Прескочи до съдържание

Малария, жълта треска, денга и други тропически болести

Препоръчани мнения

преди 3 минути , Happy_Traveler каза:

Някой знае ли къде в България може да си направим ваксина против денга?

Не съм сигурна, ама мисля, че още няма такава ваксина или все още е в някакъв пробен период. Това е инфо от преди 3-4год.

Връзка към коментар
преди 11 минути , Happy_Traveler каза:

Силно се съмнявам да има, но тя и без това не е за всеобща употреба.

Препоръчва се да се прилага само при хора, които са изкарали денга и са между 9 и 45 години. Излязоха някакви проблеми, след като излезе на пазара.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Здравко Ангел
преди 23 минути , Happy_Traveler каза:

Ама те сега са открили някаква ваксина, която още не се прилага.

"Осемгодишната работа по разработването на ефикасна ваксина срещу денга е на път към щастливия край, съобщи представител на тайландската фармацевтична индустрия Уса Тисаякорн.

В проекта участвали експерти от Малайзия, Индонезия, Виетнам, Филипините и Тайланд, които работили за усъвършенстване на ваксина срещу денга. До момента техният медикамент е най-ефикасният срещу смъртоносната треска. Болестта, типична за районите около екватора, е идентична с познатата "нилска треска". Новата ваксина е изпробвана върху деца на възраст между 2 и 14 г. и се оказала ефикасна при 99% от случаите.

Според Световната здравна организация следващите три години ваксината може да бъде продавана в разработилите я държави. Още три години след регистрирането й ще бъдат необходими за пускането й в останалите държави."

Връзка към коментар

Ваксината се казва Dengvaxia.

Има разрешение за ползване в ЕС, но конкретно в България не е регистрирана. Т.е. тук в болници, клиники и подобни няма да я намерите, а ако си я набавите от чужбина, тук в България официално никой няма да се навие да ви я сложи. Неофициално-всеки си решава за себе си. 🙂

Тук инфо в Уикипедия с кратко описание за противоречията около нея

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dengue_vaccine

Тук инфо от Европейската агенция по лекарствата:

https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/dengvaxia

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , Happy_Traveler каза:

Благодаря! А дали някой знае дали се поставя някъде из ЕС?

Има немалко аргументи против ваксината... Не избързвай.

https://www.telegraph.co.uk/global-health/science-and-disease/dengue-vaccine-increases-risk-severe-infection/

https://www.lshtm.ac.uk/newsevents/news/2018/dramatic-drop-public-confidence-after-philippines-dengue-vaccine-controversy

Връзка към коментар
Преди 1 час, Happy_Traveler каза:

Да, погледнах ги. Ами ще чакам живот и здраве да я усъвършенстват. Пък до тогава - да сме живи и здрави! 🙂

До тогава - репеленти. Ако човек не живее в такъв район, репелентите са достатъчни. Аз си бях купила репелент срещу комари, разнасящи зика, денга и чикуня от Мексико. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Да, ама аз понякога оставам за по-дълго в такива райони, затова сигурно ще бъда първият магеланец, който би си направил ваксина против денга, когато вече е достатъчно добра. Пък до тогава- както викаш Еми - репеленти и молитви. 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 37 минути , Happy_Traveler каза:

Да, ама аз понякога оставам за по-дълго в такива райони, затова сигурно ще бъда първият магеланец, който би си направил ваксина против денга, когато вече е достатъчно добра. Пък до тогава- както викаш Еми - репеленти и молитви. 🙂

Колко по-задълго оставаш? Във форума има хора, които живеят в такива райони и не са се ваксинирали.

Поначало аз не мисля, че ти си в рисковата група за денгата. Тя удря (с летален изход) основно децата и много възрастните хора, тоест тези, които са с по-слаб имунитет. Предполагам, че знаеш как се „лекува“ денгата - най-общо казано, спокойствие (болнично легло) и силна храна. Най-важното при денгата е да бъде установена навреме. Лекарите по районите, където я има, много добре знаят какви изследвания да предпишат, за да я установят. За тях това не е някаква екзотична болест, както например е за джипито ти в България, което и през ум няма да му мине да те проверява за някаква тропическа треска. За тях е като ангина. Те това го виждат и лекуват всеки ден. Ако се поинтересуваш, ще прочетеш, че при навременно установяване и полагане на адекватни медицински грижи смъртността от денга е под 1%. Вече споменах кои са най-застрашените.

А за да не попадаш ти сред тях - вдигнеш ли температура в такъв район, на втория ден, не по-късно, се явявай на доктор. Не се самолекувай и не си въобразявай, че ще я изкараш „на крак“, като в България.

преди 3 часа, mililia каза:

До тогава - репеленти. Ако човек не живее в такъв район, репелентите са достатъчни. Аз си бях купила репелент срещу комари, разнасящи зика, денга и чикуня от Мексико. 

Чикунгуня :grin: На местния език означава „онова, което те прегъва надве“.

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Да, да, аз съм си параноична и не си въобразявам подобни неща. Лошото е, че протича много тежко и всеки, който е карал денга, казва, че не го пожелава на никого.

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

http://docplayer.net/49292910-Evaluation-report-mutual-recognition.html

Интересен доклад относно Тропикал Аутана, ако някой още се интересува.

Tropical е друго търговско име на Protection Plus, друга разлика уж няма, макар вторият да се маркетира към повече насекоми, а първия - към по-голяма трайност. 

Ето и какво означават съставките:

https://www.whatsinsidescjohnson.com/gb/en/brands/autan/autan-tropical-dry-spray

• Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...
На 12.11.2017 г. в 15:08, master_of_germs каза:

Въпреки това тази година в Русе имаше случай на малария, само че заразяването беше станало не от комар, а след кръвопреливане, като кръводарителят беше африкански студент. 

Разглеждах темата, тъй като бих искала да отида на топло място без болести, предавани от комари. 

По принцип ако някога (когато и да е) си имал малария (което важи за почти всички африканци от определени държави) НЯМАШ ПРАВО ДА ДАРЯВАШ КРЪВ. Надявам се поне в България да се спазва това, защото в Африка не се спазва. Там голяма част от кръвта е заразена, дори не го крият, а казват: " Е, то щом някой се нуждае от кръв, то тя му е по-важна от страха от маларията." Просто са под всякаква критика. Тъжно ми стана да разбера, че и тук може да се случи, особено, че в България никой няма да се сети, че може да е малария...

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Извинявайте за може би глупавия въпрос, но репелентите ОК ли са за превоз в самолет? Според сайтовете на повечето АК аерозоли (съдържащи сгъстен въздух) не могат да се пренасят в багажа, вкл. чекирания багаж. Още повече, че Аутан Тропикал (за който ми е най-голямата чуденка) го дават запалим. В същото време оставам с впечатление, че повечето писали в темата са си закупили репелентите тук и са пътували с тях. Не са ли ви правили проблеми по летищата?

Ако може също така да ме ориентирате 1 опаковка (100мл) за колко време стига?

Връзка към коментар
преди 14 минути , Maria2020 каза:

Извинявайте за може би глупавия въпрос, но репелентите ОК ли са за превоз в самолет? Според сайтовете на повечето АК аерозоли (съдържащи сгъстен въздух) не могат да се пренасят в багажа, вкл. чекирания багаж. Още повече, че Аутан Тропикал (за който ми е най-голямата чуденка) го дават запалим. В същото време оставам с впечатление, че повечето писали в темата са си закупили репелентите тук и са пътували с тях. Не са ли ви правили проблеми по летищата?

Ако може също така да ме ориентирате 1 опаковка (100мл) за колко време стига?

Аз досега не съм виждал репелент аерозол (което не значи, че няма). Почти винаги са с помпичка. А за колко време стига е относително. Ама може за теста да си напълниш 100 мл вода в едно шише с помпичка и да видиш колко пъти моше да си напръскаш тялото с него. И после да видиш и колко пъти се препоръчва да се пръскаш с този репелент да не. И сметката е готова :)

преди 1 минута , ivailo_radev каза:

Аз досега не съм виждал репелент аерозол (което не значи, че няма). Почти винаги са с помпичка. А за колко време стига е относително. Ама може за теста да си напълниш 100 мл вода в едно шише с помпичка и да видиш колко пъти моше да си напръскаш тялото с него. И после да видиш и колко пъти се препоръчва да се пръскаш с този репелент да не. И сметката е готова 🙂

За аерозолите си взимам думите назад - има доста. Ами тях ги слагаш в чекирания багаж, там не е проблем. В ръчния не може обаче. Ако си само с ръчен, си търсиш репелент с помпичка или си купуваш на място.

Връзка към коментар

Благодаря, за съжаление не мога да намеря помпичка с DEET > 20%, само аерозоли са, вкл. и Аутан Тропикал.

Иначе за чекиран багаж говоря, не за ръчен. Въпреки това като му гледам надписите съм почти сигурна, че ако попитам официално, ще се окаже, че е забранен... Понеже става дума за дъщеря ми, хем ми се иска да избегна някой да се заяжда с нея по летищата, хем да има поне един с DEET в нея, докато се ориентира на място доколко е необходим и откъде се купува.

Връзка към коментар
Преди 1 час, Maria2020 каза:

Извинявайте за може би глупавия въпрос, но репелентите ОК ли са за превоз в самолет? Според сайтовете на повечето АК аерозоли (съдържащи сгъстен въздух) не могат да се пренасят в багажа, вкл. чекирания багаж. Още повече, че Аутан Тропикал (за който ми е най-голямата чуденка) го дават запалим. 

Аз съм носила такъв в чекирания багаж повече от веднъж. 
Не са ми правили проблем. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , Maria2020 каза:

Благодаря, за съжаление не мога да намеря помпичка с DEET > 20%, само аерозоли са, вкл. и Аутан Тропикал.

Иначе за чекиран багаж говоря, не за ръчен. Въпреки това като му гледам надписите съм почти сигурна, че ако попитам официално, ще се окаже, че е забранен... Понеже става дума за дъщеря ми, хем ми се иска да избегна някой да се заяжда с нея по летищата, хем да има поне един с DEET в нея, докато се ориентира на място доколко е необходим и откъде се купува.

В чекирания няма никакъв проблем. Там може да си носите дезодоранти, аерозоли всякакви и т.н. :) Ето и един по–достоверен от мен източник, за да не се притесняваш. https://www.tsa.gov/blog/2013/08/20/tsa-travel-tips-tuesday-aerosols

Връзка към коментар
On 7/27/2019 at 4:44 PM, Goal & Boss said:

Колко по-задълго оставаш? Във форума има хора, които живеят в такива райони и не са се ваксинирали.

Поначало аз не мисля, че ти си в рисковата група за денгата. Тя удря (с летален изход) основно децата и много възрастните хора, тоест тези, които са с по-слаб имунитет. Предполагам, че знаеш как се „лекува“ денгата - най-общо казано, спокойствие (болнично легло) и силна храна. Най-важното при денгата е да бъде установена навреме. Лекарите по районите, където я има, много добре знаят какви изследвания да предпишат, за да я установят. За тях това не е някаква екзотична болест, както например е за джипито ти в България, което и през ум няма да му мине да те проверява за някаква тропическа треска. За тях е като ангина. Те това го виждат и лекуват всеки ден. Ако се поинтересуваш, ще прочетеш, че при навременно установяване и полагане на адекватни медицински грижи смъртността от денга е под 1%. Вече споменах кои са най-застрашените.

А за да не попадаш ти сред тях - вдигнеш ли температура в такъв район, на втория ден, не по-късно, се явявай на доктор. Не се самолекувай и не си въобразявай, че ще я изкараш „на крак“, като в България.

Чикунгуня :grin: На местния език означава „онова, което те прегъва надве“.

Спомям си като бях като студент на практика в спешното отделение на една болница в Джогджакарта, горе-долу за всеки пациент с грипоподобни симптоми се съмняваха за Денга. За тях е нещо напълно нормално. 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.