Прескочи до съдържание

Малария, жълта треска, денга и други тропически болести

Препоръчани мнения

преди 6 часа, Juliaaa каза:

Пътувалите до Сингапур и Куала Лумпур слагали ли сте някакви ваксини? Какви репеленти ползвахте? Щерката е на 4 и не ми се иска да слагам ваксини...

Много пъти съм ходила до Сингапур и Куала Лумпур.Никога не съм се притеснявала и винаги сме пътували с дете.8 години живяхме в Азия и винаги съм използвала репелент натурален (лимонена трева) или  такъв с химически съставки .Има моменти когато натуралния репелент не действа и имаш нужда от нещо малко по силно като например (OFF)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Доколкото имам спомени от различни табели, които съм виждал в Сингапур, правителството там полага големи усилия, за да поддържа ниско ниво на маларийни комари и такива с Денга. Мисля, че е едно от местата, в които най-малко трябва да ви притеснява ухапването. Ако някой има други впечатления да допълни :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Между другото сега ми хрумна, че вероятно Роро си е отишъл баш от денга. Нищо общо с падането му във водата. Прегледах писанията в нета, не са му правили тестове за денга, след като е умрял, тогава някакъв известен вирусолог казал, че може да е денга. И си мисля, че вероятно е лекуван с АБ заради усложненията и вероятно това е допринесло за влошаване на състоянието. Така че всички трябва да имаме едно наум, но не ми казвайте, че цяла година ще треперим за малария, а ааа ааа :). 

Връзка към коментар

Западнонилската треска изглежда става проблем и в държавите около България. Тази година има 202-ма заразени и 26 починали...

Disease data from ECDC Surveillance Atlas - West Nile fever

Situation update, 10 November 2017

Between 2 and 9 November 2017, Romania reported two cases in previously affected areas, with disease onset in September and October. Italy reported two cases from Asti (Piedmont), a newly affected WNF area for humans, with onset dates in September. In addition, Romania reported one death due to West Nile fever in a previously reported case.
Since the beginning of the 2017 transmission season and as of 9 November 2017, EU Member States reported 202 cases: Romania (66 cases), Italy (57), Greece (48), Hungary (20), Croatia (5), Austria (4), France (1) and Bulgaria (1). Eighty-two cases were reported in neighbouring countries: Serbia (49), Turkey (5) and Israel (28).

Twenty-six deaths due to West Nile fever have been reported since the start of the transmission season: Romania (14 deaths), Greece (5), Hungary (2), Italy (1), Croatia (1), Serbia (2) and Turkey (1).

Equine West Nile fever data reported through the Animal Disease Notification System (ADNS) of the European Commission and maps displaying areas with reports of equine West Nile fever cases are available at:

https://ecdc.europa.eu/en/infectious-diseases-public-health/west-nile-fever/surveillance-and-disease-data/disease-data-west-equids

ECDC_WNF_Affected_current_season_HumanAn

https://ecdc.europa.eu/en/west-nile-fever/surveillance-and-disease-data/disease-data-ecdc

• Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 6 месеца по-късно ...

Здравейте, никъде в темата не видях дали от България може да се закупят въпросните репеленти със съдържание на DEET или Picaridin >= 20%.. както и ОДОМОС. Който знае  сигурен сайт нека сподели!

Връзка към коментар
преди 2 минути , v.tikalova каза:

Здравейте, никъде в темата не видях дали от България може да се закупят въпросните репеленти със съдържание на DEET или Picaridin >= 20%.. както и ОДОМОС. Който знае  сигурен сайт нека сподели!

Аутан Тропикал с 25% DEET има по аптеките, през лятото се появяват и в Кауфланд, Фантастико.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 14 минути , Sju каза:

Аутан Тропикал с 25% DEET има по аптеките, през лятото се появяват и в Кауфланд, Фантастико.

Аутан тропикал е с picaridin, но наистина го има в аптеките и лятото в по-големите магазини. 

От K2 Outdoors срещу Парк център на бул. Арсеналски в София съм си взимал репеленти с DEET с различна концентрация, но не се сещам марката.  Мисля, че от сайта им също може да се поръчва. 

Редактирано от yordanov
  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 32 минути , yordanov каза:

Аутан тропикал е с picaridin, но наистина го има в аптеките и лятото в по-големите магазини. 

Визираш друг Аутан. Тропикал е  точно какъвто трябва.

982538004_Screenshot_20180603-1433132.png.99a4b7ea23954d969694f30321343430.png

1471129382_Screenshot_20180603-1435222.png.6bcd1e9bc452d797062b9c9d7a42518d.png

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Със съпругата ми изкарахме 10 незабравими дни в Бали, Нуса Дуа. Предварително си закупихме Аутан Тропик от България. Така и си го върнахме неизползван. Един единствен път видяхме комар и то в хотелската стая. Звъннах на рецепцията и дотърчаха двама местни от персонала с една пръскачка. Та до там с комарите.     

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 4 часа, Sju каза:

Визираш друг Аутан. Тропикал е  точно какъвто трябва.

982538004_Screenshot_20180603-1433132.png.99a4b7ea23954d969694f30321343430.png

1471129382_Screenshot_20180603-1435222.png.6bcd1e9bc452d797062b9c9d7a42518d.png

Объркал е името, не е Тропикал, който е най-добър, ами Аутан Protection Plus с активно вещество Икаридин 20%, погрешно е написал и Пикаридин. Аз винаги го предпочитам пред рипелънти с DEET, защото последното топи пластмаса, а Икаридина върши същата работа, без да има този проблем.

DEET е разработено за армията на САЩ, май беше още през втората световна война за тихоокеанския театър на военните действия (може и да е малко по-късно, но не много). През 70-те май беше, когато германския фармацевтичен гигант Байер вади Икаридин-а на пазара като алтернатива на DEET-то.

В маларийни райони винаги си нося рипелънти с Икаридин (въпросният Аутан), както и един с DEET, но той е много специален - единственият, който помага и срещу мухи цеце и то не заради DEET-то. В 99.0% от случаите ползвам Autan Protection Plus с активно вещество Икаридин и само при атаки от мухи цеце пръскам по малко от другия (пак не заради DEET-то, ами поради другите му съставки).

преди 4 часа, yordanov каза:

От K2 Outdoors срещу Парк център на бул. Арсеналски в София съм си взимал репеленти с DEET с различна концентрация, но не се сещам марката.  Мисля, че от сайта им също може да се поръчва. 

Autan Protection Plus e с активно вещество Икаридин 20% (не Пикаридин), Аутан Тропикал е друг. 

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 5 часа, FlyTraveler каза:

В 99.0% от случаите ползвам Autan Protection Plus с активно вещество Икаридин и само при атаки от мухи цеце пръскам по малко от другия (пак не заради DEET-то, ами поради другите му съставки).

Autan Protection Plus e с активно вещество Икаридин 20% (не Пикаридин), Аутан Тропикал е друг. 

Искам да попитам - Autan Protection Plus ще ми свърши ли работа в районите с денга или друго препоръчваш? Мерси?

Връзка към коментар
преди 13 часа, FlyTraveler каза:

Объркал е името, не е Тропикал, който е най-добър, ами Аутан Protection Plus с активно вещество Икаридин 20%, погрешно е написал и Пикаридин. Аз винаги го предпочитам пред рипелънти с DEET, защото последното топи пластмаса, а Икаридина върши същата работа, без да има този проблем.

DEET е разработено за армията на САЩ, май беше още през втората световна война за тихоокеанския театър на военните действия (може и да е малко по-късно, но не много). През 70-те май беше, когато германския фармацевтичен гигант Байер вади Икаридин-а на пазара като алтернатива на DEET-то.

В маларийни райони винаги си нося рипелънти с Икаридин (въпросният Аутан), както и един с DEET, но той е много специален - единственият, който помага и срещу мухи цеце и то не заради DEET-то. В 99.0% от случаите ползвам Autan Protection Plus с активно вещество Икаридин и само при атаки от мухи цеце пръскам по малко от другия (пак не заради DEET-то, ами поради другите му съставки).

Fly Traveler, благодаря за изчерпателната информация, ще я имам предвид. А някакви отзиви за   Одомос? Трудно ми е да го намеря. Четох, че действа на принципа да замаскира телесната миризма и да те прави фактически невидим за комарите. Без активно вещество, което да ги убива, но изключително ефективен препарат. Не зная кое ще е по-подходщо за Мадагаскар.

Връзка към коментар
Преди 1 час, v.tikalova каза:

Fly Traveler, благодаря за изчерпателната информация, ще я имам предвид. А някакви отзиви за   Одомос? Трудно ми е да го намеря. Четох, че действа на принципа да замаскира телесната миризма и да те прави фактически невидим за комарите. Без активно вещество, което да ги убива, но изключително ефективен препарат. Не зная кое ще е по-подходщо за Мадагаскар.

Без да съм на 100% сигурен, си мисля, че и Икаридина и DEET-то маскират телесната миризма и объркват комарите. Одомос не съм го чувал, мога само да видя какво има за него в нета, което не ти помага. Магадаскар би трябвало да е подобно на континентала Африка и аз бих заложил на първото, евентуално да носиш като резерва и второто, просто за всеки случай. Аз вземам всеки път и Маларон, като съм в маларийна зона в подсахарска Африка. Знам, че доста хора от форума не го вземат, но това си е лично решение...

преди 10 часа, Happy_Traveler каза:

Искам да попитам - Autan Protection Plus ще ми свърши ли работа в районите с денга или друго препоръчваш? Мерси?

Честно да ти кажа, не знам денга-та какво точно я пренася. Ако са комари, дали са същите като тези пренасящи малария... Никога не съм вземал специални мерки срещу денга и не мога да ти бъда от полза в случая... Къде ще ходиш?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 16 минути , FlyTraveler каза:

Без да съм на 100% сигурен, си мисля, че и Икаридина и DEET-то маскират телесната миризма и объркват комарите. Одомос не съм го чувал, мога само да видя какво има за него в нета, което не ти помага. Магадаскар би трябвало да е подобно на континентала Африка и аз бих заложил на първото, евентуално да носиш като резерва и второто, просто за всеки случай. Аз вземам всеки път и Маларон, като съм в маларийна зона в подсахарска Африка. Знам, че доста хора от форума не го вземат, но това си е лично решение...

Честно да ти кажа, не знам денга-та какво точно я пренася. Ако са комари, дали са същите като тези пренасящи малария... Никога не съм вземал специални мерки срещу денга и не мога да ти бъда от полза в случая... Къде ще ходиш?

Мадагаскар, Реюнион, Мавриций и Сейшели- наплашиха ме с какво ли не- денга чума, малария.... ако слушах всичко да съм си стояла само вкъщи:)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , v.tikalova каза:

Мадагаскар, Реюнион, Мавриций и Сейшели- наплашиха ме с какво ли не- денга чума, малария.... ако слушах всичко да съм си стояла само вкъщи:)

Само Магадаскар е в маларийна зона от тези острови. За другите болести не съм следил какво е положението. Другите три острова не ги мисли.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

На Малдивите също има денга. Лично аз се разболях преди 3 години. (Мисля,че го бях споменала в темата за Маафуши) Преживяването не е никак приятно, още повече, че "лекарите" в Маафуши дори и не разбраха или незнаеха,че това е Денга. Аз се диагностицирах по-късно, когато след няколко месеца обявиха епидемия и пръскаха острова. Тогава влязох в нета да прочета за симптомите и разбрах, че е било денга. Лошото е, че има 4 щама. И ако си се разболял от единия не си застрахован за другите 3. 

Имаше една жена от Норвегия, която работеше тук в Маафуши. Почина от денга. Не си е обърнала внимание и е отишла на лекар, когато вече е било много късно. 

Така, че който го хапят комарите е по-добре да вземе мерки, за да няма неприятни преживявания.

Редактирано от Ametist
  • Харесвам 2
  • Шок 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

@FlyTraveler ами трябва ми за Танзания и Пакистан. Пакистан в градовете до водоемите и нагоре по планините, където не е хладно, май пак имало. 

А в Дар ес Салаам моя приятелка е в болница вече 5-ти ден заради денга, каза, че било по-тежко и от малария. 

Комар я пренася денгата, да. Дали е по-различен от маларийния, не знам, не мога да кажа.

Връзка към коментар

по-горе пише

комара не е маларийния, и пренася също жълта треска, чикунгуня и зика

преди 4 часа, v.tikalova каза:

Е, ти нали не се плашиш? Това е екскурзия, а аз в такъв район живея...

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Ametist каза:

Имаше една жена от Норвегия, която работеше тук в Маафуши. Почина от денга. 

@Ametist надявам се не е жената от ECO DIVE?

Редактирано от kaka reni
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Ще подвигна малко темата с въпрос. Ще ходим в Индонезия (Бали, Ява) и се чудя, кой е най-подходящия репелент за комари. От горните коментари разбирам за  Аутан Protection Plus, това би трябвало да ни свърши работа за да се предпазим от комарите, пренасящи денга?

На място трябва ли да си вземем нещо друго или това е достатъчно?

Връзка към коментар
27 minutes ago, П.Кръстев said:

Ще подвигна малко темата с въпрос. Ще ходим в Индонезия (Бали, Ява) и се чудя, кой е най-подходящия репелент за комари. От горните коментари разбирам за  Аутан Protection Plus, това би трябвало да ни свърши работа за да се предпазим от комарите, пренасящи денга?

Каквото и да вземеш, гледай да има просто ДЕЕД. Освен Аутан, Jungle Formula съм чувал, че са добри. 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 27 минути , П.Кръстев каза:

Според мен, ти трябва Аутан Тропикал, който съдържа N,N'-диетил-m-толуамид 25% .За тропическите райони.

image.png.29f6a3e8f32413128e3e3d7a02407b0d.png

Другият -  Аутан Protection Plus има само Икаридин: 16 % Като за нашенски комари.:wild:

image.png.4fc8c53d3452e8608391191b0d30089e.png

В момента, t_petkov каза:

Каквото и да вземеш, гледай да има просто ДЕЕД. Освен Аутан, Jungle Formula съм чувал, че са добри. 🙂

Уф, тоя Джънгъл е такава противня, няма равен. Ставаш мазен, лепкав, разтваря всичко пластмасово, до което се докосне.

сега има някаква нова формула на Аутан Тропикал с царевично нишесте, дето не лепнела и не била мазна. Но нямам впечатления, купила съм за Доминикана и още не съм го ползвала.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
4 minutes ago, AlexandraKo said:

Уф, тоя Джънгъл е такава противня, няма равен. Ставаш мазен, лепкав, разтваря всичко пластмасово, до което се докосне.

сега има някаква нова формула на Аутан Тропикал с царевично нишесте, дето не лепнела и не била мазна. Но нямам впечатления, купила съм за Доминикана и още не съм го ползвала.

Тъкмо сега ще кажеш от първо лице как е новия. На мен ми предстои пътуване до Сингапур и Бали живот и здраве и аз започвам да се оглеждам за новостите в репелентите 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 40 минути , П.Кръстев каза:

Препоръчвам да си купиш каквото продават по магазините там. Не е гаранция че нашите вършат работа а и да го мъкнеш от другия край на света... Пробвай един лимонов в шишета като препарат за миене на стъкло (или май беше в Шри Ланка...) С две думи -  на място!

На подобен Аутан комарите в Западно Папуа направо бяха като пчели на мед

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.