Прескочи до съдържание

Израел - Информация за цени, транспорт и всякакви други въпроси

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 1 час, Israel Lover каза:

Да, трамвайната улица в Йерусалим

имам предвид, не квартал Яфо в Тел Авив

В Израел и жените ходят задължително в казармата.Вониците пътуват в градските автобуси и влакове с автоматите.

Самолетите като влязат в израелското въздушно пространство и всички трябва да са седнали с колани.Такова чудо не бях виждал.

Вижте какво пише Външно министерство:

Във връзка с последните инциденти на насилие посолството препоръчва българските граждани да проявяват особена бдителност при пътувания до гр. Ерусалим, особено в т. н. Стар град и по-специално на „Храмовия хълм“. Следва да се избягват и други рискови туристически дестинации в страната и на териториите на Западния бряг, както и пътувания с градски транспорт и посещения на публични места, на които се събират голямо множество от хора, поради потенциална опасност от стълкновения и терористични атаки.

Публикувано:

Положението в Израел едва ли се променило, но тази информация съм я чел преди първото ми ходене в Израел 2014 г. Сега като погледнах виждам това - "1BGN = 0,477125ILS (съгласно фиксирания курс на БНБ за 2017 г.)"

а клиповете по-долу  въобще вече не тръгват.

https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/israel

МВнР не си е актуализирало общата информация от години.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 3 минути , traveler каза:

МВнР не си е актуализирало общата информация от години.

e, това не е нещо изненадващо

• Харесвам 1
Публикувано:

Искам последна помощ 🙂

От толкова четене за посещения в Израел се обърках. - моля да ми препоръчате, 2 дни ще ходим в Йерусалим и другите два, където ми препоръчате)

Относно какво да си донесем от там, четох - моля да ми отговорите)

- 33 свещички - палим и гасим и си ги носим в БГ и си ги палим за здраве - От къде се купуват и къде да ги запалим?

- Пръст се продавала, но да не купуваме, защото не се знаело от къде е! -  Ако някой си е носил пръст, от къде да вземем малко и да си донесем?

- Една колежка иска камъче, чувала че се носи от там - От къде камъче да взема?

- Светена вода - От къде?

- Икони, гривнички ще взема от тук. - Къде да ги осветя?

Ще бъда оттново много благодарна, ако ми помогнете, ще ме улесните много, като си начертая програмата 🙂

Може би ще вземем кола под наем за 2 дни, ако не са по 200 лв на ден, ами поне 100 като гледам цените 😞

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 38 минути , bahlivia2 каза:

- Икони, гривнички ще взема от тук. - Къде да ги осветя?

Мисля че тук - плочата на помазанието, това е като влезеш вляво. Аз за всеки случай сложих цялата раница и вътре където е гроба.

Тук ти качвам линкове на пътеписа на Валерия(AlexandraCo)

https://poblizo.com/?p=9481

https://poblizo.com/?p=9600

https://poblizo.com/?p=9685

DSCF0683.JPG.e0dfb68654aa8869aa829bf1c51747b0.JPG

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте, интересувам се от израелския печат в паспорта. Гарантирано няма да посещаваме ислямски държави в близките няколко години, и презумпцията ми е дали ако искаме да ни сложат печати на влизане, това ще ни даде благоволение да минем бързо през проверките на връщане? И дали в палестинските територии ще направят проблем за тези печати?

Публикувано:
преди 6 минути , Israel Lover каза:

Здравейте, интересувам се от израелския печат в паспорта. Гарантирано няма да посещаваме ислямски държави в близките няколко години, и презумпцията ми е дали ако искаме да ни сложат печати на влизане, това ще ни даде благоволение да минем бързо през проверките на връщане? И дали в палестинските територии ще направят проблем за тези печати?

Не слагат никакви печати. Това е писано и преди. Залепват стикер, който ако искаш след завръщането си в БГ отлепваш лесно.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 31 минути , muchachote каза:

Не слагат никакви печати. Това е писано и преди. Залепват стикер, който ако искаш след завръщането си в БГ отлепваш лесно.

Даже ни ги залепват, внимавай да не паднат някъде.

Публикувано:
преди 3 часа, Israel Lover каза:

Visa on arrival представлява малко картонче с данните на туриста и позволения срок на пребиваване. Не се слага печат.

При напускане на гърба на паспорта се лепи стикер с баркод (жълт или бял), който може да се премахне след напускане на страната.

С други думи, не остава никаква следа, че човек е посетил Израел. 

IMG_20180228_154814-e1533404897625.jpg

• Харесвам 4
Публикувано:

На 24.01 се върнахме от тази дестинация:) Бяхме с три нощувки в Йерусалим,  в post hostel със самостоятелна баня и wc. С две ръце го препоръчвам. Единия ден се разходихме до Витлеем  и два дни имахме за Тел авив. И аз бих посъветвала дамата да нощува в Йерусалим и за един ден до Витлеем. 

Стената с графитите е много интересна. 

20230120_144743.jpg

20230120_101654.jpg

FB_IMG_1675021626370.jpg

20230120_095839.jpg

Screenshot_20230129_211450_Instagram.jpg

• Харесвам 11
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
На 21.01.2023 г. в 10:44, Israel Lover каза:

Здравейте, имаме резервирани билети с Уиз-еър от 2 до 5 февруари. 

Отидохте ли и всичко наред ли е?

• Харесвам 1
Публикувано:
На 4.02.2023 г. в 8:22, dimitrov6 каза:

Отидохте ли и всичко наред ли е?

Тази дама ме намери и във фейсбук с въпроси, относно чекиране онлайн. Трябва да се е върнала. Но аз ще кажа 🙂 - върнахме се и съм благодарна на всички, които са писали в тази тема и форум, много полезна информация намерих и сякаш ми беше по лесно 🙂 .  На летището единственото нещо което ни попитаха е колко време ще бъдем в държавата и на екскурзия ли сме (граничния полицай) - не поиска да види резервация на хотела. Пожела ни с усмивка приятен престой. 

Не знам на кой терминал кацнахме, но с един автобус доста дълго пътувахме до терминал 3, от който и излетяхме на връщане.

От терминал 3 с влак за 20 мин бяхме в Йерусалим. След като слязохме на гарата пътувахме "гратис" в един автобус, понеже не може да си купиш билет от шофьора, това разбрах като му подадох пари и той каза, че не може с пари, а само с карта и не ни свали от автобуса, а махна с ръката да влизаме навътре. След няколко спирки влезе контрольор и помислих, че ще сме глобени и свалени вече :), и на него подавам парите и казвам че не знаем от къде да си купим билет, той погледна странно и каза, че не може с билет и ни подмина просто 🙂 - това в БГ дали щеше да стане 🙂 

Карта за разговори и интернет си купих онлайн, благодарение на съвет от тук, 25 долара, получихме я на летището. А от там да си купиш на оператор А19 май беше, струваше сромно 220 шекела с 10 GB само, а аз имах 100 🙂

Фалафел в заведение ядох за 22 шекела, пих кока кола за 6 лв, скъпо е, но кефа цена няма 🙂

На влизане във Витлеем не минаваш контрол, взехме кола под наем , но с нея не може да влезеш в Израел. С автобус влизахме, войниците се качват в автобуса и нашите червени паспорти не  им бяха интересни 🙂, палестинците проверяваха по обстойно. Нямахме проблем с престоя ни в Палестина.

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:

Искам да направя еднодневен тур от Йерусалим до Витлеем и Масада.Денят е петък и доколкото разбрах не мога да взема кола под наем,защото агенциите няма да работят .Засега съм намерил тур само до Масада и мъртво море за 220 долара за двама с включени входни такси и въжената линия ,но има някои неудобства.Ако някой е правил това,ще съм благодарен за препоръки

Публикувано:
преди 12 минути , pavlin каза:

Искам да направя еднодневен тур от Йерусалим до Витлеем и Масада.Денят е петък и доколкото разбрах не мога да взема кола под наем,защото агенциите няма да работят .Засега съм намерил тур само до Масада и мъртво море за 220 долара за двама с включени входни такси и въжената линия ,но има някои неудобства.Ако някой е правил това,ще съм благодарен за препоръки

Не намирам тур дето да комбинира и двете. Не знам цял ден ли ти е тура до Масада  ? Може да си направиш него за половин ден и другата половина да оставиш за Витлеем - https://www.touristisrael.com/tours/bethlehem-half-day-tour/ , тези също са добри и съм ги ползвал за частен тур в северен Израел - https://www.beinharimtours.com/bethlehem-half-day-tour/ 

Тези до Витлеем обаче пише са само сутрешни и до 13:00 си обратно в Йерусалим така че Масада ще ти е следобяд. 

Другата опция е да пишеш на една от фирмите , и двете предлагат частни турове и ще могат да ти комбинират и двете места в 1 ден. Но ще е по- скъпо. 

Публикувано:
На 21.01.2023 г. в 10:44, Israel Lover каза:

Здравейте, имаме резервирани билети с Уиз-еър от 2 до 5 февруари.  Проблемът е, че полетът за връщане е в 9 сутринта. Гледайки графика на автобусите и влака до Бен Гурион можем да хванем автобус или влак около полунощ и да сме там прекалено рано, или да хванем автобус или влак чак към 5-6 часа сутринта и ще сме прекалено късно на Бен Гурион - след 7 (според изискването от 3 часа преди полета). Отделно виждам от видео в ютуб, че Терминал 1 е затворен от 20ч и отваря чак към 7 сутринта, отново прекалено късно според 3 часовото изискване. Дори и да тръгнем към Бен Гурион още в събота вечерта, пак няма да успеем преди 20ч, тъй като все още ще е шабат, а не искам да ползваме маршрутки, защото има много лоши отзиви за тях, а и цената е прекалено скъпа. Има ли някакъв вариант за придвижване от Йерусалим към Бен Гурион за такъв ранен полет? 

image.png

Здравейте! Как се получиха нещата с полета в неделя сутрин?

Публикувано:

Здравейте, пътешественици! В четвъртък рано сутрин отлитаме за Израел. Направихме едни минимални планове и резервации къде да спим (повечето усилие отива да организирам отглеждането на децата, докато ни няма ;)). Имам вече есим, но срещам трудност с приложението за транспорт (вкл. да плащаме с него). Свалих си HopOn Rav Kav. Възможно е да се въведе български мобилен номер за валидация, но при изписването му във всякакви варианти дава съобщение Please check your Internet Connectivity. Определено нямам проблем с връзката. Та дали на някого му се е случвало същото, а ако сте ползвали друго приложение за транспорт, от което сте останали доволни, също приемам предложения?

• 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, Църквата в Йерусалим има ли работно време или може да се влезе в параклиса и вечер към 9-10 примерно, за да се избегне чакането? 

Публикувано:
преди 17 минути , marble_beach каза:

Здравейте, Църквата в Йерусалим има ли работно време или може да се влезе в параклиса и вечер към 9-10 примерно, за да се избегне чакането? 

Сигурно има някакво работно време, но не знам какво е.

Ние влизахме след 19,30 ч. и имаше малко хора вътре. Те групите реално са до към 16 часа. Някъде бях чела, че я отварят към 6 сутринта, та и рано сутрин е вариант.

Публикувано:
преди 3 минути , mililia каза:

Ние влизахме след 19,30 ч. и имаше малко хора вътре. Те групите реално са до към 16 часа. Някъде бях чела, че я отварят към 6 сутринта, та и рано сутрин е вариант.

преди 4 минути , mililia каза:

Благодаря, идеята ми е след като кацнем в Тел Авив сутринта  да посетим първо Мъртво море за няколко часа. Мисля че 3 часа са си достатъчни, за да усетим атмосферата там. След това към Йерусалим ( не съм проверявала градските автобуси през колко време са, но се надявам до ранния следобед да стигнем до Йерусалим) Може би ще се настаним и хапнем, след това Стената на плача (тя си е денонощна)  и Параклиса (тук не знам дали има ограничение ??) . На другия ден рано сутринта ще пробваме да влезем на Храмовия хълм. След това други свети места в Йерусалим, за да усетим атмосферата. Може да помогнете и кое си струва да се посети при условие че сме за кратко. Следобед/привечер  продължаваме към Тел Авив с нощувка там , а на другия ден плаж и Хайфа.  Как ви се струва плана? Нещо пропускам ли или нещо , което да имам впредвид?

Публикувано:

Ние бяхме само в Тел Авив, Йерусалим и Витлеем, така че за другите планувани неща нищо не мога да кажа. В Йерусалим е достатъчно да видите по една забележителност от всеки от кварталите на Стария град. Не е нужно да влизате във всяка църква, поне според мен. Това, което си заслужава да се види е Стената на плача - при започване на Шабат и в нормален ден. Много различна атмосфера и си заслужава на 100%. Божи гроб - вечер или сутрин рано, когато няма тълпи. Ал Акса - сутрин рано иначе въобще не пускат в мюсюлманския квартал. Разходете се из Еврейския квартал и суковете на христянския квартал. Ако ви остане време се качете на Маслиновия хълм за гледка към града.

В Тел Авив вижте квартала Яфа и постойте на плажа.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, marble_beach каза:

Има, от 5 сутринта до 8 или 9 вечерта. 

Градски автобуси от Тел Авив до Йерусалим - бол. Бус 480 тръгва от 5 сутринта на всеки 30 мин или час май, до доста късно вечер, стига да не е Шабат. 

Бих препоръчал също да добавите Church of All nations ( Базиликата на агонията / Храм на всички народи) и църквата Отче Наш (Pater Noster).

• Харесвам 1
Публикувано:

Божи гроб вечер го затварят, но отварят вратите към двора и храма малко преди полунощ - около 5-10 мин. След това започва нощната литургия. Може да присъствате. Ние сме ходили няколко пъти. Все пак имайте предвид, че вътре в самия гроб може да се влезе в началото и към края на литургията. Иначе по време на службата само свещениците влизат вътре. Много е интересна самата служба и атмосферата в храма, но цялата е около три часа.

Най-важното забравих. Не е всеки ден. На място може да се попита.

• Харесвам 3
Публикувано:

Здравейте, отново имам въпрос.

Бихте ли споделили + и - на плажовете на Мъртво море ?За Ein Bokek четох сякаш най хубави отзиви, но не мога да се ориентирам дали се отнасят за свободната зона или за хотелските, в които предполагам няма да ни пуснат. Също до Ein Gedi може ли да се отиде, въпреки че плажа пише в гугъл, че е затворен заради свлачище? Този който е най - близо до Йерусалим Kalia  е с най много кал , но пък и там май няма кристали сол по скалите. Солните гъби още ли са толкова интересни или след намаляне на ннивото на морето не изглеждат уау ?

Ще сме с градския автобус най вероятно.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.