Прескочи до съдържание

Югоизточна Азия - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Югоизточна Азия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- До къде отиват BTS влаковете в Банкок?

- Кога е фестивала Loy Krathong?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Краби или Пукет?

- Колко дни са нужни за Ангкор?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

В момента съм на KLIA 2. Пътуваме за Langkawi с AirAsia. Принтирането на бордните карти и етикетите за куфарите, оставянето на багажа и проверката ни отне по-малко от час. Има си хора, но не е нещо невиждано. Все пак си предвидете време, защото половин Китай се в изсипал в близките държави. Трафикът в КЛ тази сутрин също е Ок. От района на Петронас до летището ни отне около 50 минути с Grab.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

В момента сме на Чанги ,Т4 и също пътуваме за Лангкауи с Еър Ейша, излитаме в момента .

Сутринта в 07.00-08.00ч, Т4 беше празен и пуст.

@Stefan Ше се радвам да се видим някъде из острова на по-бира , ние сме трима ( малчугана е на 5 )

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Лек полет и на двамата и вашите спътници! 
Трафикът в КЛ е като след апокалипсис - няма никой! 😆 Големият зор в началото на кнг премина, но след 10-на дни предстои следващия, когато всеки, който е заминал, се прибира и обратно. 

Разликата между двата терминала на KLIA и KLIA 2 е, че на първия, секюрити контролът се осъществява на самия гейт, докато на другия е за всички полети заедно. Освен това има голямо значение дали летите вътрешен полет или напускате страната. Във втория случай имате и пас контрол. Както и дали си чекирате багажа. На KLIA чакате на гише да ви обслужи служител, докато на KLIA 2 (Air Asia) сами го правите. Местните не са известни с бързината си, така на KLIA 2 е по-добре от тази гледна точка. 
Чанги не случайно е топ летище в света. Организацията там е страхотна. КЛ се опитват да ги копират и сега пуснаха машинки за пас контрол и за местните. Досега малайзийците се редяха на опашките за пас контрол с всички останали. Иначе машинки има от преди 7-8 години, но само няколко категории чужденци можеха да минават на тях. 😉

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Бихте ли ми разяснили малко, защото Air Asia ми е мъгла все още. Не се ли чекирам в приложението /14 дни преди полет/ и после да отида на летището на гише да си чекирам багажа? И каква е разликата между Air Asia и Indonesia Air Asia - и двете ли излитат от Терминал 2?

Връзка към коментар
преди 17 часа, ivelina666 каза:

Бихте ли ми разяснили малко, защото Air Asia ми е мъгла все още. Не се ли чекирам в приложението /14 дни преди полет/ и после да отида на летището на гише да си чекирам багажа? И каква е разликата между Air Asia и Indonesia Air Asia - и двете ли излитат от Терминал 2?

Чекирате се през приложението. На летището има устройства, на които сканиране на QR кода и получавате етикет за чекирания багаж и принтирана бордна карта. Сама си поставяте етикета на куфара и го пускате на лентата. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, Eva eva каза:

Докладвам:

- от центъра до летището BKK - около 40 минути;

- издаване на хартиени бордни карти и проверка на багажа също 40 мин;

- паспортна проверка - 1 час.

Това за международен или вътрешен полет? И на мен ми престои от там вътрешен полет и не мога да преценя колко по-рано да отида. В 8 ми е полета - ако тръгна в 5 от центъра дали ще е достатъчно? 

Връзка към коментар
преди 22 минути , Pepi Popova каза:

Това за международен или вътрешен полет? И на мен ми престои от там вътрешен полет и не мога да преценя колко по-рано да отида. В 8 ми е полета - ако тръгна в 5 от центъра дали ще е достатъчно? 

По-рано писах - полет със Scoot към Сингапур.

Връзка към коментар
преди 23 минути , Stefan каза:

Чекирате се през приложението. На летището има устройства, на които сканиране на QR кода и получавате етикет за чекирания багаж и принтирана бордна карта. Сама си поставяте етикета на куфара и го пускате на лентата. 

А мога ли да се чекирам на тези машинки 2-3часа преди полета? Понеже,  напоследък стана проблем влизането в приложението на AirAsia без ОТП.

Връзка към коментар
преди 18 минути , elzbieta каза:

А мога ли да се чекирам на тези машинки 2-3часа преди полета? Понеже,  напоследък стана проблем влизането в приложението на AirAsia без ОТП.

Като ти поиска верификация натисни я и веднага върни на предишна страница като по най-бързия начин натисни някоя от иконките. На 3-4 път ще успееш. Поне при мен така се получи.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз правя верификацията с код, изпратен на номер, взет от smstome.com. Нямам представа колко време преди полета приключва онлайн чекирането. Не съм стигнал дотам с четенето. Доколкото ми е известно чекиране може да се направи и на самото летище през машините за самообслужване. Някъде четох това, а и видях едни хора да въвеждат паспортните си данни на устройствата.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
6 hours ago, Pepi Popova said:

Здравейте, има ли някой случайно в Пном Пен или да ходи в близките няколко дни? Моля ви ако има да ми пише. Забравих нещо и няма как да го взема:(

Средата на Март ще съм там, ако ви устройва.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Пукет и Бангкок за началото на април добра идея ли са - знам че е края на сезона, въпроса ми е по-скоро дали няма да е прекалено горещо. А и съвпада с Тайландската нова година и цялото пръскане с вода в дните 13-15?

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
На 21.03.2024 г. в 11:59, Duke каза:

В каква валута е добре да се пазарува от Klook - тази на страната за която се отнася услугата или някоя друга?

Винаги е по-добре във валутата на търговеца. Klook са и азиатци.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 23 минути , T.E.Lawrence каза:

Винаги е по-добре във валутата на търговеца. Klook са и азиатци.

Тоест, ако купувам услуга в Сингапур, избирам SGD като валута на сделката?

Връзка към коментар

Това е принципът, да. Освен ако не е някоя много екзотична валута и търговецът да е решил да приема в друга. Като за Камбоджа не можеш да платиш в риали, там основната е долари.

Всъщност, сега проверих SGD е основната им валута за Югоизточна Азия. Ако не приема местната валута, (но повечето ги приема) конвертира в нея. 

Ако плащаш за страни в други региони и не приема тяхната, ти тегли в USD.

Връзка към коментар

Типично в мои стил забравих всякакви вещи навсякъде из Азия... Благодаря на отзовалите се за Камбоджа - успях да си взема забравената вещ - пратиха ми я по Камбоджанското спиди до Сием Рийп и пристигна на следващия ден. След това забравих една рокля в хотела в Чианг Рай и ми я пратиха за Пукет, но пристигна 2 дни след като вече се бях прибрала... Та има ли някой скоро път към Пукет и да има малко място в куфара да ми вземе роклята? Ще почерпя 😛 

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Бих искала да попитам за октомври за Тайланд - накъде да се насочат едни познати? Според мен да съчетаят Банкок и Чианг Май. Те няма да са за много дни - 10 някъде. 

Също се чудя като вали по това време как вали - цял ден тихо и напоително или вали обилно час-два и рязко спира?

Връзка към коментар

Здравейте! Някой бил ли е в началото на май в Сингапур и Куала Лумпур? Изскочи ми една възможност за импровизирани десетина дни в района, но малко ме притеснява това, че е началото на дъждовния сезон. Нямам против кратки и интензивни превалявания, но не ми се ще да се набием на 5-6 часа дневно (или повече) дъжд 😕 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.