Прескочи до съдържание

Китай, Хонконг, Макао и Тайван - бързи въпроси

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Китай, Макао, Хонконг и Тайван. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Денонощно ли е метрото в Пекин?

- Колко време се пътува с влак между Пекин и Шанхай?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Коя е най-подходящата за посещение секция на китайската стена?

- Кои са най-добрите пазари за дрехи?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :)

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 18 часа, Jorro каза:

За Тайван попълва ли се някакъв формуляр за влизане, че никъде не откривам нищо и изглежда, че си е стандартно с паспорта. В Тайпе за влака от летището и метрото може ли да се плаща директно с карта или трябва да се вземе билет предварително? Кеш от тук ли да обменям или на летището курса е ок? Кацам късно вечер около 22ч и не знам ще работи ли нещо... От револют тегли ли се без такси на някой банкомат? 

Предварително на съм попълвала нищо, а в самолета дали са дали нещо за попълване на помня - по-скоро да са дали. 

Аз ползвах Easy Card, която купих и заредих на гишето на летището. 

Кеш от тук бях обменила малко.

• Харесвам 1
Публикувано:

Още при чекиране в София ми поискаха да имам попълнена  arrival card за Тайван. 
След кацането не са ми искали да показвам скрийн шот. 
Кеш теглих от револют и въпреки таксите курсът не беше зле, но и на мен не ми трябваше  голяма сума. Не тегли от банкомат, който е в 7/11.

За влака от летището и за целия транспорт из Тайван и аз ползвах Easy card.

Ако пътуваш на юг с бързите влакове проверявай Klook- имат добри отстъпки.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, Miladina каза:

Още при чекиране в София ми поискаха да имам попълнена  arrival card за Тайван. 
След кацането не са ми искали да показвам скрийн шот. 
Кеш теглих от револют и въпреки таксите курсът не беше зле, но и на мен не ми трябваше  голяма сума. Не тегли от банкомат, който е в 7/11.

За влака от летището и за целия транспорт из Тайван и аз ползвах Easy card.

Ако пътуваш на юг с бързите влакове проверявай Klook- имат добри отстъпки.

Благодаря, ще потърся къде да я попълня тази арайвъл карта предварително. Чудя се да купувам ли от тук валута или на летището там да заменя малко евро. Имате ли наблюдения за курса и по-скоро работят ли вечер след 22ч?

Публикувано:

Местните, с които контактувахме казаха, че курсът на летището е Ок, но нямам личен опит.

Сега се сетих, че сменихме и в банка $100 и курсът беше Ок.
В Азия почти никъде не сме носили евро и не знам как го сменят.

• Харесвам 1
Публикувано:

Снощи пропуснах да отбележа, че Easy card се зарежда само кеш.

Аз си бях поръчала картата /заредена с 400  пари/ от Klook и си я взех от гишето на летището.

Не съм рекламно лице на Klook, но ние се възползвахме от доста техни оферти.

• Харесвам 1
Публикувано:

Опитвам се да инсталирам Alipay (все още съм в България). Иска ми паспорт, сканирам го с GSM, иска ми банкова карта, вкарвам една виртуална и получавам съобщение "Due to the potential riskс associated with the current operation we have interrupted it for the safety of your funds". Не му харесва картата? Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?

@Stotan Driver пък се опитва да направи face verification на неговия GSM, но му дава грешка. Чета в интернет, че EU не разрешавал face scanning и че, като пристигнем в Китай, ще можем да го направим. Вярно ли е?

Публикувано:

Всички настройки съм правил от България преди около година , но е възможно да са променили нещо.Аз съм с физическа кредитна карта , но познавам човек с виртуална Revolut в Alipay.

Паспортът явно е останал непотърден , защото още ми го иска , но това не пречи на работата на приложението.

• Харесвам 2
Публикувано:

При опит да добавим кредитна карта казва, че е подозрителна и иска снимка на паспорта, на картата, снимка на човека как държи паспорта и снимка от банковата програма, към която е картата. И изобщо не приема виртуална карта, която няма CVV2. 

Има и Tour Card, но там пише, че трябва да си в Китай, за да я добавиш, а в посочените държави я няма България.

Публикувано:

И при мен имаше някакви проблеми преди половин година, не помня вече точно какво беше, но май точно с верификацията на картата беше. Спомням си също, че не можех да ползвам QR кода за градски транспорт. Верификацията мисля, че стана в България. 

Вече на място в Китай нямаше никакви проблеми и същото нещо, което се бях опитвал да направя в България няколко пъти, стана от първия път.

• Харесвам 2
Публикувано:
16 minutes ago, stotan said:

При опит да добавим кредитна карта казва, че е подозрителна и иска снимка на паспорта, на картата, снимка на човека как държи паспорта и снимка от банковата програма, към която е картата. И изобщо не приема виртуална карта, която няма CVV2. 

Има и Tour Card, но там пише, че трябва да си в Китай, за да я добавиш, а в посочените държави я няма България.

А каква е тази карта без CVV ?  Милиард и кусур китайци плащат с тия приложения , не е по-несигурно от Apple Pay или Google Pay.

• Харесвам 1
Публикувано:

Не, не, тя си има CVV, но освен него искат CVV2. Напълно се обърках. Сега чета, че CVV2 се различавал само по това как бил генериран.

Направо ми скъса нервите тоя Alipay. Не знам какво иска. Останала бях с впечатление, че е лесен за настройване.

Публикувано:
преди 26 минути , stanimir каза:

Милиард и кусур китайци плащат с тия приложения , не е по-несигурно от Apple Pay или Google Pay.

Не казвам, че е по- несигурно, просто искам да го настроя, но не се получава. 😉

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 13 минути , stanimir каза:

Имах предвид да пробваш с нормална карта.

Пробвахме с нормална кредитна карта- получи се съобщение, че била подозрителна и поиска снимка на паспорта, на картата, снимка на човека как държи паспорта и снимка от банковата програма, към която е картата. И се учудих на всички ли им иска такива снимки и решихме утре да го мъчим.

Ами явно CVV и CVV2 е едно и също и проблемът е някакъв друг.

• Замислям се 2
Публикувано:
преди 9 часа, Мирослав Василев каза:

Ако поради някаква причина не става с Alipay, може да се пробва с WeChat.

Аз поне не успях с WeChat, понеже искаше потвърждение от стар клиент - т.е. клиент ползващ системата повече от 6 месеца. Сега дали е различно не знам. 

Мирослав Василев
Публикувано:
преди 2 минути , Mary каза:

Аз поне не успях с WeChat, понеже искаше потвърждение от стар клиент - т.е. клиент ползващ системата повече от 6 месеца. Сега дали е различно не знам. 

Ами през Май месец си направихме WeChat на място, без китайски номер или нещо подобно и ден по-късно платихме без проблем, с добавена Револют карта.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Променят се нещата , аз PayPal едва подкарах с всевъзможните верификации и прочие .Не можах да го позная след като доста време не бях ползвал.Тия приложения постоянно се обновяват.

Погледни в YouTube , има много филмчета с инструкции относно AliPay и Wechat за чужденци , но задай филтър да са от последните месец-два-три. 

Преди от България не можеше да се верифицираш в WeChat без китайски номер и банкова карта.

И при всички положения изтегли малко кеш.Рядко,  но се случва приложението да не сработи.ATM поне на големите банки нямат такса за теглене с чуждестранни банкови карти.С Revolut излиза напълно безплатно.

• Харесвам 3
Публикувано:

Само за информация- тази сутрин и на двата GSM картите се добавиха. На моя не бях добавила снимка на паспорта. Не знам това ли беше причината, но и добавих кредитна карта, а не виртуална. При @Stotan Driver не знам какъв беше проблемът, но сега същата карта, която снощи не можеше да се добави, стана без никакви допълнителни снимки.

• Харесвам 2
Публикувано:
3 minutes ago, stotan said:

Вярно ли е, че 24 часа преди влизане в Китай трябва да се попълни online Arrival Card и да се получи някакъв QR код?

中国入境卡

Не.

• Харесвам 2
Публикувано:

Раздават ги в самолетите, има и бланки на летищата преди граничния контрол. За влизане в страната ни искаха попълнена декларация. Ако няма да излизате от летището няма нужда.

• Харесвам 3
Публикувано:
На 1.09.2024 г. в 14:20, Роми каза:

За Airalo имайте едно на ум. Ако сте с Айфон е без проблем, но със Самсунг за първи път имах провал. Върнах се само преди 5 дни от Китай и още се ядосвам за това. Оказа се, че за да се включиш трябва да избереш China mobile, но това не става със Самсунг, защото Айрало работи на различен принцип - при работа със Самсунг е оставя достъп до мобилните данни, но насочени към картата с Айрало, но се ползва мрежата на основния оператор. Е да , но в Китай нито Йетел, нито А1 не поддържат China mobile. За първи път имам подобен проблем и ми звучеше абсурдно, но никой не можа да включи картата си със Самсунг, така че явно е проблем. Не успяха и в магазина на Самсунг на Нанджинг в Шанхай ;))) А не е като да не се мъчиха. 

Така, че ако сте с такъв телефон-изберете друга e sim .

Ако съм с Esim от trip.com, ще работи ли със Самсунг?

Публикувано:
На 1.09.2024 г. в 13:20, Роми каза:

За Airalo имайте едно на ум. Ако сте с Айфон е без проблем, но със Самсунг за първи път имах провал. Върнах се само преди 5 дни от Китай и още се ядосвам за това. Оказа се, че за да се включиш трябва да избереш China mobile, но това не става със Самсунг, защото Айрало работи на различен принцип - при работа със Самсунг е оставя достъп до мобилните данни, но насочени към картата с Айрало, но се ползва мрежата на основния оператор. Е да , но в Китай нито Йетел, нито А1 не поддържат China mobile. За първи път имам подобен проблем и ми звучеше абсурдно, но никой не можа да включи картата си със Самсунг, така че явно е проблем. Не успяха и в магазина на Самсунг на Нанджинг в Шанхай ;))) А не е като да не се мъчиха. 

Така, че ако сте с такъв телефон-изберете друга e sim .

При мен излиза China unicom като мрежа.

А и дали има значение моделът  на телефона?

Screenshot_20250831_170933_Airalo.jpg

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.