Прескочи до съдържание

Оставяте ли бакшиши и как определяте какъв да е размерът им?

Препоръчани мнения

Публикувано:

В Азия, като ме подгони някой с кутията с бакшиши с "tip, tip", още преди да ми е предоставил услуга, му казвам : "I'll give you a tip, don't be greedy.":crazy: 

• Харесвам 2
  • Смея се 1
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Забелязвам нова тенденция в бакшиш-културата в Англия 🤪

Музеите (!) ти предлагат да им оставиш регламентиран бакшиш върху цената на входния билет. На въпрос - а за какво е дарението? - не ми цитираха някаква специална кампания: - Ами за музея си е. Ако случайно някой иска да надплати. Аз случайно не поисках и видимо ги учудих.

IMG_20260302_131941.jpg.557bf36a046a6c20c4f4d4e603cbc8f5.jpg

• Смея се 7
Публикувано:
преди 16 минути , домосед каза:

Музеите (!) ти предлагат да им оставиш регламентиран бакшиш върху цената на входния билет. На въпрос - а за какво е дарението? - не ми цитираха някаква специална кампания: - Ами за музея си е. Ако случайно някой иска да надплати. Аз случайно не поисках и видимо ги учудих.

IMG_20260302_131941.jpg.557bf36a046a6c20c4f4d4e603cbc8f5.jpg

Хората ти желаят добро, но ти не го разбираш 😄

"Даряването е един от малкото актове, които носят почти мигновена „възвръщаемост“ за психиката. В психологията дори съществува термин за това – „helper’s high“ (еуфория на помагащия).

Ето как се отразява благотворителността на нашия вътрешен свят:

1. Биологичен „коктейл на щастието“

Когато даряваме (време, пари или усилия), мозъкът ни активира същите зони на възнаграждение, които се задействат при хранене или получаване на подарък. Това води до отделяне на:

• Допамин: Дава ни чувство за удоволствие и еуфория.

• Окситоцин: Известен като „хормона на любовта“, той намалява нивата на стрес и засилва чувството за свързаност с другите.

• Ендорфини: Естествени болкоуспокояващи, които подобряват настроението.

2. Повишаване на самооценката

Актът на даряване ни помага да променим представата за себе си. Преминаваме от ролята на „човек с проблеми“ към ролята на „човек, който е способен да решава проблеми“. Това засилва чувството за компетентност и лична стойност.

3. Намаляване на стреса и тревожността

Фокусирането върху нуждите на някой друг ни помага да излезем от затворения кръг на собствените си тревожни мисли (руминация). Изследвания показват, че хората, които редовно помагат на другите, имат по-ниско кръвно налягане и по-ниски нива на кортизол (хормона на стреса).

4. Чувство за смисъл и принадлежност

Един от най-големите бичове на съвремието е социалната изолация. Даряването ни свързва с общност и ни дава усещането, че сме част от нещо по-голямо. То отговаря на екзистенциалния въпрос: „Има ли значение, че съм тук?“

Важно уточнение: Психолозите отбелязват, че този позитивен ефект е най-силен, когато даряването е доброволно. Ако се чувстваме притиснати или принудени да дадем, ефектът може да бъде обратен и да доведе до негодувание."

• Харесвам 4
  • Шок 1
  • Браво 1
  • Смея се 2
Публикувано:
42 minutes ago, домосед said:

Музеите (!) ти предлагат да им оставиш регламентиран бакшиш върху цената на входния билет. На въпрос - а за какво е дарението? - не ми цитираха някаква специална кампания: - Ами за музея си е. Ако случайно някой иска да надплати. Аз случайно не поисках и видимо ги учудих.IMG_20260302_131941.jpg.557bf36a046a6c20c4f4d4e603cbc8f5.jpg

Кралската опера и балет отдавна имат тази практика - при покупка на билет добавя автоматично сума за дарение спрямо стойността на билета. Ако не обърнеш внимание и не премахнеш дарението, си се уредил с "Биологичен „коктейл на щастието“" или каквито ползи носи даряването 😀

Когато купувам билети за театър в Лондон, също обикновено предлага да се направи дарение. Но поне го предлагат, а не го включват директно като операта.

image.png.3ccc0257ea7a6c7561d3fd44f70ad8e1.png

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 1 час, Topfly каза:

Хората ти желаят добро, но ти не го разбираш 😄

"Даряването е един от малкото актове, които носят почти мигновена „възвръщаемост“ за психиката. В психологията дори съществува термин за това – „helper’s high“ (еуфория на помагащия).

Ето как се отразява благотворителността на нашия вътрешен свят:

1. Биологичен „коктейл на щастието“

Когато даряваме (време, пари или усилия), мозъкът ни активира същите зони на възнаграждение, които се задействат при хранене или получаване на подарък. Това води до отделяне на:

• Допамин: Дава ни чувство за удоволствие и еуфория.

• Окситоцин: Известен като „хормона на любовта“, той намалява нивата на стрес и засилва чувството за свързаност с другите.

• Ендорфини: Естествени болкоуспокояващи, които подобряват настроението.

2. Повишаване на самооценката

Актът на даряване ни помага да променим представата за себе си. Преминаваме от ролята на „човек с проблеми“ към ролята на „човек, който е способен да решава проблеми“. Това засилва чувството за компетентност и лична стойност.

3. Намаляване на стреса и тревожността

Фокусирането върху нуждите на някой друг ни помага да излезем от затворения кръг на собствените си тревожни мисли (руминация). Изследвания показват, че хората, които редовно помагат на другите, имат по-ниско кръвно налягане и по-ниски нива на кортизол (хормона на стреса).

4. Чувство за смисъл и принадлежност

Един от най-големите бичове на съвремието е социалната изолация. Даряването ни свързва с общност и ни дава усещането, че сме част от нещо по-голямо. То отговаря на екзистенциалния въпрос: „Има ли значение, че съм тук?“

Важно уточнение: Психолозите отбелязват, че този позитивен ефект е най-силен, когато даряването е доброволно. Ако се чувстваме притиснати или принудени да дадем, ефектът може да бъде обратен и да доведе до негодувание."

Това го е измислил някой много алчен за бакшиши. Той ще ми каже кога се чувствам добре. 😄

Бакшиш само в брой и колкото аз реша, а не някакви предварително зададени проценти. 

• Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.