Прескочи до съдържание

Южна Америка - бързи въпроси

Георги

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 21.02.2026 г. в 19:38, infectedmushroom каза:

@liliya какъв автобус ще хванете от Калама за Сан Педро?

Според информацията в нета има няколко фирми, които обслужват маршрута. Разстоянието е около 100км и автобусите тръгват от автобусната гара в Калама. Основните фирми са Buses Atacama 2000, Frontera del norte, Pullman bus. Може да хванем и такси , защото сме доста хора и е възможно да е по - удобно и не чак толкова скъпо. За шател  също има възможност и гледах, че е около 10 000 – 20 000 CLP на човек.

• Харесвам 2
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, планирам едно пътуване до Чили, Аржентинска Патагония и Усуая през август. Знам, че август не е най - подходящият месец, но член на семейството ще бъде в Чили на обучение и може би и аз ще се присъединя към края на ангажиментите, за да направим това пътуване. Това е първоначален план, който може да се промени или да се провали, но аз все пак ще опитам да планирам, пък се надявам да се осъществи пътуването или поне част от него.

Вариант 1:

1. Полет Сантяго - Пунта Аренас /полет/ - 2 нощувки в Пунта Аренас.

2. Пунта Аренас - Усуая /автобус/ - 2 нощувки в Усуая

3. Усуая - Ел Калафате /полет/ . Ел Калафате - Ел Чалтен 1 или 2 нощувки в Ел Чалтен.

4. Ел Чалтен - Ел Калафате /автобус/ - 2 нощувки в Ел Калафате.

5. Ел Калафате - Пуерто Наталес /автобус/ - 1 нощувка в Пуерто Наталес.

6. Пуерто Наталес - Сантяго /полет/.

Вариант 2: 

1. Сантяго - Калама - Сан Педро - Калама - Сантяго - 3 нощувки в Калама

2. Сантяго - Рапа Нуи - Сантяго 3 нощувки на острова.

В случай, че изберем вариант 2 ще добавим още нещо, но вариант 1 е по - желан. 🙂

Споделете мнения за първия вариант, моля. Някакви забележки, препоръки?

Публикувано:

Вариант 1 е почти идентичен с това което аз правих и за мен се получи оптимално :

31.01 Santiago - Punta Arenas

01.02 Punta Arenas - Day tour to Isla Magdalena

02.02 Punta Arenas - Ushuaia bus

03.02 Ushuaia

04.02 Ushuaia

05.02 Ushuaia - El Calafate flight

06.02 El Calafate - El Chalten 

07.02 El Chalten - El Calafate 

08.02 El Calafate - Day tour to Perito Moreno 

09.02 El Calafate - Puerto Natales 

10.02 Puerto Natales ( Tores del Paine Day Trek) 

11.02 Puerto Natales ( Organized Tour to Torres del Paine )

12.02 Puerto Natales - Punta Arenas - Santiago

• Харесвам 2
Публикувано:

Благодаря за мнението. 

Очакваме документите за обучението и след това започвам да купувам билети и да търся турове. 

Можеш ли да дадеш препоръки за фирми за турове из Патагония?

Публикувано:

Беше преди седем години и едва ли ще са актуални. Провери обаче внимателно времето , дали няма да е истинска люта зима през август.Виж в някой сайт данни за твоите дати от последните няколко години преди да изберете конкретен вариант.Примерно тук :

https://www.timeanddate.com/weather/chile/punta-arenas

• Харесвам 2
Публикувано:

Проверете какви активности и места за настаняване има през зимата (в Патагония), едно време гледах,че много неща затварят, но всичко се променя...

Публикувано:

@neuromancer, аз от там започнах да проучвам, да чета по разни блогове. Сега основно разглеждам сайта:

www.nomades.com

Предлагат се доста активности за посочения период в изброените градове и така се ентусиазирах да правя някакви планове.
Силно се надявам да имаме късмет с времето, но като знам как ни евакуираха от Петра по Коледа 2022 и какъв сняг ни валя през октомври миналата година в Акурейри, изглежда ще е по - добре да се откажем. 🙂

Публикувано:
преди 2 часа, Miladina каза:

Вариант 1:

1. Полет Сантяго - Пунта Аренас /полет/ - 2 нощувки в Пунта Аренас.

2. Пунта Аренас - Усуая /автобус/ - 2 нощувки в Усуая

3. Усуая - Ел Калафате /полет/ . Ел Калафате - Ел Чалтен 1 или 2 нощувки в Ел Чалтен.

4. Ел Чалтен - Ел Калафате /автобус/ - 2 нощувки в Ел Калафате.

5. Ел Калафате - Пуерто Наталес /автобус/ - 1 нощувка в Пуерто Наталес.

6. Пуерто Наталес - Сантяго /полет/.

Този вариант няма да може да се осъществи през август , не . Сериозно зима ще е в Ел Чалтен и Усуая , хайковете са много лимитирани заради затворените трейлове , отделнo “ котки“  и сериозно зимно оборудване ще са необходими . Иначе се радвам искрено на всеки ентусиаст  да отиде в Усуая по време разгара на полярната им зима ( нали знаете , че се намира до Антарктида  ).. Логистично също няма да ви се получи .

Забравете за Патагония в разгара на зимата и се насочите към вариант 2 . Ако пък желаете снежни изживявания , идете просто до Пукон за няколко дни..

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 12 минути , Miladina каза:

Знам много добре се намира Усуая. 🙂

Тогава ви желая късмет ( ще ви е необходим ), както и сериозно зимно оборудване …

Поздрави !

• Харесвам 1
Публикувано:
1 hour ago, Miladina said:

@stanislavpp, благодаря за мнението. Знам много добре къде се намира Усуая. 🙂

Щом знаеш, значи знаеш, че е на мачу пикчу царвичаку 🙂

И затова там няма какво да се прави + цените са по 3 на всичко. Тамошната природа я има на всякъде другаде из Патагония.

Просто е много "настрани" от Патагония. 

Отделно, че ще бъде студ, ама айде това не е проблем. 

• Харесвам 1
Публикувано:

За правене - един магеланец ще намери какво да прави и в Перник (сори, малко майтап, не е лош град Перник)

пътя Пунта Аренас - Усуая също е много, освен цените в Усуая, та въпроса е дали си струва.

Лично аз бих избрал варианта с Великденския остров

• Харесвам 2
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:
На 21.02.2026 г. в 19:38, infectedmushroom каза:

@liliya какъв автобус ще хванете от Калама за Сан Педро ? 

https://transferaltiplanico.cl/en/#cotizar

Линк за летищен трансфер Calama - San Pedto - еднопосочен 20000 CLP , 34000 CLP  двупосочен.

Още две опции за транспорт: 

1. http://www.transvip.cl/
2. http://www.transferpampam.cl/

• Благодаря 1
Публикувано:

Имам дълъг нощен престой в Панама сити. Има ли какво да се прави вечерно време след 9ч в града? Има ли развит нощен живот и може ли да се уплътнят няколко часа в бар, заведение....; Умам чуденка дали да букна нощувка - приемам предложения за чист и евтин хотел до летище; има ли смисъл да се ходи до Панамския канал през нощта?

Публикувано:
2 hours ago, liliya said:

Имам дълъг нощен престой в Панама сити. Има ли какво да се прави вечерно време след 9ч в града? Има ли развит нощен живот и може ли да се уплътнят няколко часа в бар, заведение....; Умам чуденка дали да букна нощувка - приемам предложения за чист и евтин хотел до летище; има ли смисъл да се ходи до Панамския канал през нощта?

Ако не обичаш чалга, потърси в гугл барове с жива музика. Ходил съм на рок бар някъде по кварталите и беше невероятен купон. Зависи и кой ден от седмицата.

Не мисля, че канала работи за туристи през нощта.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 часа, liliya каза:

Има влак от летището до града, а убер струва 17-20 долара. Хотелите не са скъпи като цяло. Casco Viejo , което е стария град е много готин и по светло и по тъмно и дори е пълно със заведения. Бях миналия уикенд там, но не обърнах внимание до колко работят. До там обаче нямаш метро, но Убер е евтин! В момента е дъждовен сезон и почти нон стоп вали дъжд имай го предвид. На влизане в страната ще ви питат дали имате хотелска резервация. Панамския канал работи за туристи от 8 до 18ч. и кораби има сутрин рано и следобед, но разписанието е различно всеки ден. През нощта няма какво да правиш там или да видиш. 

• Благодаря 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 17.06.2026 г. в 17:11, Jorro каза:

Има влак от летището до града, а убер струва 17-20 долара. Хотелите не са скъпи като цяло. Casco Viejo , което е стария град е много готин и по светло и по тъмно и дори е пълно със заведения. Бях миналия уикенд там, но не обърнах внимание до колко работят. До там обаче нямаш метро, но Убер е евтин! В момента е дъждовен сезон и почти нон стоп вали дъжд имай го предвид. На влизане в страната ще ви питат дали имате хотелска резервация. Панамския канал работи за туристи от 8 до 18ч. и кораби има сутрин рано и следобед, но разписанието е различно всеки ден. През нощта няма какво да правиш там или да видиш. 

Ние пътуваме  средата на август и се надявам вече да не вали толкова. Принципно съм букнала нощувка в района на летището и даже имат безплатен трансфер. Първоначално мислех да не буквам нищо, а да изкараме някой друг час в града и после в лоундж на летището, но в групата ни няма  други ентусиасти :).  Гледах, че от Токумен, Панама сити е на 20 мин. с такси и мисля да се разходим до стария град . Панамският канал явно вече ще е затворен, но поне да се пораздвижим след дългия полет 😉. Мерси за препоръките!

Публикувано:
На 17.06.2026 г. в 13:14, 9791dvl каза:

Ако не обичаш чалга, потърси в гугл барове с жива музика. Ходил съм на рок бар някъде по кварталите и беше невероятен купон. Зависи и кой ден от седмицата.

Не мисля, че канала работи за туристи през нощта.

Ако имате предвид, че латиномузиката е чалга нещо се се объркали доста сериозно.

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

еСИМ от къде най добре да взема за ЮА - трип, airalo или др. Чудя се дали да е за всяка държава поотделно или да буквам направо една за ЮА/глобална.  

Коя валута е с по- добър курс за Перу и Чили -  долари или евро е по- добре да се сменят? За всички плащания с карта ли се начисляват 4% такса? Препоръчително ли е плащането в брой?

Публикувано:
преди 1 час, liliya каза:

еСИМ от къде най добре да взема за ЮА - трип, airalo или др. Чудя се дали да е за всяка държава поотделно или да буквам направо една за ЮА/глобална.  

Коя валута е с по- добър курс за Перу и Чили -  долари или евро е по- добре да се сменят? За всички плащания с карта ли се начисляват 4% такса? Препоръчително ли е плащането в брой?

Аз плащах с револют и теглех пари пак от него. За сим карти виж спрямо държавите как ти е най-изгодно спрямо времето, което ще сте там и интернета, който ти трябва, аз бях с глобална. Кеш освен в Авжентина на друго място не съм обменял, но предпочитат долари въпреки, че не съм сравнявал курса.

Публикувано:
На 5.08.2026 г. в 9:32, Jorro каза:

Аз плащах с револют и теглех пари пак от него. За сим карти виж спрямо държавите как ти е най-изгодно спрямо времето, което ще сте там и интернета, който ти трябва, аз бях с глобална. Кеш освен в Авжентина на друго място не съм обменял, но предпочитат долари въпреки, че не съм сравнявал курса.

Благодаря! А имаш ли спомен, дали при плащане с карта се начислява някаква такса от търговците, защото тези с туровете ми обясняват, че има 4%?

Мен конкретно ме интересува Перу и Чили.

Публикувано:

Reddit казва това.То така е на много места по света , дребните търговци прехвърлят картовите разходи към клиентите си.Ти си ги предвиди,  пък ако ти се размине ще си ги изхарчиш за друго :

When paying directly with a bank card at stores or restaurants in Peru, major businesses have no extra fee, but small shops and tour operators may add a 3% to 6% surcharge. If you use an ATM to withdraw cash with a foreign card, expect local operator fees of 18 to 36 Peruvian Soles (PEN) ($5–$10 USD) per transaction

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 14 часа, liliya каза:

Благодаря! А имаш ли спомен, дали при плащане с карта се начислява някаква такса от търговците, защото тези с туровете ми обясняват, че има 4%?

На 80% от местата нямаше, ако има те хората ти казват, а и е посочено ясно на видими места. Обикновено както и stanimir е цитирал това са малки магазинчета и ресторанти. Бях в Перу и Чили в началото на май тази година. 

• Харесвам 2
Публикувано:

В Чили и с тегленето нямаше безплатно, тествах доста банкомати.

Иначе и в Н. Зеландия е така, само големите магазини нямат такса, всички други имаха 3-4%

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.