Прескочи до съдържание

Сицилия - съвети, предложения, маршрути...


Duke

Препоръчани мнения

Средата на септември сме, а на мен ми остана само още едно пътуване в чужбина до края на годината и депресията вече започва. Обикновено планирам лятната си отпуска за следващата година месец-два по-късно, някъде около месеците октомври-ноември. Още отсега усещам обаче, че нещо пак ме тегли към Италия, но той и Прасето е виновно с тази сочна римска тема... :(

 

Дайте сега по същество. Отдавна планирам обиколка на Сицилия. Мисля да осъществя това пътуване в периода между 01.06.2014 г. и 15.06.2014 г. Датите не са строго фиксирани, но ще гледам да е в този период заради жегите. Знаете, пътувам с кола. Идеята ми е да пътувам през Игуменица с ферибот до Бари или Бриндизи. Тук възниква и Въпрос № 1:

 

1. Актуално инфо за фериботите по дестинацията Игуменица - Бари/Бриндизи

Пътувал съм с фери от Бари до Игуменица през 2009 г. с гръцката "Ventouris Ferries". По онова време тази компания предлагаше най-ниски цени на билетите, а най-важното имаше официален представител в София - фирма "Трафик М", които продаваха билети тук на място. След бегла проверка в интернет установих, че май българската фирма не съществува вече, което може да се окаже проблем. През 2009 г. платих на "Трафик М" два пъти по-ниска цена от обявената от гърците (имат един известен сайт за всички фериботни линии) за трима души във външна каюта и лек автомобил. Да уточня, интересувам се само от фериботи с опция "външна каюта", като предпочитам нощни преходи. Ще се радвам на допълнителна информация по темата. Говорим за отиване-връщане, трима души с лек автомобил, външна каюта (щото жена ми не понася затворени пространства и трябва да има изглед, па макар и през нощта), нощни преходи, независимо дали до Бари или Бриндизи.

 

Планът включва пристигане в Бари/Бриндизи на сутринта и дневен преход до Месина - входът към Сицилия. Въпрос № 2:

 

2. Заслужава ли си да остана една вечер в Месина или да продължавам на юг?

 

След евентуална спирка в Месина, мисля да направя следващ стоп с преспиване в Катаня. Въпрос № 3:

 

3. Тук съм доста раздвоен. Дали да разделя нощувките по една в курортното селище Таормина и една в Катаня, или да разгледам за час Таормина на път за Катаня и там да се установя за две нощувки? Знам, че Катаня е сравнително голям и оживен сицилиански хъб, който се води нещо като базов лагер към вулкана Етна. На този етап посещение на Етна е включено в плановете и затова идеята е да остана два дни в този район. Дайте идеи, моля.

 

След Таормина/Катаня продължавам на юг към Сиракуза. Въпрос № 4:

 

4. В Сиракуза също планирам две нощувки. Знам, че градчето е малко и един ден е достатъчен, но планирам на другия ден да посетя Малта. На 60 км. от Сиракуза се намира едно пристанищно градче на име Позало, откъдето през час пътуват фериботи до Ла Валета. Пътуването трае точно 1ч. и 45 мин. Идеята ми е да хвана фери към 10.00 ч. и да се върна от Ла Валета в Позало около 19.00 ч. Със сигурност един ден е крайно недостатъчен за Ла Валета, но все пак. Идеи?

 

Следва преход към Палермо, като тук имам някои въпросителни. Въпрос № 5:

 

5. Нощувка в Аргидженто и посещение на "Долината на храмовете". Преходът от Сиракуза до Аргидженто е около 200 км, което позволява разглеждане на основния гръцки храм в един ден и само една нощувка. Така ли е?

 

От Аргидженто се отправям към Палермо. Въпрос № 6:

 

6. Планирам две нощувки в Палермо. При положение, че ще бъда в Палермо по обед, което означава, че ще имам половин ден + един цял ден за разглеждане, относително достатъчно ли ще бъде това време за столицата на Сицилия?

 

От Палермо започва връщането. Въпрос № 7:

 

7. Една нощувка в Чефалу. Заслужава ли си този стоп?

 

От Чефалу следва дълъг (600 км) преход до Бари/Бриндизи, който може в крайна сметка да разделя на две с нощувка по пътя. Идеи?

 

8. Нощен ферибот Бари/Бриндизи - Игуменица

 

9. Преход Игуменица - София

 

По първоначален (и трябва да призная, поне на този етап, твърде груб!) план, цялото пътуване ще отнеме около 14 дни с 12 нощувки, две от тях на ферибот. Практиката ми през последните години показва, че 12 е граничното число на нощувките при пътуване с лек автомобил. След това човек започва да се уморява, най-вече емоционално, но също така и физически...

 

И така, какво мислите за този план?

 

Дайте идеи за усъвършенстване, готов съм и на промени, както от логистичен, така и от всякакъв друг характер...

 

Безкрайно ще се радвам на мнения от първо лице за градовете по маршрута, места за настаняване, забележителности, изкачване на Етна и т.н...

 

Благодаря!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Всички хубави неща са в женски род, драги Дюк, Сицилия, Етна, Таормина... Блазе ти!

За мен ще бъда приятно да споделя с теб някои свои виждания за тоз остров, фотографии, хотелски отзиви, още повече те са основани на известен мой опит и впечатление и са винаги от първо лице.

 

В избраното от теб време няма ли да ти е топло и влажно? Тиренско, Йонийско и Средиземно море създават една интересна атмосфера: влажно, задушно. Дано ти понесе.

 

Първо, Сицилия изисква музикално темпо "piano", макар че като забоботи синьора Етна става "andante con fuoco". Та в идните месеци се надявам да мога да систематизирам за магеланци.ком някои сицилиански маршрути.

 

Второ, аз мисля, че всички сме улеснение на тема "Сицилия", защото изключителният експерт по сицилианските въпроси Vagabonda е нещо като нашият Жоро Пенин и ти препоръчвам нейните мнения да те напътстват. Изключителна е и те чака на:

http://www.tripadvisor.com/members-forums/Vagabonda

 

Трето, на прав път си, защото си с кола. Изобщо, островът е най-добре да се опознае с кола, Trenitalia има, но е почти безполезна там, освен в отсечката Палермо - Агридженто. Ако няма кола, човек там пътува само с автобус.

 

Четвърто: бъди внимателен със шофирането на градско, защото Катания и Палермо не прощават. Задръстванията поне в сицилианската столица са ... майко мила...

 

А сега нека отхвърлим малко работа по тези въпроси, по които съм готов да обсъдим туй-онуй с теб.

 

По твой 3 въпрос: Таормина е също изходен пункт за Етна, но тя има само една главна улица и, да, главната й атракция "Teatro Greco" - оттам стават удивителни фотографии на Етна. Тъй като обаче планираш и други задачи, на твое място бих избрал Катания, но, от друга страна, Катания е прашен, мръсен и задръстен град, с проблеми с паркирането, за които изрично препоръчвам охраняем гараж – има дребна престъпност в Катания и Палермо, макар че генерално островът е спокоен.

 

По твой 4 въпрос: Без да бъде клиширано, Сиракуза е скритата перла на Сицилия и за рамките на острова един от най-важните градове. Добре си предвидил 2 нощувки. Сравнително близо са заслужаващите твоето посещение Рагуза и Модика. И моят любимец – градчето Ното. Добре, че е било прочутото земетресение от 1693 г., та след него да се въздигне този олтар на сицилианския барок. Горещо ти препоръчвам този град, още повече се минава и през известната винарска област Авола – nero d`avola  е сицилианският флагман на червените вина.

 

Що се отнася до Валета и малтийския архипелаг, 1 ден няма ли да ви е малко. Не забравяй Хипогеума. Валета е прелестно малък град като център и забележителности, ала да бързаш и да не се разходиш до Гозо, Комино, Фифла и проч и проч ... пък и да бързаш за ферито...

 

По 5: Спокойно можеш да направиш прехода и да разгледаш „Долината на храмовете”, тя се състои от 2 части и се разглежда може би за 2-3 часа. Не е за изпускане и Археологическият музей, намиращ се в непосредствена близост до долината.

 

По 6: За Палермо според мен стигат 2 дни, но не изпускай великата катедрала в Монреале, градче или по-скоро предградие на Палермо с най-великите византийски мозайки, ако изключим Равена и Константинопол. За Палермо ще пиша нататък: нещата са много – Норманският дворец с Капела Палатина, Катакомбите на капуцините и още... Главните обекти на Палермо са съсредоточени по Виа Рома, Виа Макуеда и Корсо Виторио Емануеле II.

Предвиденото от теб време в Сицилия е добро, ще видиш много. Разбира, се сицилианският север и запад също имат уникални места. Ти ще избереш.

 

Етна е отделна тема. Ще я развия.

 

Дано скоро да имам време, за да потредя сицилианския пъзел по-добре. Източници за Сицилия – дал господ и ти ги знаеш. Лично аз бях на Вагабонда и на Лоунли Планет и се справих чудесно.

 

Оше отсега бъди готов за безумно шофиране в Палермо...  На острова се говори тежък сицилиански, та ако разбираш малко италиански и имаш представа от редукцията на гласните, ще се справиш. Ако не - английският не помага.

 

Хората на пръв поглед са тежки темерути, ама ако им "ковнеш" няколко слова на сицилиано-италиански, се отварят. За жените, макар че ти ще бъдеш със своята, може би ще ги обсъдим на чаша вино.

 

И, да, почвай със сицилианските филми на Джузепе Торнаторе, роден в близкия град до Палермо Багерия. И, да, о, да, отпочвай с фотографската техника :lol: !

 

До скоро и с извинение за малко хаотичната подредба от прима виста.

  • Харесвам 9
  • Смея се 1
Връзка към мнение

Сърдечно благодаря за встъпителното мнение и очаквам сериозно твое участие в темата!

 

За времето.
Сигурно си прав. Ще бъде душно и влажно. Кофти е, но няма как да избера друг период. Ограничен съм от професионална гледна точка на съпругата. С друго, поне засега, не ме е ограничавала... :P 

 

За шофирането.

Сигурно си прав. Имам го предвид. Принципно не се боя нито от задръствания, нито от хаотично шофиране. Все пак вече 25 г. основно карам в софийските "браунови" задръствания. Опит имам и в района на Неапол, но не и в самия град. Тоест, ще подходя прецизно по темата... ;)

 

За Валета.

Сигурно си прав. Един ден е крайно недостатъчен, но все пак ми се иска да отскочим дотам. Ще помисля и вариант да останем да нощуваме във Валета, тоест да направим два пълни дни на острова. Остава да реша дали ми трябва колата там или по-скоро да я оставя на пристанището в Позало, надявам се имат място за паркиране там? :unsure:

 

За езиковата бариера.

Наясно съм с проблема. Не говоря италиански. Синът ми четвърта година го учи като втори език, но нищо не вдява, диването му с диване. Ще се мъчим на английски с жестомимични вариации... :blush: 

 

За жените.

Да го обсъдим на по бира? :lol:

 

За сицилианските филми.

Гледал съм доста, но "Palermo Shooting" :hunter: на Вендърс окончателно ме накара да замечтая наяве за Палермо и Сицилия... :wub:

Връзка към мнение

За шофирането - Палермо е твърде своеобразен град и се чудя дали там или в Неапол са по-невъзпитани, но си имат свой, вътрешно присъщ ритъм. Повече внимание обаче никога не е излишно. Знаеш, къси-дълги означават: "Не си и помисляй, че ще ти дам път"! Това, че някой би те подпрял, си е като добър ден :)!

 

За Валета - ама просто си е задължително два дни. Що се отнася до Поцало и ферито, най-вероятно ще има паркинг: лично аз рипам CTA-MLA.

 

За езика - те и континенталните италианци се мусят, ама нейсе, всъщност на синковеца ще му дойде екстра и ще бъдете на уважение. Пускай го! Е, в хотелите си говорят английски, ама на пазарите "Вучирия", "Баларо" и проч. не става.

 

Действително, Вендерс едва ли е могъл да избере по-кинематографичен град, Палермо - европейската Хавана.

 

А сега, малко традиционна музика. Аз винаги отпочвам дадената нова дестинация със съответния фолклор. Поздравявам те с три класики:

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Говориш за селцата Корлеоне и Прици, предполагам. Имам ги едно наум, но надали специално ще отида до тях...

 

Все още съм на изключително ранен етап, но отделям време за логистиката. Ето, от вчера се опитвам да разбера дали има охраняем паркинг на пристанището в Поцало. Информацията е противоречива, типично за сицилианците. Цялата работа е, че наистина е безсмислено да правя еднодневен трип до Малта, при положение, че мога да остана една вечер във Валета. Продължавам търсенето, обожавам тази част от планирането...

 

Давайте предложения за отсядане в посочените градове по маршрута...

Връзка към мнение

Всъщност нищо не е снимано в Корлеоне , защото Копола решава , че вече  е твърде модерно и  няма духа който търси.

 

Снимките на които Ал Пачино и телохранителите му изкачват хълма и той за пръв път вижда Аполония са правени в градчето  Savoca. Там е и все още съществуващия Бар Viteli , където иска ръката от баща и . Други са правени в градчето Forza d’Agrо .
Църквата където е снимана сватбата е Chiesa di Santa Lucia .  Вилата където е сцената с взривената кола на Майкъл и смърта на Аполония е Castello degli Schiavi (Castle of Slaves) от 18 век ,  близо до  Fiumefreddo,  около десетина км. на юг от Таормина
 
В ролята на Аполония е красавицата Симонета Стефанели - бивша жена на Микеле Плачидо. 
Женят се някъде точно след снимките на филма  през 1972. Във филма тя е на 17 години.
 
Жп гарата , която се вижда на няколко места във филма е жп гарата на Taormina  и Jardini Naxos ( кадрите където се завръщат от Америка в Сицилия)
 
В последната част дъщеря му я застрелват на стълбите на Teatro Massimo в Палермо. Ще познаеш мястото ;-)
В ролята е дъщерята на  Франсис Форд Копола и сега хитов режисер - София Копола.
 
П.С. Луд съм по тоя филм и бях доста подготвен  B)
 
 
Предполагам ще направите едно изкачване до Етна ?
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

За Pozzalo-Valetta има паркинг на самия кей (не зная дали е охраняем)

А охраняемия е отсреща http://www.portopark.it/

Ферито си видял вече: 1:45 часа, аероседалки, кафета, капучино изобщо удоволствие.

Малта е опасана с автобусни линии - ако са останали и от старите бусове - пробвай, изживяването е като с нашенските Чавдар :)

Ако спите във Валета можеш и нощта да ползваш за разходки.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Tук други ще помагат . Rifugio Sapienza е изходната точка за изкачване- http://www.etnatracking.com/en/sapienza-refuge

.Там има паркинг. 

 

Има едно влакче което обикаля селищата в подножието на вулкана: http://www.circumetnea.it/

Редактирано от stenk
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

За мен един от най-приятните градчета в Сицилия беше Чефалу , една перличка в острова.Ако имаш време препоръчвам и да се изкачиш на скалата над града-чудесен изглед към залива и стават прекрасни снимки.

     Още един глас за Ното-малко туристи и много барок с особена атмосфера.

      В Таормина с кола е удобно да се влезе откъм порта Катаня -там има многоетажен паркинг и е близо до основната уличка, по равното се върви, като избягваш изкачването от другата страна.Недостатък е скъпия паркинг-платихме около 9 евра за 3 часа и нещо.

      Палермо беше града който най -много не ми хареса в Сицилия-много мръсно,ужасно движение. Катедралата в Монреале не е за изпускане.

      "Малена" с Моника Белучи е сниман в Сиракуза.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

     Още един глас за Ното-малко туристи и много барок с особена атмосфера.

 

Очевидно ще включа и Ното в графика...

 

      В Таормина с кола е удобно да се влезе откъм порта Катаня -там има многоетажен паркинг и е близо до основната уличка, по равното се върви, като избягваш изкачването от другата страна.Недостатък е скъпия паркинг-платихме около 9 евра за 3 часа и нещо.

 

Всъщност идеята е да остана една вечер в Таормина или не препоръчваш от гледна точка на придвижване с кола?

Което отново поставя въпросът за Катаня. В случай, че избера Таормина за база и остана там две вечери, Катаня отпада. Все още нямам отговор на въпроса дали този град заслужава посещението или по-добре да отделя повече време на Таормина...

 

 

      Палермо беше града който най -много не ми хареса в Сицилия-много мръсно,ужасно движение. Катедралата в Монреале не е за изпускане.

 

Аз към Палермо изпитвам някакво странно привличане, въпреки като цяло негативните отзиви на хора посетили този град...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За Катаня не мога да кажа дали си заслужава ,тъй като попаднахме в двучасово задръстване по пътя Таормина -Катаня и ни изяде времето за Катаня и не влязохме там.Но от приятел знам че е добре като база за нощувка към съседните градчета и е по- евтино от Таормина,който е пълен със богати руснаци. В Таормина един ден е достатъчен,но зависи откъде искаш да се качваш на Етна.

   Основните забелижителности са по крайбрежието на острова,но и там движението е най-натоварено. Иначе за няколко години са изградили магистрали с мостове и виадукти-да им завидиш.Предполагам че ще пътуваш по пътя Агридженто -Палермо-там не се заплащаше магистралата и на около 60км. от Палермо има много голям и страхотно направен аутлет на известни марки  :) Не съм шопинг манячка ,но ми хареса.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За ферибота от Игуменица може да видиш тук:

 

http://www.ferries.gr/

 

От сега няма да те пусне за дати догодина, но може да видиш като наближи или да погледнеш за тази година септември да се ориентираш. Може да резервираш он-лайн и да платиш с карта. Обаче от тази страница, когато правиш резервация директно пренасочва към една агенция Палеологус (или нещо подобно, може и да бъркам някоя буква) и агенцията те чарджава 10е за резервацията (може да направиш наведнъж резервациите за отиване връщане и мулти лег ако искаш за тримата едновременно и общо е 10 евро). Когато правиш резервация си избираш типа кабина/ каюта. В зависимост от превозвача билетите може да трябва да се доставят (по пощата на адрес, за което се плаща допълнително)  или да ги вземеш от пристанището преди да тръгнеш. Аз не съм правила такива които е трябвало да се доставят и винаги съм си ги взимала от пристанището (то по-точно е от офис на агент на пристанището). Ако не искаш да плащаш тези 10е, може от тук само да се ориентираш кои линии вървят и после да си направиш резервацията на страницата на самата линия напр. Hellenic seaways или които там си избрал и върви.

 

Аз по-скоро бих направила (и направих) нощувките в Катаня вместо в Таормина, а на Таормина само отделих един ден. Друг вариант е нощувката да не е в Таормина, а в Giardini Naxos, които са в подножието на Таормина и да се съчетае с плаж.

 

Бих ти препоръчала също Ериче и Седжеста (стават в един ден).

 

"Долината на храмовете" в Агридженто понякога е отворена за нощни посещения. Ние го изтървахме, но ако имаш желание може да провериш. Мисля, че гледката ще е впечатляваща.

 

Чефалу е много приятно. Там също може да се направи плаж, ако имате време и желание.

 

За Сикаруза мисля, че добре си предвидил 2 нощувки. Може от Сиракуза да видите Ното, както беше писал maialearrosto.

Редактирано от Бръмбар
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Изведнъж нещата се промениха коренно. Реших да погледна цените на Air Malta за периода, който междувременно леко се придвижи напред във времето и обхваща времето между 27.06.2014 г. и 07.07.2014 г. Така успях да хвана най-евтините им билети от клас "Economy Saver" и без много да се замислям купих три броя на обща стойност от 480 евро. Това прави по 160 евро на човек с включени: 1 бр. чекиран багаж до 20 кг. и 1 бр. ръчен багаж до 10 кг. Говорим за нормална авиокомпания с полет през Атина, но доколкото разбирам реално няма трансфер и не се слиза от самолета в гръцката столица. Направих си сметка, че само толкова горе-долу ще дам за ферибот от Игуменица, а ще спестя и около 2000 километра в преход до Сицилия...

 

Сега нещата се изместват в посока наемане на кола за времето в Сицилия. За Валета по програма отделям само два дни с една нощувка. Останалите дни ще трябва да разпределя в Сицилия. Давайте идеи за рент-а-кар, като естествено най-добре ще бъде да мога да взема и после да върна обратно колата в Поцало, защото ферито от и за Малта пристига там...

Връзка към мнение

М-м-м завъртял си нещата... Може би трябва да удължиш поне още ден-два тогава Малтата. Все пак 2 дни спестяваш от шофиране :)

Air Malta кацат в Атина за час, не се слиза (качват се други желаещи да пътуват от Атина).

VirtuFerry, с които ще пътуваш до Поцало предлагат тази услуга

Hertz също са представени

А Trip имаше съвети за Cicero Giuseppe & Agosta

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ние също бяхме с рента кар,но от Палермо. Изненадата там беше,че ни искаха принтиран самолетен билет,без да бъде упоменато в предварителните изисквания в резервацията. А хотела ни беше на 50 км. от Палермо,където бяхме оставили билетите.Наложи се да търсим интернет поинт за да принтираме билетите/добре че не бях изтрила имеилите./Така че, за всеки случай носете си билетите за връщане,никой не вярва че билетите са виртуални сега.Но се уредихме с чисто нова де-ес тройка ситроен. Колата трябва да е малка,както навсякъде в Италия.

Връзка към мнение

VirtuFerry, с които ще пътуваш до Поцало предлагат тази услуга

Hertz също са представени

А Trip имаше съвети за Cicero Giuseppe & Agosta

 

Не съм убеден, че в крайна сметка ще ползвам услугите на "VirtuFerry". Все още нямат разписание и цени за месеците юни/юли догодина, но съм неприятно изненадан от цените им за тази година. Не знам вие за какви пари сте пътували с тях, но за почти същата сума бих могъл да летя до Катаня и обратно с "Meridiana", която доколкото разбирам е нещо средно между нискотарифна и редовна компания. За жалост "Meridiana" все още нямат разписание за този период, някой ако знае кога мога да очаквам подобно, моля да каже. Има и втора опция. "Ryanair" летят от Валета до Трапани, което е малко на запад от Палермо. И при тях все още няма разписание за догодина, но се намират полети за по 15 евро - базова цена за една отсечка. Знам, знам, като "натоваря" билетите с багажи пак ще стане цифра, но все пак за мен е все едно откъде ще тръгна да обикалям острова. Така че започвам да събирам инфо за вариант полет от Валета до някое летище в Сицилия още в деня на пристигане (по разписание пристигаме в 08:30 ч., което дава възможност за придвижване до Сицилия в същия ден), където да наема кола и в следващите осем дни да обикалям Сицилия. Така ще оставя последните два дни за Малта...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ние също бяхме с рента кар,но от Палермо. Изненадата там беше,че ни искаха принтиран самолетен билет,без да бъде упоменато в предварителните изисквания в резервацията. А хотела ни беше на 50 км. от Палермо,където бяхме оставили билетите.Наложи се да търсим интернет поинт за да принтираме билетите/добре че не бях изтрила имеилите./Така че, за всеки случай носете си билетите за връщане,никой не вярва че билетите са виртуални сега.Но се уредихме с чисто нова де-ес тройка ситроен. Колата трябва да е малка,както навсякъде в Италия.

 

Предполагам сте взели колата от летището. Големите "рент-а-кар" компании изискват при резервация да посочиш номер на полет, ако ще взимаш колата от летището. Това се прави с цел по-добра логистика от гледна точка на закъснения при полетите. От коя компания, за колко време и при какви условия наехте колата? Стига да си спомняш, разбира се...

Връзка към мнение

. За жалост "Meridiana" все още нямат разписание за този период, някой ако знае кога мога да очаквам подобно, моля да каже. Има и втора опция. "Ryanair" летят от Валета до Трапани, което е малко на запад от Палермо. И при тях все още няма разписание за догодина, 

 

Само за полетите да вметна, при различните компании е различно, но общо взето лятното разписание трябва да е заредено най-късно до края на ноември. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Само за полетите да вметна, при различните компании е различно, но общо взето лятното разписание трябва да е заредено най-късно до края на ноември. 

И аз да допълня чисто информативно, че обикновено стартовите цени на лятното са по-високи от тези на зимното разписание. Не говоря чак за такива  фрапиращи разлики като на Wizz, чиито цени са чисто спекулативни. Но на norwegian, Ryan, easy и AirBerlin летните цени на билети досега винаги са били с 10-30%  по-високи от зимните. Все пак тогава е активният туристически сезон, и основния трафик по европейските дестинации. Конкретно при Ryan има разлика и между дните от седмицата при ваканционните дестинации - петък, събота, неделя и понеделник са по-скъпи, отколкото са в останалите три дена от седмицата.

Редактирано от wilks
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

В случай, че избера Таормина за база и остана там две вечери, Катаня отпада. Все още нямам отговор на въпроса дали този град заслужава посещението или по-добре да отделя повече време на Таормина...

 

Аз към Палермо изпитвам някакво странно привличане, въпреки като цяло негативните отзиви на хора посетили този град...

Разбира се , че Катаня си заслужава . Гледай на Катаня и Таормина като на Варна и Златни Пясъци . Кое би избрал за база ?

Ако не си за плажа Таормина си заслужава един ден и толкова вкл. всичките му римски амфитеатри , изкачването на големия хълм и прочие. Дори не ти трябва кола дотам , а е съвсем лесно и евтино с градски автобус от Катаня.

 

За Палермо също не слушай хората . Градът си струва минимум 2-3 дни заедно с Монреале и Чефалу.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.