Прескочи до съдържание

Оставяте ли бакшиши и как определяте какъв да е размерът им?


Препоръчани мнения

преди 17 минути , AlexandraKo каза:

И аз не разбрах - нали това е все едно нова транзакция, плащането на сметката вече е минало. Как, към старата сметка се добавя бакшишът?

Като я няма картата и го няма пинът.

Дефакто парите още не са изтеглени от картата. Направена е оторизация, но няма транзакция. Както в Diners - в оторизации виждаш сумата, която е преоторизирана, но тя не е осчетоводена и дефакто само е блокирана в картата ти, но търговецът не я е получил. На ПОС терминала можеш да избереш съответната транзакция и самият ПОС терминал си има опция за добавянето на tip. Ти нямаш вече картата и не я "търкаш" втори път, а избираш предишното "тръкване" от клиента и към него ръчно добавяш от клавиатурата сумата на бакшиша. Това е възможно само в рамките на деня. Ако денят мине и сервитьорът не въведе някой бакшиш, си остава без него - на следващия ден вече не може да го добави.

 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

В много ресторанти вече не ти вземат кредитната карта и се плаща на излизане на касата, или носят малка машинка на масата, точно за да се избегнат грешки от ръчното вкарване и измами.

  • Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Във всеки случай даването на кредитна карта на персонала е голямо доверие в тях. Могат да я снимат и след това да се появи в хакерските бази иди доказвай как не си правил залагания в Интернет или не си плащал за услуги.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Я да питам:

Като се дава американска виза има ли задължителен курс "Как се плаща сметка в американски ресторант"?

 

@chandni , ако напиша "0" на реда за tip-a ще ме пуснат ли да изляза от ресторанта.

Това, че ще ме помислят за "тъмен балкански субект" е ясно.

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
3 minutes ago, ven62 said:

Я да питам:

Като се дава американска виза има ли задължителен курс "Как се плаща сметка в американски ресторант"?

 

@chandni , ако напиша "0" на реда за tip-a ще ме пуснат ли да изляза от ресторанта.

Това, че ще ме помислят за "тъмен балкански субект" е ясно.

 

А ако сметнеш грешно сбора - с коя сума те чаржват ? ... Ъъ малко ме е срам за такъв въпрос, защото нявремето бях добър математик .... но пък всичко е възможно 😉 

А ако блокираш картата след като си излезеш от ресторанта ?

Връзка към коментар
преди 3 минути , ven62 каза:

Това, че ще ме помислят за "тъмен балкански субект" е ясно.

 

Е, естествено, че няма да те пребият (дори да смятат, че заслужаваш :tongue:) Най-много да те питат нещо не е било наред с обслуването ли или просто ще споменат всичките ти роднини от женски пол и ще те "плюят" зад гърба ти... :laugh:

Връзка към коментар
1 minute ago, chandni said:

Е, естествено, че няма да те пребият (дори да смятат, че заслужаваш :tongue:) Най-много да те питат нещо не е било наред с обслуването ли или просто ще споменат всичките ти роднини от женски пол и ще те "плюят" зад гърба ти... :laugh:

Aко това се случи и като напишеш 10% ... то тогава май е по-добре 0 🙂 

Връзка към коментар
преди 7 минути , georgebg каза:

А ако сметнеш грешно сбора - с коя сума те чаржват ? ... Ъъ малко ме е срам за такъв въпрос, защото нявремето бях добър математик .... но пък всичко е възможно

a98110_tip_3-flant.jpg

 

🤣 To и на американците доста им "куца" математиката, та ако не могат да го сметнат, просто попълват тотала и оставят на теб да изчислиш колко е бакшишът... В крайна сметка, като не си могъл да се възползваш от обслужването заради езиковата бариера, поне да се поизпоти сервитьорът за него и да си го заслужи... 🤣 

 

Ако сгрешиш, ще гледат тотала - ти може да не можеш да смяташ, но добре знаеш каква крайна сума си оторизирал 🙂

Връзка към коментар
преди 3 минути , chandni каза:

Е, естествено, че няма да те пребият (дори да смятат, че заслужаваш :tongue:) Най-много да те питат нещо не е било наред с обслуването ли или просто ще споменат всичките ти роднини от женски пол и ще те "плюят" зад гърба ти... :laugh:

За което на теб няма да ти "дреме" въобще, след като ситуацията е опряла до там да напишеш 0 ( в САЩ или не) , значи няма и да повториш :biggrin:

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , funny каза:

За което на теб няма да ти "дреме" въобще, след като ситуацията е опряла до там да напишеш 0 ( в САЩ или не) , значи няма и да повториш :biggrin:

е то в държава, в която си турист, и е толкова огромна, няма никаква вероятност да повториш място за хранене  - дето се казва, в едно гръцко или италианско село да бъдеш за два дни, всеки път можеш да сядаш на различни места, та там ли... 🙂

 

сега вече като повечето тук сме наясно със системата, става доста тегаво да се "измъкнеш по терлици" - чисто подсъзнателно ще знаеш, че правиш нещо нередно, та номерът е да не осведомявате половинки или приятели, с които пътувате заедно, и да ги изчакате отвън небрежно, докато те оправят сметката - ако са с чисто съзнание и необременени от това ни "знание", хич даже няма да им е и неудобно и всичко ще мине smoothly без изчервяване :grin:

  • Харесвам 1
  • Смея се 8
Връзка към коментар

Омръзна ми с тези бакшиши! Има доста по радикални и ефективни мярки за справяне с лошото обслужване!

 

Congressman shot and killed Irish waiter because his breakfast was late

https://www.irishcentral.com/news/irishvoice/congressman-killed-irish-waiter

  • Смея се 6
Връзка към коментар
преди 34 минути , Topfly каза:

 Има доста по радикални и ефективни мярки за справяне с лошото обслужване!

Един Колт 45-ти калибър в кобура вероятно прави сервитьорите доста сговорчиви и любезни, а?  :grin:

  • Харесвам 2
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 35 минути , Фичо каза:

Един Колт 45-ти калибър в кобура вероятно прави сервитьорите доста сговорчиви и любезни, а?  :grin:

Само работата да не стане "Конят духна пръв"... :laugh:

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Да се чуди човек как уж делови хора успяхме да изпишем 16 страници по такава "фундаментална" тема.

 

За мен въпроса с бакшишите е принципен.

Не!

Аз като си тръгвам от работа, никой не ме чака в коридора за да ми предложи/даде бакшиш.

Не виждам защо аз трябва да го правя. 

Това май съм го писал (почти същото) и във връзка с бурните аплодисменти към пилотите при кацане (та чак на бис да ги изкарат)

Естествено, че този принцип съм и го нарушавам, принуден от обстоятелствата/настроение и др.

Е, все пак, не е една от 10-те божи заповеди.

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Да се включа и аз в историите с бакшиши в Щатите. Засега съм от късметлиите, които досега са били доста пъти в САЩ, но само на чужди разноски, та като цяло давах каквото кажеше шефът на проекта.
Обаче един ден в Тексас отиваме с по-голяма компания в хубав ресторант и виждаме, че при по-големи компании, бакшишът е директно включен в сметката, но отдолу има празен ред за допълнителен бакшиш. Американците ни казват - задраскайте го, за да не допишат сума после. И аз с всичкия си акъл го задрасквам не с хоризонтална черта или нещо подобно, а с вертикални чертички, нещо като това I I I I I I. Отдолу явно не съм преписал общата сума.
След няколко дни гледам как от картата ми са ми взели 111,11 долара бакшиш.
Последва дълга разправия по телефона как може да си помислят подобно нещо. Стигнахме дотам да се караме, че в Америка десетичната запетая е точка и няма как това да бъде разбрано като число. И ме питат "добре, колко бакшиш искате да оставите?" Обясних им, че много бих се радвал да мога да оставя 0%, но ще трябва да се примиря с предварително изчисления бакшиш.

  • Харесвам 4
  • Шок 2
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 40 минути , Alexander каза:

Бакшиш на бакшиша!

Това ми прилича на данък на данъка, не че го няма..

То там е другото безумие , че оставяш бакшиш и на данъка - ддс, щатски, федерален...

Абе върху цялата сума на поръчката с все всички данъци ... изчисляваш въпросния процент ...

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 3 часа, Фичо каза:

Един Колт 45-ти калибър в кобура вероятно прави сервитьорите доста сговорчиви и любезни, а?  :grin:

Майтап, ама прави впечатление, че на всяка врата има знак "забранено с оръжие", както другаде да речем "забранено за кучета" 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
2 hours ago, funny said:

То там е другото безумие , че оставяш бакшиш и на данъка - ддс, щатски, федерален...

Абе върху цялата сума на поръчката с все всички данъци ... изчисляваш въпросния процент ...

Еми той този бакшиш после минава през облагане с данък. Реално всички, които си го делят, не получават всичко, което им оставяте (или не им оставяте).

И дебитната карта да им оставите, те пак ще я суайпнат и няма да ви искат ПИН. Все пак всички тези карти имат backward compatibility и работят и без ПИН, и без чип, ...

Мисля, че по-новите ПОС терминали не показват данните на картата на бележката, но по-старите принтеха бележка с всичките данни на картата ви - 16 цифрения номер отпред, CVV, дата, до която е валидна, ...

Щом хората масово ползват КК да си плащат, значи случаите някой да им открадне данните са достатъчно редки. Обективно погледнато, един сервитьор-миионер надали ще има интерес да ви открадне данните на КК...

 

Иначе пистолет и блага дума вършат много повече работа от блага дума (това в кръга на шегата)

5 minutes ago, Фичо said:

Значи предполагам не си в Тексас. :grin:

Според мен и в Джорджия не е 🙂

 

Връзка към коментар
преди 4 часа, Венелин каза:

 аз с всичкия си акъл го задрасквам не с хоризонтална черта или нещо подобно, а с вертикални чертички, нещо като това I I I I I I. Отдолу явно не съм преписал общата сума.
След няколко дни гледам как от картата ми са ми взели 111,11 долара бакшиш.
Последва дълга разправия по телефона как може да си помислят подобно нещо. Стигнахме дотам да се караме, че в Америка десетичната запетая е точка и няма как това да бъде разбрано като число. 

Да, когато групата е 6 или 8 човека, бакшишът е включен (казва се gratuity).

Те пишат единицата като вертикална чертичка, затова са се объркали. След като гратюити вече е начислено, не би трябвало да има проблем да ти върнат допълнителната сума отгоре. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 10 часа, antea каза:

значи ти носят картата отзад някъде при касата и после ти връщат бележките, а не като в България сервитьорът да пристигне с ПОС терминала директно при теб? и на мен ми е трудно да си обясня как работи това при положение, че почти всички български карти изискват въвеждане на ПИН?

За по-малки суми доста терминали не изискват Пин, само слагаш картата и толкова. Съответно общо взето за плащане с магн. лента не искат подпис, само я прекарват през четеца и това е.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.