Прескочи до съдържание

Индия - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Индия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли метро в Делхи?

- Какво е работното време за посещения на Тадж Махал?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Делхи?

- Каква класа да купуваме при пътуване с влак в Индия?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте, въпроса ми е към тези,които са наемали кола и шофьор. Мислим да наемем  кола за целия престой. Свързах се с фирми препоръчани тук.  Интересува ме колко време е с нас шофьора? Сутрин ни взима, обикаляме. Прибираме се привечер и след 2/3 часа, ако искаме да излезем на разходка до някой пазар или заведение ще бъде ли на наше разположение? Изобщо времево как стоят нещата? Въпрос на договорка ли е? 

Публикувано:
преди 46 минути , Narasimha каза:

А Тадж Махал дали би било добре да го посетя самостоятелно с нощувка или да се възползвам от някоя от дневните екскурзии от Делхи

Дневна екскурзия е достатъчна. Не сме нощували в близост.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 9 часа, Таня Гошова каза:

Здравейте, въпроса ми е към тези,които са наемали кола и шофьор. Мислим да наемем  кола за целия престой. Свързах се с фирми препоръчани тук.  Интересува ме колко време е с нас шофьора? Сутрин ни взима, обикаляме. Прибираме се привечер и след 2/3 часа, ако искаме да излезем на разходка до някой пазар или заведение ще бъде ли на наше разположение? Изобщо времево как стоят нещата? Въпрос на договорка ли е? 

Здравейте! Ние наехме кола с шофьор, който ни развежда по предварително изготвена от нас програма. Води ни, където искахме, включително по позари и заведения. Заведенията, в които ни води, бяха добре подбрани заведения за туристи.

Публикувано:
преди 2 часа, Pepi каза:

Здравейте! Ние наехме кола с шофьор, който ни развежда по предварително изготвена от нас програма. Води ни, където искахме, включително по позари и заведения. Заведенията, в които ни води, бяха добре подбрани заведения за туристи.

Благодаря за отговора. А вечерно време до колко часа беше на ваше разположение? 

Публикувано:

Не си спомням, но предполагам, че зависи каква уговорка сте направили предварително.

Ние използвахме тази фирма: https://www.indiadrivertours.com/

Лесна комуникация, конкурентни цени, изцяло съобразено с нашата програма и предпочитания. Получихме сим карта, за да можем  при необходимост да се свързваме с шофьора и с шефа. Шефът всяка вечер се обаждаше да провери дали всичко е ок и да пита дали имаме нужда от нещо. 

Останахме изключително доволни от обслужването.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 12.01.2025 г. в 8:21, Таня Гошова каза:

Благодаря за отговора. А вечерно време до колко часа беше на ваше разположение? 

Здравей,Таня!

Всеки нает шофьор, особенно за по-дългите пътувания е 24 часа с вас. Той ви е шофьор, бодигард, преводач,лице за сключване на сделки и ако го почуствате близък ви става и приятел.  Изпълнява всяко ваше желание. Все пак се водите по някаква програма, която можете да промените на момента,но си има заложена някаква базова, по която се водите. Трябва и да се съобразявате,че шофьорът се нуждае от почивка. 

Ако случайно ходите към Южна Индия мога да ви предложа невероятен шофьор-водач-човек и мой приятел!

На 7.01.2025 г. в 16:39, iraJon каза:

Здравейте, можете ли да ми препоръчате хотел в Делхи близо до летището с 24 часова рецепция и настаняване, който да е чист и на прилични цени. Кацането е в 4.40 сутринта и бихме искали да си отпочинем до обяд, преди да започнем обиколките, както и на тръгване полета е в 6.40 сутринта, което значи, че трябва към 3.40 да сме на летището. Доста се притесних с тези фалшиви рецензии и не знам на кое да се доверя.

Ще трябва да рискуваш.Толкова много хотели има покрай летището и да ти кажа не съм чувал за такъв с добри отзиви.В Индия всичко е на късмет.24 часова рецепция е неясна дефиниция.Пише,че има такава,а всъщност всички спят/кой,където намери/ и не можеш да ги събудиш с топ. Така бяха заключили хотела,че едвам излязохме за да си хванем транспорт до летището.

На 11.01.2025 г. в 17:35, Narasimha каза:

Здравейте! Предстои ми пътуване през март, но имам няколко, надявам се, бързи въпроса:

1. Има ли гишета на телеком оператори на летището в Делхи, които работят 24/7? За Airtel конкретно пишеше, че работят нон стоп, но не знам колко е актуална информацията.

2. Във връзка с горното, вярно ли е, че са затегнали изискванията за предоставяне на SIM карта за чужденци? Тоест, да трябва да имаш човек-референция в Индия, за да ти бъде издадена такава. Това съм го прочел в Редит, не тук, така че може и да зависи от гражданството (ако въобще е вярно).

3. Мога ли да разчитам на железопътния транспорт за придвижване между градовете или хорър историите за огромните закъснения се случват постоянно? Мисля да заложа на сигурно с въздушния транспорт, но ако мога да спестя някой лев (рупия), няма да е лошо.

4. Паспортът ми изтича в края на ноември, а кацам в началото на март. Това са 8 месеца и половина, като знам, че изискването е за 6-месечна валидност от дата на влизане. И все пак параноята ме гложди и си мисля, че ще имам проблем с визата или влизането в страната. Имам ли повод за притеснение? Сигурно е излишен въпросът, но все пак с тези бюрокращини никога човек не може да бъде на 100% сигурен.

1. Да има и работят 24/7

2.Ако ви чака някой посрещач/шофьор,гид или представител на агенция/ той може да гарантира за вас. Може да наемеш гид само за първия ден и да го използваш за гарант.

3.С две ръце за въздушен транспорт. Бързо,чисто, безпроблемно и най-важното евтино.

4.Няма да имаш проблем. Срокът на паспорта ти е достатъчен.

На 11.01.2025 г. в 19:02, Kamen каза:

И аз съм с доста полети - колко време преди полет е добре да си на летището? Сподели наблюдение за Делхи и другите летища.

За вътрешните полети можеш час преди това да отидеш,но пак е относително.Може да има много съвпадащи се полети и да има големи опашки на секюрити проверката, затова най-добре два часа. За международни полети 3 часа минимум. Ние отидохме 3 часа и 20 минути по-рано и времето ни стигна. Има няколко проверки. Мисля,че критичния минимум е 2 часа и половина.

На 11.01.2025 г. в 19:14, Narasimha каза:

Това определно изясни някои неща. Благодаря!

А Тадж Махал дали би било добре да го посетя самостоятелно с нощувка или да се възползвам от някоя от дневните екскурзии от Делхи от GetYourGuide? Чудя се дали има смисъл да се стои в Агра толкова време.

Все пак освен Тадж Махал в Агра се намира и Червения Форт,а той определено не е за изпускане. Място, тясно свързано с историята на Индия и управлението на махараджите.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 25 минути , krasen_denev каза:

Здравей,Таня!

Всеки нает шофьор, особенно за по-дългите пътувания е 24 часа с вас. Той ви е шофьор, бодигард, преводач,лице за сключване на сделки и ако го почуствате близък ви става и приятел.  Изпълнява всяко ваше желание. Все пак се водите по някаква програма, която можете да промените на момента,но си има заложена някаква базова, по която се водите. Трябва и да се съобразявате,че шофьорът се нуждае от почивка. 

Ако случайно ходите към Южна Индия мога да ви предложа невероятен шофьор-водач-човек и мой приятел!

Ще сме като за първи път в Индия в златния триъгълник. Писах днес на фирмата.  Обясниха ми, че за Агра и Джейпур шофьора ще е с нас през цялото време. За Делхи ще е с нас само за забележителностите. След това имало метро. И ако вечер излизаме ще ползваме него. 

преди 28 минути , krasen_denev каза:

Здравей,Таня!

Ще видя дали съм писала на тази фирма и може и с нея да се свържа. Тази на която засега сме се спряли ми каза, че в Делхи след разглеждане на забележителностите ще ползваме вечер метрото, ако искаме да се разхождаме. За Агра и Джейпур ще са с нас и след вечеря. 

преди 2 часа, Pepi каза:

Ние използвахме тази фирма: https://www.indiadrivertours.com/

Лесна комуникация, конкурентни цени, изцяло съобразено с нашата програма и предпочитания. Получихме сим карта, за да можем  при необходимост да се свързваме с шофьора и с шефа. Шефът всяка вечер се обаждаше да провери дали всичко е ок и да пита дали имаме нужда от нещо. 

Останахме изключително доволни от обслужването.

Ако не съм се свързала с тази фирма ще им пиша и на тях. На тази, на която засега се бяхме свързали не ми хареса това, че в Делхи ще се оправяме вечер само. Шофьора има грижата само за забележителностите. 

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 42 минути , Таня Гошова каза:

че в Делхи след разглеждане на забележителностите ще ползваме вечер метрото

Като за първи път не се осмелих с метро, но пък ползвах влак до Агра.

А в делхи ползвах Uber и беше евтино, а е и удобно, вместо да се търси хотел удобен да е близо до метрото.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ако не се е променило драстично метрото се ползва от средната класа и си беше доста добре.Не по-лошо от Америка примерно.В Индия минава за модерен транспорт и е добре поддържано.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 часа, krasen_denev каза:

Ще трябва да рискуваш.Толкова много хотели има покрай летището и да ти кажа не съм чувал за такъв с добри отзиви.В Индия всичко е на късмет.24 часова рецепция е неясна дефиниция.Пише,че има такава,а всъщност всички спят/кой,където намери/ и не можеш да ги събудиш с топ. Така бяха заключили хотела,че едвам излязохме за да си хванем транспорт до летището.

1. Да има и работят 24/7

2.Ако ви чака някой посрещач/шофьор,гид или представител на агенция/ той може да гарантира за вас. Може да наемеш гид само за първия ден и да го използваш за гарант.

3.С две ръце за въздушен транспорт. Бързо,чисто, безпроблемно и най-важното евтино.

4.Няма да имаш проблем. Срокът на паспорта ти е достатъчен.

За вътрешните полети можеш час преди това да отидеш,но пак е относително.Може да има много съвпадащи се полети и да има големи опашки на секюрити проверката, затова най-добре два часа. За международни полети 3 часа минимум. Ние отидохме 3 часа и 20 минути по-рано и времето ни стигна. Има няколко проверки. Мисля,че критичния минимум е 2 часа и половина.

Все пак освен Тадж Махал в Агра се намира и Червения Форт,а той определено не е за изпускане. Място, тясно свързано с историята на Индия и управлението на махараджите.

А Вие в кой хотел бяхте в Делхи?

Публикувано:

В Агра в програмата ни е включено посещение на фабрика за мрамор. Някой ходил ли е и дали си заслужава посещението?

Ние се интересуваме от занаятчийство или поправки или реставрация на дрехи, бижута и каквото се сетите друго. Затова предпочитаме да видим занаятчийници и пазари. Моля, ако някой е ходил по такива места в Делхи, Джайпур или Агра да пише. Все още мога да разместя програмата.

Публикувано:
On 1/11/2025 at 5:35 PM, Narasimha said:

Здравейте! Предстои ми пътуване през март, но имам няколко, надявам се, бързи въпроса:

1. Има ли гишета на телеком оператори на летището в Делхи, които работят 24/7? За Airtel конкретно пишеше, че работят нон стоп, но не знам колко е актуална информацията.

2. Във връзка с горното, вярно ли е, че са затегнали изискванията за предоставяне на SIM карта за чужденци? Тоест, да трябва да имаш човек-референция в Индия, за да ти бъде издадена такава. Това съм го прочел в Редит, не тук, така че може и да зависи от гражданството (ако въобще е вярно).

3. Мога ли да разчитам на железопътния транспорт за придвижване между градовете или хорър историите за огромните закъснения се случват постоянно? Мисля да заложа на сигурно с въздушния транспорт, но ако мога да спестя някой лев (рупия), няма да е лошо.

4. Паспортът ми изтича в края на ноември, а кацам в началото на март. Това са 8 месеца и половина, като знам, че изискването е за 6-месечна валидност от дата на влизане. И все пак параноята ме гложди и си мисля, че ще имам проблем с визата или влизането в страната. Имам ли повод за притеснение? Сигурно е излишен въпросът, но все пак с тези бюрокращини никога човек не може да бъде на 100% сигурен.

За сим картите имайте предвид, че отнема 2 часа да се активират или поне 2023 като ходихме беше така. От тогава не рискувам и си взимам есим да си имам нет веднага.

Публикувано:
54 minutes ago, iraJon said:

В Агра в програмата ни е включено посещение на фабрика за мрамор.

Класически бизнес модел на организираните турове в бедните държави.Ако обаче се интересувате от такива  занаяти сигурно ще ви е интересно.Има много красиви неща ...и много фабрики.Фабриката плаща на организаторите да им водят клиенти.Понякога са много досадни в стремежа да ви продадат нещо на всяка цена.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Моля, дайте идеи кой ще е най-лесният начин да пратя пари до Индия, че трябва да капарирам една лодка в Керала? PayPal не става.

Публикувано:
Преди 1 час, Suunto каза:

Моля, дайте идеи кой ще е най-лесният начин да пратя пари до Индия, че трябва да капарирам една лодка в Керала? PayPal не става.

Western Union

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 16.02.2023 г. в 20:52, Madonna каза:

Нрендер, гид от Делхи, говори български +91 96433 75452, препоръчан ми е от йога учителя ми, който е индиец. Имам на аудио съобщение на индийски молба поръчка да не се слага чили и масала понеже местните възприятия са различни. 

Благодаря, Мадона!

В момента нашия тур с Нарендер  протича страхотно. Той е с нас през цялото време, знае малко български и руски, което ни помага в общуването. Много е търпелив и се съобразява с нашето темпо, като е готов да променя програмата според желанието ни. Неговата фирма  прави турове в Непал, Бутан, Шри ланка и други места.

Публикувано:

За хотел в Делхи питах много във форума, но не получих препоръка, затова препоръчвам хотела в който бяхме DFL City Club 5 /Golf Course Road, DLF Phase 5 , Sector 53/

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Някой от вас взимал ли е индийски рупии от тук, преди да иде в Индия? Прочетох на няколко места, че има ограничение, даже, че е забранено внасянето на индийски рупии в страната?

Публикувано:

Не съм носила рупии, имах долари и евро. Обменях на място. Но в някои магазини директно ти казват цена в долари или евро и плащах и без да обменям.

Публикувано:

Имаше малко в бюрото на графа, когато ходихме и от там взех за всеки случай. Иначе долари и ако трябва сменяш на място.

Публикувано:
преди 17 часа, Suunto каза:

Някой от вас взимал ли е индийски рупии от тук, преди да иде в Индия? Прочетох на няколко места, че има ограничение, даже, че е забранено внасянето на индийски рупии в страната?

Винаги съм купувала от Никар на Графа, и не само за Индия, а и за Бутан и Непал, където също вървят. Нямат постоянно, но в следващи дни, като се проверява по телефона, вече имат. Сигурно и в Тавекс в мол"Сердика" се намират.

Публикувано:

Като цяло такива "по-рядки" валути не са на оферта от тук. Маржовете на бюрата са към 5%. По-добре долари/евро и обмяна на място и теглене с револют. Последните години и плащанията с карти се увеличават доста. Вече пътувам с на половина кеш от преди 2 години да кажем.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ами нормално , индийската (както и непалската рупия) са затворени валути и изнасянето им от страната е незаконно.Както се вижда все има някой на когото са хартисали и се появяват по чейндж бюра и у нас.

Плащанато в долари / евро рядко  е добра идея , винаги ще ти ги сметнат по неизгоден курс.Най-добре на място от АТМ на летището малка сума или обмяна на дребни колкото да има човек за първия ден , а после се сменят пари в града.

10 minutes ago, dafigg said:

Като цяло такива "по-рядки" валути не са на оферта от тук. Маржовете на бюрата са към 5%. По-добре долари/евро и обмяна на място и теглене с револют. Последните години и плащанията с карти се увеличават доста. Вече пътувам с на половина кеш от преди 2 години да кажем.

Ако е само 5% пак ще е добре , виждал съм дори по 20% и нагоре за разни валути и то в Никар.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.