Прескочи до съдържание

Хотел или апартамент - предимства и недостатъци


Duke

Препоръчани мнения

Ама пак смесваш две тотално различни преживявания!

 

От една страна говориш за храна, а от друга за настаняване. Двете са коренно различни неща. Няма как да ме убедиш, че ще отида в Сицилия и вместо да опитам великолепните рибни специалитети приготвени от сицилианци по стари рецепти в тратория, аз ще взема да сготвя рибата в апартамента и това ще ми донесе повече наслада!

 

Не знам насладата дали ще е повече или е по малка, но е различна ;) Аз лично не се давам на нито един майстор готвач, ако се отнася до риба ;)  Това не означва, че не обичам да ходя на ресторант и да опитвам местни специалитети.

Готвенето е само част от емоцията да имаш усещането, че си вкъщи в един чужд град! Ако нямаш вътрешна нужда да се усетиш малко като местен в един чужд град, трудно ще ме разбереш за какво говоря. Хотелската стая винаги ще е просто едно място за спане, за разлика от апартамента, който може да го усетиш като собствен дом.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

 Ако нямаш вътрешна нужда да се усетиш малко като местен в един чужд град, трудно ще ме разбереш за какво говоря.

 

Продължаваш да ме озадачаваш с подобни твърдения, но наистина мисля стана ясно, че имаме две противоположни гледни точки, което му е и хубавото на подобна дискусия...

А озадачаването идва от тоталното разминаване между твърдение и действителност, но май се уморих да обяснявам...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

При настаняването в апартаменти го има личното отношение на собственика. Търсиш ли това, никой хотел не може да бъде алтернатива. Там си един от многото, платеното от теб е много малка част от постъпленията на хотела.

 

При малките хотелчета и апартаментите платените пари са много по-голям процент от приходите на собственика. Съответно всеки гост значи много повече, а собственикът има интерес да добавя стойност.

 

Ако мога да се изразя метафорично, хотел е като да си купуваш лятото домати от супермаркет, а апартаментите - от бабата пт селото, през което ти минава пътят.

 

Виждам, че на моменти дискусията завива в посока на правилно и неправилно, докато всъщност става дума за различни вкусове.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Да,да, ако се засечем с Дюк някой път на Сицилия, ще види кое е по- вкусно, като го поканим на вечеря, сготвена лично. ;) ;) ;)

 

Не се и съмнявам, че ще бъде вкусно! Ще бъде ли същото обаче усещането? Ще можеш ли да ми разкажеш менюто на развален английски с използване на десетопръстната система? Ще обясниш ли какво мога да поръчам от дневното меню и каква е разликата между двете основни? Ще предложиш ли на Главна прокуратура "вино ди каса", а на мен традиционно местно пиво? Ще застелиш ли масата с карирана бяло-червена покривка? А за десерт ще има ли каноли? Накрая ще стоиш ли на отделен тезгях на изхода, за да мога да платя като излизаме от неясно написаната сметка на сервитьора? Ще бъдем ли в Сицилия или само ще си представяме, че сме там... ;)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Продължаваш да ме озадачаваш с подобни твърдения, но наистина мисля стана ясно, че имаме две противоположни гледни точки, което му е и хубавото на подобна дискусия...

А озадачаването идва от тоталното разминаване между твърдение и действителност, но май се уморих да обяснявам...

 

Напълно те разбирам, но просто говорим за две различни нива да се усетиш местен! За теб е достатъчно да ядеш в един ресторант за местни хора, но аз искам и да живея като тях :) Не винаги обаче е така :) В Индия например, нямах никакво желания да живея, да се храня и т.н. като местните ;)  Опитвах местните специалитети, но строго в места за туристи и се радвах, че съм в хотел ;)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 

Виждам, че на моменти дискусията завива в посока на правилно и неправилно, докато всъщност става дума за различни вкусове.

 

Не съм забелязал подобно нещо и ако в някое от моите мнения се прокрадва такава нотка, моля да бъда извинен. Далеч съм от мисълта да казвам кое е правилно и кое не в тази дискусия! Единствено се опитвам да опиша (за лично ползване) средностатистически профил на привърженика на Airbnb настаняването, за да го съпоставя с моята гледна точка на привърженик на класическото хотелско настаняване и да извлека изводи за себе си. Още по-малко пък отричам тази форма на настаняване, нали с това започнах, а именно, че съм ползвал Airbnb и съм много доволен от преживяването. Тогава обаче не бях на почивка, а по работа и приоритетите при настаняването бяха коренно различни...

Връзка към мнение

Имам талант като пиша темите да се отделят. Ще внимавам, че седя като автор на доста непълни дебати :rolleyes: .

В градове в Европа бих предпочела апартамент. Дали ще се смеся с много местни когато избера старата и не особено функционална в днешно време част на града, където повечето хора си отдават жилищата по един или друг начин не знам, но ми е уютно, близо и относително по-евтино.

Бих казала, че е някакъв начин да се докоснеш до апартамент, обзаведен по вкуса на местните, но повечето са по калъп с мебели от икеа, а и този в Барселона беше собственост на грък, та...

Дюк е прав и за досадата с ключовете, особено ако полетите са късни. Но пък не ме е срам да вляза с вид на клошар във фоайето, както ми се е случвало в хубав хотел в Букурещ :blush: . 

 

Иначе за мен да си нарежа сирена и да си сипя чаша вино е удоволствие. И да си изпека рибата сама. Ама килограм риба за 10-15 евро с някакви странни салати, не да почна да правя мусака. Въпрос на бюджет, желание и разбирания. На мен ще ми спре сърцето ако дам 100 евро за вечеря и това е, не мога да си помогна. 

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Досега не съм ползвала платформата Airbnb, но пък съм наемала къщи за почивка.

 

Съгласна съм с Дюк, че това е по-изгоден вариант, ако си за по-дълго време на едно място (седмица-две)... или ако разликата в цената с хотел е достатъчна, за да наклони везните в полза на къщата/апартамента. Според мен зависи много и от нагласата и характера на пътуващите. Двамата с Роцев сме видни социопати, затова за по-кратки пътувания се чувстваме чудесно в анонимността на хотелската стая, ако може и със закуска, още по-добре :lol:. Аз лично не мога да си представя, че вечер ще седна да си говоря любезности с хоста, или с другите гости в нает апартамент (изключвам гостуване при/на приятели, това е друга вселена). Не държа и да живея като местните, още повече в жилище, през което минават не знам колко хора. Лигла съм и искам едно определено ниво на комфорт, за което да не е нужно да полагам грижи :lol: .

Да не говорим, че за по-кратки пътувания и Асан е хора и нямам никакво желание да готвя, дори и за изпека пържола и да направя салата. Не че не мога да готвя, но смятам, че го правя достатъчно в ежедневието ;). Затова предпочитам да седна в някой ресторант и да опитам местната кухня от предястието до десерта, барабар с бирата/виното.

Та, общо взето-това са главните причини, които ме спират дори да проучвам опцията за апартамент при пътувания до 5-6 нощувки на едно място. От седмица нагоре, вече е друго.

Редактирано от Роца
  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Повече от половината тема е за готвене, пък аз дето почти не съм стъпвал в нещо различно от airbnb от година насам един домат на две не съм нарязал :) Duke, помниш ли наскоро както говорихме за обективните и субективни усещания в предпочитан модел самолет? Горе-долу е тук и така. Феновете на апартаментите си умираме от кеф, но трудно някой може да ти сложи на масата цена на квадрат полезна площ (безспорно апартаментите печелят), цена за локация и т.н. Няма смисъл. Ако избираш апартаменти не са това критериите, и мисля че точно за това и ти не си в категорията на феновете, просто защото подхода ти е доста клиничен. 

 

За мен апартаментите са, ей тая вечер докато си говорим с хоста да ме пита кога утре ще ставаме, защото живее под нас и правел ремонт, да не почва да мести мебели и да ни вдига шум. Факт, в никой приличен хотел няма да ми се случи такъв диалог, ама явно е въпрос на гледна точка дали това е предимство или недостатък :)

 

И за това съм готов да търпя да чакам 10 минути хостесата от преди два дни да дойде да ни отключи апартамента, който се оказа страхотен и тя със слънчево и любезно отношение... абе просто все едно наемаш от приятел, а не сключваш обвързващ за двете страни договор, което пък е типично за хотелите :) И тук съм си платил, да, но някак не го усещам, както я чакахме нея 10 минути, така бих чакал и приятел и не бих му се сърдил, ако закъснее или нещо сме се недоразбрали.

 

Или полубългарина, при който по случайност се оказах в Ню Йорк, на който дадох мартеничка, а той беше изровил от някой нюйоркски магазин вафла "Боровец". 

 

Същевременно във всеки хотел зад рецепцията стоят отлично обучени киборги, които дори да ти вършат работа с усмивка, тази усмивка е по-изкуствена от доматите от супермаркета споменати по-горе. И това поне на мен ми пречи, кара ме да излизам от режим пътешествие и влизам в режим бюрокрация. 

 

И с подобни примери мога да те засипвам до утре. Никой от тях не можеш да го приемеш като това, което ще наклони везна в някаква посока, просто защото е много трудно да се дефинира колко тежат подобни дребни неща. Колко струва вафла "Боровец" подарък в Ню Йорк?

 

За мен подобни неща тежат много. И е малко странно, че точно такива неща те очароват в сицилианските тратории, а в същото време целенасочено ги избягваш в избора на място за нощувка. Или в някой хотел на чекаут ти дават нечетливо написана сметка?

 

Пожето до мен пише и тя отговор по темата, сигурно е по-дълбок от моя, ще видим, не споменах храненето на алпаки, което сигурно тя няма как да не го пропусне, това е пример за тежката артилерия направо :)

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Аз като фен на airbnb не мога да не се изкажа по темата :) Никога не съм оставала в един и същ апартамент/къща повече от 2 нощи и така ми е супер, лесно се издържа без камериерски услуги.

Най-любимото ми нещо е, че не знам точно какво да очаквам, преди да пристигна на мястото и почти винаги изненадата е много приятна.

В Рейкявик бяхме наели 2 етажа от къща, на последния си бяха хазяите, със съвсем отделен вход, само котаракът им наминаваше край нас да му се порадваме. Страхотна къща - всяка стая беше обзаведена уникално в техен си стил - от килимчетата и картините до дограмите и дюшамето в баните, безупречно чисто навсякъде.

В Акурейри имахме отново цял етаж за нас, разкошна закуска в пекарната на хазяйката ни, купа с плодове и шоколадови подаръчета. За пералното помещение (ползването на пералня и сушилня безплатно е голям плюс на road trip) се минаваше през банята, която беше заредена до горе с всякакви козметики и дамски принадлежности за ползване при нужда. Всичко обзаведено в скандинавски стил и скърцаща чистота.

В Калифорния и Невада отсядахме при хазяи, но не е проблем, защото къщите са големи, винаги има баня към спалнята. Наистина има регулация в някои щати да не може да се отдава самостоятелно жилище, например в Ню Йорк. А на някои места просто ние предпочетохме хазяите по различни причини.

В Оукланд, мезонет в затворен комплекс - за 2 дни така и не се засякохме с хазяйката, освен при запознанството - стаята и банята ни бяха с лесен достъп до входната врата, а ние бяхме все навън. В комплекса и апартамента се влизаше с код.

След Йосемити, близо до Фресно, спахме при две дами във ферма за расови алпаки! Аз умирам за всякакви животинъци (имаха и 6 кучета, с които ни запознаха сутринта, страшно възпитани) и това беше уникално изживяване за мен - да галя алпаки и да ги храня с моркови. Разкошни животни, цялата къща беше пълна с трофеи от състезанията, които са печелили. И имат едни огромни топли блестящи очи. А сутринта ни започна с прясна закуска от домашно приготвени вкусотии, особено банановият хляб беше върха.

В Лас Вегас останахме 2 дни при една мацка с много сладък дакел - Пикълс, и съквартирантката й. Стаята и банята бяха много просторни, приятни, интересно обзаведени и изобилстващи от дамска гей литература и видео.

В Сплит спахме на минута от крайбрежната алея в едно антично приземно апартаментче с каменни зидове.

В Гранада отседнахме в вековна сграда със зидани в стените ниши за гардероби и стари арки и сводове.

В Кордоба имахме чудесна тераса, пиано, купа с плодове, кифлички, мъфини, бутилка вино от хазяйката.

В Севиля получихме местенце до местната консерватория, където се радвахме на оперни изпълнения и препоръка за квартално заведение със страшно добри морски специалитети на съвсем различни цени от кръчмите в центъра.

В Херес спахме в нещо като малък музей с вътрешен двор, пълен с антикварни сечива, машини, теглилки, съдове...

Най-големият ни удар е в Комо - уникална къща с една стъклена стена на върха на хълма с гледка към целия град и езерото - бяхме там на рождения ми ден. Дворчето пред къщата, бутилка вино, пури и най-вкусните пици от малка тратория, препоръчана от наша приятелка, живееща в Комо. По някое време се изви кратка лятна буря и гледката на нощното небе над града, раздирано от светкавици, беше страховита.

Изобщо... всяко място си е било уникално и ми е оставило спомен. Не сме имали проблем досега, дай боже и занапред, с взимане и предаване на ключове, обикновено хостовете си имат отработена система и просто влизаме в контакт предния ден.

Иначе и ние не готвим, но сме си взимали храна отвън, за да си ядем на спокойствие вкъщи. Отсядали сме и с компания, но по-често само двамата, добре ни е :)

  • Харесвам 12
Връзка към мнение

@Duke,

 

В темата майка :)  имаш едно такова твърдение:

"Аз принципно не съм убеден в бъдещето на Airbnb и ще се опитам да се обоснова. Досега само веднъж съм се възползвал от тази платформа. Не мога да кажа, че съм недоволен. Напротив, всичко беше както трябва. Предварително проучих внимателно хоста и мястото и всичко беше ОК. След посещението написах добро ревю, въобще опитах и смятам, че спазих основните правила. Защо тогава Airbnb не ме спечели?"

 

Мисля, че не си прав.

Концентрараме се за София.

 

Според мен пазарът на Airbnb и подобните платформи в София ще расте.

София става все по-популярна в западна Европа. Чужденците, с които съм контактувал твърдят, че София е невероятна. Имала уникален собствен дух, атмосфера. (Аз първия път се замислих за английския ми, но след 4-5 подобни твърдения, направени без принуда :) , по различно време и от коренно различен тип хора, започнах да гледам града с други очи.)

Това го доказва и поведението на Wiz и Ryan в последните седмици.

 

Ако обаче говориш по принцип - както май е дефинирана тази тема.

И двете тези имат своя смисъл и аргументи. Зависи от 100 неща. Град/време на престой/колко хора е компанията/деца или без/...

 

Например за Барцелона/Лисабон и престои над 3 дни - категорично апартамент

Но Китай, Япония - хотел. Няма да ми е удобно да питам колко са им дълги леглата :)

Ами Африка  (не Южна) - хм, хотел и то не кой да е .

Връзка към мнение

Аз принципно не съм убеден в бъдещето на Airbnb и ще се опитам да се обоснова.

 

 

Както и други казаха - това е само платформа. Идеята е стара като света - да отседнеш на квартира (хан, странноприемница :) ) които се държат от семейство. ВandB са в Англия,

chambres d'otes са във Франция, у нас им викаме квартири...В последните години градската форма на апартаменти под наем също придобива популярност, но нито е нова, нито това е основна част от airbnb.

Та да смяташ, че тази форма на настаняване (различна от хотелската) няма бъдеше е като да кажеш - "бях на къмпинг, хареса ми, но мисля че къмпингите нямат бъдеще." Като форма ще си го има винаги, като сайт - много вероятно да позалече, че много си повярваха и взеха да правят глупости.

 

Аз съм и от двата края - и давам, и наемам.

 

Като ползвател - с 3 деца съм. Мисля че няма повече какво да обяснявам. Отсядала съм във ферми в южна Франция  (сред лозята) и сме закусвали домашно сладко с хазяите (не през airbnb), в къща на архитект също с 3 деца - ядохме пица докато децата опитваха да съборят къщата :) , предстои ми другия месец да отседна на тропически остров в кемпер като хоста ми ще ме вози из острова и ще ми избира красиви места за да имаме суртрин закуска с гледка....Накратко - никой нИ моЙ ма върна в хотела! :P  В апартаменти съм отсядала но в апарт-хотели. Те не са по-различни. Във Венеция си взехме ключа от рецепцията на близкия хотел и нито ни чистеха (аз по принцип съм еко и в хотел не сменям кърпи всеки ден), нито имахме рецепция - все едно airbnb. В Австралия - апартхотели с камериерки, но аз пак им казвах сутрин, че няма нужда да чистят. Сутрин имам нужда от кафе - както съм чорлава и по пижама, ако има и филия с нещо да тикна в ръцете на децата - екстра. Това брои ли се за готвене? Рядко правя по-голями геройства от салати, сирена и ядки в купичка. :)

 

Като хост - имах си таргет група - семейства с деца. Така си правех и разчета за приходите - за 4 човека. Викам си колко ли хора пътуват на по-големи групи?!? А познай колко китаеца са нужни да заведат едно дете на увеселителен парк - отговор 6! Мама тате и бабите и дядовците от двете страни. :lol:  Как ходи хонгконгско семейство на почивка - с камериерката си филипинка, 3 деца и баба и дядо (общо 7 човерка) .Оказа се, че много хора ходят на големи групи. Т.е. има ниша дори и само семейства с деца и компании от по над 4 човека да настаняваш. Но идват и много двойки, даже и сами са отсядали. Има хора, които пътуват с месеци - съгласи се , че престой по хотели от повече от 7 дена е депресиращо, дори и да си по за 2-3 дни на едно място (поне за мен). Много пенсионери пътуват дълго - голяма част от двойките са такива. Имат установени навици, искат удобства, искат уют и кухня. Като казах кухня - има хора, които си готвят, но най-често си седи недокосната. Но има маса за хранене и 24 ч магазин наблизо - винаги има опаковки от готова храна в боклука - значи кухнята се ползва, но не се готви.

 

И последно - и хотелите не са това, което бяха. Преди години (доста) хотелите си бяха големи просторни сгради с тераси и обслужване на ниво и само луксозността на обзавеждането и броя на услугите варираха според звездите. Сега масовите хотели са бункерчета с миниятюрни стаи, кисел рецепционист и перфектна локация. Ако искаш хубав хотел - от 200 нагоре (за европейските градове).

 

Вен - метър на 2.10 са, ама не са легла, а футони. ;)

Редактирано от samuraika
  • Харесвам 9
Връзка към мнение

И аз откакто открих Airbnb преди няколко години категорично съм на страната на апартаментите. Почти забравих "удобството" на хотелската стая. Наемаме студия и апартаменти и за по два, и за по 20 дни.

И във всички случаи те са на най-хубавите места в градовете, които посещаваме. На цена, за която бихме наели хотелски стаи в не повече от три звезден хотел в покрайнините на тези градове.

Не сме имали никога проблем с вземането и връщането на ключовете. В 90% от случаите не се и виждаме с хостовете, защото системата с предаване и приемане на ключовете е автоматизирана. И това е предимство, защото можем да отидем по всяко време без да се чудим дали ще ни пазят стаята или не.

Можем да си вземем храна от заведение или да си готвим в апартамента и в това няма нищо лошо. Готвенето ми е хоби, а комбинирано с питие на терасата вечер е нещо, което не бих заменил за нищо. А комбинирано с тази гледка? Ще откажете ли ? Едва ли някое заведение може да ми предложи тези екстри :)

post-662-0-19894200-1457156742_thumb.jpg

 

  • Харесвам 15
Връзка към мнение

 

 

Същевременно във всеки хотел зад рецепцията стоят отлично обучени киборги, които дори да ти вършат работа с усмивка, тази усмивка е по-изкуствена от доматите от супермаркета споменати по-горе. И това поне на мен ми пречи, кара ме да излизам от режим пътешествие и влизам в режим бюрокрация. 

 

 

С всичко написано от теб съм съгласен, но тук категорично грешиш в обобщението. Както, убеден съм, има хостове-обучени киборги, така има и подобни рецепционисти. В същото време, за огромно щастие, има и от другия вид. Мога да ти дам достатъчно примери за топло, приятелско и дори семейно отношение, демонстрирано в различни малки хотели. Според мен, всичко е до самите хора...

 

 

И е малко странно, че точно такива неща те очароват в сицилианските тратории, а в същото време целенасочено ги избягваш в избора на място за нощувка. Или в някой хотел на чекаут ти дават нечетливо написана сметка?

 

 

 

Виж, за мен досегът с бита и културата на хората в чиито град/държава се намирам е от първостепенно значение! Десетки пъти в този форум съм казвал колко внимателно подбираме местата в които отсядаме и колко още по-внимателно подбираме местата в които се храним по време на пътуване. Не мога да си представя да седна в ординарен и реномиран голям ресторант, в който да бъда обслужен с цинична и изкуствена усмивка. За мен разговорите около поръчката със сервитьора, а в голяма част от случаите той се оказва и собственик, са част от усещането "пътуване". По същия начин се чувствам и на пазара от който купуваме някакви местни стоки. Ние обичаме да минаваме през градските пазари именно заради колорита. Как е възможно да бъдеш в Палермо и да не минеш през централния пазар? Най-малкото, за да стигнеш до него минаваш през "гетото", което е едно от най-колоритните места, които съм виждал в целия си живот! Не виждам защо всичко това да е едва ли не недостатъчно и към него да е задължително да прибавя разговори с хазяи за по една-две вечери, включително уговорки за взимане и оставане на ключа, относителна неизвестност дали това което виждам на снимките отговаря на истината и т.н...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Говорим си за предимства и недостатъци на хотелското настаняване и сравняваме с квартирите под наем и се позамислих, какво е моето отношение.

Може би някъде по средата с уклон към хотелите.

 

За мен квартирите са много хубаво нещо. Позлвал съм такива от миналия век та до ден днешен - независимо от платформите даващи достъп. Едва ли някой е забравил (понеже още ги има) созополските баби на автогарата :)

Е в ден днешен е по-модерна комуникацията, но услугата като принцип е същата - настаняване при някого, разбира се може и съвсем самостоятелно. 
Важат "правилата на къщата" - какво може и какво не. В това именно са заключени и предимствата и недостатъците. Не говорим да унищожаваме направеното от хоста. Просто сте зависими от него. И ако уцелите има прекрасни попадения. В чужбина най-вече, особено по отношение на истинския досег с местните.

 

В хотела услугата обикновено е стандартизирана и я познавате / очаквате. Това е понякога екстра, понякога скучно :)

Има обаче неща трудно откриваеми в Airbnb: гарантиран паркинг, басейн (много обичам, особено открит с кафене), СПА, спортна зала, стаи за пушачи и т.н. Така, че от към фасилитита хотелът няма как да бъде сравняван.

Ако пътувате по работа хотелът направо си е задължително условие. Понякога и конферентната зала. Ресторантът, където се срещате с партньори. Организираният шатъл летище / хотел за повече от двама човека и т.н.

 

Също и за децата. Много хора избират all inclusive заради тях. Не бива да се отричат техните предимства. Аз не ползвам особено, но разбирам нуждата и от такъв пазарен сегмент.

 

А то пътуванията са по различни поводи с разни настроения, та човек не следва да се ограничава в едното или другото :)

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Tова Ербнб не е ли за персони, които търсят да спят в нечие: мазе, таван, килер,конюшня, барака,колиба, гемия, палатка, каравана и подобно? :rofl:На всичкото отгоре на висока цена и без право да се оплакват на хазяите. :biggrin:  За всичко друго има хотели на по-ниски цени.

 

Ключът от бараката къде е.....?! :lol:

 

Да не говорим , че печките и храдилниците не са на мода в домашни условия, камо ли на път. :)

Редактирано от Hollywood
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

 

 

Според мен пазарът на Airbnb и подобните платформи в София ще расте.

София става все по-популярна в западна Европа. Чужденците, с които съм контактувал твърдят, че София е невероятна. Имала уникален собствен дух, атмосфера. (Аз първия път се замислих за английския ми, но след 4-5 подобни твърдения, направени без принуда :) , по различно време и от коренно различен тип хора, започнах да гледам града с други очи.)

Това го доказва и поведението на Wiz и Ryan в последните седмици.

 

 

Аз пък си мисля, че хотелите в София са достатъчни, за да поемат бъдещ туристически наплив. За мен лично, София не е кой знае колко привлекателна туристическа дестинация и не вярвам, че някога ще се превърне в подобна. Постави се на мястото на средностатистическия "западняк", който не знае много за България, но е чул, че там е купон и решава да посети София с евтин полет. Освен че не знае много за страната, той е и леко недоверчив към хората, защото знае, че става дума за "източноевропейци", колкото и тотално неправилно да звучи това определение за нас българите. Смятам, че в голяма част от случаите, тези хора ще предпочетат относителната сигурност на хотелското настаняване, още повече цените все още са доста по-ниски от средните за Европа. Може и да не съм прав, но наистина така усещам нещата...

Връзка към мнение

 

 Едва ли някое заведение може да ми предложи тези екстри :)

attachicon.gif20150702_212936_Richtone(HDR).jpg

 

А дали? :P

 

Въобще, обобщенията не са хубаво нещо и не водят до никъде... ;) 

Връзка към мнение

С всичко написано от теб съм съгласен, но тук категорично грешиш в обобщението. Както, убеден съм, има хостове-обучени киборги, така има и подобни рецепционисти. В същото време, за огромно щастие, има и от другия вид. Мога да ти дам достатъчно примери за топло, приятелско и дори семейно отношение, демонстрирано в различни малки хотели. Според мен, всичко е до самите хора...

 

 

 

Виж, за мен досегът с бита и културата на хората в чиито град/държава се намирам е от първостепенно значение! Десетки пъти в този форум съм казвал колко внимателно подбираме местата в които отсядаме и колко още по-внимателно подбираме местата в които се храним по време на пътуване. Не мога да си представя да седна в ординарен и реномиран голям ресторант, в който да бъда обслужен с цинична и изкуствена усмивка. За мен разговорите около поръчката със сервитьора, а в голяма част от случаите той се оказва и собственик, са част от усещането "пътуване". По същия начин се чувствам и на пазара от който купуваме някакви местни стоки. Ние обичаме да минаваме през градските пазари именно заради колорита. Как е възможно да бъдеш в Палермо и да не минеш през централния пазар? Най-малкото, за да стигнеш до него минаваш през "гетото", което е едно от най-колоритните места, които съм виждал в целия си живот! Не виждам защо всичко това да е едва ли не недостатъчно и към него да е задължително да прибавя разговори с хазяи за по една-две вечери, включително уговорки за взимане и оставане на ключа, относителна неизвестност дали това което виждам на снимките отговаря на истината и т.н...

 

Е, разбира се, всички генерализираме в тази тема. Сигурен съм, че има хотели, на които персонала може да предложи лично отношение и да се почувстваш желан гост, сигурен съм че има и апартаменти, при които трудно може да различиш в Рим ли го наемаш, в Банкок или Париж. Тези първите хотели обаче доста се доближават до апартаментите по недостатъци, в тях не винаги ще има денонощна рецепция или всекидневно почистване, малко се поразмиват границите. 

 

И все пак, когато си единствения гост на някой за деня/уикенда/седмицата отношението е едно и съвсем друго, когато през теб минават 5/10/20/100 човека на ден. Ами пак примери от последната седмица:

 

1. Жената в Кордоба, която споменах, за пет минути и разказах цялото си пътуване, премеждията в Гранада със снега и студа, всичко това го е отбелязала и в хубавото ревю, което ни е оставила. Че дори и това, че хостовете пишат ревюта на гостите също е определен приятен гъдел, който го няма в хотелите :)

 

2. Човека в Херез, който му писах че ще пристигнем между 3 и 4 и ни се извиняваше, ако може да дойдем малко след 4, че точно в този промеждутък ще прибира децата от училище и няма да може да ни посрещне. 

 

За мен подобни дребни детайли са очарованието, пак да се повторя, и не че не е възможно да се случат и в хотел, но бих казал в процентно отношение доста по-рядко. Обикновено в хотела се изчерпваме със "дай си личната карта, дай си кредитната карта, асансьора е от тук в дясно, закуска от 7 до 10, приятен престой." Със сигурност има хотели, които не отговарят на тези скучни характеристики, но ако трябва аз и ти да застанем един до друг, на два компютъра, ти да ровиш хотели с лично отношение в букинг.ком, а аз подобни апартаменти в airbnb, със сигурност ще съм доста по-бърз в намирането на потенциални кандидати :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

 

За мен квартирите са много хубаво нещо. Позлвал съм такива от миналия век та до ден днешен - независимо от платформите даващи достъп. Едва ли някой е забравил (понеже още ги има) созополските баби на автогарата :)

Е в ден днешен е по-модерна комуникацията, но услугата като принцип е същата - настаняване при някого, разбира се може и съвсем самостоятелно. 

 

Разликата за мен е от земята до небето! Вярно е, че някои созополски баби се стремяха да дават добра услуга с надеждата и следващата година да ги посетиш, но повечето изобщо не ги интересуваше, защото винаги можеха да намерят турист на автогарата.

 

При airbnb ключът за успешното даване под наем е рейтингът и никой собственик на апартамент не може да си позволи да дава лоша услуга. Възможността за обратна връзка от реални клиенти, променя напълно пазара!

Връзка към мнение

 

 

И все пак, когато си единствения гост на някой за деня/уикенда/седмицата отношението е едно и съвсем друго, когато през теб минават 5/10/20/100 човека на ден.

 

Аз пак да напомня, че всичко зависи от самия човек и няма твърда закономерност!

 

 

Обикновено в хотела се изчерпваме със "дай си личната карта, дай си кредитната карта, асансьора е от тук в дясно, закуска от 7 до 10, приятен престой."

 

Нима не е това и предназначението на самите хотели? Добре обученият персонал на рецепция не бива да засипва госта с непоискана информация и фалшиво лицемерие. Пак, добре обученият персонал, при поискване ще даде всякаква необходима информация на госта, за да се почувства той като "у дома си" в хотела/квартала/града...

 

Георги, опитвам се да кажа, че всички доводи "за" в полза на апартамент в крайна сметка са изцяло субективни. Единствените обективни критерии, които поне за себе си изведох от тази тема, които предполагат наемане на апартамент, нека повторим са:

 

1. При престой за повече от 5 дни на едно място;

2. При компания от поне 4 души, които по една или друга причина са ОК да живеят в един апартамент, вместо в отделни двойни стаи;

3. При търсене на бюджетно решение за престой (доста условно напоследък).

 

Бих се радвал да допълниш с реални доводи...

Връзка към мнение

Ние пътуваме само двамата и отсядаме за не повече от 2 дни, така че тези аргументи не важат особено за нас. Просто отсядането в апартамент се превръща в неразделна част от прекарването ни на съответното място и нещо, за което дълго да си спомняме и разказваме, както аз дудна за алпаките и за къщата със стъклена стена на хълма в Комо :) Ние не сме хич музеен тип хора, сега за цяла Андалусия разгледахме един замък и три храма и това ни беше предела, затова са ни важни местните жилища с типичните интериори, местните хазяи, техните домашно приготвени закуски и препоръки за квартални местенца за хранене :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Ние пътуваме само двамата и отсядаме за не повече от 2 дни, така че тези аргументи не важат особено за нас. Просто отсядането в апартамент се превръща в неразделна част от прекарването ни на съответното място и нещо, за което дълго да си спомняме и разказваме, както аз дудна за алпаките и за къщата със стъклена стена на хълма в Комо :) Ние не сме хич музеен тип хора, сега за цяла Андалусия разгледахме един замък и три храма и това ни беше предела, затова са ни важни местните жилища с типичните интериори, местните хазяи, техните домашно приготвени закуски и препоръки за квартални местенца за хранене :)

 

Поже, имаш ли достатъчна база за сравнение? В процентно съотношение в колко хотела сте спали по време на тези пътувания спрямо нощувките в апартаменти? И преди да ми отговориш със същото, нека отново да кажа, че при единственият ми досег с Airbnb аз останах изключително доволен от услугата. На практика е парадоксално, но аз в тази тема не съм казал лоша дума за Airbnb. Напротив, от другата страна ми се обяснява колко е кофти да отсядаш в хотел, защото.......и следват безброй субективни и твърде малко обективни причини. Замисли се, не съм ли прав? ;)

Връзка към мнение

Аз пак да напомня, че всичко зависи от самия човек и няма твърда закономерност!

 

 

 

Нима не е това и предназначението на самите хотели? Добре обученият персонал на рецепция не бива да засипва госта с непоискана информация и фалшиво лицемерие. Пак, добре обученият персонал, при поискване ще даде всякаква необходима информация на госта, за да се почувства той като "у дома си" в хотела/квартала/града...

 

Георги, опитвам се да кажа, че всички доводи "за" в полза на апартамент в крайна сметка са изцяло субективни. Единствените обективни критерии, които поне за себе си изведох от тази тема, които предполагат наемане на апартамент, нека повторим са:

 

1. При престой за повече от 5 дни на едно място;

2. При компания от поне 4 души, които по една или друга причина са ОК да живеят в един апартамент, вместо в отделни двойни стаи;

3. При търсене на бюджетно решение за престой (доста условно напоследък).

 

Бих се радвал да допълниш с реални доводи...

 

Да, голяма част от доводите са субективни, аз така и започнах. Но колкото и да са субективни ги има, хотел няма да ме помоли да дойда малко по-късно, защото собственика ще си прибира децата от училище и все пак на мен това ми харесва! 

 

ОК, три обективни точки. Дай да видим обективните точки за хотелите и така да преценим. Мен въобще не ме интересува денонощната рецепция (предимно липсваща така и така в хотелчетата с местен чар, които обсъждаме), всекидневното чистене (дори ми е досадно, последния път в Ирландия преди два месеца, камериерката направо ми нахлу в стаята, докато си стоях в леглото, въпреки do not disturb табелата на вратата) и минибара. Какво друго обективно е предимството на хотелите? 

Връзка към мнение

 

 

ОК, три обективни точки. Дай да видим обективните точки за хотелите и така да преценим. Мен въобще не ме интересува денонощната рецепция (предимно липсваща така и така в хотелчетата с местен чар, които обсъждаме), всекидневното чистене (дори ми е досадно, последния път в Ирландия преди два месеца, камериерката направо ми нахлу в стаята, докато си стоях в леглото, въпреки do not disturb табелата на вратата) и минибара. Какво друго обективно е предимството на хотелите? 

 

Не разбирам как е възможно да не те интересува денонощната рецепция? Ами, ако пристигаш късно, напускаш рано или пък си на концерт до късно вечерта? Не съм съгласен, че това не е важен аргумент в полза на хотелите. Относно чистенето аз също не държа всеки ден да се влиза в стаята и да се чисти, но това е утвърден стандарт и не виждам нищо лошо в него. Случката с влизането въпреки "do not disturb" табелата на вратата е частен. Пропускаш допълнителни опции, които са стандартни за реномираните хотели - охраняем паркинг, закуска, допълнителни услуги (събуждане по телефона, продажба на билети за градски транспорт, шатъл до/от летище, възможност за организиране на турове и т.н.), басейн, по-голяма гъвкавост по отношение на промяна на дати и анулиране на резервацията (в зависимост от вида на резервацията, но стандартно условие почти винаги), заплащане на услугата едва при напускане (отново стандартно условие), възможност за заплащане с различни кредитни и дебитни карти + кеш и т.н...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.