Прескочи до съдържание

Оставяте ли бакшиши и как определяте какъв да е размерът им?


Препоръчани мнения

От случката с @Alexander се сетих за друга, която ми е преразказана и не съм участвала в нея. При сметка към 6 лв. сервитьорката- нова служителка, трябвало да върне поне 4 лв., а каквото й оставят, ще е бакшиш. Отишла при друга по-стара да развали за рестото, при което репликата била: Ама ние сме “План В”, не работим с монети. Много се смях на това, че са План В, т.е. предполага се са голямата работа, вървежно заведение, но сега се замислям дали не е някаква нова мода това с монетите в левове за /не/връщане - в Русе четири, във Варна повечко🙉

Връзка към коментар

Аз не обичам да давам бакшиш. Свиди ми се. 🤣 Както казваха в един филм - "Не вярвам в бакшишите". 🤣

Майтапя се. 🙂 Ако ми е кеф давам. Не се изхвърлям. Все пак ми се свиди. Но давам. 🤣

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Буквално преди час разсъждавах по въпроса, а сега изведнъж попадам на тази тема... може би е знак да дам моите 20 стотинки по въпроса(:

 

След две бири на редовната ни понеделнишка куиз-вечер, като капитан на отбора събрах парите за сметката и от един поглед забелязах, че събраната сума значително надвишава целта. Част от хората, с които се събирам, не биха оставили и 5 стотинки отгоре, докато за други 10 лв. са нещо съвсем нормално и явно тази вечер бях с тези от втория тип. Аз бях оставил 2 лв отгоре, на сметката си от 10 - и не защото съм смятал проценти - просто сме редовни клиенти, беше хубава вечер (спечелихме за 5-ти пореден път;), а и тъй като вчера се завърнах от кратко пътуване в Португалия, все още ме държи <евро> ефекта - всичко ми се струва евтино, а 2-та лева (иначе значителна сума у дома) ги виждам като 1 евро или едно нищо и никакво кафе от машина. Но тъй като бакшишът беше огромен, а аз не намирам удоволствие в пилеенето на пари - си взех обратно скромните 2 лв., от което той не пострада особено.

Малко по-късно една баба на улицата ме попита дали не мога да й услужа с 20 стотинки - ето къде отидоха тези 2 лв. Двата лева, които някои хора отказват да вземат, защото им се виждат обидно малко, за други могат да означават нещо за ядене на масата.

А и балансът във вселената се запази:) 

  • Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, Янко Велков каза:

Буквално преди час разсъждавах по въпроса, а сега изведнъж попадам на тази тема... може би е знак да дам моите 20 стотинки по въпроса(:

 

След две бири на редовната ни понеделнишка куиз-вечер, като капитан на отбора събрах парите за сметката и от един поглед забелязах, че събраната сума значително надвишава целта. Част от хората, с които се събирам, не биха оставили и 5 стотинки отгоре, докато за други 10 лв. са нещо съвсем нормално и явно тази вечер бях с тези от втория тип. Аз бях оставил 2 лв отгоре, на сметката си от 10 - и не защото съм смятал проценти - просто сме редовни клиенти, беше хубава вечер (спечелихме за 5-ти пореден път;), а и тъй като вчера се завърнах от кратко пътуване в Португалия, все още ме държи <евро> ефекта - всичко ми се струва евтино, а 2-та лева (иначе значителна сума у дома) ги виждам като 1 евро или едно нищо и никакво кафе от машина. Но тъй като бакшишът беше огромен, а аз не намирам удоволствие в пилеенето на пари - си взех обратно скромните 2 лв., от което той не пострада особено.

Малко по-късно една баба на улицата ме попита дали не мога да й услужа с 20 стотинки - ето къде отидоха тези 2 лв. Двата лева, които някои хора отказват да вземат, защото им се виждат обидно малко, за други могат да означават нещо за ядене на масата.

А и балансът във вселената се запази:) 

И на други места отиват. Имам роднина, който винаги чака да даде последен пари. Взима сметката, поглежда колко пари са събрани и просто добавя толкова, колкото е нужно, за да е точно сметката. А че преди него са оставили бакшиш - имали, дали 😄

  • Харесвам 1
  • Смея се 9
Връзка към коментар
преди 36 минути , ivailo_radev каза:

И на други места отиват. Имам роднина, който винаги чака да даде последен пари. Взима сметката, поглежда колко пари са събрани и просто добавя толкова, колкото е нужно, за да е точно сметката. А че преди него са оставили бакшиш - имали, дали 😄

А ако са повече взема ли от събраната сума,защото обикновено всеки дава повече и се събират повече пари,обикновено при нас се случва винаги.И не последния , а и последните двама може да не плащат.😄

  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 41 минути , ivailo_radev каза:

И на други места отиват. Имам роднина, който винаги чака да даде последен пари. Взима сметката, поглежда колко пари са събрани и просто добавя толкова, колкото е нужно, за да е точно сметката. А че преди него са оставили бакшиш - имали, дали 😄

Да, и аз имам такива познати, малко е дразнещо.

 

Трябва да съм крайно недоволна, за да не оставя бакшиш. Не знам дали готвачите взимат процент от бакшишите, но обикновено така сформирам бакшиша - комплексно,  на база колко е била вкусна храната и на база обслужване.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, ivailo_radev каза:

И на други места отиват. Имам роднина, който винаги чака да даде последен пари. Взима сметката, поглежда колко пари са събрани и просто добавя толкова, колкото е нужно, за да е точно сметката. А че преди него са оставили бакшиш - имали, дали 😄

Всички имаме такива познати. Интересното е, че когато ги поставиш в ситуация да не са последни при даването на пари, гледат много внимателно сметката, с лупа, микроскоп и два калкулатора.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 12 часа, ДиянаВ каза:

От случката с @Alexander се сетих за друга, която ми е преразказана и не съм участвала в нея. При сметка към 6 лв. сервитьорката- нова служителка, трябвало да върне поне 4 лв., а каквото й оставят, ще е бакшиш. Отишла при друга по-стара да развали за рестото, при което репликата била: Ама ние сме “План В”, не работим с монети. Много се смях на това, че са План В, т.е. предполага се са голямата работа, вървежно заведение, но сега се замислям дали не е някаква нова мода това с монетите в левове за /не/връщане - в Русе четири, във Варна повечко🙉

Така де, затова аз съм план С, плащане с карта. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 14 часа, Alexander каза:

 

Преди няколко дни в доста известно заведение във Варна с много висок ранг в трипадвайсора

Въпросната случка не е изключение. По морето заведенията са станали изключително нагли покрай кризата с туристите. Подобна сценка се разигра и в Бургас в началото на месеца - единият човек от компанията искаше да развали 50-левка, но сервитьорката си ги прибра, без да върне ресто, и след като чакахме около 8 минути на масата, без да последва реакция от заведението, просто си тръгнахме... е, човекът олекна с едни 20 лева... ама това му беше за урок.

 

  • Шок 3
Връзка към коментар

Кофти, но вина имате и вие или на който са били парите. Щом ги оставя с лека ръка, все по-често ще се правят на луди, нормално е.

Винаги съм се чудел как българина го е срам от най-различни неща, включително да си потърси 20-те лева, това не са 20стотинки все пак.

Лично съм присъствал на такива случаи и не са рядкост.

 

Затова и по разни известни заведения сервитьорите се хвалят с 2-3-4к лв на месец бакшиши+присвоени и крадени, а някои си мислят, че са на минималната заплата.

На 19 год не знам колко от тях биха могли да взимат подобни пари, може би 1% с някаква друга работа и там няма да е да носи чинии и чаши..

 

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар

Щеше ми се да се избягват приказките на ангро. Живея край морето и не е като да не стъпвам в заведения, вкл и лятото. Искаме да бъдем обслужени що-годе бързо, желателно с усмивка, евентуално коментар и съвет по менюто... нормално е да се отблагодарим, ясно е как 🙂 

Когато наличните покриват сметката и колкото трябва отгоре, добре. Ако не, казвам на сервитьора колко общо да си прихване от това, което му давам. Не съм имал случай да не са коректни. 

Сещам се как преди време познат отива на опера във Виена и на гардеробиера подава банкнота от 50Е, без да каже нищо. Та гардеробиера се "скъсал" от усмивки и благодарности и нищо не му върнал. Човекът се поослушал, па си тръгнал. 

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, Светославов каза:

Щеше ми се да се избягват приказките на ангро. Живея край морето и не е като да не стъпвам в заведения, вкл и лятото. Искаме да бъдем обслужени що-годе бързо, желателно с усмивка, евентуално коментар и съвет по менюто... нормално е да се отблагодарим, ясно е как 🙂 

Когато наличните покриват сметката и колкото трябва отгоре, добре. Ако не, казвам на сервитьора колко общо да си прихване от това, което му давам. Не съм имал случай да не са коректни. 

Сещам се как преди време познат отива на опера във Виена и на гардеробиера подава банкнота от 50Е, без да каже нищо. Та гардеробиера се "скъсал" от усмивки и благодарности и нищо не му върнал. Човекът се поослушал, па си тръгнал. 

 

Да, това щях да напиша и аз. Когато човек иска да си развали парите или да си получи някакво ресто най-добре е да каже "Хванете си [сума]", така няма как да не върнат ресто. Много хора плащат без да казват нищо и когато им върнат рестото тогава преценяват какво да оставят, което ми се вижда излишно при положение, че още при взимане на сумата може да се уточни и да се избегнат недоразумения.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 16 минути , Моника каза:

Много хора плащат без да казват нищо и когато им върнат рестото тогава преценяват какво да оставят, което ми се вижда излишно при положение, че ... 

Не съвсем - аз понякога преценявам и според това дали рестото е в монети или банкноти. :grin:

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 23 минути , Моника каза:

Много хора плащат без да казват нищо и когато им върнат рестото тогава преценяват какво да оставят, което ми се вижда излишно при положение, че още при взимане на сумата може да се уточни и да се избегнат недоразумения.

Аз започнах да правя така. За да се избягват недоразумения. Щото някои си мислят, че за кофти обслужване пак им се полагат 10%.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 40 минути , Моника каза:

Да, това щях да напиша и аз. Когато човек иска да си развали парите или да си получи някакво ресто най-добре е да каже "Хванете си [сума]", така няма как да не върнат ресто. Много хора плащат без да казват нищо и когато им върнат рестото тогава преценяват какво да оставят, което ми се вижда излишно при положение, че още при взимане на сумата може да се уточни и да се избегнат недоразумения.

Така е по етикет. Сервитьорът е длъжен да ти върне всичко до стотинка и после ти преценяваш дали и колко да оставиш. 

  • Харесвам 12
Връзка към коментар
преди 37 минути , Фил каза:

Не съвсем - аз понякога преценявам и според това дали рестото е в монети или банкноти. :grin:

Дори шефовете на сериозните кръчми, карат сервитьорите да връщат всичко дори клиента да е казал благодаря, а след това ще решава колко и дали да оставя. 

А когато нищо не е казано, не знам какво има да се коментира или трябва изрично да кажа и покажа, че оставям 50лв за сметка от 31,20лв? Това вече е излишно.

 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 20 часа, ivan69 каза:

Трябва да се отчита , че има доста голям отрасъл от хора работещи в сферата на услугите , на които бакшиша е основен доход. Сервитъорката за която @Alexander споменава едва има друг доход освен бакшиша или ако има той е половината на минималната заплата. Аз винаги оставам поне 10% защото знам този факт.Ако ми е харесало обслужването или съм редовен клиент поне 25% . 

Това в Европа не мисля, че някъде е така. Единствено за САЩ знам, че част от заплащането на сервитьорите се поема от клиентите под формата на бакшиши. 

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Вчера в голям и известен сайт за купуване на алкохол в САЩ  преди плащането на поръчката  излиза колко бакшиш ще дадеш, 10%,  20% или ръчно, по дифолт идва на 10%.

Това е след таксата и доставката, която не е безплатна. Пише, колко голям зор щял да види шофьора, да достави поръчката и те приканват да даваш.

 

Това е нещо ново за мен, но явно няма място където да не се иска бакшиш, дори предварително както в случая.

На фона на абсурдните им цени, голяма част от които са като в Швейцария и отгоре дори, да се искат постоянно още и още е повече от наглост.

  • Харесвам 1
  • Шок 2
Връзка към коментар

Какво странно има ,  доставката се извършва от човек.Има го в "Двама мъже и половина" и хиляди други филми.

Ако купуваш от физически магазин няма бакшиш.

 

И още нещо , в сметката в заведение понякога накрая има две графи. Едната е  service fee , другата за бакшиш. Парите по първата се разпределят между целия персонал , от кухнята до сервитьора.

Парите по втората са персонален бакшиш конкретно за сервитьора ,ако сте доволни от обслужването. 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Service fee е нещо задължително, което не може да НЕ платиш и за което си уведомен предварително. 
Бакшиш е нещо, което аз преценявам, дали искам да дам, ако съм доволен от обслужването и за което не е нужно нито да ми се напомня многократно, нито да ми се казва в какъв размер да бъде. 
На шофьора, мога аз да преценя дали да му дам бакшил или не, когато евентуално ми достави поръчката. 
Предварително и онлайн при поръчката е доста нагло. 

  • Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 3 часа, Alexander каза:

Вчера в голям и известен сайт за купуване на алкохол в САЩ  преди плащането на поръчката  излиза колко бакшиш ще дадеш, 10%,  20% или ръчно, по дифолт идва на 10%.

Това е след таксата и доставката, която не е безплатна. Пише, колко голям зор щял да види шофьора, да достави поръчката и те приканват да даваш.

 

Това е нещо ново за мен, но явно няма място където да не се иска бакшиш, дори предварително както в случая.

На фона на абсурдните им цени, голяма част от които са като в Швейцария и отгоре дори, да се искат постоянно още и още е повече от наглост.

Да не си вече в САЩ? Утре във вторник ли ще е пътуването до Гранд Каньон или другия вторник? 

Връзка към коментар
преди 3 часа, Травеолани каза:

Да не си вече в САЩ? Утре във вторник ли ще е пътуването до Гранд Каньон или другия вторник? 

Още не.

По план другият вторник ще пътувам към ГК.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 11 месеца по-късно ...

Имах среща от третия вид с нервирана келнерка в САЩ, беше въпрос на време, но последния ден от второто ми посещение се случи.

 

писал съм, че не съм фен на бакшишите, особено защото така трябва или на точно определен  % от сумата защото така трябвало.

 

в повечето  места на терминала си пишех без бакшиш, ще ме извиняват ама и без това цените са им абсурдно високи.

 

на 1-2 места дадох с кеф, но плащах в кеш и закръглих, под добрите %, които са цитират тук или 25-30%.
 

обаче вечерта стана шоуто, кръчмата  беше рибна, но в нещо като парник с пластмасови чаши, чинии и прибори, плащаме накрая  с карта и келнерката си иска бакшиш като някой просяк на улицата.
Казвам й, че няма да давам и оная как така, не можело.

ами така не давам, пак с не можело така, да съм вземел за вкъщи като нямало да давам.

Казах й да го напишат това на входа, за да се знае.


След още спор й писах 5 долара, ама оная се разсърди и каза, че било смешно 5 долара.

накрая не взе нищо и три пъти ми каза да не се връщам повече там! Беше ми много смешно, уникални са тези хора.

 

 

  • Шок 4
  • Браво 4
  • Смея се 5
Връзка към коментар

Имам се за стисната, но когато е резонно, давам с удоволствие, без да се изхвърлям. 

Не ми се нрави да е задължително. Ако е със service fee, ясно упоменато, то не е бакшиш и по усмотрение на клиента.

 

Не ми харесват "задължителните бакшиши", които туоператори/организатори упоменават в договори и програми без уговорката "разбира се, ако сме доволни". Въприемам го като един вид подсигуряване на водача/туроператора пред местния му партньор с оглед негови следващи групови пътувания, които той, нашият човек, организира.. Прдпочитам сама да се ориентирам на място каква сума е подходяща.

 

Забавно беше първото ми сблъскване с отделно заплащане за обслужването в ресторант. Беше в студентските години в пицария на открито във Венеция. Избрах като по-екзотична пица с артишок, насладих й се, почаках и накрая оставих сума на масата, след като сервитьор не се виждаше. Тръгнах си по уличката, след малко човекът ме догони на следващия ъгъл: "Сервисио, сеньора!" Естествено бях повече от изумена - в дълбокия соц такова животно като 5% сервисио нЕмаше.. Разбрахме се на испано-италиански и оттогава знам да гледам най-долу в меню картата за написано със ситни букви сервисио вкл. или не.

 

Особено ми допадна подходът в Тайланд. Снимах кофичката в кабината на бусчето, но фотографиите от 2016 г. се оказаха все още в насипно състояние. Надписът там гласеше: TIPS ARE WELCOME 🙂  И всеки можеше при желание да остави, каквото обича.

Преди време дадох идея за подобна възможност на екипа на Трекмания, но не знам дали са я възприели на дело. Техните водачи, които и шофират 9-местния бус, светкавично спасиха от буйните води на Урдина река хвърлената от мен по невнимание и от несръчност обувка преди прегазване на реката, а аз нямаше как да предложа пари на компютърен специалист и учител.. Черпенето и подходящ жест на благодарност е друга работа.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.