Прескочи до съдържание

Хотел или апартамент - предимства и недостатъци


Duke

Препоръчани мнения

Всъщност, нещата са съвсем елементарни. От едната страна стоят усилията на един човек, а от другата усилията на цял екип. В единия случай говорим за принципа "проба-грешка", а в другия за утвърдени хотелиерски практики. Честната дума на физическо лице, срещу фирма, която е на пазара с идеята да оцелее и да просперира. Можеш и сам да продължиш веригата...

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
Георги Матеев

Аз лично поддържам изцяло мнението на Duke.

 

Безспорно съм фен на хотелите. Държа на професионална и предвидима услуга, както и на удобства от типа на басейн, спа, рум сървиз, гарантиран паркинг/интернет, денонощна рецепция, летищен трансфер и тн. Не съм някакъв глезльо, просто обичам като пътувам да си имам спокойствието. При апартаментите шанса за издънка е многократно по-голям.

 

Не готвя, така че ми е предостатъчно да се бухна в най-мизерната (обикновено най-вкусна) локална кръчма и да опитам там от местните специалитети.

 

Така наречената "безличност" на някои хотели всъщност ми допада. Нямам желание да слушам историята на живота на някой хост, както и да ме разпитват за какво ли не. А когато поискам да комуникирам с местни хора и да усетя атмосферата, което всъщност правя винаги, това е най-лесното нещо на света. Достатъчно е примерно да отидеш в някой бар и след 5 минути всички са ти приятели и ти разказват за каквото пожелаеш.

 

Спал съм само 3 пъти в апартаменти и 1 път в хостел - като и в трите случая беше по чисто финансови причини, тъй като хотелите на дадените места искаха безбожни цифри. Реално беше напълно ОК, но просто не е моята стихия. Ако се наложи пак бих ползвал апартамент, но само ако нямам добра алтернатива за хотел.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Аз малко взех да не го разбирам тоя спор... :wacko:  Дюк питаше какви са клиентите на airbnb - видя се, че има такива. Няма противоречие, хората ползват и хотели, и квартири, и хостели - за всички има място под слънцето. Като се появиха LCC авиокомпаниите беше същото - ама как, ама кой, ама то ...Има си ниша, има си хора, има си случаи всякакви.
И с интернет пазаруването беше така - ама как така няма да го видиш, пипнеш, пробваш, ама то, ама те, ама...

 

Не вярвам някой да ползва само хотели, или само квартири. Обикновенно е според както с лек уклон към предпочитания. И с интернет пазаруването е така, с лоу кост авиокомпаниите... Хубаво е, че има разнообразие.

 

Аз например Uber още не съм го вдянала, ама някога може и да ми дотрябва/просветне.

 

Но Дюк твърдеше, че няма бъдеще в airbnb - има.

Редактирано от samuraika
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

 Дюк питаше какви са клиентите на airbnb - видя се, че има такива.

 

Не, Дюк от самото начало има желание да разбере кои са обективните преимущества на подобно настаняване (независимо дали Airbnb или стандартен наем на апартамент) пред хотелското. В течение на дискусията, Дюк стигна до определен извод, който изложи два пъти в темата. Помоли за допълнение на посочените обективни критерии, но така и на този етап това не се случва. А конкретно за платформата Airbnb, Дюк продължава да счита, че в София има прекалено много (евтини) хотели, за да се достигне до сериозен недостиг на леглова база и евентуално проспериране на Airbnb...

Връзка към мнение

Всъщност, нещата са съвсем елементарни. От едната страна стоят усилията на един човек, а от другата усилията на цял екип. В единия случай говорим за принципа "проба-грешка", а в другия за утвърдени хотелиерски практики. Честната дума на физическо лице, срещу фирма, която е на пазара с идеята да оцелее и да просперира. Можеш и сам да продължиш веригата...

 

Е, сега, ти превръщаш твоите субективните виждания в обективни, универсални истини. И в хотелите стават грешки, и в апартаментите собственикът е на пазара да просперира, а не да лъже хората. И ти си зпочнал кариерата си без ден практика и първият ти клиент е можел да се обърне вместо към теб, към кантора с утвърдена практика, нали? :rolleyes:

 

Няма противоречие, хората ползват и хотели, и квартири, и хостели - за всички има място под слънцето. Като се появиха LCC авиокомпаниите беше същото - ама как, ама кой, ама то ...Има си ниша, има си хора, има си случаи всякакви.

И с интернет пазаруването беше така - ама как така няма да го видиш, пипнеш, пробваш, ама то, ама те, ама...

 

Но Дюк твърдеше, че няма бъдеще в airbnb - има.

 

Това беше и моята асоциация - традиционните срещу нетрадиционните, да ги наречем, авиокомпании. Статуквото трудно приема новостите, а новостите, за да се наложат, трябва да предложат нещо различно. То е като да вкарваш клин, ама наобратно.

 

Не, Дюк от самото начало има желание да разбере кои са обективните преимущества на подобно настаняване (независимо дали Airbnb или стандартен наем на апартамент) пред хотелското

 

Никое обективно преимущество не може да надделее над субективно предпочитание. :rolleyes:

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

За София и аз си мислех така. Докато преди 5 г. не изгорихме ел. инсталацията в стария апартамент на пл. Македония - нощем, с болно малко дете, първото връзване на бушона изтрая 10 мин.

Е, в началото на декември нямаше нито една свободна стая и в двата прилични съседни хотела - Renaissance на пл. Възраждане и Central на Ботев.

А оттогава посещаемостта от чужденци в града се е увеличила много.

Връзка към мнение

Напълно съм съгласен Заро, но нали някак трябва да сложим на везните двата разглеждани варианта за настаняване и да изведем положителните и отрицателните страни? Субективните предпочитания нямат място в един сравнителен анализ, който има за цел обективно да предложи съпоставка между двете системи. Интересно, но хората които защитават Airbnb, не дадоха нито един аргумент в полза на хотелското настаняване. Аз, напротив, дадох цели три... Защо така се получава, според теб?

Връзка към мнение

Разговорът ми прилича на сравняване на характера на различни зодии :) Те просто са различни и това е, няма виновни.

Или дали обичам да ям само пържени картофки или сьомга...

 

Няколко стотинки и от мен:

 

1. Едва ли има по-голям противник от мен на стерилните хотелски вериги, грозни стъклени сгради и прочие. Елегантните хотелски сгради са в ценова категория, която не мога да си позволявам... Единственото изключение, което съм правила при частно пътуване за отсядане в стерилни хотелски вериги, беше с магеланците в Матера и Лече, но там ми бяха други приоритетите... 

 

2. Не харесвам ХИЧ самата платформа Airbnb както е създадена. Ползвала съм веднъж Homeaway и бях очарована, но очарованието дойде не от платформата, а прекрасния стар дом в центъра на стар френски град в Елзас, където беше огромно удоволствие да си накупиш френска храна от супермаркета и да се разложиш с приятели. Но ако пътувам сама - както пътувам, не бих го направила.

 

За себе си мога да кажа, че съм привърженик на къщите за гости, които мога да наемам като хотел - ако се изразявам добре. Не ми е нужно прекалено интимничене, но ако не ми отговорят навреме, не са точни или не са любезни, получават моментално пълен игнор. 

 

P.S. По отношение на обслужването в хотелите и робокопите: Синът ми работи от един месец в хотелска верига на Charring Cross. Хотелът е в челните места на TripAdvisor и имат изумителна политика по отношение на клиентите. Забравих точната терминология...  ВСЕКИ ден се гледа под лупа ВСЯКА дума, оставена от клиент. За едно момченце, болно от рак и отишло на уикенд в Лондон, бяха създали цяла шоколадена приказка (по един лондонски мюзикъл); на клиентка, избрала хотела по името на кучето си, поднесоха пакет с най-хубавите кучешки бисквити - което може да предизвика смях тук, но клиентката е доведена до сълзи и познайте за оставеното ревю, и още, и още...

 

Само където една нощувка е £250 - заетостта през мъртвия м. януари е над 90%...(но тук са свикнали на такива цени - приоритетът се измества другаде...)

Редактирано от Гост
Връзка към мнение

Е, напротив, не само дадоха аргументи, а дори и посочиха в кои части на света биха избрали хотелско настаняване. И в кои - не. По-конкретно от това - здраве му кажи.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ами Дюк, в общи линии просто субективното надделява.

За пример да дам един престой в апартамент, на мен ми хареса, на жената не. Не и хареса, защото беше с газов бойлер, нещо, което не би ми и хрумнало да гледам, когато избирах. Таа не се задълбочавайте толкова.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За София съм съгласна, но не толкова че няма бъдеще, а ще изживее един пик и после пазара ще регулира нещата. Просто в София има потенциал за предлагане голям, но то тая работа не е като...И ще се отсеят и останат тези, които наистина имат добри условия (комплексно е, не е само в това да си добър хост, то не е голяма философия. Аз затова бях против купуването с кредит за да се отдава в София на airbnb гости). Хората със свободни имоти и свободно време ще бият тези с ипотеки и работа и по цени и по услуги.

 

Всички изтъкват като един основен мотив блзостта до местния бит, начин на живот, усещане - аргумент, който според Дюк е неправилен. Субективното усещане за близост, което airbnb ползвателите получават е обективният им мотив за да предпочитат услугата. Според теб обаче, това е противоречие и не е аргумент - т.е. в грешка са ползвателите на таз услуга. От там нататък какви аргументи търсиш? Аз с удоволствие бих се аргументирала, но въртейки, сучейки стигам до "кефи ме". И хотели ползвам, в голям мегаполис не се виждам в апартамент. Без децата като сме - също. В Париж, където всички ползват апартаменти - ние ползвахме хотел.

Нека има разнообразие. На мен най-много това ми харесва - има разнообразие!

Връзка към мнение

 

 

Всички изтъкват като един основен мотив блзостта до местния бит, начин на живот, усещане - аргумент, който според Дюк е неправилен. Субективното усещане за близост, което airbnb ползвателите получават е обективният им мотив за да предпочитат услугата. Според теб обаче, това е противоречие и не е аргумент - т.е. в грешка са ползвателите на таз услуга.

 

Малко по-различно е. Да опитам за последен път. Считам, че близостта се постига на улицата, на пазара, в магазина и най-вече в малкото ресторантче. Близост може да се постигне (макар и по-рядко) на рецепцията на малко частно хотелче, когато собственикът ти предлага варианти за близки ресторанти, а съпругата му го поправя и дава свое алтернативно предложение. В крайна сметка комуникацията с местните би следвало да не се ограничава единствено до виждането с хоста за ключове, уточняване на правилата за престой и връщане на ключове. Не възприемам аргумент, искам да се чувствам вкъщи далеч от дома когато се касае за дестинация с бит и култура различна от нашите. Затова и за мен е странно желанието да си приготвиш "red snapper" на печката в квартирата, вместо да отидеш в малко семейно ресторантче и да опиташ същата риба приготвена от бабата на сервитьорката по стара семейна традиция. Не знам, може би причината за неразбирането е в мен...

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Tова Ербнб не е ли за персони, които търсят да спят в нечие: мазе, таван, килер,конюшня, барака,колиба, гемия, палатка, каравана и подобно? :rofl:На всичкото отгоре на висока цена и без право да се оплакват на хазяите. :biggrin:  За всичко друго има хотели на по-ниски цени.

 

Ключът от бараката къде е.....?! :lol:

 

Да не говорим , че печките и храдилниците не са на мода в домашни условия, камо ли на път. :)

Toва е каучсърфинг и е безплатно. В ЕрБнБ има супер апартаменти и вили и без хост. 

 

Аз съм работил по хотели 5 години. А като пътувам напоследък ползвам само Ербнб. Има си плюсове и минуси и в двата варианта.

 

Ако имам ограничен бюджет, предпочитам да си купя храна в супермаркета и да си я сготвя, отколкото да ям в Мак Доналдс и Събуей. Или да пийнем в апартамента с приятели преди дискотека. 

 

Ако пристигам късно през нощта или напускам много рано сутрин, предпочитам да ида на хотел, тогава 24 часовата рецепция си е плюс. Хубавото на хотелите е, че рецепционистът е също и нещо като консиерж - дава всякаква информация, каквато хостът няма как да даде. Лошото е, че някои хотели имат ужасни условия за резервации, промяна и анулация. Ер Бнб ми се струват по-флексибъл. Чистенето, принтирането на самолетен билет, резервация на такси, ресторант или трансфер до летището също са в плюс към хотелите.

 

Обаче в Западна Европа, за 100 евро в 3-звези получавате 12-15 кв.м стая. За 100 евро в Ер Бнб получавате 50, че и повече. Друг момент, в който ЕрБнб е в плюс, е когато компания от 5-6-10 човека искат да си наемат вила. Има супер предлижения в Ер бнб, с басейни, веранди и т.н., които излизат на същата цена като Х на брой двойни стаи. 

 

За мен комфортът не е най-важен и нямам възможност да плащам екзекютив стаи и 4-5 звездни хотели често, където да ползвам фитеси, СПА и прескъпи лоби барове. За това пък съотношението цена-качество ми е много важно. И от отминалия ми опит, то е в полза на Ербнб. За 50 евро можете на намерите във Франция нощувка в хотел Формула 1 в някое отдалечено предградие. За 50 евро можете да намерите и супер студио в ЕрБнб в центъра на града. 

 

Най-важно е да има право на избор и алтернатива.Нека потребителят реши кое му е най-изгодно, и за двата пазара има клиенти. Ер бнб прави хотелиерите много по-внимателни и любезни, конкуренцията в случая е здравословна. Лошите хотелиери ще фалират или ще си променят отношението и услугите и  така. 

 

Има обаче и нещо друго. Ербнб играе пагубна роля за цените на имотите, така или иначе високи по туристическите места и центровете на големите градове. В Париж например, където пазарът на имоти е ужасен (среден наем 30€ на m², или 1500€ за 50m², 33% собственици и 67% наематели), много от жилищата за дългосрочно наемане вече не са на този пазар, а се дават под наем на Ербнб, в пъти по-изгодно. Това намалява драстично броят на свободните жилища, съответно вдига цената неимоверно и гони хората с ниски и средни доходи от столицата в предградията. В такъв град, където няма вече къде да се строи това е пагубно и стотици хора остават буквално изхвърлени от жилищния пазар. (За да наемете жилище във Франция, трябва да печелите минимум три наема нето, а при наеми от 1500-2000€ изключително малко хора могат да се класират). 

 

 

Редактирано от Kaloyan89
  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Горното мнение е пример за добре обосновано мнение по темата. В крайна сметка на преден план е изведен критерий "цена" и така цялото мнение почива на здрава основа. Дори не ми се спори по темата доколко това съждение е вярно: "Обаче в Западна Европа, за 100 евро в 3-звези получавате 12-15 кв.м стая. За 100 евро в Ер Бнб получавате 50, че и повече." Другото е по-важно...

 

Значи, пак опираме до плюсовете при наемане на апартамент:
 

1. При престой за повече от 5 дни на едно място;

2. При компания от поне 4 души, които по една или друга причина са ОК да живеят в един апартамент, вместо в отделни двойни стаи;

3. При търсене на бюджетно решение за престой (доста условно напоследък).

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Георги Матеев

Сравнявайки цените трябва да отбележа нещо доста съществено.

 

Използвайки умело информацията и уменията, придобити най-вече в този форум, в последната година много рядко ми се случва да плащам повече от 30 евро на вечер. Говоря за централни хотели, минимум 3 звезди (често и 4). Дори в момента съм в 4 звезден хотел със закуска в центъра на Порто, за който платих 23 евро за двойна стая.

 

Наистина не съм убеден какви квартири бих могъл да наема за този бюджет. Там игри с цените рядко са възможни.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Малко ми прилича темата ,все едно да сравняваме кон с кокошка . Сигурно ще има обидени но аз така ги разбирам нещата! Разбира се хотела предлага много повече услуги и удобства в всяко едно отношение. Субективно ,обективно аргументите са в полза на хотела.

Нито смятам за предимство, цената на airbnb апартаментите при наличието на make my trip който ти свалят с 40-50% цената на нощувка но и без тях не бих си променил мнението.Хич няма да ми е стерилно :)

Имало кухненски бокс, и в хотелите, апарт хотелите има апартаменти и кухненско обурудване.Стига да искам и аз мога да си сготвя.не хазяина Пешо и Гошо да ми забърка закуска ,а ще сляза в ресторанта и ще имам избор да закуся от 50 неща :) .

Доброто отношение мога да го получа и от хотелския персонал , това са само основните важни  неща,това е само една малка част.

Избягвам да се впускам в подробности, не си падам по писането :( .

За мен сайтове като airbnb и производните му могат да бъдат само алтернатива ,от която аз не бих се възползвал,само в извънреден случай....

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Хайде и аз да се включа. Имам един единствен опит с Airbnb. Това беше в Шарлероа миналата година след дългия полет от Мексико и преди ранния полет за Бг. Най напред хоста ми заяви 3 дена преди да тръгнем, че може да ни настани в 23.00 часа, защото бил на работа до тогава. Предишната уговорка беше да остави ключа в денонощен магазин в блока в плик с моето име и да го вземем от там. След много разправии, при които натрупах доста негативна енергия от сайта ми дадоха купон за 30€, с помощта на който взех доста по-скъп апартамент. На нас ни трябваеше една стая и баня, искахме като пристигнем уморени след дългия полет просто да се изкъпим и наспим. С новия хост се разбрахме за това, той каза, че живее другаде и ще ни остави да си починем. Излишно се разбрахме, че няма да е при нас, а ще сме сами. Да да, ама не. Пристигнахме, той ни посрещна с кафе, след това започна да ни приготвя вечеря. След това дойде и някакъв негов приятел, и той се присъедени. Добре, по принцип нищо лошо, но ние бяхме скапани и аз едва гледах. Накрая се извиних и ги оставихме и си легнахме, без дори да се изкъпим. Беше ми неудобно, не посмях и да му кажа, че е обещал да се изнесе, все едно трябваше да го изгоня от дома му. После се оказа, че той изобщо не се изнесе, а спа на дивана в хола, а вратата отворена, все едно ни вардеше. Единствената причина да наема по този начин, и тогава, и в бъдеще е финансовата, иначе хотела си е хотел и никой не те притеснява.

Връзка към мнение

Ежедневно имат отстъпки от по 40,50-60% :)

 

Нека бъдем коректни, в Airbnb също има различни варианти за отстъпки, особено пък покрай референтните линкове... ;)

Връзка към мнение

Нека бъдем коректни, в Airbnb също има различни варианти за отстъпки, особено пък покрай референтните линкове... ;)

Да така е 25 долара,срещал съм и 100  :) което не е за пренебрегване.Признавам си не съм много наясно,не ги следя.И това го има в играта :lol:.Как да не му отговоря на Калоян.Скоро ще го подпитвам за Ница

Редактирано от palioto
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

100-те евро на вечер и нагоре за 15 кв.м. точно за тукашните цени става въпрос през сезона. Но айде, може да съм преувеличил малко, а и Франция и Лазурния бряг не са представителна за Западна Европа. Благодаря за инфото, сега го намерих този сайт и доста добре изглежда :) Иначе, питай за Ница, ще помагам с каквото мога. :)

Редактирано от Kaloyan89
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Хубаво е да има избор и различни опции, преди десетина години не съм се и замислял да търся апартаменти. Всичко все пак зависи от дестинацията и предлагането. Мисля си, че в южна Франция или Корсика избора на апартаменти и къщи не може да се сравнява с хотелите. Един път собственика ни отказа резервацията във Венеция за една годишнина защото имало пожар. Беше само три дни преди да тръгнем, и аз поисках снимки от пожара. Изпрати ми, извини се, и след като вече бях запазил хотел на двойна цена реших да погледна на гоогле мапс квартала. Оказа се, че изобщо снимките не са от тази улица и сграда. Реших да не се разправям повече, сигурно си е имал причини и само щях да се ядосвам повече. Ако е сити трип определено предпочитам хотел-ММТ и често офертите на големите вериги имат бонуси ако си член на програма и т.н. За лятна разпускаща почивка на море определено къща или апартамент си заслужава.

Връзка към мнение

 Благодаря за инфото, сега го намерих този сайт и доста добре изглежда :) Иначе, питай за Ница, ще помагам с каквото мога

През този линк  http://app.makemytrip.com/ замобилното приложение.

  Получаваш реални отстъпки.Иначе през сайта няма такива отстъпки.Получаваш първоначално 1500 INR около 40 лв.(така ми изписва) прибавяш ги към първата резервация и се наслаждаваш на готини цени и резервираш ден за ден :)

За Ница ще питам по-натам ,че оспамих темата.

Редактирано от Георги
премахнат реф линк
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Добре, хич ли не допускате, че една голяма част от клиентелата и на хотелите, и на еърбнб (не казвам, че е по-добрата част - просто статистическо допускане) не им се занимава с циганийки като индийски сайтове, купони за намаления, покани и т.н., а искат да влязат в интернет, да резервират и да пътуват - три прости стъпки?

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.