Прескочи до съдържание

Оставяте ли бакшиши и как определяте какъв да е размерът им?


Препоръчани мнения

преди 2 часа, stanislavpp каза:

Това е невярно , идеята е друга . 
 

Американците са пренесли “ бакшиша” естествено от Европа и са го развили до такава степен , че меко казано е неразбираемо за чужденците , еле па за балканските субекти . Първопричината за отделният нисък праг за заплащане на сервитьора ( 5$/час вместо 15$/час) е поддържането на по-ниски цени в ресторантите - а не прехвърлянето на заплатата върху клиентите , тоест сервитьорите да изкарват според уменията си и заслугите си… Звучи доста смислено и правдиво , особено ако човек го сравни с  отношението в нашенските ресторанти ..

Абсолютно лобистко и е точно прехвърляне на заплатата върху клиента. Ако бяха толкова загрижени наистина за евтиното изхранване на населението можеше да приложат същото върху продавачите в хранителните магазини - нали и те ти помагат да си осигуриш храна за тялото, подават ти стока, съветват те кой е по-хубавия продукт и т.н.

 

А как точно се поддържат по-ниски цени в ресторанта, като спестеното от фонд работна заплата и некалкулирано в себестойността на храната, след това клиента го доплаща под формата на ( практически задължителен) бакшиш? Някаква друга математика явно се ползва в САЩ, конкретно в сервитьорския бранш.Това ми напомня за лютата чушка, дето веднъж я ядеш, ама люти два пъти...

  • Харесвам 11
  • Браво 2
Връзка към коментар

Не знам първопричините какви са, но каквото и да са били явно отдавна вече нямат значение. Знам обаче, че единствено в САЩ и някои части на Азия се чувствам като ходеща касичка и кажи-речи всичко се върти само около пари и свръхконсуматорство. Усещането въобще не е приятно.

 

Впечатлението ми е, че американските бизнеси винаги са функционирали по подобен начин, експлоатирайки до кръв и служителите и клиентите си, та не виждам защо ресторантьорите да са изключение. Отстрани погледнато изглежда, че на този принцип работи цялата държава.

  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Това с поддържането на "ниска" себестойност на храната в ресторантите  ме развесели. Наистина ли американците вярват в тия неща в днешно време ?!! Те наистина вярват в доста неразбираеми неща ,четейки не само впечатленията на "балкански субекти" , но и на субекти от всякакви краища по света.

Може да е било вярно през 19-и или първата половина на 20-и век 🙂

 

И системата съвсем не е само в този бранш в който се плаща под минималната ставка, та оправданието е просто нелепо.

Да оставим настрана ,че не всичко е както описаното и там също немалко  дръпнати, невинаги учтив обслужващ персонал и т.н.

Особено в големите вериги съм имал доста забавни случки на които човек би казал " абе българска работа" , но се оказва че много неща са били само легенди.Като знам ,че работи като куче , може би и на две места без почивка  гледам да не се връзвам много.

Всичко това разбира се касае неквалифицирания труд.

 

П.П. Между другото , ако някой иска да постигне своята американска мечта в момента вече е отворена  кампанията "Зелена карта".

 

 

 

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Георги Матеев каза:

Признавам, свръхконсуматорската концепция на САЩ въобще не ми понася.

+ 1  

 

400 милиона , 10 милиона милионери - май няма как да е иначе 

 

Преди 1 час, Георги Матеев каза:

експлоатирайки до кръв и служителите и клиентите си

 - 1 


няма таково нещо , САЩ и Канада вероятните са най-последните страни в света , където са синоним на експлоатация - откъде ти хрумна пък това ?!? Да не се обърка с България , Турция , Катар или Африка?

 

Ясно е , че всеки си го тълкува както му е удобно и според собствените си разбирания .

 

Бакшиша в ресторантите е задължителен 13-15% , тоест това е минимума , 20% е стандарт , 30% е “nice” !

 

Заплатата на сервитьора абсолютно не се прехвърля на клиента  , затова и индустрията в лицето на сервитьори и бармани не иска нормална почасова надница . Системата явно си работи ( въпреки някои свои недостатъци ) и 70% по-ниска часова ставка + 15%/30% бакшиш е доста по-добре за сервитьорите, отколкото например в Япония на пълна часова ставка + 10% бакшиш , прибавен към сметката и без да има никакво значение обслужването и / или качеството на храната. Няма лошо някой наистина да мисли, че вторият вариант е по-правилният , но аз лично съм с дълбоки резерви при прякото сравнение с опита ми в България .

 

Във fine dining ресторантите , съвсем грубо казано - сервитьора е единствено продавач , нито носи храната , нито отсервира , затова си има bussers и foodrunners ..

 

Връзка към коментар
преди 14 минути , stanimir каза:

на "ниска"

Стенк , моето уважение , но и ти май го подкара съвсем през  просото , цитираш доста некоректно - “по-ниска” стойност е много далеч като термин от “ниска” стойност , особено на място със сравнително висок стандарт.

А примери с места за хранене тип “закусвални”  или fast food , мисля са доста  нерелевантни към настоящата дискусия..

Връзка към коментар

Ако заплатата не се прехвърляше върху клиента , сервитьорите ( гидове и т.н.) нямаше да те гонят до последно за бакшиш , а просто щяха да ти се умихнат и да са щастливи че са те обслужвали , независимо оставяш или не оставяш бакшиш. Само ,че.ако не оставиш това за тях не са просто пропуснати ползи , а вече чиста загуба ,защото все едно си му откраднал неговите пари.

Бе даден и пример с холандците ,или те не са развита държава ?Сигурно в Холандия не са виждали нещо по-добро от "Макдоналд'с", или нямат бармани и сервитьори.

 

40 minutes ago, stanislavpp said:

Стенк , моето уважение , но и ти май го подкара съвсем през  просото , цитираш доста некоректно - “по-ниска” стойност е много далеч като термин от “ниска” стойност , особено на място със сравнително висок стандарт.

А примери с места за хранене тип “закусвални”  или fast food , мисля са доста  нерелевантни към настоящата дискусия..

Не знаех ,че тук си говорим само за "Мишлен"

Много съм далеч от черния хайвер наистина.

 

При 10 милиона милионери на кой от тях му пука за "по-ниската цена" в ресторант ?!! 

Ще разкажеш и за Япония догодина, ще.ми е интересно.

 

На когото му е интересна тази система (виждам , че в Аляска и други щати е задължително този персонал да бъде заплатен с пълната минимална почасова ставка преди бакшиш)  :

 

https://www.thebalancemoney.com/minimum-wage-for-workers-who-receive-tips-2062119

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз съм от хората които дават бакшиши. При това давам добри бакшиши. И когато го правя е заради обслужването и обичайно е около 20%, не по-малко.

Но да ме задължиш на някоя мърла (с извинение) , едва довлякла се на масата след 10 опита да я извикам да и дам бакшиш е невъзможно. А не е като да не ми се е случвало в САЩ.

Та каквато и да е идеята за безумния бакшиш и безумно ниската ставка на работна заплата на сервитьорите - не я разбирам.

 

Виж ако това със задължителния бакшиш в този % се отнасяше за клас ресторанти в които сервитьора те консултира за вино ( и има познанията за това) , може да ти обясни детайно за храната която консумираш и приготвянето и и изобщо в които наистина сервитьора е част от удоволствието да си в този ресторант - тогава с две ръце съм за.

Но за заведение тип американска закуска в който има палачинки, яйца, донати и няколко вида "буламачи" за обяд .... някак не ми се връзва.

 

ПП. Изкарвала съм си парите в студентските години като сервитьорка, та не е като да не зная какво е. Но разликата е че ние получавахме  добри заплати а бакшиша зависеше от уменията ни да обслужваме  клиентите. 

 

  • Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 1 час, stanislavpp каза:

А примери с места за хранене тип “закусвални”  или fast food , мисля са доста  нерелевантни към настоящата дискусия..

А как са цените в тези места? Поне там цените нормални ли са? Не съм ходил и не знам. За нормални цени бих приел тези в Европа например. 10 долара за бира........ай, няма нужда. Да не би в магазините бутилка бира да е 8 долара например, та да приемем, че ресторантьорите искат да предложат продукт на по-ниска цена в ресторантите си, та затова прехвърлят част от заплатата на клиента?! И понеже бирата е на "нормална" цена, хайде дай и още 2-3 долара в повече, че да подкрепим келнера, на който му отнема точно около 10-15 секунди да ти донесе бирата. Та колко американци получават заплата от 2-3 долара за 10-15 секунди работа?!? Това са около 10 долара на минута или 600 долара на час. Явно, че бакшиш в този размер надхвърля многократно положения труд. Просто са се разлигавили с тази практика (за мен лично - глупава) и си продължават така.  

Това с бакшишите си е всъщност сякаш една отживелица, дошла вероятно от арабския свят. Всичко си има цена и тази цена трябва да е ясна за потребителя и трябва ясно да е посочена. Посочва се в менюто. Иначе менюто би останало само с насочващо значение.

Същата дразнеща практика е и при круизите - цената на круиза е например 1000 евро, но щеш-нещеш ти вземат по още 10-12 долара на ден на човек. Няма мърдане от това, освен ако не направиш панаири, което ние не искаме да правим, разбира се. След като е задължителен този бакшиш, то трябва да е в цената. Не ви харесва думата "бакшиш"?! А какво е тогава? Това е част от възнаграждението за обслужващия персонал?! Ами аз не съм го наел този персонал, че да му плащам заплатата. Ако круизните кораби смятат, че могат да изкарат без персонал, нека се опитат. Аз смятам, че те не могат без персонал и след като не могат, то трябва да си наемат персонал, за да обслужва клиентите си. След като си наемат персонал, то трябва да си им плащат заплатите, а не някой друг. Да вземем да плащаме тогава бакшиш и във всеки магазин - и там има нает персонал...

Практиката с бакшишите се използва най-вече от предприемачите, единствено защото те си вдигат печалбите, като не заплащат пълно възнаграждение на келнерите (обслужващия персонал). Дразнеща е идеята за бакшишите - плащаме, защото сме доволни. Ами то да вземем да плащаме навсякъде бакшиш тогава - в хлебарницата, в лекарския кабинет, в автосервиза, в киното, когато ни е харесал филма, в детските градини, че ни гледат децата добре, в училищата, че ги учат и т.н. Нали все сме доволни от това, което правят за нас, защо не?!? Така ще сринем обществото. 

Бакшишът е от кеф. Нека всеки дава, когато и колкото му е на сърце. Ако не му е на сърце - да не бъде длъжен да дава. Всеки следва да си върши добре работата, не в очакване да му се даде нещо в повече (бакшиш), а заради това, че върши своята работа, че това е неговата деятелност и че неговата дейност и ангажираност е всъщност проявление на него самия, на неговия живот. 

Бил съм келнер в 5-звездни хотели в Германия, за да финансирам следването си. Италианците не ми даваха бакшиши никога, но винаги ме е кефело точно тях да обслужвам.    

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

И пак нещо, защото е все по темата и ми се случи скоро.

Уговарям се за Big Game Fishing с един пич на плажа. Big Game Fishing за тези, които не са запознати, е дълбокоокеански риболов на едри океански хищници с лодка след рифа навътре в океана. Говорим си за цени и ко. и стигаме дотам, че трябвало още в началото да дам на всички момчета по 40-50 долара, та да направили така, че да хвана риби. И го зачесах аз на тази тема. Викам му: "Значи смяташ, че ако не им дам бакшиш, те няма никак да се стараят и ще претупат работата и само ще правим разходка с лодка?!" "Ами знаеш как е! Ти на мен, аз на теб!" Ядоса ме едно такова отношение. Ако ще си вършиш работата само ако ти платя допълнително от това, което сме се уговорили, ти какво правиш с мен?! Предлагаш ми продукт на една цена, която не е всъщност тази, а съвсем по-висока. Ами направо ми кажи по-високата цена, та да мога да сравня с другите оферти и сам да реша. Чуя ли подобно нещо обаче, спирам разговора дотам. Насила хубост не става! Или правиш нещо както трябва, или не го правиш изобщо. 

И все пак продължих разговора и му казах: "Знаеш ли, аз имам друг принцип в тази връзка. Още в началото им казвам, че ако хвана риба над 20 кг. ще има бакшиши, пък нека те да решат дали да ме водят на местата, където се хваща." "Хм, интересно е това, което казваш, но не знам как ще реагират моите тропически приятели." "Както искат да реагират!" - си казах аз и наех съвсем друго момче, което се стараеше и получи около 20-25% бакшиш от договорената цена, защото хванах риба 22 кг. 

  • Харесвам 8
  • Браво 2
Връзка към коментар
18 minutes ago, Pantelej Putnik said:

И пак нещо, защото е все по темата и ми се случи скоро.

Уговарям се за Big Game Fishing с един пич на плажа. Big Game Fishing за тези, които не са запознати, е дълбокоокеански риболов на едри океански хищници с лодка след рифа навътре в океана. Говорим си за цени и ко. и стигаме дотам, че трябвало още в началото да дам на всички момчета по 40-50 долара, та да направили така, че да хвана риби. И го зачесах аз на тази тема. Викам му: "Значи смяташ, че ако не им дам бакшиш, те няма никак да се стараят и ще претупат работата и само ще правим разходка с лодка?!" "Ами знаеш как е! Ти на мен, аз на теб!" Ядоса ме едно такова отношение. Ако ще си вършиш работата само ако ти платя допълнително от това, което сме се уговорили, ти какво правиш с мен?! Предлагаш ми продукт на една цена, която не е всъщност тази, а съвсем по-висока. Ами направо ми кажи по-високата цена, та да мога да сравня с другите оферти и сам да реша. Чуя ли подобно нещо обаче, спирам разговора дотам. Насила хубост не става! Или правиш нещо както трябва, или не го правиш изобщо.  

Ами да кажем бъргър в закусвалня е 8-15$ , кафе с донът в Старбъкс 10-12$ ,ябълков пай 4-5$ ,  наливна бира при happy hour 5-6$ , иначе 9-12$ , парче пица 5$ , нормален хот-дог 5-6$ . При китайците е по-евтино.

Това за Ню Йорк , в бедните щати като Луизиана примерно цените са доста по-ниски.

В големите магазини за алкохол кенче  бира е 2-3$. Твърдият алкохол не е скъп за там и често може да видиш на улицата бездомници да си споделят двулитрова пластмасова бутилка уиски.

 

Далеч съм от мисълта да им променяме системата.Те са тези които обикновено опитват да променят останалия свят, понякога с малко или повечко бой.

Ясно е че за близо 400 млн. души си функционира перфектно (въпреки ,че не бих прибавял механично Канада към САЩ ,защото има чувствителна разлика в много отношения между двете държави и това се вижда дори само с просто око )

 

Харесвам страната ,което не означава че всичко е перфектно и няма какво да научат от останалия свят

 

 

 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 6 минути , stanimir каза:

Ами да кажем бъргър в закусвалня е 8-15$ , кафе с донът в Старбъкс 10-12$ ,ябълков пай 4-5$ ,  наливна бира при happy hour 5-6$ , иначе 9-12$ , парче пица 5$ , нормален хот-дог 5-6$ . При китайците е по-евтино.

Това за Ню Йорк , в бедните щати като Луизиана примерно цените са доста по-ниски.

В големите магазини за алкохол кенче  бира е 2-3$. Твърдият алкохол не е скъп за там и често може да видиш на улицата бездомници да си споделят двулитрова пластмасова бутилка уиски.

Благодаря за инфото! Не смятам да ходя в Ню Йорк, ако изобщо реша да ходя в Щатите. Е, знам, че ще им дойде времето и на тях, но тогава ще направя пътуване на Запад - Сан Франциско, ЛА, Вегас, Гранд Каньон. Там цените ще са същите като в Ню Йорк предполагам. 🙂 

Ако не са по-ниски, ще ям китайско. 😄

Връзка към коментар

Понеже ходя по разни по-така кафенета, като поръчвам кафе в САЩ понякога има слагам бакшиш, нали излиза автоматично на екрана.

Обаче след като съм пил и реша да си купя пакет с кафе на зърна, който обикновено аз го взимам от рафта в кафенето и го плащам на касата се е случвало понякога пак да чакат да им пиша бакшиш, ами нямам как да стане.

 

Представям си колко щеше да струва една бира, ако собствениците плащат цяла заплата на персонала, нали сега  за по 8 долара минимум!

Барманите и те ли са на тоя принцип 4 долара на час?

 

Има хора, които се изживяват на  тип чичко  паричко, които се кефят как ги гледат в очите, като раздават бакшиши наред, ама пак да кажа, това са единици и не виждам причина всеки път да се носят от 9 кладенеца вода и да се обяснява как ТАКА трябвало да е и колко % е добре и зле.

 

Китайското не го вижда евтино една чиния пелмени 8бр с китайско име бяха над 10 долара, преди таксите или за двама човека лека закуска от по една такава чиния, с общо една купичка  бял ориз и едно предястие с бамбук излезе 40 долара общо.

Или една чиния с 8 броя пелмени,  1/2 купичка ориз и 1/2 бамбук на човек, без пиене. 

 

Евтино е извън големите градове, там интересно не ме натискаха за бакшиш и им дадох. В стек хаус с 20 къта ядох среден размер бонфиле (имаше три размера) с 2 вида гарнитура по избор + хубава локална бира за 27долара, което на фона на всичко преди това беше евтиния.

Както и в едно градче двоен чийсбургер с яйце+картофи за 11-12 долара.

 

 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
Преди 1 час, stanimir каза:

Ами да кажем бъргър в закусвалня е 8-15$ , кафе с донът в Старбъкс 10-12$ ,ябълков пай 4-5$ ,  наливна бира при happy hour 5-6$ , иначе 9-12$ , парче пица 5$ , нормален хот-дог 5-6$ . При китайците е по-евтино.

Това са цените в закусвалните. А как са цените на караваните за улична храна. Нали все пак street food е много разпространено при тях. Всички тези латиноси, азиатци, балкански субекти 🙂 къде се хранят? Някак не виждам мексиканец да даде 10 долара за бира и още 10 долара за сандвич. След като храната е супер евтина (така съм чувал) в магазините, защо е толкова скъпа в заведенията?! Не разбирам. 

Връзка към коментар
преди 38 минути , Pantelej Putnik каза:

След като храната е супер евтина (така съм чувал) в магазините, защо е толкова скъпа в заведенията?! Не разбирам. 

В магазините има и супер евтина храна и скъпа. За мен преди доста години, като поживях там, ми беше супер странно как може да има тарелка с 12 пилешки бутчета, които в промоционалните дни на магазина бяха някакви мижави пари - около 2,5-3$ общо. Но пък никак ама никак не е желателно да се храниш с точно тези пилешки бутчета. Предполагам че и Менделей ще си преосмисли таблицата ако види какво има вътре. Имаше и органик, био, еко на цени по 3, по 4. 
Сега друг е въпроса кое ти гарантира че и в скъпите ресторанти не ядеш от менделеевите бутчета ама... как да знаеш

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Има и шунка по 4-5$ / кг. ама ...

Масовите кренвирши , тип "кучешка радост" и те някъде там. 

Има качествени неща ,но далеч не на такива цени.За радост ЕС  все още упорито се опъва, що касае  стандартите при храните., макар ние да сме малко "башкЪ".

 

27 minutes ago, funny said:

В магазините има и супер евтина храна и скъпа. За мен преди доста години, като поживях там, ми беше супер странно как може да има тарелка с 12 пилешки бутчета, които в проможионалните дни на магазина бяха някакви мижави пари - около 2,5-3$ общо. Но пък никак ама никак не е желателно да се храниш с точно тези пилешки бутчета. Предполагам че и Менделей ще си преосмисли таблицата ако види какво има вътре. Имаше и органик, био, еко на цени по 3, по 4. 
Сега друг е въпроса кое ти гарантира че и в скъпите ресторанти не ядеш от менделеевите бутчета ама... как да знаеш

Може да следиш поредицата "Фабрика за храна" по Дискавъри.Някой неща изобщо не са за показване ,но за там явно са нормални.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 4 часа, Георги Матеев каза:

Не знам първопричините какви са, но каквото и да са били явно отдавна вече нямат значение. Знам обаче, че единствено в САЩ и някои части на Азия се чувствам като ходеща касичка и кажи-речи всичко се върти само около пари и свръхконсуматорство. Усещането въобще не е приятно.

 

 

В туристическите части на Азия, особено Филипините, където огромната част чужденци са американци, има нов изроден вид търговия. Запазено традиционното азиатско пазарене (не обичам да се пазаря, ако не се налага, но това реално погледнато е най-честният начин за постигане на цена и двамата да сте щастливи), но добавен и американския бакшиш, който са си възприели юнашки и си го търсят. Пример:

 

Пазаря се с таксиджия по азатски, разбираме се , кара ме до мястото, плащам колкото сме се разбрали и той с най-жалостивото и учудено изражение ми казва: "Oooh, no tip for me sir?." 

 

Поне в Азия все още си пазят най-доброто нещо, да се плаща накрая. Плащането предварително прецаква услугата, да очакваш плащане преди да си започнал,  че и поощрение като включен бакшиш. Какъв стимул ще има после този човек за работа. Виж като знае , че се е старал яко и според старанието му зависи размера на бакшиша, стават чудеса и всички са щастливи. Дори повече, в чистата азиатска култура на Югоизточна Азия няма бакшиши, просто съвестно се стараят да си свършват работата и в по-слабо турситически места като им оставиш и бакшиш сияят от радост, защото е изключително неочаквано. 

  • Харесвам 12
Връзка към коментар
преди 8 минути , T.E.Lawrence каза:

...

 

Поне в Азия все още си пазят най-доброто нещо, да се плаща накрая. Плащането предварително прецаква услугата, да очакваш плащане преди да си започнал,  че и поощрение като включен бакшиш. Какъв стимул ще има после този човек за работа. Виж като знае , че се е старал яко и според старанието му зависи размера на бакшиша, стават чудеса и всички са щастливи. Дори повече, в чистата азиатска култура на Югоизточна Азия няма бакшиши, просто съвестно се стараят да си свършват работата и в по-слабо турситически места като им оставиш и бакшиш сияят от радост, защото е изключително неочаквано. 

Ти пък сега, защо ги пишеш тези неща.

В отговор ще се появи някой, който ще ти каже, че не може да се сравнява най-великата нация с някакви си азиатци и то от Югоизточна Азия.

 

---

"Руския слон е най-големия слон, но ако е червен (американско червено), значи е американски, но пак си е най-големия слон."

  • Харесвам 3
  • Браво 1
  • Смея се 4
Връзка към коментар

абе доста е спорно кое е по малоумно - да виждаш някаква цена, към която знаеш, че има едни сигурни 20% и си правиш сметката дали ти изнася, или да почваш от някаква цена и с пазарлък да вървиш надолу

 

знам, че на доста хора им доставя удоволствие пазарлъка, но има и не малко като мен, на които това упражнение им е тотално анти-, така че е основно въпрос чия културна особеност ти е по-приемлива

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами точно там е проблемът, в първия вариант нямаш "дали ти изнася". Положението е плащай или чао, както са му казали и на @Alexander , просто е наложено . В ситуацията с пазарлъка, освен шанс да постигнете съгласие и всички да са щастливи имаш и други търговци, ако този не свали цената. 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
16 minutes ago, antea said:

абе доста е спорно кое е по малоумно - да виждаш някаква цена, към която знаеш, че има едни сигурни 20% и си правиш сметката дали ти изнася, или да почваш от някаква цена и с пазарлък да вървиш надолу

 

знам, че на доста хора им доставя удоволствие пазарлъка, но има и не малко като мен, на които това упражнение им е тотално анти-, така че е основно въпрос чия културна особеност ти е по-приемлива

Има ли законова разпоредба ,където са вписани тия 15-20-30% ,така както е законово определено заплащането на хората в сфери получаващи бакшиши ? Ясно е че за местните това е даденост ,която никой не оспорва.Прави впечатление единствено на чужденците ,така както някъде в Азия ядат буболечки примерно ,или пък ние шкембе чорба и други ни се чудят.

 

 

Ако беше вписано като задължително и тук никой нямаше да коментира.

Връзка към коментар

ами разбира се, че не е законово задължителен бакшишът, и както виждаме от поста на Александър, той не го е платил - така че очевидно всеки може да плати само предварително видяната цена, хората имат различни прагове на чувствителност към неприятни ситуации, и нещо, което за някой ще е проблем, за друг - не е, нали точно това казах и по-горе - зависи изцяло манталитетът на коя нация или култура ти понася повече

Връзка към коментар
преди 19 минути , antea каза:

ами разбира се, че не е законово задължителен бакшишът, и както виждаме от поста на Александър, той не го е платил - така че очевидно всеки може да плати само предварително видяната цена, хората имат различни прагове на чувствителност към неприятни ситуации, и нещо, което за някой ще е проблем, за друг - не е, нали точно това казах и по-горе - зависи изцяло манталитетът на коя нация или култура ти понася повече

На практика е задължителен, освен ако не искаш следващия път сервитьорката да се изхрачи върху храната ти. Подозирам, че след тази случка Александър не би посмял да повтори същото заведение. Отделно в интернет циркулират стотици истории на "наказани" клиенти (американци), които не са типнали достатъчно според усмотрението на сервиращия / доставящия.

 

Просто като почти всяко нещо американците са извратили и тази идея и са я докарали до нови висоти (или низини, кой както иска да го приема). Очаквам до 2-3 години бакшишът там вече да стане стандартно 30-35%, все пак инфлацията е голяма. А най-лошото е, че с неадекватните си разбирания развалят и много други места извън собствената си страна.

 

Аз също не харесвам пазаренето, но и системата в САЩ въобще не ме кефи. Когато съм в заведение съм там защото искам да се почувствам добре, а не защото държа да се притеснявам за настроението на носещия чинии.

  • Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към коментар

да не платих, но имаше изречения, като няма да давам бакшиш  да не ям там, а да си взема за вкъщи, сърдене защо как е само 5 евро, нарече  сумата ridiculous , а накрая поне 3-4 пъти повтори да  не се връщаме, като последния път на излизане от парника от около поне 3 метра!


 

Това, ако за някои е нормално, така да е, за мен беше абсурдно и смешно едновременно. 

И аз съм чакал на бакшиши, но никога не съм се сърдел или казвал нещо на някой понеже не ми е дал, а да се сърдя за малък бакшиш  дори не ми е идвало на ум.

90% от хората няма да го приемат на шега, явно това е била и целта

 

 

чудя се защо не са въвели  бакшиш на касиерката в хранителните  магазини или в магазините, нали все пак ме обслужват, даже по-голям зор виждат от камериерките.

 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

не се сещам за нито една причина като турист в САЩ да посещаваш един и същ ресторант два пъти, честно 🙂 и назад съм го писала - и в най-затънтеното гръцко село имаш избор от няколко места, в американска провинция също, какво остава пък за Ню Йорк

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

а ако не бях турист какво? Излиза, че или даваш 25% за да е доволна или всеки път на друго място трябва да сядам. Надали е знаела дали съм турист или не. Случаят беше в Бостън, ама надали има значение.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.