Прескочи до съдържание

Южна Америка - бързи въпроси

Георги

Препоръчани мнения

Публикувано:

В момента съм в Аржентина и след месец пътуване, с евро и долари в портфейла, то като пристигнах тук, те вече не ставаха за обмяна. Изключително стриктно се гледат и в крайна сметка си преведох пари по western union, през френската версия, че от там можеше да се прави плащане с карта. Курсът беше по-добър, от което ми предлагаха по магазинчетата. Цените са неприятни, особено след Бразилия. 

Също и само револют ми минава като карта за плащане. 

Flybondi летях от Игуасу до Буенос Айрес. Огромни раници си минаваха без проблем (включително и моята хаха), хората и по 2 чанти си мъкнеха. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 7 часа, GlobeRider каза:

В момента съм в Аржентина и след месец пътуване, с евро и долари в портфейла, то като пристигнах тук, те вече не ставаха за обмяна. Изключително стриктно се гледат и в крайна сметка си преведох пари по western union, през френската версия, че от там можеше да се прави плащане с карта. Курсът беше по-добър, от което ми предлагаха по магазинчетата. Цените са неприятни, особено след Бразилия. 

Flybondi летях от Игуасу до Буенос Айрес. Огромни раници си минаваха без проблем (включително и моята хаха), хората и по 2 чанти си мъкнеха. 

Процентно карта-кеш какви са ти наблюденията?

Ако е поне 50/50 бих бил доволен. Ако е в полза на картата, хептен.

@stefanrusev, от това, което съм чел, долара е патрон из региона. Но нека и другите кажат.

Публикувано:

Аз не разбирам какво точно те интересува в крайна сметка.

Дали ще плащаш с карта или в кеш е подобно, в момента пак има 10% разлика между курсовете или има смисъл, но след 7-10 дни може да няма, точно така стана с нас преди няма и месец. Първите дни имаше 10%, после 0, а в неделя предлагаха  1000 под 1000 песо дори.

На места в хотели при плащане в кеш има ддс, но някъде е все едно. Трябва са се пита и да прецениш на място.

Единствен плюс е, ако при плащане в кеш има -10 -15% на някои места, което като се събере  с кеша на син курс става 20% разлика.

Не знам как на магеланеца по-нагоре не му сменят доларите и кое е стриктно.

Да, най-добре е да са по 100 и да са без никакво дефекти.

двойни и тройни цени няма спрямо 2 години в никакъв случай, просто тогава беше 40-50% плюс за нас  със синия курс. 

Публикувано:
8 hours ago, GlobeRider said:

Какво значи само Револют минава.С каква друга карта си пробвал?Предстой ми пътуване в Аржентина и не искам да се окажат без пари.

Публикувано:
Преди 1 час, Alexander каза:

Аз не разбирам какво точно те интересува в крайна сметка.

Интересува ме дали да тръгвам с една буца пари и да се чудя къде да ги държа през цялото време (а то не е хич малко) или да разчитам повече на картата, което ще ни е голямо удобство.

Публикувано:

Пробвал съм с фибанк, кърв - мастъркард дебит и цкб виза кредитна.

На много места се плаща с карта, но има и такива, където за транспорт, атракции и прочие само кеш се иска.

А за стриктното гледане на банкнотите - да не ти се налага да разбираш 😉 Мен ме спасиха бразилските реали, които не ги гледат в какво състояние са, докато отворят уестерн юниън клон, където има кеш, иначе Игуасу замина... За банкомат чакаха над 50 души… Определено е много по-различна ситуацията тук от каквото сме свикнали.

Лично аз не бих тръгнал с буца пари, но бих бил сигурен, че мога да се сдобия веднага с кеш и след това бих разчитал на уестерн юниън или на пресни доларови/еврови банкноти.

Поздрави от слънчев Буенос Айрес и тангото, на което се наслаждавам докато пиша този пост 🍻

• Харесвам 3
Публикувано:

ЦКБ ми казаха,че трябва да ги уведомя за периода на пътуване в Южна Америка за да разрешат плащане.Да не би това да е проблема.Аз винаги предпочитам кеш да нося,но някъде се налага и с карта да се плаща.

Публикувано:
преди 2 часа, Sun4o каза:

Интересува ме дали да тръгвам с една буца пари и да се чудя къде да ги държа през цялото време (а то не е хич малко) или да разчитам повече на картата, което ще ни е голямо удобство.

Трябва да имаш и кеш и карта. Това е най-добрия вариант за мен.

С кеша все някак ще си на печалба малко или много.

картите винаги се обявяват за кредитни когато те питат, иначе не минават.

На някои места по-малко магазини и пр не минават  дори като кредитни, но са единични случаи 

• Харесвам 1
Публикувано:

Добре де, плащане с карта ще е по официален курс, visa exchange rate 1 usd - 1049.58ars

Western Union в момента 

1 bgn - 620.4055 ars

1 usd - 1169.50 ars

Няма такси.

Пак си плащаш с карта. Е ще почакаш малко, но не носиш бали с кеш.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 12 часа, swimmer каза:

Какво значи само Револют минава.С каква друга карта си пробвал?Предстой ми пътуване в Аржентина и не искам да се окажат без пари.

Ето от ДСК, няма такова нещо, че не минават бг карти 

IMG_8383.png

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 часа, Alexander каза:

няма такова нещо, че не минават бг карти

Явно трябва да се предупреди обслужващата банка преди пътуването.  Поне с такова впечатление останах от току-що приключилия разговор с ОББ

Публикувано:

Това с блокирането на картата като я ползваш за пръв път в някаква далечна държава със сигурност се случва, и на мен ми се случи веднъж. Но като се говори с банката оправят нещата.

Случва се понякога да не мине карта, без да е ясно защо. Примерно Револют не мина за билет за парка Игуасу в Аржентина през сайта, обикновена бразилска кредитна Виза мина. Възможността да изпратиш кеш на себе си през Уестърн Юниън е много добра и може да спаси някого.

• Харесвам 1
Публикувано:

На western union не разчитайте много, че в много от клоновете може да изтеглиш пари само след обяд, а има опашки и може кеша да свърши и да останеш с пръст в устата.

• Харесвам 2
Публикувано:

Май пак ще заложа на кеша както винаги.Рядко използвам карта навън(проблеми с карта,страх от клониране)и досега всичко е било ОК.

Публикувано:
преди 11 часа, stefanrusev каза:

Явно трябва да се предупреди обслужващата банка преди пътуването.  Поне с такова впечатление останах от току-що приключилия разговор с ОББ

Не съм предупреждавал никога, а в това  пътуваме бяхме в 4 различни страни в Ю.Америка.

• Харесвам 2
Публикувано:

Зависи от политиката на банката.ПИБ никога не са искали да ги предупреждаваш за където и да е / блокирали карта , но Пощенска преди години искаха.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 28.09.2022 г. в 1:10, settler каза:

Това с 5000 долара е нещо ново, имаха ограничения за местните, но аз не съм имал проблеми, бях преди 2 месеца там. Като съм сменял и в чейнж бюра и на черно при близо двоен на официалния курс. Имайте предвид, че на малките доларови банкноти не се кефят и ги сменят по-неизгодно, както е споменал @Kamen

С western union звучи доста логично и достоверно да си функционира окей превод на себе си. Единствено предполагам недостатък би бил някаква малка комисионна и ако има опашки.

В БА мога да потвърдя, че всичко е минавало окей и на близо двоен на официалния курс в следните бюра:

Berlin Cambio Av. Santa Fe 784, C1059 CABA, Argentina https://goo.gl/maps/5J91YjTjeGnjdbvw9

CAMBIO POSADAS Posadas 1562, 1112 CABA, Argentina https://goo.gl/maps/x2TqDEWsqcAURFN69

Спомням си че ми се наложи тъй като едното не му хванах работното време един път и трябваше да търся друго. Не съм сменял много долари, понеже не исках да ми остават песос, защото обратната смяна към долар съм чувал, че може да е проблемна/неизгодна. 

Гледал съм да минимизирам и почти изключа плащания с карта заради неизгодния курс. Друго, избягвайте петък вечер смяна, тъй като курсът е по-неизгоден. Един път ми се наложи да сменям уикенд и тъй като нямаше чейндж бюра отворени и сменях и на черно от една жена, като нямах проблем и в случая всичко си мина окей 🙂   

@Sun4o, по-горе съм писал по темата, ако все още има някакви проблеми с лоши курсове, тези бюра са тествани и работеха много добре с минимални разлики в курса. 

• Браво 1
Публикувано:

Ще имаме 8-часов престой на летището в Богота. Иска ни се да се видим нещо наблизо. Моля някой, ако е излизал за толкова кратко време, да ни посъветва какво да направим. Или да не рискуваме? Били сме вече в Богота и центъра сме го разглеждали.

Публикувано:
2 hours ago, rosi0102 said:

Ще имаме 8-часов престой на летището в Богота. Иска ни се да се видим нещо наблизо. Моля някой, ако е излизал за толкова кратко време, да ни посъветва какво да направим. Или да не рискуваме? Били сме вече в Богота и центъра сме го разглеждали.

И аз съм пред същата дилема но май ще ги прекарам на летището.Четох,че има големи задръствания и не ми се рискува.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 часа, rosi0102 каза:

Привет от Богота 🙂 

В момента е супер празен градът, по-празен не съм го виждал, което е нормално, предвид че колумбийците имат традиция да пътуват извън града по време на новогодишните, така че ако кацате в рамките на следващите 2 дни, все още ще е сравнително спокойно и без много задръствания, след това обаче ще стават големите задръствания дори по-големи от обичайните поради многото прибиращи се. 

Ако сте разглеждали центъра, но не сте влизали в музея на златото, го препоръчвам. Иначе извън центъра може с лифта да се качите на Monserrate. Малко по-рисковано е, но самото качване с лифта става доста бързо и би трябвало да се вместите в това време.

Приятен престой в Богота! 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 7 часа, rosi0102 каза:

преди 4 часа, swimmer каза:

И аз съм пред същата дилема но май ще ги прекарам на летището.Четох,че има големи задръствания и не ми се рискува.

Споделям ви местата, които аз посетих по време на престоя ми Богота и ако си харесате някое място мога да ви дам съвет: https://oneticketjustgo.com/zabelezhitelnosti-v-bogota/

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.