрачителни!

Трябва да потърся малко снимки. :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.