Прескочи до съдържание

Малария, жълта треска, денга и други тропически болести


Препоръчани мнения

Доста е писано във форума за болестите, разпространявани от комари, но разхвърляно по отделни теми. Тук ще се опитам да обобщя на едно място

1. Жълта треска

Жълтата треска е вирусна бoлест, разпространена в Африка

YF_Africa_forweb.jpg

и Южна Америка

YF_SouthAmerica_forweb.jpg

. Предава се чрез ухапванията на комари Aedes aegypti и Aedes albopictus. Болестта е фатална в около 3-7.5% от случаите. Предотвратява се най-сигурно чрез ваксина. Ако пътувате в жълтите райони на картата по-горе се препоръчва ваксинация, след която се издава сертификат, който е добре да се носи и показва при граничен контрол. В някои случаи ваксинацията е задължителна. Един от начините да се определи дали е така е TIMATIC. Отивате в тази таблица и цъкате на държавата. Най-долу е секцията Health information, където са написани изискванията, примерно "Vaccination against yellow fever required."

 

(картите са от американския Centre for Desease Control and Prevention - www.cdc.gov)

 

Тема за жълтата треска: 

 

Редактирано от neuromancer
добавен линк към тема
  • Харесвам 8
  • Браво 2
Връзка към мнение

2. Малария 

Друга тропическа болест е маларията. Предава се чрез ухапвания на комар от вида Anopheles. Причинителят не е вирус, а едноклетъчен организъм и затова не съществува ваксина. Заразяването се предотвратява с лекарства като Маларон или антибиотици, пр. доксициклин, или просто избягване на ухапвания от комари, дискутирани в тази тема. Районите на разпространение са тези

640px-Paludisme.png

(By Percherie - CHU de Rouen - Paludisme en AmériqueCHU de Rouen - Paludisme en AfriqueCHU de Rouen - Paludisme en Asie, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1256105

По-точно за разпространението и начините на профилактика за конкретната държава може да се информирате от Health information секцията в TIMATIC (както е обяснено в горната тема) или на https://www.cdc.gov/malaria/travelers/about_maps.html. Избирате държавата и се появява подробна карта с разпространението и препоръчаната профилактика.

 

Тема за маларията: 

 

 

Редактирано от neuromancer
добавен линк към тема
  • Харесвам 2
  • Браво 2
Връзка към мнение

3. Денга

Симптомите са обрив, внезапна висока температура (40 градуса), силни болки в ставите и главата, умора. Предава се с ухапвания на комари (Aedes aegypti и Aedes albopictus). Има по-лека и хеморагична форма, втората може да е смъртоносна. Няма лечение за денгата, лекуват се симптомите, докато премине сама. Не трябва да се взима аспирин или ибупрофен, защото се увеличава риска от кръвоизливи. 

mapa_mundo_dengue2007.jpg

 

От тази година (2017) има ваксина за денга. Одобрена е за лица между 9 и 45 години. Прилага се три пъти през 6 месеца, което според мен я обезсмисля за случайни пътувания.

  • Харесвам 2
  • Браво 2
Връзка към мнение

4. Зика

След като нашумя преди време не съм чувал нищо напоследък, но да го включа за пълнота. Прилича на лека настинка, често минава без никакви симптоми, проблема е, че се свързва с рязко увеличение на случаите на родени с микроцефалия, ако майката е била заразена със Зика в първите 3 месеца от бременността.

Темата

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Жълтата треска, денга, Зика и Чикунгуня се предават с ухапвания на комарите Aedes aegypti и Aedes albopictus.

aedes_5.jpg

Черни с бели ивици, летят и хапят и през деня, предимно сутрин и късно следобед, но може по всяко време, ако е на сянка. Затова ползвайте репеленти и през деня. В помещения може и от тези изпарители, които се включват в контакта, продават също свещи с миризма на лимонова трева (citronella). От ентомолог съм чувал, че разните устройства с ултразвук не вършат никаква работа, но не съм специалист. Тези комари се развъждат близо до хората, в застояла вода в чинийки под саксии, резервоари, стари гуми и всякакви такива, т.е. не е необходимо да има блато наблизо.

Маларията се пренася от комара Anopheles

Anopheles-maculipennis_B.jpg?itok=euAxu4

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към мнение

От различни комари ли се разпространява маларията и денга? Странно ми е, че част от карибите са застрашени от денга, но не са застрашени от малария...

Връзка към мнение

Супер. Бях чела преди месеци, че във Вануату има денга. Сега не  смея да погледна какво е положението, че пътуването наближава. Дано ни се размине. :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 13 минути , Topfly каза:

От различни комари ли се разпространява маларията и денга? Странно ми е, че част от карибите са застрашени от денга, но не са застрашени от малария...

Различни са, освен това самата болест е отделен организъм, т.е. не е задължително да я има навсякъде, където има от тези комари. Маларийни комари има и в Южна Европа, пр. Гърция и България, но малария няма, преди е имало мисля.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Маларията у нас е ликвидирана, след като са пресушени крайдунавските блата.

Въпреки това тази година в Русе имаше случай на малария, само че заразяването беше станало не от комар, а след кръвопреливане, като кръводарителят беше африкански студент. 

Маларийните комари (Anopheles) се отличават от останалите по наклона на тялото си, когато са кацнали. Имаме си ги у нас, особено по южното черноморие. И с глобалното затопляне ще си ги имаме все повече.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
преди 44 минути , neuromancer каза:

Затова ползвайте репеленти и през деня.

Anopheles-maculipennis_B.jpg?itok=euAxu4

Аз лично от удобство до сега пренебрегвах подобна защита, но заради децата реших да си променя навиците. За различни комари до колкото знам има различни репеленти. Има ли някъде добър ресурс за това в кой регион какъв репелент против комари е препоръчителен?

Връзка към мнение

Пътувалите до Сингапур и Куала Лумпур слагали ли сте някакви ваксини? Какви репеленти ползвахте? Щерката е на 4 и не ми се иска да слагам ваксини...

Връзка към мнение
преди 3 минути , Juliaaa каза:

Пътувалите до Сингапур и Куала Лумпур слагали ли сте някакви ваксини? Какви репеленти ползвахте? Щерката е на 4 и не ми се иска да слагам ваксини...

Когато ние пътувахме до Сингапур не сме слагали никакви ваксини и не сме ползвали репеленти. Нищо не ни е хапало, но ако си бях направил да попрочета повече за маларията преди пътуването сигурно щяхме да вземем някакви мерки.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Оф, що ми трябваше да поглеждам, не знам ... Имах някакъв спомен, че преди бях проверявала и нямаше проблем, ама явно съм гледала само за жълта треска. Прекрасно, на Роатан има опасност от Малария, а на останалите карибски острови - денга. А да ми е честито. :mad: Единственото хубаво е, че вечер няма да има къде да ме хапят комари, ама кел файда, като се оказва , че без тези хапят и през деня. Пху. 

Връзка към мнение

Мен ме хапят много комари, а и не само те, въпреки репеланти. Сега в Мексико, в Коба, напръскана и намазана /двойна защита/, пак имах ухапвания от комари. Като се прибрах и се разболях. Беше настинка, но един приятел като ми каза, че там има денга и като взех да чета... И тази тема. Може би ще се ваксинирам за жълта треска преди Перу, че сме в дъждовния период.

Относно Сингапур. През деня, на Сентоса до съблекалните на плажа, докато чакам половинката да се преоблече, около 2 мин. без да съм намазана, имах поне 10 поражения. Така че си има и индивидуален елемент. И не зависи от кръвната група. АВ съм, приятелката с която пътуваме - също. Тя не се маже с репеленти и нищо не я хапе.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Не се шашкайте толкова, не за това го писах... Аз живея в район с денга вече 10 години, откакто живеем на високо даже не включвам разните репеленти

Обаче всеки комар, който се промъкне вкъщи се издирва и убива задължително

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
преди 13 минути , lesy каза:

Може би ще се ваксинирам за жълта треска преди Перу, че сме в дъждовния период.

Имайте предвид, че по големите височини комари няма, но ако смятате да ходите в джунглата няма да е лошо да се ваксинирате.

 

Относно репелентите, в зона с денга е препоръчително да се ползва репелент със съдържание на DEET или Picaridin >= 20%.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

@lesy и аз съм от твоята кръвна група и не само това, ами, сигурно сме и по-топлокръвни,та и мен ме ръфат здраво.

Ама миналата година, от летището в Лондон купих едни репеленти с 40%ДЕЕТ. Нямат нищо общо с всичко.що съм видяла до сега.

Единият беше спрей,другият - мляко.Отвратителни - мазни,гадни, като се допре до пластмаса разтопява повърхностния слой. Ползвахме ги на Улуру и сега в Мексико.

Да,ама се овардих, та се разминах леко.Иначе, ти си видяла какво е в Коба -на рояци.

А на Улуру пък,освен комари имаше и едни отвратителни гнусни конски мухи и някакви дребни хапещи инсекти от непознат за мен вид.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 2
Връзка към мнение
2 hours ago, master_of_germs said:

Маларийните комари (Anopheles) се отличават от останалите по наклона на тялото си, когато са кацнали. Имаме си ги у нас, особено по южното черноморие. И с глобалното затопляне ще си ги имаме все повече.

Това с наклона на комара много пъти съм го чел по учебници, но някак си не си представям ако ме кацне комар да изчакам да го разгледам хубаво как е кацнал и тогава да го убия. Описват се също така ларвите на комара, че били хоризонтално разположени спрямо повърхността на водата, ама дали ще ходя да изследвам блатата в джунглата, едва ли. Така или иначе Маларията има изключително широк инкубационен период(9-60 дни ако си спомням правилно), така че повечето хора до тогава се връщат от почивката. Най-добре е повишеното внимание и профилактиката.
пп: Не забравяйте, че хората, които са родени в ендемични райони с малария и денга, прекарват заболяванията далеч по-леко от туристи, които са отишли в тези райони само за малко. Бях на стаж в една болница в Джогджакарта, Индонезия. Масово всеки, който идваше в спешното с някакви грипоподобни симптоми му се лепваше работна диагноза Денга. Обясняха ни местните лекари, че това била често срещата диагноза и хората си я изкарвали както ние си караме грипа. Но това вече отива към съвсем друга тема. Не вярвайте просто на местни или други, които ви обясняват, че са карали малария и нищо им няма. :) Пожелавам на всички безкомарни пътувания :)

Редактирано от t_petkov
  • Харесвам 9
Връзка към мнение
преди 3 часа, luba_rizova каза:

Оф, що ми трябваше да поглеждам, не знам ... Имах някакъв спомен, че преди бях проверявала и нямаше проблем, ама явно съм гледала само за жълта треска. Прекрасно, на Роатан има опасност от Малария, а на останалите карибски острови - денга. А да ми е честито. :mad: Единственото хубаво е, че вечер няма да има къде да ме хапят комари, ама кел файда, като се оказва , че без тези хапят и през деня. Пху. 

Споко, абсолюно излишно е да се паникьосваш от темата. Аз обичам да работя с числа и затова от уикипедия извадих следната статистика:

 

От малария годишно се заразяват 300 милиона души и около 700 000 души умират, а от денга се заразяват между 50 и 500 милиона души и умират между 10 и 20 000 души. От ПТП 2010 година в света са загинали 1,25 милиона души, ранените вероятно са 10-15 милиона, а участвалите в ПТП вероятно стотици милиони.

 

Чисто статистически шансът да умрем от малария е малко по висок от това да загинем в ПТП, а шансът да умрем от денга вероятно е по малък.

Що се отнася до шансът да се заразим с малария и денга вероятно е малко по голям от това да участваме в ПТП, но не е значително по голям.

 

Сметките могат още да се прецизират, като видим точно колко хора живеят и пътуват в засегнатите райони и колко са ПТП в тези райони, но като цяло не мисля, че ходенето в райони с малария и денга е поемане на някакъв безумен риск. Разбира се рискът си е риск и човек е хубаво да вземе определени мерки и да не се надява единствено на късмета си.

преди 3 часа, AlexandraKo каза:

А на Улуру пък,освен комари имаше и едни отвратителни гнусни конски мухи и някакви дребни хапещи инсекти от непознат за мен вид.

Какви комари в пустинята? Аз нямам никакви спомени за комари, но някакви мухи имаше...

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 1 час, Topfly каза:

 

От малария годишно се заразяват 300 милиона души и около 700 000 души умират.

Откъде са ти статистическите данни. Завишени са и заболеваемостта, и смъртността. Като и двете спадат с всяка изминала година в резултат на изключителния напредък в лечението и профилактиката на заболяването. По официални данни на СЗО за 2015 г. случаите на малария по света са съответно 214 милиона, от които 439 хиляди завършили летално. 90 процента от тези случаи са в субсахарската част на Африка. Навсякъде другаде маларията вече не представлява чак такъв сериозен проблем. Като почнах следването си учехме, че маларията сред инфекциозните болести води до най-много смъртни случаи, следвана от туберкулозата и СПИН. Докато си завърша следването, челната тройка се обърна наобратно, а от две години насам туберкулозата измести СПИН-а на първото място. А с тези темпове маларията след десетина години ще изпадне от топ 3.

 

Иначе има една одобрена ваксина против малария, но поради ниската ѝ ефективност (25-50%) СЗО не я препоръчва.

 

Колкото до наклона на комара: естествено, че няма да го чакам да го гледам, ако ме накаца. Но ако е кацнал някъде другаде, разпознаването не е трудно.

Редактирано от master_of_germs
  • Харесвам 5
  • Браво 2
Връзка към мнение
преди 27 минути , master_of_germs каза:

Откъде са ти статистическите данни. Завишени са и заболеваемостта, и смъртността. Като и двете спадат с всяка изминала година в резултат на изключителния напредък в лечението и профилактиката на заболяването. По официални данни на СЗО за 2015 г. случаите на малария по света са съответно 214 милиона, от които 439 хиляди завършили летално. 90 процента от тези случаи са в субсахарската част на Африка. Навсякъде другаде маларията вече не представлява чак такъв сериозен проблем. Като почнах следването си учехме, че маларията сред инфекциозните болести води до най-много смъртни случаи, следвана от туберкулозата и СПИН. Докато си завърша следването, челната тройка се обърна наобратно, а от две години насам туберкулозата измести СПИН-а на първото място. А с тези темпове маларията след десетина години ще изпадне от топ 3.

 

Иначе има една одобрена ваксина против малария, но поради ниската ѝ ефективност (25-50%) СЗО не я препоръчва.

 

Колкото до наклона на комара: естествено, че няма да го чакам да го гледам, ако ме накаца. Но ако е кацнал някъде другаде, разпознаването не е трудно.

От Уикипедия взех данните. Разликата няма голямо значение, защото не променя значително резултата, че рискът от малария и денга е от порядъка на риска да участваме в ПТП, а това е риск, който го поемаме ежедневно. Това с 90% за субсахарската част на Африка нали само за смъртните случаи се отнася, а не за заразените?

Връзка към мнение
преди 18 минути , Topfly каза:

Това с 90% за субсахарската част на Африка нали само за смъртните случаи се отнася, а не за заразените?

90% от заразените и 92% от смъртните случаи са в този регион.

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs094/en/

Редактирано от master_of_germs
  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 1 минута , master_of_germs каза:

90% от заразените и 92% от смъртните случаи са в този регион.

При тази ситуация извън субсахарска Африка статистически опасността от малария е по малка от опасността от ПТП, което означава, че е по важно да се оглеждаме на улицата от колкото са се предпазваме от малария :)

  • Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към мнение

Аз сигурно съм сред малкото ходили преди пътуване на консултация в Националния център по заразни и паразитни болести :) Според спомените ми от преди година, минимум 7 дни от ухапването до 1 година е инкубационния период. Всяка грипоподобна проява на неразположение в тази година трябвало да се провери с кръвен тест за малария. 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 1 минута , Sju каза:

Аз сигурно съм сред малкото ходили преди пътуване на консултация в Националния център по заразни и паразитни болести :) Според спомените ми от преди година, минимум 7 дни от ухапването до 1 година е инкубационния период. Всяка грипоподобна проява на неразположение в тази година трябвало да се провери с кръвен тест за малария. 

Така е, но случаите с инкубационен период повече от един месец са изключително редки. Има отделни описани случаи, когато е бил и повече от година. 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.