Rumiana Публикувано: 20 юли, 2019 Сподели Публикувано: 20 юли, 2019 Преди 1 час, FlyTraveler каза: Минал съм и в периода когато не показвам себе си или спътниците си на всеки кадър. ...т.е. превърнал си се от турист в пътешественик! Нали има такава максима - туристите снимат себе си, а пътешествениците - света наоколо! 😉 5 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 20 юли, 2019 Сподели Публикувано: 20 юли, 2019 преди 8 минути , Rumiana каза: ...т.е. превърнал си се от турист в пътешественик! Нали има такава максима - туристите снимат себе си, а пътешествениците - света наоколо! 😉 Има такава зависимост, да. 🙂 Но аз си бях пътешественик и преди това - сам си измислях маршрути, разучавах градове (което не беше чак толкова просто преди ерата на Интернет) и пр. По-скоро преломния момент в снимането на света наоколо и погледа към него с други очи беше като си купих първия огледално-рефлексен апарат и една дебела книга за фотография през 1996 г. 🙂 3 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 20 юли, 2019 Сподели Публикувано: 20 юли, 2019 Имах голямо желание да се снимам с този полицай на площад Тян Ан Мън в Пекин. Сума ти време го дебнах и той, пак ми развали снимката:)))Някъде, към 1999 година. Иначе, Стената си беше там:))) 17 1 Връзка към коментар
Йосиф Милчов Публикувано: 20 юли, 2019 Сподели Публикувано: 20 юли, 2019 преди 2 часа, FlyTraveler каза: което не беше чак толкова просто преди ерата на Интернет) Беше много по забавно преди ерата на интернет. Спомням си, че изрезвах и събирах прилежно в една папка всяка туристическа статия публикувана във вестник за някое място по света. Търсех и купувах всякъви книги с пътеписи и туристически списания, рових се и в библиотеки за информация за разни далечни земи. Изобщо беше интересно и забавно. Сега е много по лесно и удобно с два клика да намериш нужната информация, но и някак си тръпката е една идея по малка. 12 1 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 24 август, 2019 Сподели Публикувано: 24 август, 2019 Първо посещение в Акапулко, Мексико. Септември, 1996 г. Световно известните скачачи на Ла Куебрада: 17 1 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 26 септември, 2019 Сподели Публикувано: 26 септември, 2019 Първа Венеция - лятото на 1999 година. Снимките са сканирани диапозитиви. 12 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 12 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 12 октомври, 2019 Да побутна малко носталгичната тема... Картахена Де Индиас, Колумбия през вече много далечната 1996 г. Форт Сан Хосе, построен в началото на 18 в. с цел да контролира достъпа към стеснението Бокачика, през което се влиза в залива на Картахена: City Skyline откъм залива: Статуята на Дева Мария в средата на залива: Манастира Санта Круз де ла Попа, казват, че бил най-старият на континента: Крепоста Сан Фелипе де Барахас (построена през 1536 година) : Из града: Кино, в което по това време въртяха "Английският пациент" и "Империята отвръща на удара": 14 2 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 5 ноември, 2019 Сподели Публикувано: 5 ноември, 2019 Една Барселона, отпреди 10 години и малко. И планината Монсерат. Гледките от горната станция на фуниколора. 8 Връзка към коментар
дядо Пепи Публикувано: 5 ноември, 2019 Сподели Публикувано: 5 ноември, 2019 На 26.9.2019 г. в 22:53, FlyTraveler каза: Снимките са сканирани диапозитиви Извинявам се за офффтемата! От много време бих искал да направя нещо такова. Имам много снимки, а и ленти - промити и непромити от тук-там, но не знам как и с каква техника да свърша тази дейност. Ще бъда благодарен за всякакви съвети! Може и на лични. Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 5 ноември, 2019 Сподели Публикувано: 5 ноември, 2019 непроявените ленти ги прояви във фото, сам няма да можеш ако не си го правил като имаш предвид, че лента стояла непроявена с години може да е с лошо качество после ако са много, най-добре да ги сканираш сам, иначе ще ти вземат цяло състояние на скенер с приставка за филм, или може и с цифров апарат с приставка за филм, това последното не съм го правил 2 1 Връзка към коментар
lyube Публикувано: 5 ноември, 2019 Сподели Публикувано: 5 ноември, 2019 Сканирането на 35mm цветен филм във фото е около 5лв. Ако имаш много ленти най-добрия вариант е да си купиш скенер или да сканираш с цифров фото апарат и подходящ обектив - препоръчва се макро обектив за тази цел. По-сложната и времеотнемаща работа е корегирането на цветовете - ако е негатив да го обърнеш в позитив, ако е позитив също да докараш цветовете както трябва. Аз съм много доволен от този lightroom плъгин за конвертиране на негативи https://www.negativelabpro.com/ (платен е) Общо взето трябва да си отговориш колко време и пари искаш да вложиш и какво качество търсиш. 1 1 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 9 ноември, 2019 Сподели Публикувано: 9 ноември, 2019 На 5.11.2019 г. в 14:17, lub4oo каза: Сканирането на 35mm цветен филм във фото е около 5лв. 5 лв. на кадър предполагам, а не за 36 пози филм 🙂 🙂 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 9 ноември, 2019 Сподели Публикувано: 9 ноември, 2019 Първо ходене в Сан Франциско и първо стъпване в Калифорния - Септември 1996 г. 12 Връзка към коментар
lyube Публикувано: 9 ноември, 2019 Сподели Публикувано: 9 ноември, 2019 преди 3 часа, FlyTraveler каза: 5 лв. на кадър предполагам, а не за 36 пози филм 🙂 🙂 Не! За целия филм 36 пози е 5лв. Аз използвам фото "Ралица" на бул.Мадрид (София), но на повечето места е такава цената. Виждал съм да предлагат и за 3 лв. Качестовото е приемливо ако целта е да ги дигитализираш и споделиш в интернет, но за принтиране в по-голям размер не. 1 1 Връзка към коментар
дядо Пепи Публикувано: 10 ноември, 2019 Сподели Публикувано: 10 ноември, 2019 Желанието ми е да запазя спомените от местата, които съм посещавал - служебно, или ваканционно, и да се възползвам от възможността да ги споделям с хора, които биха ги оценили. Както и с членовете на този форум.🙂 4 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 10 ноември, 2019 Сподели Публикувано: 10 ноември, 2019 преди 6 часа, дядо Пепи каза: Желанието ми е да запазя спомените от местата, които съм посещавал - служебно, или ваканционно, и да се възползвам от възможността да ги споделям с хора, които биха ги оценили. Както и с членовете на този форум.🙂 Има и един малко дърварски начин да стане това - ако ги имаш отпечатани на хартия снимките, просто ги снимаш с цифров фотоапарат. По-голямата част от публикуваните ми кадри в тази тема съм са такива. Качеството не е добро, но е безплатно и пак горе-долу се вижда какво има на снимката. 🙂 Ако са на филм - негативи или диапозитиви, вече трябва да се сканират, няма друг начин... Може би с някакво специално осветление и макро обективи, но това не е съвсем просто. 1 1 Връзка към коментар
Goal & Boss Публикувано: 10 ноември, 2019 Сподели Публикувано: 10 ноември, 2019 @дядо Пепи, можеш да си купиш нещо такова. Или ако вкъщи имаш скенер, да му потърсиш приставка за филми. Покрай намаленията този месец можеш да удариш добра цена. Сигурен съм, че съм виждал да продават такива неща и в България, но не си спомням къде. 1 1 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 10 ноември, 2019 Сподели Публикувано: 10 ноември, 2019 На 5.11.2019 г. в 9:17, lub4oo каза: По-сложната и времеотнемаща работа е корегирането на цветовете - ако е негатив да го обърнеш в позитив, ако е позитив също да докараш цветовете както трябва. Аз съм много доволен от този lightroom плъгин за конвертиране на негативи https://www.negativelabpro.com/ (платен е) Диапозитиви няма нужда да се коригират. Ако ще се сканират негативи със скенер, той трябва да си има включени профили за филмите, защото за различните филми са различни. Ако ще преснимаш негатив с фотоапарат, тогава ще трябва такъв плъгин, без него ще е голяма мъка. Иначе както казаха може да се пусне целия филм на машината във фотото и тя си сканира за малка цена. Само че ако филма е нарязан не знам дали ще се навият вече... Аз така правя, сканират и записват на диск още при проявяването, после си избирам кои да отпечатам, че стават много и няма къде да ги държа. 1 1 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 23 ноември, 2019 Сподели Публикувано: 23 ноември, 2019 Първо стъпване на западния бряг на Мексико - Кабо Сан Лукас през есента на 1996 г. Второ посещение на тропиците след Венецуела през 1993 година. Трите по-червеникави снимки са от повторно посещение в Кабо през 1998 г. 12 1 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 23 ноември, 2019 Сподели Публикувано: 23 ноември, 2019 Ангкор Ват, Камбоджа през 2006 г. Единственото ми до момента посещение на тази държава. Току-що бях купил първият си цифров огледално-рефлексен фотоапарат Nikon D-50, който е изключителен за класа си и ми служи вярно (след 2012 г. като втори такъв) чак до 2015 г. През 2013 г. го взех отново като основен при едно пътешествие в Аржентина, Уругвай, Чили и Бразилия (от страх да не ми откраднат по-скъпите ново тяло и обектив) и отново ми свърши чудесна работа. 11 2 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 23 ноември, 2019 Сподели Публикувано: 23 ноември, 2019 От мен, една пред Коледна, от преди петнадесет години. Отидохме в едно фото, за да се снимаме, за някакви визи или , за паспорти, забравила съм вече. А фотографинът рече: “ Я, какви сте хубави, нека ви снимам двамата:)))”Та си ни остана за спомен. 18 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 13 декември, 2019 Сподели Публикувано: 13 декември, 2019 Често обичам да "припявам" колко хубаво беше на Ривиера Мая, Мексико (визирам района на Плая дел Кармен, не Канкун) през 90-те години на миналия век преди да навлезе масовият туризъм. Чудех се дали снимките долу да ги публикувам в темата "Който успял - видял", но после реших да си продължа традицията на постване на снимки от едно време тук. Периода е зимата на 1996-1997 г. Тогава много често ходех до остров Козумел, който по това време ми се виждаше доста комерсиализиран и американизиран от редовните посетители стоварвани от круизните кораби, както и от такива прелитащи с пакети от тур оператори. Затова след 3-4 посещения и обиколки на острова, започнах всеки път да вземам бързия ферибот (долу на снимките) от Козумел до Плая дел Кармен и да изкарвам времето си там. Всички снимки са от "Централния плаж" на Плая дел Кармен, забележете колко е тясна плажната ивица (10-15 метра), впоследствие изпомпаха пясък от морето и я разшириха многократно с цел да поеме голямото количество туристи. През 1996 - 1997 г. това беше едно село, в което местните жители бяха много повече от посетителите. Който видял - видял. 🙂 Water-Jet ферито от остров Козумел до Плая дел Кармен: Общ изглед на "Централния плаж" на Плая дел Кармен откъм морето: Кея на ферибота за остров Козумел (който и до сега си го има): Изглед към плажа от кея: Забележете ширината на плажната ивижа, сравнена със сега: Тук съм с един приятел американски аржентинец: Хотелчето "Blue Parrot Inn" още го има, но е много разширено: Типично за времето място за настаняване на плажа. Клиентите бяха предимно северноевропейски хипита: Потомци на маите: Още една нагледна снимка за ширината на пясъчната ивица. Аз съм снимал от края й: 12 1 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 26 декември, 2019 Сподели Публикувано: 26 декември, 2019 Една от младежките ми мечти, свързани с Коледа, пътешествия и музика, беше да изслушам ораторията Месия на Хендел в Лондон, по възможност в Royal Albert Hall ,и да споделя усещането с още няколко хиляди души, ставайки на крака на най-възвишения от хоровете в края на II част. Сбъдна се през декември 1999. (Записът, който съм намерил в интернет, е от друг концерт) 11 3 Връзка към коментар
Stanislav Dimitrov Публикувано: 12 януари, 2020 Сподели Публикувано: 12 януари, 2020 Една и от мен,при първото ми пътуване зад граница.Източен Берлин август 1988.Берлинската стена още си е там 🙂 Опс,не съм в правилната тема,но немога да я изтрия 14 2 Връзка към коментар
Lyubina Публикувано: 30 януари, 2020 Сподели Публикувано: 30 януари, 2020 Последни впечатления от Лондон (година и половина разстояние). Древните ми пътешествия и снимки са някъде забутани в кутии (от безкрайното ми местене), още не съм стигнала да ги открия. Това е точно една година преди очаквания Брекзит - ще се свалят знамената и колегите се готвят да освободят сградата. 3 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега