Прескочи до съдържание

Най-добрите условия за кредитна карта за често пътуващи хора (само български банки)

Препоръчани мнения

Аз имам един въпрос: моята кредитна карта е на ОББ, доволна съм от всичко, годишна такса - 25 лв., първата година нямаше. Лихви не плащам, защото не просрочвам, няма такса за превалутиране, но при плащане в чужбина на посттерминал ми взема 0,5 % от сумата - такса за плащане в чужбина, Не, че е много, но от вашите коментари останах с впечатлението, че в другите банки няма такава такса.Изобщо имате ли някаква такса или просто плащате сумата по курса на деня и в кои банки е така?

Всяка банка в България, на сайта си има документ, който се казва "Тарифа на банката". Най добре, виж там, за да се избегнат спекулации :)

Що се касае до ОББ, преди време имах кредитна карта при тях, обаче, се оказа, че картата нямала сметка, по която да преведа парите дистанционно. Отивам в клона, каките ми дават да попълвам някакви вносни бележки, с което ме върнаха в каменната ера. Теглих им една майна и си закрих картата.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ползвам кредитна карта VISA от ПИБ още от 1999 г. и съм изключително доволен. Когато пътувам винаги и навсякъде плащам абсолютно всичко с нея. В 99% от случаите на превалутиране VISA използва по-добър курс спрямо този на местните банки/чейнджове, като това правило важи особено силно за по-екзотичните валути, където разликите може да са големи. На практика е по-изгодно да ползваш картата, отколкото да обръщаш пари и да плащаш кеш. Чрез програмата кеш-бек пък годишната такса ми излиза напълно безплатна, че даже накрая на годината съм с 200-300 евро горница. Няма абсолютно никакви такси за превалутиране или за плащане на пос-терминал в чужбина. Честно казано нямам идея какви са офертите на другите банки, но не ми се е налагало да търся алтернатива за кредитна карта - тази ми дава абсолютно всичко, от което имам нужда, и то на прекрасни условия.

Редактирано от Георги Матеев
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Offtopic: налага ми се да открия разплащателни сметки в UK, Германия и Швейцария, които да са вързани с електронно банкиране и дебитна карта (това последното, за мое удобство). Някой знае ли каква е процедурата?

Трудно е. Най-вече трябва да представиш доказателство, че живееш в страната (сметка за ток, платени данъци, такива неща, на твое име). Ако ти трябва по работа, можеш да говориш със съответната компания да ти съдейства и да минеш без това. Откак сме в ЕС може да има някакви улеснения за Германия например, ама се съмнявам.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

През годините съм ползвал повечето български банки. Останах при тази, която ми предлага най-добро клиентско обслужване и безплатно електронно банкиране. По стечение на обстоятелствата, тя се оказва и най-изгодна като условия за обслужване на разплащателни сметки, кредитни карти и т.н. :)

Offtopic: налага ми се да открия разплащателни сметки в UK, Германия и Швейцария, които да са вързани с електронно банкиране и дебитна карта (това последното, за мое удобство). Някой знае ли каква е процедурата?

В Германия за разплащателна сметка за физическо лице ти трябва адресна регистрация от общината и документ за самоличност. A за адресната регистрация ти трябва договор за наем.

С тези неща отиваш в избраната банка и ако имаш късмет веднага попълваш документите за новата сметка, ако нямаш - се уговаряте за среща.

Дефолтната карта, която получаваш към сметката е обикновенно VPay. Много важно: докато не си получиш картата почти не можеш да оперираш със сметката ти. Примерно искаш да внасяш пари - попълни тази хартийка и след 3 дни парите ще са на сметката. В банката не ти искат лична карта, достатъчна им е EC картата.

Това е личния ми опит с немската пощенска банка.

Има и онлайн банки, при които си спеставяш разхождането до офиси. Но не знам каква е процедурата там.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

През годините съм ползвал повечето български банки. Останах при тази, която ми предлага най-добро клиентско обслужване и безплатно електронно банкиране. По стечение на обстоятелствата, тя се оказва и най-изгодна като условия за обслужване на разплащателни сметки, кредитни карти и т.н. :)

За юридическо или физическо лице ти трябва? За физически лица в Швейцария има доста високи лимити за такива сметки, ако не си с постоянен адрес в Швейцария. Особено ако си с Американски паспорт, ама предполагам не е такъв случая. Вече съм проверявал за физически лица и човекът сам се отказа. Ако искаш пиши на лично.

Връзка към коментар

Някой използвал ли е кредитна карта с неснижаем остатък? От ПИБ ми предлагат това:

http://www.fibank.bg/bg/page/141#nie-vi-predlagame

като ме уверяват, че няма да има проблем с наемането на кола

Връзка към коментар

Някой използвал ли е кредитна карта с неснижаем остатък? От ПИБ ми предлагат това:

http://www.fibank.bg/bg/page/141#nie-vi-predlagame

като ме уверяват, че няма да има проблем с наемането на кола

Те в ПИБ и за Visa Electron уж даваха големи гаранции, и ме уверяваха, че няма никакви проблеми при плащания по света, и се разпознават на всякакви сайтове за електронна продажба, ама действителността се оказа леко по-различна.

Принципно няма да има проблем наемането на кола с такава карта, стига да имаш излишни 800 евро (или там колкото искат от фирмата), и да ги затвориш за 1 месец. Защото тази карта реално не е кредитна, само евентуално се разпознава като кредитна (това не е доказано за навсякъде). Иначе в нея има такава наличност, каквато е внесена от теб преди това. Ако по сметката има налични 100 евро, много ясно, че няма да можеш да наемеш кола, ако изискуемата гаранция е по-висока (нищо, че от банката са ти казали друго).

Моят съвет е да не се занимаваш с измислици и недоказани твърдения (от служители). Кандидатствай за кредитна карта (Visa или Mastercard), пък ако искаш пак си я ползвай като дебитна, и веднага щом купиш/платиш нещо някъде, си внасяй същия ден, или на другия изхарчената сума, за да си сигурен, че няма да дължиш лихви за просрочване. Удобствата, според мен са с по-голяма тежест, отколкото минусите.

+При кредитната карта винаги разполагаш с налични средства (колкото ти е одобрения кредитен лимит, макар и да е на кредит); +Ако видиш хубава цена на стока, услуга, самолетен билет късно вечер, в неделя, или докато си в планината за уикенда, можеш веднага да го/я купиш, а на сутринта, или като се върнеш да внесеш парите; -ако е дебитна и в момента нямаш наличност ще трябва да изчакаш до сутринта, да отидеш до банката, да внесеш сумата, и едва след това  да купиш на изгодната цена, ако вече не е изчерпана; -Освен това за да е активна тази карта, в нея винаги трябва да има затворени 100 лв, 100 CHF, или $50, €50, £50, което всъщност не е много, но е доста по-малко от годишната такса за поддръжка на кредитна карта, да речем.

Виж условията за издаване на кредитна карта в ПИБ и ЦКБ, сравни ги, и действай. Колко, и за какво ще харчиш не зависи от вида на картата, а от това дали го правиш разумно и отговорно. След първите 2-3 покупки сам ще оцениш предимствата на това да имаш кредитна карта. И ако не сега, то все някой ден някъде по света ще ти се наложи да имаш кредитна карта. Поне такива са днешните тенденции.

(Карти на други банки като Raiffeisen, UniCredit, Пощенска и т.н. не ти ги препоръчвам, защото познавам хора с такива, които не са доволни от продукта им, но ако искаш прегледай и тях за всеки случай).

• Харесвам 1
Връзка към коментар

В смисъл като време, или като начин?

Можеш да внасяш когато искаш, но най-изгодно ти е да внасяш на датата на падежа.

На гише, с онлайн банкинг, както се сетиш

Връзка към коментар

E не знам, малко съм изостанал с техническия напредък на българските банки. Ако по принцип може да прехвърляш пари през банкомат или да внасяш, значи може.

Връзка към коментар

...пък ако искаш пак си я ползвай като дебитна, и веднага щом купиш/платиш нещо някъде, си внасяй същия ден, или на другия изхарчената сума, за да си сигурен, че няма да дължиш лихви за просрочване. Удобствата, според мен са с по-голяма тежест, отколкото минусите.

... ако пък внесеш предишния ден сумата, картата съвсем ще заприлича на дебитна поради перманентната ти кредитна НЕзадлъжнялост. ;)

2 в 1 - така да се каже. :) Ако искаш да ползваш собствени средства, внасяш 100, 200, 500, 5000 и т.н. и харчиш. Кредитният лимит остава непокътнат. Ако ли не - "посягаш" към средствата, които са ти отпуснали от банката, и после на датата погасяваш. Естествено от значение тук е годишната такса, минимум 39 лв. сега, която може по-скоро да се възприема като излишен разход, при положение че нямаш нужда от кредитиране. Впрочем, излъгах - в момента най-малката възможна такса за кредитна карта е равна на... 0, защото има промоция. Значи и този аргумент в полза на дебитните карти няма сила поне в рамките на следващата 1 година. :)

Забележка: Темата наистина окончателно тръгна в друга посока, например "Кредитна или дебитна карта му трябва на магеланеца?", и май е време да бъде разделена на две.

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Какви са вариантите за внасяне?

Ами най-различни. Аз например доскоро използвах.... жена ми :lol:  Тя, за разлика от мен нямаше нищо против да се разхожда по банките.

От скоро обаче, интернет банкирането, което си инсталирах, иззе тези и функции. Така спестявам и време, и.... средства, които неминуемо бяха похарчвани в някой магазин за парцалки в близост до банката, като самовъзнаграждение за добре свършена работа от нейна страна :)

• Харесвам 8
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Други варианти? От банкомат?

Булбанк и Прокредит имат по няколко банкомата, който освен да дават, могат и да вземат пари, но си ограничен до тяхните карти

Връзка към коментар

Бях писал преди няколко страници, че от края на януари тази година Булбанк вече взимат такса за всяко плащане с кредитна карта. Така че, техните кредитни не ги гледайте.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Бях писал преди няколко страници, че от края на януари тази година Булбанк вече взимат такса за всяко плащане с кредитна карта. Така че, техните кредитни не ги гледайте.

И не само това, имах кредитна карта на Булбанк и я ликвидирах, като се оказа веднъж в чужбина, че е блокирана. И то защо, след като знаех, че е пълна. Защото, преди да тръгна съм направила проверка на банкомата дали няма липси, за това се било удържало такса някакви стотинки, които не съм внесла навреме. До там беше с тази карта. тъкмо ми беше изтекла първата година - безплатно, че беше  някаква промоция и за това се бях съгласила.

Иначе, от много години ползвам кредитна карта на Пиреос - Виза и не съм имала проблеми с нея. Мъжът ми - също. даже да не сме внесли полагаемата вноска, не се блокират.

Дебитна на Булбанк.

Имам и две карти по една овърдрафтна сметка - Ви пей и Виза електрон.

Според мен, като съм им разглеждала и сравнявала условията, няма чак кой знае каква разлика - примерно, варира таксата за годишно обслужване или лихвата с мъничко.

Връзка към коментар

Аз се оглеждам сега за някаква кредитна и имам на Булбанк Vpay с овердрафт. Доста съм доволен, но това което чета че имат такса покупки е безумие. Търсих по сайта им нещо но няма, тъй че ако имате това нещо някъде официално моля споделете. Ако е вярно то това е точно обратното на идеята за стимулиране на използването на кредитни карти.

Връзка към коментар

На сайта им е публикувана тарифата, можеш да провериш според съответната карта, която те интересува: http://www.unicreditbulbank.bg/weblayout/groups/bulbankwebsite/documents/bbproductdocument/tariffs_ib_bg_07.05.09.pdf

Ето примерно за кредитна Visa Classic: http://www.unicreditbulbank.bg/weblayout/groups/bulbankwebsite/documents/bbproductdocument/bg_visaclassic_credit.pdf

(10) Плащане на стоки и услуги в търговски обекти и в Интернет в чужбина - BGN 0.50

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз съм я чел голяма част от темата, но някой да има идея за кредитна карта, която е без такса за превалутиране, лихвата да е около 16% на година и да дават до 10000 лимит на картата без да имаш сметка или превод на заплата в банката.

ПИБ и КТБ не ме интересуват, само от други банки.

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Аз я мисля за резервна карта.

Ще мина да видя и ако не ме занимават с разни данъчни декларации и прочие ще си поискам една.

Иначе ПИБ ми предлагат Мастеркард с двойно по- нисък лимит от основната ми Виза без никакви условия , но без такса само за първата година.

Връзка към коментар

Досега не видях едно положително мнение за кк на уни кредит.Лично аз съм си избрал с най-малкият лимит,ако стане беля да съм по-малко вътре.Макар,че знам това са картите с най голяма защита .За 50ст.на транзакция ясно,но не е болка за умиране все пак се използва само за резервиране на хотели и самолетни билети.Ако има допълнителни такси в действие влиза vpay.           Има си и плюсове все пак,при канселиран полет ти изплащат 100,200 или 300 евро.допълнителната застраховка зависимост от картата,също не е за изпускане и за да са те активирани тези екстри е достатъчно да направиш покупка ,ако ще и вестник ,кафе мин.вода.има и други екстрички ама мен ме мързи да чета затова си питам.Предполагам и другите банки имат разни глезотйики? 

Връзка към коментар

Досега не видях едно положително мнение за кк на уни кредит.Лично аз съм си избрал с най-малкият лимит,ако стане беля да съм по-малко вътре.Макар,че знам това са картите с най голяма защита .За 50ст.на транзакция ясно,но не е болка за умиране все пак се използва само за резервиране на хотели и самолетни билети.Ако има допълнителни такси в действие влиза vpay.           Има си и плюсове все пак,при канселиран полет ти изплащат 100,200 или 300 евро.допълнителната застраховка зависимост от картата,също не е за изпускане и за да са те активирани тези екстри е достатъчно да направиш покупка ,ако ще и вестник ,кафе мин.вода.има и други екстрички ама мен ме мързи да чета затова си питам.Предполагам и другите банки имат разни глезотйики? 

Да, това със застраховките е редовна практика и при другите банки, лично аз не съм ги сравнявал коя е най-добрата. Ако не си тежкотоварен клиент като цяло са малки разликите в условията между различните банки и точно тия малки разлики дразнят, като таксата на Уникредит. По цял свят банките се надпреварват да те карат да ползваш картата си, а те те отказват...

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.