Прескочи до съдържание

Европа с кола по сред зима


Lyubina

Препоръчани мнения

Още изглежда раничко и същевременно не съвсем разумно, но е неизбежно като дати и като начин за пътуване: ще трябва в средата на януари да се прекоси Европа (Брюксел - София) с лек автомобил. Точно такъв преход не съм правила от близо 20 години, пък и тогава беше лято. Нещата са много променени. Сега започвам да умувам кой ще е най-подходящия маршрут с оглед зимните метео и пътни условия.

 

Ясно е, че темата за зимни гуми няма да се коментира.

 

Пътуването няма да е за забавление, а по-скоро за време. Двама шофьори с опит сме, но така или иначе това са повече от 2000 км и мислим, че трябва да си осигурим поне 2 нощувки, за да пътуваме спокойно и без излишно натоварване.

 

ViaMichelin ми предлага два оптимални маршрута: http://www.viamichelin.com/web/Routes?departure=Bruxelles%20(Brussels)%2C%20Belgium&departureId=31MzNmbjEwY05UQXVPRFEyTWpnPWNOQzR6TlRRM013PT0=&arrival=Sofija%20(Sof%C3%ADa)&arrivalId=31MzU1bzEwY05ESXVOamsyTkRrPWNNak11TXpJMk1ERT0=&index=0&vehicle=0&type=0&distance=km&currency=EUR&motorway=&toll=&vignette=&orc=&crossing=true&caravan=&car=hatchback&fuel=petrol&fuelCost=1.6&allowance=

 

 

 

Аз обмислям и вариант да минем от Германия през Виена - Сегед - Нови Сад и т.н.

Разстоянията се различават незначително на фона на 2000 км, предимството е, че си спестявам винетката в Словения. И Алпийските маршрути, които по онова време предполагам ще са по-натоварени със скиори.

 

Както и да е, това е начална фаза. Ще се радвам на идеи не само от къде да минем, но и за възможни добри места за нощувки.

 

 

Връзка към мнение

Щом не е за забавление и сте двама шофьори,няма какво  да му мислите.Търсите най-прекия път и настъпвате здраво педала.Напълно реалистично при тръгване рано сутринта от Брюксел да сте във Виена в късния следобед.1100 километра от които 1080 са само магистрала.Вечерта уморени пиете по една бира/вино/,наспивате се и тръгвате.Остават 1000 километра до София,които отново са абсолютно реални за изминаване от двама опитни шофьори.Уточнявам,че говоря за пътя през Будапеща и Белград.

Редактирано от krasen_denev
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

т.е. да разбирам, че и ти смяташ нашият избран маршрут за оптимален?

 

Ще се тръгне вероятно или в петък вечер (макар че да излизаш от Брюксел в петък вечер си е почти мисия невъзможна първите около 20 км- 50 км) или в събота наистина рано сутринта, по тъмно. Не ми вярва, че ще успеем на два пъти от по 1000 км да го вземем. Не съм убедена във физическата ни кондиция, че сме и двамата в една леко предизвикателна възраст вече ;) пък и е добре да пристигнем в София в добро състояние ;) Но това ще го уточняваме във времето, въпреки че е важно да си направим резервации за нощувки. Ползвали сме Ibis доста често по време на пътешествията ни тук, затова си въобразявам, че и по нашите по-източни краища на Европа ще са ок?

Връзка към мнение

Да!!! Маршрута ви е добър,но не пътувайте през нощта.Тогава километрите ще ви се сторят безкрайни.Рано сутринта/по тъмно/ е по-добре.Не се плашете от 1000 км.,наистина не са малко но нали искате да се приберете.От голямо значение е и,че са само магистрала.

Смело напред и ако трябва ще помагаме с насърчителни слова. :)

Връзка към мнение

Последните години зимите са много меки и вероятно да нямате никакъв проблем, но се подгответе с много вода, храна и евентуално туба с резервно гориво. Особено опасни са държавите, като Унгария в които няма високи планини и не са много подготвени за зимни условия. Преди 3 години на 15 март в Унгария за около 2 часа натрупа 10 сантиметра сняг, но поради силните ветрове на магистралите се образуваха преспи от 1-1,5 метра, които блокираха изцяло движението. Едни мои познати успяха да ги освободят чак след 30 часа! В тези критични часове беше много важно да имаш достатъчно храна, вода и гориво за да може да се топлиш в колата.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Пътувал съм сам София Париж през Унгария, с една нощувка на унгаро-австрийската граница. Първи ден 950км, втори ден 1250км . Постижимо е, но ми дойде леко нанагорно. Вие обаче сте двама така че давайте смело с една нощувка.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз също мисля, че с една нощувка може да се мине пътя, но не си го поставяйте за цел и не си правете важни програми за деня след пристигането. Зимата винаги може да ви изненада сняг или мъгла, които да ви забавят значително пътуването. Аз лично веднъж на косъм се разминах от катастрофа заради мъгла. Декември месец пътувах нощно време по магистралата и изведнъж навлезох в мъгла с видимост няколко метра. Намалих си скоростта до 50 км/ч, но пред мен стана задръстване и колоната спря. В последният момент забелязах, че пред мен има спряла кола, набих спирачките и спрях на няколко сантиметра от бронята на колата пред мен.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз не бих минал през Чехия, Словакия и Унгария. Преди две години магистралата между Прага и Братислава беше в пореден ремонт. Със сигурност доста по-комфортно е пътуването през Австрия и Словения. Не че ремонтите и тапите по немските аутобани могат да се предвидят, но е различно. Познавам добре тези пътища, но не искам да налагам мнение. Вярно, натоварено е, но като пътна обстановка е далеч по-сигурно. Въпрос на сметки е дали като спестиш словенска и австрийска винетка, а платиш словашка и унгарска плюс удължено разстояние и време за пътуване, накрая ще спестиш нещо. Подкрепям мнението, че щом се изисква пътуване за време е постижимо разстоянието да се вземе за два дни, но ще ви коства доста умора и напрегнати моменти. Действайте според зависи и ако се налага направете два вместо един стоп с нощувка...

Редактирано от Duke
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз съм пътувала София- Любляна в доста люта зима. Някакъв зимен фронт беше сковал цяла Европа. Имаше силен снеговалеж и мъгла през цялото време. Магистралата не беше изчистена (то нямаше и как да бъде изчистена). Имаше коловози, по които се движеха колите ... и въпреки всичко не беше страшно. Взехме си разстоянието в рамките на един ден, карахме със скороста с която можехме и т.н. Спирахме си за по сандвич и кратка почивка. В Любляна цялата кола беше обледена - имахме плътен "скафандер" от лед.  :) 
По този и по други марширути ми се е случвало в рамките на ден да пътувам към (а и над) 1000 км. - не е проблем. Но никога не съм пътувала в два последователни дни по толкова километри.
Маршрутът е постижим за 2 дни, но аз бих го направила по-комфортен с две нощувки.

Връзка към мнение

Аз съм пътувал за Нова година за Дрезден. Първата отсечка беше до Братислава. Напълно постижима при зимни условия за ден. Но не беше някаква люта зима а обичайна киша. Тази година на 26 януари София - Виена за един ден взехме. Повече вятър ни клатеше но нямаше преспи. През Унгария минахме.  
То няма как да предвидиш времето, но аз бих сложил една нощувка. Две си е разточително. Въпреки това магистралата през Хърватска и Славения е по-бърза, но и по-скъпа. Ако аз бих го направил с първа нощувка около Грац и останалото за следващия ден.

Успех 

Връзка към мнение

 Ако аз бих го направил с първа нощувка около Грац и останалото за следващия ден.

Не е ли по-добре първия ден да вземат повечето километри?Няма да са толкова уморени и ще им е по-лесно.Затова спирка минимум във Виена,че може даже и до Братислава да се опитат да стигнат/при добра метео и пътна обстановка/

Но избора и преценката а и възможностите са техни.

И аз се присъединявам към bay_kolio с пожелания за успех.

Редактирано от krasen_denev
Връзка към мнение

Прав си Краси. Аз не внимавах в условието, че ще се пътува към София, а не от. В този случай, да първия ден повечето км. Може би до към Загреб или по реалистично Словенската провинция. Както препоръчва мишелина и аз бих заложил на маршрут 1.

Връзка към мнение

Прав си Краси. Аз не внимавах в условието, че ще се пътува към София, а не от. В този случай, да първия ден повечето км. Може би до към Загреб или по реалистично Словенската провинция. Както препоръчва мишелина и аз бих заложил на маршрут 1.

 

Не мислиш ли, че маршрут номер 1 минава през повече планински зони с по голяма вероятност да вали сняг? В Словения в планинските зони мен ме е валяло сняг и в началото на септември.

Връзка към мнение

Тук се включвам и аз. Очертава ни се да пътуваме до летище Тегел в Берлин с бус (освен ако не излязат евтини самолетни билети) и маршрутът ни съвпада частично с този на Любина. Ние ще пътуваме точно началото на февруари и гоним самолет. Според Мишлен най-бързият и пряк път е Белград - Будапеща - Братислава - Бърно - Прага - Дрезден - Берлин. Трима шофьори от нас ще се навият да шофират, но пък приемам препоръки и съвети. Спомням си, че миналата година точно в началото на февруари имаше големи проблеми със снега в Сърбия и Унгария. Как мислите, дали е възможно в рамките на 24 часа да вземем разстоянието до Берлин? Най-вероятно ще тръгнем от Северозападна България и ще минем през ГКПП Връшка Чука. Около 1700 километра са и Мишелин и Гугъл го дават за около 17 часа.

Връзка към мнение

 Около 1700 километра са и Мишелин и Гугъл го дават за около 17 часа.

Минимум още 8 часа от горе,подчертавам минимум.Пътя е много а е и зима.Щом ще гоните самолет,трябва да сте много внимателни и добре подготвени.Ще трябва да си отпуснете малко повече време за пътуването,освен ако не намерите самолетни билети. ;)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Пътували сме няколко пъти до Австрия през Словения през зимата, включително и януари 2014, когато беше код червен и познати и роднини ни звъняха непрекъснато. Пътищата ги обработваха, но при обилен снеговалеж колкото и да се обработва се кара на сняг. 1000 км. с две спирания от по 10.15 мин. се минават за ден. Около 11ч., ако всичко е наред. Все пак Австрия е ски-дестинация и не могат да си позволят да затворят пътища. Може да си набележите по пътя близки места за настаняване по средата и да решите по пътя къде да спрете.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Тук се включвам и аз. Очертава ни се да пътуваме до летище Тегел в Берлин с бус (освен ако не излязат евтини самолетни билети) и маршрутът ни съвпада частично с този на Любина. Ние ще пътуваме точно началото на февруари и гоним самолет. Според Мишлен най-бързият и пряк път е Белград - Будапеща - Братислава - Бърно - Прага - Дрезден - Берлин. Трима шофьори от нас ще се навият да шофират, но пък приемам препоръки и съвети. Спомням си, че миналата година точно в началото на февруари имаше големи проблеми със снега в Сърбия и Унгария. Как мислите, дали е възможно в рамките на 24 часа да вземем разстоянието до Берлин? Най-вероятно ще тръгнем от Северозападна България и ще минем през ГКПП Връшка Чука. Около 1700 километра са и Мишелин и Гугъл го дават за около 17 часа.

 

 

Какво означават за вас евтини самолетни билети? Февруари по прицип са най-големите промоции за вътрешно европейски полети и не вярвам с бус да ви излезе по евтино. От северозападна България освен летище София може да видите летището в Белград или Тимишоара.

Връзка към мнение

Благодаря ви за съветите и идеите. Ясно е, че ще тръгнем максимално заредени с храна, вода, термус с кафе/чай. Туба с гориво трудно ще можем да вземем, но и това го обмисляме. Добре е, че имаме доста време за подготовка, но то.... в този сезон времето е толкова динамично, че никой не може да предвиди какво ще се случи след ден (въпреки прогнозите). За сега твърдо оставаме на две нощувки, защото в понеделник сутринта ще имаме ангажименти и е по-добре да не сме претрепани от път. Германските магистрали ги познаваме добре, и ремонтите им не ни изненадват. От там нататък за сега не обмислям вариант през Чехия. Някак ми се струва, че обиколката става твърде голяма, а нямаме туристически цели за там по него време ;)

 

Не ни притесняват чак толкова Словенските винетки, няма да обеднеем за 15 евро. Но наистина планинския маршрут не крие ли повече рискове за неблагоприятни метео-условия и неприятни изненади по пътя? Все пак става дума за средата на януари (точно след три месеца).

 

Duke, ти препоръчваш Австрия-Словения-Хърватска? А какво мислиш за Австрия, Унгария и после директно Сърбия? Разстоянието е почти еднакво, но избягвам планински райони?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Какво означават за вас евтини самолетни билети? Февруари по прицип са най-големите промоции за вътрешно европейски полети и не вярвам с бус да ви излезе по евтино. От северозападна България освен летище София може да видите летището в Белград или Тимишоара.

Ами в момента цените се движат около 180 евро за двупосочен билет, мога да ги намаля до 160 през rumbo.es. Може и още да е рано за промоции, но тази цена за февруари месец ми се вижда висока. 

Връзка към мнение

Ами в момента цените се движат около 180 евро за двупосочен билет, мога да ги намаля до 160 през rumbo.es. Може и още да е рано за промоции, но тази цена за февруари месец ми се вижда висока. 

 

Колко ще ви излезе с бус? Горивото и винетки може да ви струват 400-500 евро в двете посоки, а евентуално спане в двете посоки може да вдигне цената с още 200 евро.

 

София-Берлин с нормална автобусна линия излиза 150-200 евро на човек в зависимост от компанията. Спрямо тези цени 180 евро за самолетен билет изглежда ок цена. За февруари обаче има голям шанс да си намерите и билети по 10 евро с прекачване до Берлин с някоя НТА

Редактирано от Topfly
Връзка към мнение

Колко ще ви излезе с бус? Горивото и винетки може да ви струват 400-500 евро в двете посоки, а евентуално спане в двете посоки може да вдигне цената с още 200 евро.

 

София-Берлин с нормална автобусна линия излиза 150-200 евро на човек в зависимост от компанията. Спрямо тези цени 180 евро за самолетен билет изглежда ок цена. За февруари обаче има голям шанс да си намерите и билети по 10 евро с прекачване до Берлин с някоя НТА

 

С бус ще е около 80 евро на човек, отиване и връщане с включени пътни такси, гориво и паркинг. Все пак сме 6 човека.Което не значи, че ако излязат билети по 100-120 евро няма да купим. Апропо, каква е схемата с НТА до Берлин?

Връзка към мнение

С бус ще е около 80 евро на човек, отиване и връщане с включени пътни такси, гориво и паркинг. Все пак сме 6 човека.Което не значи, че ако излязат билети по 100-120 евро няма да купим. Апропо, каква е схемата с НТА до Берлин?

 

Дай точни дати и ще потърся какви алтернативи има.

Връзка към мнение

Дай точни дати и ще потърся какви алтернативи има.

 

Отиване на 03/02 като най-късно в 8 сутринта трябва да сме там (може и отиване на 02/02 и спане в Берлин) и връщане на 14/02 като най-рано можем да хванем полет в 11.30 . Ще пътуваме с чекиран багаж, само с ръчен не е вариант.

 

Много благодаря!

Редактирано от TheLawyer90
Връзка към мнение

 

Duke, ти препоръчваш Австрия-Словения-Хърватска? А какво мислиш за Австрия, Унгария и после директно Сърбия? Разстоянието е почти еднакво, но избягвам планински райони?

 

Според мен шансът да имате проблеми при силен снеговалеж от гледна точка на пътна обстановка е в пъти по-висок в отсечката Будапеща - Сегед - Нови Сад - Белград, отколкото през магистралите през австрийските Алпи, които по това време на годината се чистят денонощно предвид разгара на ски сезона...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Според мен шансът да имате проблеми при силен снеговалеж от гледна точка на пътна обстановка е в пъти по-висок в отсечката Будапеща - Сегед - Нови Сад - Белград, отколкото през магистралите през австрийските Алпи, които по това време на годината се чистят денонощно предвид разгара на ски сезона...

 

Благодаря! Като наближи пак времето ни за път, отново ще "сверя" часовника. Надявам се тогава да има и пресни впечатления от пътували, въпреки че май сега е времето да започна да се оглеждам за хотелчета по пътя?

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.