Прескочи до съдържание

Великобритания - бързи въпроси

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 15 минути , ДиянаВ каза:

Докато чакам, имам имейл от уелсци, при който нашите диалекти ряпа да ядат - нищо общо🙈

Нормално е да нямат много общо - от различни езикови групи са. Английският е от германските, а уелският от келтските. 
Интересен маршрут, чакам снимки аз. :rolleyes:

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 6 минути , Argentique каза:

Нормално е да нямат много общо - от различни езикови групи са. Английският е от германските, а уелският от келтските. 
Интересен маршрут, чакам снимки аз. :rolleyes:

Ами все си мислех, че само с Ирландия е по-голямата разлика🙃. Навремето в езиковата гимназия явно съм я проспала без интерес😜 Май ще се откажа да говоря и ще разчитам изцяло на младия 17-годишен мозък … докато снимам 😄

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:
На 27.04.2026 г. в 22:16, ДиянаВ каза:

Нещо друго, останала съм с впечатление, че английските железници и заети в транспорта стачкуват като нормалните хора в работните дни. Това на гърците да стачкуват в почивен ден - 1 май, много ми е нелогично, но май синдикатът ги прецаква по Балкански 😂 Та планираният период на гореописаната английска забежка е 23-26 май, който съвпада с някакъв техен bank holiday и на пръв поглед смятам, че това е добре за Англия. Все пак от нещо трябва ли да се притеснявам, да ми е убягнало 😃

21-25 сме в района на Бирмингам...😎Мини Магеланска среща може да си спретнем,ако искаш!😇

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 22 минути , crazyhorse каза:

21-25 сме в района на Бирмингам...😎Мини Магеланска среща може да си спретнем,ако искаш!😇

Супер, аз съм само на 23-ти цял ден в града Бирмингам с нощувка. Ще ти пиша на лично тези дни🙂

• Харесвам 1
Граф Вронски
Публикувано:
преди 6 минути , Eva eva каза:

Според вас при влизане в Северна Ирландия от Ирландия трябва ли да имаме ETA?

Мисля, че да.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 16 минути , Eva eva каза:

Според вас при влизане в Северна Ирландия от Ирландия трябва ли да имаме ETA?

Принципно трябва да имаш, но реално никой не проверява ако влизаш сухопътно защото няма гранична проверка...

• Харесвам 3
Публикувано:

Сетих се да проверя на сайта на туроператора /ще направим дневно турче от Дъблин до Белфаст/. Там е посочено:

Do we need a passport or ETA for Northern Ireland private tours?

The island of Ireland is an open, free-travel zone. There are no immigration or passport controls on the border with the North of Ireland, in keeping with the law as enforced through the Good Friday Agreement of 1998. For further information on UK border control, click here.

Всичко трябва да е наред и без ЕТА 🙂 Ще докладвам 🙂 Благодаря за мненията 🙂 

• Харесвам 3
Публикувано:

@Eva eva Според мен за Северна Ирландия ти трябва ETA, защото правилата са променени и важат за гражданите на ЕС, включително и за българите.

Важно е да се знае, че Северна Ирландия е част от Обединеното кралство, така че за нея важат същите изисквания както за Англия, Шотландия и Уелс.

На практика, ако летите директно до Белфаст или през Лондон, авиокомпанията проверява още при чекиране или на гейта дали имате валидна ETA. Ако няма такова разрешение, може да не ви допуснат до полета.

Ако пътувате от Дъблин към Белфаст по суша, пак е добре да имате ETA. Въпреки че няма постоянна физическа граница между Република Ирландия и Северна Ирландия, законово вече сте на територията на Обединеното кралство и изискването важи.

ETA се издава онлайн, свързва се с международния паспорт и важи до 2 години или до изтичане на паспорта. С лична карта не може да се пътува до UK – необходим е паспорт. Обикновено одобрението идва бързо, но е добре да се кандидатства предварително, защото официално може да отнеме до 3 работни дни.

Така че, ако пътувате до Северна Ирландия с български паспорт, моят съвет е: направете си ETA предварително, за да нямате изненади на летището или при евентуална проверка. Но все пак Ви си знаете!

Ето и официалните линкове от правителството на Обединеното кралство за справка:

1. Кой има нужда от ETA: GOV.UK - Check who needs an Electronic Travel Authorisation (ETA)

2. Линк за кандидатстване: GOV.UK - Apply for an ETA

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.