Goal & Boss Публикувано: 30 януари, 2020 Сподели Публикувано: 30 януари, 2020 @FlyTraveler, може ли един личен въпрос? Кога и как стигна до решението да тръгнеш по сафарита и да снимаш животни? От твоите снимки тук имам усещането, че допреди 12-15 години това далеч не ти е било приоритет. А сега си толкова напред... Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 4 март, 2020 Сподели Публикувано: 4 март, 2020 На 30.01.2020 г. в 11:16, Goal & Boss каза: @FlyTraveler, може ли един личен въпрос? Кога и как стигна до решението да тръгнеш по сафарита и да снимаш животни? От твоите снимки тук имам усещането, че допреди 12-15 години това далеч не ти е било приоритет. А сега си толкова напред... Ще отговоря с голямо удоволствие на въпроса ти. По принцип съм имал различни периоди в живота си до момента. В началото на 90-те ми беше Северноамериканския такъв, през втората половина на 90-те имах Карибско-Централно-Южноамерикански. В същото време имах и инциденти посещения в Европа, от която живеех далеч и по онези времена ми беше може би най-приоритетна дестинация. В края на 90-те и началото на хилядолетието прекарах близо две години из Европа (не в България, тук дойдох после), та това мога да го нарека Европейски период. След това имах 10 годишен Азиатски период, когато предимно ходех в Азия. Имам един много близък приятел, който от повече от 30 години живее в Лондон, той също винаги много е пътувал, но от края на 90-те изведнъж заеба всичко и започна да ходи само на сафарита, предимно в Африка, понякога за тигри в Индия. Говорили сме си и съм го питал защо така (точно както ти ме питаш сега) и той ми каза, че просто е нещо много различно. На мен Африка и историите с диви животни са ми занимавали съзнанието още от детските години, но все ми се е струвало малко далечно (разбирай необичайно) и скъпо да правя такива пътешествия. В крайна сметка, през 2013 година реших, че ако не направя африканско сафари в най-скоро време, просто може да си остана само с мисленето по въпроса. С доста напътствия от моя приятел + четене и ровене, сглобих едно сафари в Кения (ползвах три различни фирми за 12 дни) и това беше. От тогава нататък, където и да отида извън Африка, само си мисля как съм можел да прибавя разходите за пътувнето и прекараното времето към фонд "Сафари". Та така... То е пристрастяване, казват, че около 10% от ходилите хващат "Африканската болест". При мен също има значение и факта, че се занимавам любителски с фотография от 1996 г. и двете красти започват да се допълват една друга (да се снимат диви животни и птици е много различно от примерно улична фотография като усещане, фотографска техника и пр). Може би има и значение, че съм пътувал много ( и живял) в различни части на света от много ранна възраст и голяма част от другите дестинации съм ги обходил отдавна. Прекарал съм сумарно години по различни тропически острови и колкото и да е красиво, вече много трудно мога да оправдая да се вдигна примерно от България до някой карибски остров и да похарча пари и време само за плажа, палмите и водата, особено пък ако са някакви масови курорти (примерно Куба е изключение, това е уникална държава). Има го и момента на "инфлация на дестинациите" - когато прекалено много хора започнат да ходят на определено място, то си губи от стойноста и престава да бъде съвсем автентично, нещо подобно като когато напечатат прекалено много пари от някоя валута. Градове от типа на Париж, Лондон, Ню Йорк и подобни са изключение, разбира се, там винаги е имало много посетители, а пък местните традиции са много силни и трудно биха били разклатени от туристи. В момента съм в Африкански период, всеки лев и свободен ден събирам за африканско сафари... 🙂🙂 21 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 4 март, 2020 Сподели Публикувано: 4 март, 2020 Така или иначе съм влязъл в тази носталгична тема, да публикувам някои снимки от Ямайка. През периода 1996-1997 година ходих до този остров едно 10-15 пъти. Самият остров е доста красив. Има планини и растителност, не е плосък като Каймановите острови или Аруба. Ненавиждах населението обаче, поне тази му част, която се въртеше из туристическите места. Никога преди това, сега като се замисля, може би и след това не съм виждал по-нагли хора (а не е като да не съм виждал всякакви). Изобщо не е по расистки подбуди, нямам абсолютно никакви проблеми с каквито и да било раси по света. Не е и заради материална мизерия, ходил съм в по-бедни места, където обаче няма такъв духовен упадък, който в Ямайка по мое лично мнение даже не е и интересен (на други места би могъл да бъде). При всички положения си беше преживяване, но може би никога не бих дал пари, за да отида на това място, даже и по представите ми от онези години. Ямайски изгрев, сниман от круизен кораб: Dunn's River Falls (излгеждаше ми толкова глупаво това групово "изкачване" на водопада от безкрайни редици хора, хванати за ръце): Малко плажни снимки: Градчето Очо Риос: С колеги френски канадци (квебекари) в едно от култовите по онова време заведения в Очо Риос (аз съм най-вдясно). Забравих как се казваше местната бира в характерни шишета: 14 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 24 март, 2020 Сподели Публикувано: 24 март, 2020 Септември 2006г. Любимата Венеция Искрено се моля за Италия. И съм сигурна,че пак ще се снимам на Сан Марко усмихната и щастлива! 8 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 24 март, 2020 Сподели Публикувано: 24 март, 2020 преди 26 минути , jungfraujoch каза: Септември 2006г. Любимата Венеция Искрено се моля за Италия. И съм сигурна,че пак ще се снимам на Сан Марко усмихната и щастлива! Ще,ще - днес вече има добри новини от Италия. 1 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 4 април, 2020 Сподели Публикувано: 4 април, 2020 Като си седи човек вкъщи, му идва на ум да разрови старите ленти. Примерно от около края на миналото хилядолетие и началото на сегашното, когато през уикенд си правих разходих някъде из Англия. С филмов SLR фотоапарат през рамо. Ето първата сероя снимки За да съм сигурен, че внимавате - куиз: Да се разпознаят градовете Честър, Брайтън и Портсмът Допълнителен куиз за експерти Да се разпознае Тотъридж (следва) 20 5 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 4 април, 2020 Сподели Публикувано: 4 април, 2020 преди 58 минути , домосед каза: филмов SLR фотоапарат Как се дигитализираха тези архиви? Някои снимки имат много хубави цветове. Връзка към коментар
домосед Публикувано: 4 април, 2020 Сподели Публикувано: 4 април, 2020 преди 3 минути , bulpa каза: Как се дигитализираха тези архиви? Със скенер. Модел 2001. После са минали през лека обработка онлайн на Google Photos 2 Връзка към коментар
дядо Пепи Публикувано: 5 април, 2020 Сподели Публикувано: 5 април, 2020 преди 10 часа, домосед каза: Със скенер Добър ден! Силно съм заинтригуван от темата за дигиталното съхранение на фотоматериали. Мисля, че имам достатъчно снимки, които бих пренесъл на цифров носител. Даже имам и 1-2 непромити касети. Подпитах в други форуми и ми счупиха главата с цени. Та ще ми бъде интересно как магеланци решават този казус. Предварително благодаря! Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 5 април, 2020 Сподели Публикувано: 5 април, 2020 преди 27 минути , дядо Пепи каза: дигиталното съхранение на фотоматериали Да се изкажа по темата. Първо да уточним, фотоматериалите дали са на хартиен носител или имат и негативи? И каква е целта на съхранението - да ги показваме на внуците или да участваме във фотоконкурси, примерно? 1. Ако имаме хартиени носители и искаме да ги гледаме на екран, тогава е достатъчен и най-обикновен скенер. 2. Ако имаме негативи и целта е да ги гледаме на екран, тогава към скенера трябва да има приставка за сканиране на негативи и диапозитиви. 3. Ако искаме повече от това, да ги гледаме на екран, тогава идва "тежката артилерия " - професионални барабанни скенери, които сканират на много точки и после професионална обработка на изображенията. Такива скенери вече се намират много трудно и хората, които могат да работят с тях са малко. Понеже сканирането е само едната страна на въпроса, ще засегна другата по-важна, според мен. Дигиталния носител - твърд диск, облак? Това са опциите за съхранение, на този етап с техните плюсове и минуси. Те също струват пари, които са в различен ценови диапазон, според нуждите. Не искам да те разколебавам, но единствения доказан във времето носител на информация е хартията 🙂 2 1 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 5 април, 2020 Сподели Публикувано: 5 април, 2020 преди 16 часа, домосед каза: Да се разпознае Тотъридж Е, щом се предавате, ще ви кажа 😎: в Тотъридж е снимана църквата с бяла квадратна камбанария Втора серия от същия период (следва) 19 3 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 5 април, 2020 Сподели Публикувано: 5 април, 2020 Я кажи тия кораби знаеш ли кои са и посещават ли се? В Портсмут съм бил, ама тоя големия линеен кораб не си го спомням, а ако го бях видял със сигурност щях да пробвам да го видя. Връзка към коментар
домосед Публикувано: 5 април, 2020 Сподели Публикувано: 5 април, 2020 Флагманският кораб на адмирал Нелсън от битката при Трафалгар HMS Victory със сигурност се посещава. Аз заради него ходих до Портсмът 😎 http://www.hms-victory.com/ 5 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 8 април, 2020 Сподели Публикувано: 8 април, 2020 На 4.04.2020 г. в 21:47, домосед каза: Примерно от около края на миналото хилядолетие и началото на сегашното, когато през уикенд си правих разходих някъде из Англия. С филмов SLR фотоапарат през рамо. Къде живееше по това време? Чудесно си ги сканирал снимките. Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 8 април, 2020 Сподели Публикувано: 8 април, 2020 Първо посещение на Западния Бряг на САЩ - 1996 година, Сиатъл, щат(а) Вашингтон: 4 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 8 април, 2020 Сподели Публикувано: 8 април, 2020 преди 35 минути , FlyTraveler каза: Къде живееше по това време? В Блумсбъри 1 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 8 април, 2020 Сподели Публикувано: 8 април, 2020 преди 1 минута , домосед каза: В Блумсбъри А, не знаех, че си живял и в Лондон. 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 8 април, 2020 Сподели Публикувано: 8 април, 2020 На 5.04.2020 г. в 9:48, дядо Пепи каза: Добър ден! Силно съм заинтригуван от темата за дигиталното съхранение на фотоматериали. Мисля, че имам достатъчно снимки, които бих пренесъл на цифров носител. Даже имам и 1-2 непромити касети. Подпитах в други форуми и ми счупиха главата с цени. Та ще ми бъде интересно как магеланци решават този казус. Предварително благодаря! На 5.04.2020 г. в 10:37, bulpa каза: 1. Ако имаме хартиени носители и искаме да ги гледаме на екран, тогава е достатъчен и най-обикновен скенер. Ще си позволя да споделя моят опит в това отношение - установил съм, че много по-добро качество се получава с преснимане на хартиените снимки (разбира се - под правилен ъгъл, с правилна светлина и статив), отколкото със сканиране с обикновен скенер. Да не говоря, че се спестява и много време, ако искаме да дигитализираме повечко снимки. 1 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 8 април, 2020 Сподели Публикувано: 8 април, 2020 преди 13 минути , Фичо каза: Ще си позволя да споделя моят опит в това отношение - установил съм, че много по-добро качество се получава с преснимане на хартиените снимки (разбира се - под правилен ъгъл, с правилна светлина и статив), отколкото със сканиране с обикновен скенер. Да не говоря, че се спестява и много време, ако искаме да дигитализираме повечко снимки. Не съм съгласна, но ще отплеснем темата 🙂 1 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 8 април, 2020 Сподели Публикувано: 8 април, 2020 Преди 1 час, FlyTraveler каза: А, не знаех, че си живял и в Лондон Последната серия е от Лондон по онова време. Куиз: да се открие кралицата-майка на снимките! 5 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 8 април, 2020 Сподели Публикувано: 8 април, 2020 преди 30 минути , домосед каза: да се открие кралицата-майка на снимките! Да не е тук? 3 1 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 8 април, 2020 Сподели Публикувано: 8 април, 2020 преди 11 минути , Фичо каза: Да не е тук? Тя е! На снимката е на 98. Доживя до 101. Имам я и по-млада, на 93, пак в кола, която има вид да е същата. За @FlyTraveler : тогава живеех в София 😎 Бях още студент във ВМЕИ 6 Връзка към коментар
chandni Публикувано: 8 април, 2020 Сподели Публикувано: 8 април, 2020 преди 2 часа, FlyTraveler каза: Първо посещение на Западния Бряг на САЩ - 1996 година, Сиатъл, щат(а) Вашингтон: На първата снимка най-стърчащият небостъргач - Washington Mutual (вижда се и на третата, но там черният небостъргач на Bank of America, който е и най-високата сграда в района, стръчи над него 🙂 ) 2 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 14 април, 2020 Сподели Публикувано: 14 април, 2020 Първо стъпване в Аляска. Кечикан, 1997 година. Първи опити и за заснемане на wildlife, без необходимите обективи, разбира се. Тук съм заснел белоглав орел. Пробвал съм се и на косатки, делфини и гърбати китове. Трябва да поровя из архивите. 6 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 15 април, 2020 Сподели Публикувано: 15 април, 2020 Аруба - 1997 година. Eagle Beach беше любимият ми плаж на този остров: 4 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега