Прескочи до съдържание

Оставяте ли бакшиши и как определяте какъв да е размерът им?


Препоръчани мнения

Американските карти няма ПИН по дифолт, а въпреки че вече всички имат чип четец, оторизацията става само с подпис. 

 

В САЩ единица се изписва като I .

преди 4 часа, Фичо каза:

Предлагам нова тема-игра "познай в кой щат е neuromancer" - той ще пуска разни жокерчета (може и снимки)  като това за оръжията, а ние ще отгатваме.  :grin:

Който го е чел, знае че е в Чикаго ( Илинойс) :)) .  Вчера на едно парти случайно разбрах, че Христо Стоичков ще идва по покана на българската общност  на “забутаният” остров, където живея,  през октомври за един уикенд , а повода е годишнина на българското училище тук.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
15 minutes ago, stanislavpp said:

Христо Стоичков ще идва по покана на българската общност  на “забутаният” остров, където живея,  през октомври за един уикенд , а повода е годишнина на българското училище тук.

Само не го слагайте да замества учителката по български език, че не искате да знаете на какво ще научи децата... 🙂

 

  • Смея се 9
Връзка към коментар
преди 3 часа, Травеолани каза:

Те пишат единицата като вертикална чертичка, затова са се объркали. След като гратюити вече е начислено, не би трябвало да има проблем да ти върнат допълнителната сума отгоре. 

Объркали, сигурно и запетайка им е сложил между чертичките, че са се "объркали"

Връзка към коментар

Темата явно е много актуална :-)))) за мен е странна тази американска мания с бакшишите, още повече , че самите американци често не оставят нищо в други страни. И то при много по-добро обслужване . А и далеч не намирам, че най-доброто обслужване е в САЩ. Пробвала съм го доста пъти, така че не е от незнание.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
1 hour ago, neuromancer said:

Майтап, ама прави впечатление, че на всяка врата има знак "забранено с оръжие", както другаде да речем "забранено за кучета" 

В България също са ми правят впечатление стикерите по вратите на моловете “забранено с оръжие“. Никъде другаде в Европа не съм виждал такива стикери в моловете. Малко като в дивия изток е 🙂

Връзка към коментар

Въпреки, че това е доста извън темата и на мен домораслите американски проблеми не са ми толкова интересни, но все пак реалността е доста по-различна от обрисуваната пропагандна картина за сервитьори милионери, за които една жена на пазара била казала, но иначе никой не е виждал.   

 

Реалната картина, разбира се, включва и елементи като непрозрачност, бедност, несигурност, дискриминация, измама и т.н. и по стара (относително за тая страна) американска традиция се прави една крачка напред и две назад, но със сигурност няма консенсус в обществото, че това е прекрасна система, която не трябва да бъде променяна.

 

Is It Time to Rethink the Rules of Tipping?
https://www.consumerreports.org/tipping/is-it-time-to-rethink-the-rules-of-tipping-etiquette/

 

Seven facts about tipped workers and the tipped minimum wage
https://www.epi.org/blog/seven-facts-about-tipped-workers-and-the-tipped-minimum-wage/

 

И да си добавя и съвсем пресния anecdotal experience, покрай една конференция отивам аз с 15 американци всички студенти или докторанти в ресторант в LA, в който и те не са били до сега, и още със сядането те започват разпален спор за това колко бакшиш трябва да се остави, като се разменяха всякакви аргументи от типа на "бедни студенти", "нископлатени сервитьори", кой на кого бил длъжен да плажа и контролира и т.н. пълна програма, че чак сервитьора се впечатли, а на мен ми беше много забавно. Все едно накрая все пак разума надделя до някаква степен и оставихме 20+%... Този тип сценки ги гледах още няколко пъти с различни хора, то и трудно би могло да бъде иначе като се имат предвид едни типични американски "ценности" тип: "cheaper the better", "value for the money", "best bang for the buck" etc., при които все качеството остава някак на заден план.       

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 35 минути , Adventurer каза:

.....типични американски "ценности" тип: "cheaper the better", "value for the money", "best bang for the buck" etc., при които все качеството остава някак на заден план.....

Съгласна съм с поста ти и той показва, че нашата тук магеланска полемика по темата се води и в тяхното общество, така че не сме културно нетолерантни.

 

Обаче това последното...нито са типични, нито са американски, нито са ценности. Абсолютно световна тенденция, направена възможна с бума на интернет, леснодостъпната информация и бързата търговия. "Value for Money" даже може да се избродира на магеланското знаме, защото ако нещо реално се случва тук, то това е че пътешествията на всеки стават по-стойностни за по-малко пари (съвсем различно от "евтино" държа да отбележа).

И ако си говорим за стериотипи, "spend money like money ain't sh_t" мисля че повече пасва на моята представа за отвъд тихоокеанските ми съседи.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 2 часа, samuraika каза:

Обаче това последното...нито са типични, нито са американски, нито са ценности. Абсолютно световна тенденция, направена възможна с бума на интернет, леснодостъпната информация и бързата търговия. "Value for Money" даже може да се избродира на магеланското знаме, защото ако нещо реално се случва тук, то това е че пътешествията на всеки стават по-стойностни за по-малко пари (съвсем различно от "евтино" държа да отбележа).

И ако си говорим за стериотипи, "spend money like money ain't sh_t" мисля че повече пасва на моята представа за отвъд тихоокеанските ми съседи.

Очевидно говорим за различни неща, точно този израз масово се използва като извинение за купуване на "евтини" неща, неслучайно две от значенията му са "things sold at a good price" и "something that is not expensive", да има и едно почти утопично значение за минимизиране на цена и максимизиране на ефективност, което не е точно във възможностите на масовия потребителя да го постигне, когато говорим за стоки. И тук ставаше въпрос повече за Walmart качество и "философия", която се е появила далеч преди бума на Интернет и пак според, която един марков иновативен продукт не е value for money, защото включва в себе си и най-общо казано know-how, което същия масов потребител не цени и не разбира, а често, разбира се, не може и а си позволи.

 

Това обаче няма нищо общо с пътешествията, на практика дали ще купиш един и същ самолетен билет за -5 или за +100 единици няма никакво отношение към качеството на услугата. По-скоро говорим за хранене в McDonalds и хранене в приличен ресторант, като във втория случай ще има атмосфера и по-добро качество, но и допълнителни разходи и няма да е value for money, защото няма да си задоволил нуждата си "глад" по най-ефективния начин и на най-ниска цена.

Връзка към коментар
Цитат

 

Въпреки, че това е доста извън темата и на мен домораслите американски проблеми не са ми толкова интересни, но все пак реалността е доста по-различна от обрисуваната пропагандна картина за сервитьори милионери, за които една жена на пазара била казала, но иначе никой не е виждал.


 

Ъъъ, ако някой си мисли, че сервитьорите или обслужващият персонал като цяло са милионери, има големи заблуди. Повечето от тях работят на доста ниски ставки и бакшишите са точно за това, за да им попълнят доходите и да ги докарат до горе-долу едно прилично или поне приемливо за съществуване ниво.

Цитат

И да си добавя и съвсем пресния anecdotal experience, покрай една конференция отивам аз с 15 американци всички студенти или докторанти в ресторант в LA...

Студентите в кажи речи цял свят, независимо дали става въпрос за бакалаври или докторанти, обикновено нямат особени доходи. Другият път пробвай обяд с хора от IT сферата или финансите и опита ще ти е тотално различен (при нас обикновено спорът е дали да оставим 15 или 20 + процента бакшиш), но това са нормални състояния при различните хора и респективно огромната разлика в доходите им. 🙂

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

 Не знаех, че опитите ми да обясня културна особеност, която може да изглежда неразбираемо е "обрисуваната пропагандна картина за сервитьори милионери, за които една жена на пазара била казала, но иначе никой не е виждал", но това са детайли...

Не мога да подмина типичния whataboutism - what about walmart, what about value-for-money, what about "best bang for the buck", what about undergrads, what about grads, what about postdocs, ...

Дали има сервитьори, които работят за 30 000 долара на година - сигурно има. И надали са малко

Дали сервитьорите милионери са болшинство - надали

Дали има сервитьори-милионери - не е никак изключено. Може би @stanislavpp може да внесе повече яснота с конкретика

Дали има сервитьори, които не плащат данъци на бакшишите си - много е вероятно да има

Може би слагане на заплатите в перспектива ще направи картината по-ясна. САЩ не е само страна на небостъргачите, костюмарите-финансисти и мултимилардери, които са основали технологични гиганти и ходят на работа по евтини дънки и поло или евтина тениска и джапанки. При федерална минимална заплата от 7.25 долара на час, всеки може да сметне годишния доход преди данъци (средно 250-270  работни дни на година, 8 часа на смяна). Шофьорите в градски транспорт не е рядкост да получават 24-28 хиляди долара на година. Учителите в гимназии и прогимназии - 45-60 000 долара (в някои щати заплатите на учителите са публична информация и могат да бъдат намерени за всеки учител поименно). Полицаите получават към 60-80 000. Хора с много прилично образование и добре платена работа достигат заветните 50 долара на час (което прави около 100 000 долара на година). IT специалисти в топ фирми (Google, FB, Amazon, MS, Oracle, Cisco, Twitter, ...) - зависи от щата и позицията, но често и над 100 000 долара. Трейдъри на борсата, които тъкмо са завършили бакалавър в топ университет - над 120 000 долара.  Добри адвокати - 100-150 и нагоре долара за първите 20 минути консултация. Лекари-хирурзи - 200 000 и нагоре. Медицински сестри - 30-45 000,... Ако са ви интересни в още детайли - има ги в glassdoor.

Един сервитьор, който прави между 30 и 50 хиляди на година (което съвсем не е непостижимо), застава по заплата над шофьорите на автобуси, наравно с медицинските сестри и съвсем близо до учителите.  Медицинските сестри учат минимум 2 и максимум 4-5 години (зависи каква точно степен искат да придобият). Учителите в общия случай има поне бакалавърска степен, често магистърска степен.

 

Всеки може да провери що за организация е epi. Пак в линка пише кой ги финансира. Субективното ми мнение е, че няма как организация, която сама прокламира, че се занимава с:

Quote

to include the needs of low- and middle-income workers in economic policy discussions. EPI believes every working person deserves a good job with fair pay, affordable health care, and retirement security

и 30% от финансирането на която идва от профсъюзи, да е non-biased. Пак всеки само може да провери къде ги поставя factbiascheck в спектрума.

 

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към коментар

  Темата естествено се изроди както много други такива.

 

  Дадох пример със сервитьори- милионери като най-подходящ пример по темата, иначе познавам милионери - продавачи на хотдог, градинари, дюнерджии , дърводелци, шофьори на такси и тирове, бармани, бояджии, кадита и прочие ..., виж геофизици и семкаджии не познавам, значи няма 😉

 

  При 11 милиона милионера в САЩ , никой не  трябва да се учудва, че буквално всеки може да стане милионер с легален труд . Иначе грингосите още преди десетилетие са изчислили , че за издръжката от раждането на едно дете до завършването му на университет , сумата подминава един милион $.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Може би не съм бил разбран правилно. Аз не твърдя, че моделът  е "прекрасен". По-скоро се опитах да обясня как работи. За добро или лошо, самите американци са си го избрали. Ако някой не намира този модел за работещ, справедлив, приемлив, сполучлив, ... - това е негово изконно право - everybody is entitled to their opinion. Също не твърдя, че холандският, френският или българскяит модели са лоши - явно хората в съответната страна са си ги избрали и работят за тях - това е най-важното. Съжалявам, ако някой не е разбрал сарказма от прдишен мой пост - опитах се да илюстрирам как би изглеждало мнение в обратния край на спектъра. И за да няма обърквания, написах, че това е сарказъм, но може би не е било достатъчно видимо.

Аз не отричам представените данни от EPI. Но също така ясно съзнавам, че всяка организация, която иска да се занимава с налагана на влияние над разработваните и прилагани политики (защото EPI сами декларират, че се занимават именно с това), се опитва да обърне дискусията в изгодна за тях посока. Скромните ми наблюдения са, че в САЩ не е изключение think tank-ове да предлагат и да работят за налагане на опредлени от тях политики. Това си е техния начин, така са го организирали, явно работи за тях - тяхно изконно право е.  Пак самите EPI пишат, че 30% от финансирането им идва от синдикати. Смея да твърдя, че имам наблюдения как работят unionized организации в САЩ. А Америкън (АА) ни направиха съпричастни към тяхната дискусия със синдикатите - за момента резултатите са издаден от съда TRO (temporary restraining order) синдикатите да престанат да толерират членовете им да забавят ремонтите и да държат самолети на земята. АА изкараха безпристрастна статистика, която доведе до това съдията да промени TRO-то и да запише в него, че лидерите на синдиката ще проведат срещи с всичките си членове, ще ги информират какво трябва да престанат да правят и служителите ще се разпишат, че са запознати с очакванията към тях. Също така ще се разпишат, че ако продължат да правят това, което правят в момента, са заплашени от уволнение. И не на последно място, синдикатите са длъжни да публикуват TRO-то на уебсайтовете си и по офисите на видно място. Това цялото нещо ще се случва под надозра на АА. Има видео от townhall митинг, на който ясно се вижда наративът на синдикалните лидери... Равносметката - шоу за членовете с викове на townhall мийтинга, последвани от поставяне в много деликатна ситуация от назависимия съд.

 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

В Порто Палермо (Албания) ресторантьорите действат доста по грубо, ако клиентът реши да се оплаче от качеството на храната...

 

Собственик на ресторант пътувал три километра на капака на колата и строшил предното стъкло, на недоволен от обслужването испански бизнесмен...

 

WON’T BE BACK

‘Terminator’ restaurant owner smashes billionaire tourist’s windscreen then clings to his car for two miles after he ‘refused to pay for bad meal’

https://www.thesun.co.uk/news/9762526/terminator-restaurant-owner-smashes-billionaire-tourists-windscreen-then-clings-to-his-car-for-two-miles-after-he-refused-to-pay-for-bad-meal/

  • Шок 2
  • Смея се 2
Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...

Бих искала да попитам - ако ползвам UBER в САЩ трябва ли да оставям бакшиш и как се оставя? Извинете за тъпото питане, ама нито съм ползвала UBER, нито съм плащала електронно в САЩ 🙂 

 

Връзка към коментар

Не трябва, но по принцип ако човека не просто ви е закарал, а се е постарал с нещо, например да ви помогне с багажа, е добре да се остави.

След като приключи превоза и оставиш рейтинг в приложението излизат опции за бакшиш през картата. Или кеш също може.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
  • 1 година по-късно ...

Повдигам прашасалата тема.

Този път ще пише за родните бакшиши или отровенните опити за присвояване  или невръщане на ресто.

 

Преди няколко дни в доста известно заведение във Варна с много висок ранг в трипадвайсора млада 19-20 год сервитьорка не балгововли да върне ресто от 7-8лв.

Нито съм казвал благодаря, нито нищо. След като почаках 5мин я попитах какво става с рестото, на което ми отвърна, че тя бързала и не била видяла колко съм ѝ дал😀  малко по-късно мина и остави 10лв или с около 2лв повече и като ги видях попита дали всичко е ОК. 

Отговорих, че е дала повече, на което нагло отвърна, че тя с монети не работела.😀

 

Хората с мен ме накараха да дам тези 2лв, аз не бих след тази демонстрация, колко е велика пиклата.

Обаче за зла участ един от собствениците на заведението ми е бивш съученик, с който поддържам връзка, та му се обадих да му кажа какво правят подчинението му, оказа се, че била нова, но явно нова в неговото заведение.

Като цяло той  много държи да  няма такива изцепки и беше доволен от това, че съм му казал.

 

Писал съм два пъти положителни мнения за заведението, там ходят и доста чужденци и заради някаква подобна сервиртьорка може да получи кофти отзиви, с което да си навреди и ще е жалко.

 

Друг случай сметка 8,10 в таксито, казвам вземи си 9, дай 1 лв. Почна ровене, чоплене, ами нямам.. ами нямаше какво да се направи.

 

После как да не плащам с карта. Накрая ще дам, ако реша и колкото реша, а не да ги гоня и да им гледам сценките..

 

  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Това се е случвало едно към едно и в чужбина един-два пъти, не мога да кажа, че е типично нашенско.  А понякога наистина са претрупани с работа и не е умишлено.

10% от сметката е напълно нормално за бакшиш, над това само ако сме много доволни.

А таксиджиите наистина са дразнещи. Такива номера правят Ок-ките от летището, затова ги избягвам.

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Сигурно и в чужбина става, но у нас си е често срещано явление.

Имах предивд, че ще пиша за родни случки.

 

И нямаха работа, имаше много малко хора, понеже бяхме следобед. Ако не е видяла, как разбра колко пари да ми върне след това, не ме е питала? Точно си знаеше и чакаше да види развоя. 

 

Не анализирам колко е нормално или не е за бакшиш това е дълга тема. Едни дават 5-10-15%, други и по 300% или 500евро, наскоро ми разхазваха за такъв случай в Бг.

Но е абсурдно да се правят на луди, че и да наглеят след това. За такива нито стотинка.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Последните години не съм имала подобни неприятни преживявания. Но може би това се дължи и на факта, че рядко ходим по известни заведения. 

И по чуждите земи не ми се е случвало. Или поне не си спомням. 

 

Връзка към коментар

Трябва да се отчита , че има доста голям отрасъл от хора работещи в сферата на услугите , на които бакшиша е основен доход. Сервитъорката за която @Alexander споменава едва има друг доход освен бакшиша или ако има той е половината на минималната заплата. Аз винаги оставам поне 10% защото знам този факт.Ако ми е харесало обслужването или съм редовен клиент поне 25% . 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.