Прескочи до съдържание

Китай, Хонконг, Макао и Тайван - бързи въпроси

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Китай, Макао, Хонконг и Тайван. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Денонощно ли е метрото в Пекин?

- Колко време се пътува с влак между Пекин и Шанхай?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Коя е най-подходящата за посещение секция на китайската стена?

- Кои са най-добрите пазари за дрехи?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :)

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 минути , Mistela каза:

А защо не пробва през официалният сайт? Сложно ли е там да си купиш?

Гледам има и на английски.

image.png.bf8e3e0c740067c31d7beac00ebb4067.png

• Замислям се 1
Публикувано:
В момента, Mary каза:

Ние не успяхме от там, но може да се променят нещата.

Трип ни беше настолната книга в Китай. :laugh:

Изписва и наличните свободни места за типа билети

IMG_8510.png

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 4 минути , Mistela каза:

А защо не пробва през официалният сайт? Сложно ли е там да си купиш?

Гледам има и на английски.

image.png.b12516d097190b6b60898b4878b11ad0.png

На мен ми трябва следобеден или вечерен влак и 2-ра/1ва класа. Няма да им дам 250 $ за билет за влака и то за сравнително бавните им....по-добре със самолет

преди 1 минута , Mary каза:

Ние не успяхме от там, но може да се променят нещата.

Трип ни беше настолната книга в Китай. :laugh:

Дам, и аз затова от трип си го взех, но като гледам ще се купува полет, проблема е, че много ми се намалява времето в Сиян и става голяма греда, трябва да пренареждам програмата изоснови.

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 1 минута , Jorro каза:

image.png.bf8e3e0c740067c31d7beac00ebb4067.png

Аз през приложението отварям, но не съм пробвала още ако продължа с избора на места.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , Mistela каза:

Изписва и наличните свободни места за типа билети

IMG_8510.png

как го отваряш, дай ми моля те линк, кое е приложението?

Публикувано:
преди 1 минута , Mistela каза:

Аз през приложението отварям, но не съм пробвала още ако продължа с избора на места.

Ако успееш, пиши и за останалите да знаят.

Публикувано:
В момента, Jorro каза:

как го отваряш, дай ми моля те линк

image.png.bef9d20ea12cd6c7a5af5b369e04b687.png

това е иконката

свалих го

регистрирах си паспорта

свалих и другото приложение  12306 но като тръгнах да го отварям и да го разглеждам си видях данните от паспорта

така реших че едното е обвързано с другото

Така

избрах влак

предложи ми тип 1/2-бизнес

избрах 1

отвори и горе в дясно видях си регистрацията в 12306, акаунта който си направих,

ако продължа ще отида направо за покупка.

IMG_8512.png

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 14 минути , Mistela каза:

image.png.bef9d20ea12cd6c7a5af5b369e04b687.png

това е иконката

свалих го

регистрирах си паспорта

свалих и другото приложение  12306 но като тръгнах да го отварям и да го разглеждам си видях данните от паспорта

така реших че едното е обвързано с другото

Така

избрах влак

предложи ми тип 1/2-бизнес

избрах 1

отвори и горе в дясно видях си регистрацията в 12306, акаунта който си направих,

ако продължа ще отида направо за покупка.

IMG_8512.png

За моята дата местата са същите, които изкарват и трип и другите сайтове и тук за влака, който ми трябва, а и за останалите дава waitlist

Публикувано:
преди 35 минути , Jorro каза:

За моята дата местата са същите, които изкарват и трип и другите сайтове и тук за влака, който ми трябва, а и за останалите дава waitlist

Да,

веднага проверих твоята дата,

има тук таме свободно,

явно трябва бързо да се реагира.

Публикувано:

Системата не работи между 12 и 5 сутринта китайско време (това прекрасно съобщение System is busy). Затова пробвайте по друго време на деня. Същото важи и за самата регистрация в сайта. Също така понякога в английската версия не може да се верифицира паспорта, затова най-добре в китайската. Там иска (уж) китайски телефонен номер, но не е задължителен.

Аз си купувам всички билети директно от 12306. Има приложение със същото име, има и мини програма в Алипей, която е много удобна, тъй като е китайската версия, а Алипей си има вграден преводач. В английската версия не може да се избира типа място, докато в китайската може да се избере дали да е до прозорец, средно или до пътеката.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Опитвам в алипей. На мен не ми дава да избера места без регистрация, а за нея е необходимо местен телефонен номер,  за изпращане на смс за верификация. Как успявате да дойдете до плащане?

Публикувано:
На 26.04.2025 г. в 9:42, ЕмиЖор каза:

Опитвам в алипей. На мен не ми дава да избера места без регистрация, а за нея е необходимо местен телефонен номер,  за изпращане на смс за верификация. Как успявате да дойдете до плащане?

Правите регистрация през сайта или приложението на 12306 - там става една идея по-лесно. Телефонният номер не е задължителен ако сте в английската версия. Той и в китайската не е задължителен, трябва да се верифицира паспорт. След това с потребителското име и парола се влиза в мини приложението в Алипей.

• Харесвам 1
Мирослав Василев
Публикувано:

Да споделя приложенията които ние използвахме и нямахме никакви проблеми по време на престоя ни в Китай:

Alipay - за мен най-важното приложение за Китай, плаща се абсолютно навсякъде с него. Може да отвориш менюта на ресторанти, да направиш поръчка към ресторанта или да си викнеш такси (има вградена функция на Didi)

Wechat - също като Alipay, лично за нас е една идея по-неудобно, но предлагам да си имате и двете, в едно заведение Alipay не мина и трябваше да използваме Wechat. Но пък с него можете да си пишете с хора от Китай и съобщенията се превеждат веднага на английски.

Amap - заместителя на Google maps, вече има версия на английски. Показва изходите на метрото, изключително удобно.

LetsVPN - може би най-евтиния VPN за времето когато използваме обществен Wifi, 1 седмица е 2$, работи безотказно и мисля че може до две устройства едновренно (лаптоп и телефон)

Metroman - ако използвате това приложение, метрото в Китай ще ви се стори изключително лесно, показва колко време се пътува, колко ще струва и всичко е на английски

Trip.com - купихме си влаковете от там и различни атракции, лесно и без абсолютно никакви проблеми. Определено си струва за мене, вместо да се занимаваме с техния сайт, дали ще ни приеми картите и тем подобни.

Esim който използвахме, купихме от trip.com - избрахме опцията за 10 дена и всеки ден да имаме по 1 GB, излезе ни 5$ за целия престой. Обхвата беше идеален във всеки град.

Didi - китайския Uber, въпреки че има вградена функция в Alipay е хубаво също и приложението да си го имате

Свикнеш ли веднъж, Китай е изключителен за пътуване, даже доста повече от доста други държави.

• Харесвам 7
Публикувано:

Здравейте, един въпрос - при закачена за Alipay карта на Revolut необходимо ли е да се прави превалутиране в CNY (т.е. да се направи сметка в юан в Revolut)? Основната сметка е в BGN. Предварително благодаря.

Граф Вронски
Публикувано:
преди 35 минути , Мирослав Василев каза:

Да споделя приложенията които ние използвахме и нямахме никакви проблеми по време на престоя ни в Китай:

Alipay - за мен най-важното приложение за Китай, плаща се абсолютно навсякъде с него. Може да отвориш менюта на ресторанти, да направиш поръчка към ресторанта или да си викнеш такси (има вградена функция на Didi)

Wechat - също като Alipay, лично за нас е една идея по-неудобно, но предлагам да си имате и двете, в едно заведение Alipay не мина и трябваше да използваме Wechat. Но пък с него можете да си пишете с хора от Китай и съобщенията се превеждат веднага на английски.

Amap - заместителя на Google maps, вече има версия на английски. Показва изходите на метрото, изключително удобно.

LetsVPN - може би най-евтиния VPN за времето когато използваме обществен Wifi, 1 седмица е 2$, работи безотказно и мисля че може до две устройства едновренно (лаптоп и телефон)

Metroman - ако използвате това приложение, метрото в Китай ще ви се стори изключително лесно, показва колко време се пътува, колко ще струва и всичко е на английски

Trip.com - купихме си влаковете от там и различни атракции, лесно и без абсолютно никакви проблеми. Определено си струва за мене, вместо да се занимаваме с техния сайт, дали ще ни приеми картите и тем подобни.

Esim който използвахме, купихме от trip.com - избрахме опцията за 10 дена и всеки ден да имаме по 1 GB, излезе ни 5$ за целия престой. Обхвата беше идеален във всеки град.

Didi - китайския Uber, въпреки че има вградена функция в Alipay е хубаво също и приложението да си го имате

Свикнеш ли веднъж, Китай е изключителен за пътуване, даже доста повече от доста други държави.

И аз споделям същото мнение за приложенията (единствено не съм използвал VPN опцията, тъй като не съм имал нужда).

Аз имам(имах) 2, 3 специфични проблема, за които е виновно моето устройство (или аз) :

• първите дни 1GB от еSim-a не ми стигаше и за около 8 часа нямах нет преди да дойде новия ден за новия 1 GB. В същото време, момичета нямат такъв проблем. Оказа се, че моите приложения използват background data usage. Аз съм с Android и трябваше да прегледам всяко приложение и да отмаркирам тази настройка. Вече мисля, че е ОК и този 1 GB ми стига.

• Alipay постоянно ми изкача най-отгоре. Например отварям си галерия и вибрация + виждам Alipay вместо галерията. Също така през някакво време , все трябва да се логвам (чрез парола) , което ми отнема по едни 30 секунди преди момента на плащане. С процеса по самото плащене: никакъв проблем.

Не успях да разбера от къде идва тази разлика в поведението на приложението при мен.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 минути , DryGuy каза:

Здравейте, един въпрос - при закачена за Alipay карта на Revolut необходимо ли е да се прави превалутиране в CNY (т.е. да се направи сметка в юан в Revolut)? Основната сметка е в BGN. Предварително благодаря.

Не- дърпа и превалутира от BGN сметката. 

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, DryGuy каза:

Не е необходимо да се прави сметка в юани. Дори имам спомен, че курсът на Алипей беше много изгоден и 99 % от плащанията направих чрез Алипей. Толкова широко са разпространени плащанията по този начин, че включително можеш да си купиш неща от сергия. Няма как, трябва да се контролира кой какво купува.

• Харесвам 1
Публикувано:
15 minutes ago, angel tomov said:

Няма как, трябва да се контролира кой какво купува.

Затова измислиха и интернет - за да ни контролират.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.