Прескочи до съдържание

Сицилия - съвети, предложения, маршрути...

Duke

Препоръчани мнения

ние сме ситуирани в къща, в центъра на авола. колите са наети от юръпкар.

такаа, горе-долу нашата програма изглежда така:

4.10 - 13 часа кацане на катания, вземаме колите от летището и потегляме към авола

5.10 - неделя, рано /единственото ранно/ тръгване към палермо и монреале - 300 км в едната посока

6.10 - сиракуза, цял ден. - 60 км общо

7.10 - катания, цял ден - 160 км общо

8.10 - таормина и савока. на връщане до подножието на етна - от zafferana etnea до станция сапиенца, слизане в николози, дегустация на вино в изба на 5 км оттам - 320 км общо

9.10 - ното, испика, позало + дегустация на вино - около 120 км общо

10.10 - шикли, модика, рагуса - около 160 км. общо

11.10 - към катания, летим 14 часа за букурещ

очаквам препоръки, мнения, "акъл" :))))

Здравей и поздрави за програмата! Гледам съсредоточено дните 10 и 11, които ще посветите на сицилианския барок. Шикли е прекрасно място, където ще имате възможност сравнително спокойно да разгледате доста палаци - струват си, не ги подминавайте! Църквите са много и привлекателни по различен начин - и за тях ще ви трябва време. Ако желаете да се поразходите из стария квартал с пещерните жилища или до крепостта - сложете още време. При това положение си мисля, че Модика и Рагуза в един ден с Шикли ще е доста натоварващо. Ние посетихме Шикли и Ното в рамките на един ден и вечерта бях притеснена от количеството хубавини в главата си... От друга страна, Вал ди Ното предлага още възможности - Калтаджироне /уникална керамика и керамични стълби към катедралата/, Милитело, Палацоло и пр. Ако това ви идва по-далечко, може да отскочите от Рагуза до замъка Донафугата:

http://www.sicilyincoming.com/donnafugata-castle.html

Сватбата на инспектор Монталбано в Донафугата /замъкът е място за снимки и за филма "Инспектор Монталбано"/:

http://sicilyscene.blogspot.com/2012/06/great-day-for-donnafugata.html

Предполагам, че си проучила възможностите да се посети масерия (masseria) - някогашен фермерски комплекс, най-често обновен за нуждите на агротуризма - включително с цел дегустация на вино, макар че старите ферми, специализирани за вино, се наричат палменто. Ние дори преспахме на такова място близо до Калтаджироне. Масериите в южна Италия и в Сицилия са сред най-специфичните и загадъчни "обекти" по тези земи. Струва си дори да снимаш само входовете им - изящни арковидни порти, след които се проточва алея до имението...

Пожелавам ти много хубави мигове в Сицилия!

Редактирано от royak
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравей и поздрави за програмата! Гледам съсредоточено дните 10 и 11, които ще посветите на сицилианския барок. Шикли е прекрасно място, където ще имате възможност сравнително спокойно да разгледате доста палаци - струват си, не ги подминавайте! Църквите са много и привлекателни по различен начин - и за тях ще ви трябва време. Ако желаете да се поразходите из стария квартал с пещерните жилища или до крепостта - сложете още време. При това положение си мисля, че Модика и Рагуза в един ден с Шикли ще е доста натоварващо. Ние посетихме Шикли и Ното в рамките на един ден и вечерта бях притеснена от количеството хубавини в главата си... От друга страна, Вал ди Ното предлага още възможности - Калтаджироне /уникална керамика и керамични стълби към катедралата/, Милитело, Палацоло и пр. Ако това ви идва по-далечко, може да отскочите от Рагуза до замъка Донафугата:

http://www.sicilyincoming.com/donnafugata-castle.html

Сватбата на инспектор Монталбано в Донафугата /замъкът е място за снимки и за филма "Инспектор Монталбано"/:

http://sicilyscene.blogspot.com/2012/06/great-day-for-donnafugata.html

Предполагам, че си проучила възможностите да се посети масерия (masseria) - някогашен фермерски комплекс, най-често обновен за нуждите на агротуризма - включително с цел дегустация на вино, макар че старите ферми, специализирани за вино, се наричат палменто. Ние дори преспахме на такова място близо до Калтаджироне. Масериите в южна Италия и в Сицилия са сред най-специфичните и загадъчни "обекти" по тези земи. Струва си дори да снимаш само входовете им - изящни арковидни порти, след които се проточва алея до имението...

Пожелавам ти много хубави мигове в Сицилия!

ох, благодаря ти! да, тези дни ще са на принципа - спри, гледай, тръгни, и пак така. километрите не са много - 140 общо. сигурна съм че има за гледане много, също съм убедена че не мога да видя всичко наведнъж, а и не искам. искам да "гледам", да се шляя, да се взирам, искам нещо да ме грабне. искам да бъда запленена, за да поискам да се връщам отново и отново. аз имам една страст, това е фотографията, мисля че ще има достатъчно, за да я заситя.

права си, малко далечко ще ни дойде да включим Калтаджироне, Милитело, Палацоло, но ще останат за следващия път, тогава няма да ги пропуснем.

колкото до замъка донафугата, до там по ще ни се получи да идем, евентуално..... а за масериите...невероятни са, дори бях харесала една, в която и ние като вас да се преспим, но впоследствие компанията реши да сме ситуирани на едно място без да се местим.  между другото първоначално в този ден  бяха само рагуса и модика. благодарение на твоите по-ранни постове прибавих и шикли :) от толкова четене, вече знам че сицилия, нито е за едно ходене, нито за седмица. отсега планираме втроро, априлско-майско пътуване, хем впечатленията ще са ни пресни, хем вече ще имаме по-ясна визия какво още, и къде още.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

В Сицилия се пътува по-бавно от очакваното. Магистралите са твърде малко. В този смисъл изборът ви на местоположение на "базата" е меко казано несполучлив от моя гледна точка. Програмата предвижда основно път. Денят 5.10 е невъзможен в този му вид. Няма как в един ден да отидете и да се върнете до Палермо/Монреале, като междувременно ги разгледате. Препоръчвам да останете поне две нощи в Палермо, другото е в сферата на препускането и отмятането с моливче на поредната "посетена" дестинация...

Дюк

не е ли по-добре да се иде там с собствената кола?

Как излиза икономически? Смятал ли си?

Поздрави

Връзка към коментар

Дюк

не е ли по-добре да се иде там с собствената кола?

Как излиза икономически? Смятал ли си?

Поздрави

Знаеш, че винаги съм предпочитал пътуване със собствена кола. С тази идея започнах и подготовката за това пътуване, виж началото на темата. В един момент се замислих, че за да стигна и да се върна от Сицилия ми трябват точно четири дни - два на отиване и два на връщане. Това е много време от гледна точка на работещ човек като мен. Ясно е, че спането и на отиване и на връщане ще бъде в каюта на ферибота Игуменица - Бари/Бриндизи. Лошото е, че логистиката по това пътуване (извън четирите дни време за път) показа финансови резултати близки или дори по-високи от вариант полет и наемане на кола на място. Забележи, това всичкото при положение, че става дума за четири полета - два до Малта и обратно и два от Малта до Катания и обратно. Ако се лети директно до Сицилия (което според мен би било грешка, защото двете дестинации са близки и удобни за общо посещение) тогава сметката сигурно ще излезе още повече в полза на полети и рент-а-кар, вместо придвижване със собствен автомобил. Като теглих чертата накрая на пътуването, сметките ми излязоха напълно точни и за първи път от доста време насам не успях да спестя пари, което обуслови и окончателното ми становище, че Сицилия се оказа скъпа дестинация...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Знаеш, че винаги съм предпочитал пътуване със собствена кола. С тази идея започнах и подготовката за това пътуване, виж началото на темата. В един момент се замислих, че за да стигна и да се върна от Сицилия ми трябват точно четири дни - два на отиване и два на връщане. Това е много време от гледна точка на работещ човек като мен. Ясно е, че спането и на отиване и на връщане ще бъде в каюта на ферибота Игуменица - Бари/Бриндизи.

Но пък, ако комбинираш Сицилия с южна Италия, пътуването става много интересно.

Връзка към коментар

Но пък, ако комбинираш Сицилия с южна Италия, пътуването става много интересно.

Да, така е. Чудесно се съчетава с Алберобело, района на Лече и Помпей и амалфийското крайбрежие от другата страна, преди "слизането" към Сицилия. Това обаче ще удължи пътуването с поне още една седмица. Аз единствено не съм обикалял Италия на юг от Бари и Албероболо, но знам, че рано или късно и на този район ще му дойде времето. Италия трябва да се посещава всяка година и да се попива на бавни глътки. Казвам го без никакви угризения и излишни задръжки...

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте,

Изчетох цялата тема и определено ще ви следя за напред,а защо не и да споделя моите впечатления от минали и бъдещи дестинации.Поздрави за високото ниво на информираност на това мини общество.

Предстои ми едноседмична почивко-екскурзия в Сицилия в края на септември.Това,което вече е като даденост и е потвърдено:

- Летим от Истанбул с турски авиолинии до Катания

- Взимаме рентакар /Europcar/ от летището

- Остановяваме се като база до Таормина за 7 нощувки

Групата ни е от четирма ентусиасти,всеки с различни виждания за прекарване на почивката,но като цяло сме заредени с оптимизъм и енергия за средно амбициозен план.На всички ни е ясно,че няма да се справим с целия остров,а и не това е целта на занятието,все пак трябва да оставим места за посещение и за още едно-две идвания... :)

Ще съм много благодарен,ако някой от вас отдели време да даде някой и друг съвет,а защо не и да помогне с кратък план /от негова гледна точка разбира се/.Извинявам се ако стана нескромно от моя страна :)

Поздрави на всички пътешественици и обещавам да напиша впечатления като се върнем живот и здраве.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте,

Изчетох цялата тема и определено ще ви следя за напред,а защо не и да споделя моите впечатления от минали и бъдещи дестинации.Поздрави за високото ниво на информираност на това мини общество.

Предстои ми едноседмична почивко-екскурзия в Сицилия в края на септември.Това,което вече е като даденост и е потвърдено:

- Летим от Истанбул с турски авиолинии до Катания

- Взимаме рентакар /Europcar/ от летището

- Остановяваме се като база до Таормина за 7 нощувки

Групата ни е от четирма ентусиасти,всеки с различни виждания за прекарване на почивката,но като цяло сме заредени с оптимизъм и енергия за средно амбициозен план.На всички ни е ясно,че няма да се справим с целия остров,а и не това е целта на занятието,все пак трябва да оставим места за посещение и за още едно-две идвания... :)

Ще съм много благодарен,ако някой от вас отдели време да даде някой и друг съвет,а защо не и да помогне с кратък план /от негова гледна точка разбира се/.Извинявам се ако стана нескромно от моя страна :)

Поздрави на всички пътешественици и обещавам да напиша впечатления като се върнем живот и здраве.

здравей! сигурна съм че ще успеете да видите доста неща. ние правим същото, дори от юръпкар взимаме колите, но спим "под" сиракуза, до ното. ние доизпипваме нашата програма /4-12.10/  така че, питай :) всички ще сме полезни, особено вече ходилите!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Това последно е азбучна истина и надали някой "магеланец" не го знае, но аз реагирам за друго. Тези цени, които сочиш, предполагам като цяло са валидни за заведения на самообслужване, пица на парче, закусвалня и т.н.  В Италия това заведение е задължително тип тратория. От една страна в траторията е по-евтино от ристоранте, но от друга страна (и за нас поне тя е по-важна) в траторията се хранят местните и храната е изключително прясна. Не рядко, както и сега в една от вечерите в Палермо, сядаме в тратория, която не предлага меню, а собственик/сервитьор идва и започва да ти обяснява какво е менюто за деня/вечерта.  Сицилия е скъпа дестинация! В Сицилия почти навсякъде плащах между 60 и 80 евро, което според мен е повече от очакваното. По ирония на съдбата, най-вкусната ни вечеря беше последната вечер в Катания, където платихме само 50 евро, а двамата със съпругата ми ядохме риба (тя порция микс, аз рибни кюфтета), синът ми хапна паста с риба, съпругата пи половинка вино ди каса, а ние ударихме по една голяма бира.

Цените които написах по-горе са смес от заведения на самообслужване, ресторанти и пицарии с маси по тротоата. Пицариите в Ното предлагат горе долу на едни и същи цени около 6-8 евра познатите ни  в България пици. Порцията от средно голяма пилешка пържола 5 евро. А цените в ресторанта до апартамента в който нощувахме бяха като тези в заведение на самообслужване на централната улица в Поцало. Така, че освен мястото сигурно има и значение количеството храна. Ние явно не сме от най-яшните. Защото като сметна 2 пици + пилешка пържола+ пържени картофи, вода и още нещо което вече не си спомням сметката не надхвърляше 30 евра.

Редактирано от Stela
Връзка към коментар

Това последно е азбучна истина и надали някой "магеланец" не го знае, но аз реагирам за друго. Тези цени, които сочиш, предполагам като цяло са валидни за заведения на самообслужване, пица на парче, закусвалня и т.н. Тъй като ние сме си чревоугодници вечер задължително сядаме в нормално заведение. В Италия това заведение е задължително тип тратория. От една страна в траторията е по-евтино от ристоранте, но от друга страна (и за нас поне тя е по-важна) в траторията се хранят местните и храната е изключително прясна. Не рядко, както и сега в една от вечерите в Палермо, сядаме в тратория, която не предлага меню, а собственик/сервитьор идва и започва да ти обяснява какво е менюто за деня/вечерта. Обожавам този тип заведения! Комуникацията е уникална, често се включват и ръцете... Отклоних се. Идеше дума за цените. Сицилия е скъпа дестинация! Дори и в Северна Италия рядко съм плащал сметка над 70 евро за вечеря за трима с вино и бира. В Сицилия почти навсякъде плащах между 60 и 80 евро, което според мен е повече от очакваното. По ирония на съдбата, най-вкусната ни вечеря беше последната вечер в Катания, където платихме само 50 евро, а двамата със съпругата ми ядохме риба (тя порция микс, аз рибни кюфтета), синът ми хапна паста с риба, съпругата пи половинка вино ди каса, а ние ударихме по една голяма бира. В началото, както си му е реда, ни донесоха безплатна антипаста - филийки сицилиански хляб намазани с домати, напоени със зехтин и поръсени с подправки, а накрая ни сервираха сладкиш и два вида ликьор - мандаринен и канелен. Собственикът отказа за платим и двете кафета на жена ми, щото беше впечатлен от нейния италиански навик да си поръчва кафе веднага след вечеря. Страхотна тратория, която ни препоръча момичето от рецепцията, но се оказа, че се е с много високи оценки в трипадвайзър. Дори в началото Тити реши, че заведението покрай трипадвайзър е станало комерсиално и надали ще бъде вкусно. Собственикът беше, уникат! Това е второто заведение в Италия, което посещаваме, след една уникална кръчма на Бепе Венецианеца в Местре, която е запазила традицията собственикът да стои на изхода зад касов апарат и сметката да се плаща на него, а не на келнерите. Адски е гот щото на излизане се почва един дълъг диалог със собственика, който по правило не разбира бъкел английски, но се старае да бъде разбран, като едновременно с това се държи на положение...

напълно съм съгласна с Duke! верно, в сицилия ми предстои пътуването, но навсякъде в италия в ресторант или тратория под 30 евро на човек с вино/бира не сме падали, да не говоря че се е случвало и по повече :) колкото до това, що е то типична пицария, разбрах го в неапол. няма да товаря темата, защото е за сицилия, но ако някой магеланец има път натам, ще му препоръчам една, която много се доближава до описанието на Duke. и не е просто една от многото, а едиствената от многото :)

Връзка към коментар

напълно съм съгласна с Duke! верно, в сицилия ми предстои пътуването, но навсякъде в италия в ресторант или тратория под 30 евро на човек с вино/бира не сме падали, да не говоря че се е случвало и по повече :) колкото до това, що е то типична пицария, разбрах го в неапол. няма да товаря темата, защото е за сицилия, но ако някой магеланец има път натам, ще му препоръчам една, която много се доближава до описанието на Duke. и не е просто една от многото, а едиствената от многото :)

Ще споделиш ли, коя е пицарията?

Благодаря предварително!

Връзка към коментар

такаа, първо да благодаря на всички за полезните идеи, но най-вече на  royak, AlexandraKo, Duke, eloena и Stanimir_81.

споделения им опит бе много ценен.

Duke, послушах те, в Катания нощувка ще има:) няма да се бъхтим 600 км. в един ден.

royak, включих вила романа в п.армерина, шикли и калтаджироне.

програмата почти се приближава до окончателния си вариант:

авола, таормина, палермо+монреале, вила романа в пиаца армерина+калтаджироне+рагуса, катания, сиракуза+ното, шикли+модика.

въпрос 1 - таормина с какво да я комбинирам - 3те Ачи-та или савока?

въпрос 2 - вилата+калтаджироне+рагуса в един ден ще се получат ли?

Връзка към коментар

Duke, послушах те, в Катания нощувка ще има :) няма да се бъхтим 600 км. в един ден.

Поздравления, няма да съжаляваш, но предполагам, че имаш предвид нощувка в Палермо, а не в Катания?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Привет на всички магеланци! Толкова много се радвам, че ви намерих , че не можете и да си представите.... :) :):) В неделя летим за Катаня от Букурещ със съпруга ми ...За съжaление ще сме само за 4 дни, тъй като имаме бебе на 4 месеца и бабите не се навиват за по-дълго да го дондуркат , хахахахаах....та моля кажете ми как мога да стигна от Катаня до Етна (ей така само да го зърна , пък било и от далеко) , че е срамота да отида до Сицилия и да не видя Етна, като Рим и папата :):):)
Предварително благодаря!

Връзка към коментар

Ами, че Етна се вижда от Катания почти идеално.

Дори като кацате, ако седнеш в дясната редица до прозореца, пак ще я видиш. Мисля, че Етна все пак е "жена".

Има много варианти за екскурзии.

Редактирано от но нейм
Връзка към коментар

Може ли скоро ходилите в Сицилия да споменат как отидоха до Етна?

Агенция, сами с колата, с градски транспорт.лифт? 

Ако някой е ползвал наскоро агенция и е доволен да сподели.

Мерси предварително!

Редактирано от mitkot
Връзка към коментар

Може ли скоро ходилите в Сицилия да споменат как отидоха до Етна?

Агенция, сами с колата, с градски транспорт.лифт? 

аз съм избрала колата, ще "подходя" откъм николози

Връзка към коментар

Ами, че Етна се вижда от Катания почти идеално.

Дори като кацате, ако седнеш в дясната редица до прозореца, пак ще я видиш. Мисля, че Етна все пак е "жена".

Има много варианти за екскурзии.

Благодаря за информацията! Чудя се за какво е този форум, да споделяме мнения и да помагаме или да търсим грешки с лупа. Първо, за първи път пътувам до това място и не зная, че от Катаниа се вижда почти идеално...ако знаех, вероятно нямаше да питам. Етна може да е "жена", но до колкото се простират  познанията ми по български език, вулкан е в мъжки род....( "Ей така, да го зърна...." (вулкана Етна)...... Не искам да изпадам в излишна полемика.....

Връзка към коментар

Мисля, че много точно ти отговорих на въпроса. :)

Освен това, споменах и за разнообразието от предлагани екскурзии, та, ако ти се прииска, би могла да помислиш и за такъв варианτ.

Не разбрах кое те подразни в отговора ми, но Етна горе-долу се държи като теб - избухва когато й скимне, така че женската й природа е очевидна.

A, и добре дошла!

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.