Прескочи до съдържание

Оставяте ли бакшиши и как определяте какъв да е размерът им?


Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, Happy_Traveler каза:

Аз винаги оставям бакшиш, когато обслужването е било добро, дори задоволително. На таксита, на доставчика на храна и в заведенията. На много места хората разчитат на тези пари. И както казваха в САЩ: "Ако не можеш да си позволиш да оставиш бакшиш, значи не може да си позволиш да ядеш в това заведение." Обслужването в Америка е прекрасно, точко поради тази причина. Винаги мили, усмихнати. Искаш ли това, онова, да започнем със салатка, апетайзери, предлагат ти различни напитки - знаят как да ти продадат нещата и се стараят. Плюс, че имат бъсъри и рънъри, не се чака с часове за поръчка. 

Напълно съм съгласен, Светле, аз също оставям. Тук във Виетнам не е прието, не очакват, но се радват на някой донг отгоре. 
 

Само хората, които не са работили в обслужването не разбират важността на бакшиша. И не ми сравнявайте САЩ, където на сервитьорите им плащат по 3 долара на час и от тях зависи да изкарат бакшиш, за да изкарат месеца, с Нидерландия или Белгия, където всичко е включено в (и без това солената) цена и хората получават 15-20€ на час. В САЩ си оставях и аз чинно 15%, което ми оскъпи доста ваканцията, но не се замислих нито веднъж. Бяха мили и любезни, дори понякога твърде много. 
 

Друго нещо, което много ме е яд, пазарене за стотинки и недоставяне на бакшиш в бедни страни, където едва свързват двата края хората и разчитат на туризма. Давал съм пример и преди в Мадагаскар, човек 12ч ни вози в пирога гребейки в пек и непоносима жега и влага, 12 души - накрая само трима от групата събрахме по 2-3€ отгоре да дадем на гида и на лодкаря. Една испанка по 5 минути се пазареше с такситата да смъкне  30 цента от цената… 

  • Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:
преди 43 минути , Kaloyan89 каза:

Друго нещо, което много ме е яд, пазарене за стотинки и недоставяне на бакшиш в бедни страни, където едва свързват двата края хората и разчитат на туризма. Давал съм пример и преди в Мадагаскар, човек 12ч ни вози в пирога гребейки в пек и непоносима жега и влага, 12 души - накрая само трима от групата събрахме по 2-3€ отгоре да дадем на гида и на лодкаря. Една испанка по 5 минути се пазареше с такситата да смъкне  30 цента от цената… 

Досега не се намесвах в тази тема, защото си е въпрос на принципи. Аз оставям почти винаги поне 10% отгоре , но системата в САЩ ми е прекалено насочена към нуждите на продавача на услугата, а не към клиента. За мен тя далеч не е по-добра от тази в Европа или в Азия например, а и не е добре да сравняваме обслужването в среден клас ресторанти в САЩ с заведение за бързо хранене в Европа и да казваме - о, в САЩ обслужването е много добро. Първия път, когато бях във Вашингтон - в далечна година, която чак ми е неудобно да назовавам, имаше многооо по-малко заведения и наистина беше супер обслужването. Но всичко , което стане масовка намалява своето качество и така нормално спада нивото на обслужване. То е добро, но далеч не е по-добро от други места в света. И това прекомерно насочване към бакшиша е доста дразнещо... е, за мен поне.

Сега за другото - и мен ме е яд много стискането в бедни страни, където за някое евро, недостатъчно за кафе в Европа и в САЩ, местните хора се трепят , а хора, които мах са долна средна класа, се правят на бели господари. Последно гледах подобни циркове в Уганда от страна на двойка възрастни холандци, които подлудиха всички в тормоза над  бедни лодкари в едни блата в езерото Виктория, за да търсят много рядък вид щъркел, а не дадоха и цент башкиш на двамата лодкари от тяхната лодка. Остаталите 2 лодки- бедни българчета и белгийци от белоруски произход, се обеденихме  и събрахме нормален бакшиш и за техните лодкари. Но честно казано това показва ужасно отношение - не недаването на бакшиш, а ужасното отношение към труда на другите. Е, за това вече имам и аз принципи...  

  • Харесвам 17
Публикувано:
преди 2 минути , Роми каза:

Досега не се намесвах в тази тема, защото си е въпрос на принципи. Аз оставям почти винаги поне 10% отгоре , но системата в САЩ ми е прекалено насочена към нуждите на продавача на услугата, а не към клиента. За мен тя далеч не е по-добра от тази в Европа или в Азия например, а и не е добре да сравняваме обслужването в среден клас ресторанти в САЩ с заведение за бързо хранене в Европа и да казваме - о, в САЩ обслужването е много добро. Първия път, когато бях във Вашингтон - в далечна година, която чак ми е неудобно да назовавам, имаше многооо по-малко заведения и наистина беше супер обслужването. Но всичко , което стане масовка намалява своето качество и така нормално спада нивото на обслужване. То е добро, но далеч не е по-добро от други места в света. И това прекомерно насочване към бакшиша е доста дразнещо... е, за мен поне.

Сега за другото - и мен ме е яд много стискането в бедни страни, където за някое евро, недостатъчно за кафе в Европа и в САЩ, местните хора се трепят , а хора, които мах са долна средна класа, се правят на бели господари. Последно гледах подобни циркове в Уганда от страна на двойка възрастни холандци, които подлудиха всички в тормоза над  бедни лодкари в едни блата в езерото Виктория, за да търсят много рядък вид щъркел, а не дадоха и цент башкиш на двамата лодкари от тяхната лодка. Остаталите 2 лодки- бедни българчета и белгийци от белоруски произход, се обеденихме  и събрахме нормален бакшиш и за техните лодкари. Но честно казано това показва ужасно отношение - не недаването на бакшиш, а ужасното отношение към труда на другите. Е, за това вече имам и аз принципи...  

проблемът в Америка е системата им - тя е такава 3-4 долара заплата, няма социална сигурност, здравни осигуровки, безплатно здравеопазване… бакшишът в този сектор е решаващ. Дори да не съм съгласен с тази система, когато пак отида, пак ще оставя 15-20% отгоре. Не е тяхна вината, че нямат социални права. 
 

А за бедните страни сме на едно мнение. 

  • Харесвам 2
Публикувано:

Интересни доводи чета. Аз си мисля, че щом келнера получава повече пари от мен, няма как да го съжалявам чак толкова, а в САЩ е точно така. Нищо, че бакшиша може да е много над 50% от общия му доход.

Като не му харесва, да си намери друга работа, аз спонсор не желая да им ставам, ни най-малко съм виновен каква им била системата. 

Всеки може да дава това което иска, аз не казвам на никой, недей дава 25%, ама обратното някак си се подразбира. 

 

  • Харесвам 4
Публикувано:

Тук, във Виетнам цените са като в Щатите, в по-изисканите места - цените в менюто са показани без такси, service charge и други. Харесваш, поръчваш и накрая ти слагат ДДС, сервизна такса и други. Пак излиза отгоре, отколкото си планирал. В САЩ е същото. 

  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Серизно ли мислиш, че във Виетнам цените са като в Щатите?

освен, ако не сравняваме най-скъпите кръчми с най-евтините, което е безсмислено 

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, Alexander каза:

Серизно ли мислиш, че във Виетнам цените са като в Щатите?

освен, ако не сравняваме най-скъпите кръчми с най-евтините, което е безсмислено 

Казах изрично в по-лъскавите заведения, и не беше въпроса за цени, а за принципа - в менюто цените са показани без такси и ДДС, начисляват се допълнително.

 

И пак си зависи-аз съм работил години наред в хотелиерството и ресторантьорството, на МРЗ, разчитал съм на бакшишите да си позволя нвщо по-така, да се поглезя, да посрещна нужда. Сега като имам повече възможност, оставям винаги, понеже знам каква е радостта на края на месеца да се разпределят. И съвет - плащайте с карта, но оставяйте бакшиша кеш отгоре. Иначе в Европа поне, се пише на фиша и данъците го изяждат. 

Публикувано:
преди 3 часа, Alexander каза:

Като не му харесва, да си намери друга работа, аз спонсор не желая да им ставам, ни най-малко съм виновен каква им била системата. 

Системата в Америка е съвсем проста - човекът извършва (професионална!) услуга, клиентът я заплаща. Много по-просто и ясно от да се очаква плащането да мине през някой друг - бил той работодател, държава, социален апарат или благотворителна институция. Ти не си спонсор, а клиент. Да не си платиш на келнера за услугата е абсолютно същото като да не си платиш на таксиметровия шофьор за услугата. Или на шивача. Или на бръснаря. Стандартът на живот няма отношение. Ако не си можел да си я позволиш, не я поръчвай. Вярно, услугата може да бъде извършена повече или по-малко любезно или ефективно, което би могло да бъде оценено с +/- някой и друг долар върху базовата цена. Но не и да я елиминира. Ако чинията с желаното ядене е сложена пред тебе, косатата ти е подстригана или си докаран до желания адрес, то услугата е извършена и трябва да се заплати. Можеш да пробваш да се направиш на недоразбрал чужденец първия път, но щом вече ти е обяснено веднъж ... 

  • Харесвам 9
  • Браво 4
Публикувано:
преди 3 минути , домосед каза:

Системата в Америка е съвсем проста - човекът извършва (професионална!) услуга, клиентът я заплаща. Много по-просто и ясно от да се очаква плащането да мине през някой друг - бил той работодател, държава, социален апарат или благотворителна институция. Ти не си спонсор, а клиент. Да не си платиш на келнера за услугата е абсолютно същото като да не си платиш на таксиметровия шофьор за услугата. Или на шивача. Или на бръснаря. Стандартът на живот няма отношение. Ако не си можел да си я позволиш, не я поръчвай. Вярно, услугата може да бъде извършена повече или по-малко любезно или ефективно, което би могло да бъде оценено с +/- някой и друг долар върху базовата цена. Но не и да я елиминира. Ако чинията с желаното ядене е сложена пред тебе, косатата ти е подстригана или си докаран до желания адрес, то услугата е извършена и трябва да се заплати. Можеш да пробваш да се направиш на недоразбрал чужденец първия път, но щом вече ти е обяснено веднъж ... 

Държавната администрация в БГ от години се мъчи да приложи същата система и ние все се съпротивляваме.:wink:

  • Смея се 6
Публикувано:
преди 12 минути , ven62 каза:

Държавната администрация в БГ от години се мъчи да приложи същата система и ние все се съпротивляваме.:wink:

Боже опази от американска социална система в България. Администрацията от години се бори със сивия сектор в туризма и ресторантьорството, какви ли не акции има всяко лято по морето на НАП. Но това е добре, без данъци няма училища, детски градини, пътища и болници, детски, инвалидни и пенсии. Не държавата, а разни лакоми шефове мишкуват.
 

Но бакшишът е друго нещо, за мен той не трябва да влиза там, това е награда за добре свършена работа на персонала. Във Франция скоро го освободиха от данъци и осигуровки, ако е платен с карта.
 

 

  • Харесвам 4
Публикувано:

Мисля ,че ven62 имаше друго предвид.

 

Относно социалната система.САЩ е страна която толерира индивидуализма и ако искаш да растеш и да се развиваш - прав ти път , ако искаш да живееш като cкот с плъховете  в метрото , или на палатка под моста държавата няма да ти пречи.

Ако искаш се осигурявай за здраве  ,ако не искаш  - твоя си работа.После не очаквай много !

Явно този подход все пак е доста  успешен.Вярвам всеки може  веднага  да се сети за поне няколко имена , ярки индивидуалисти променили и променящи света.

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 минути , stanimir каза:

Мисля ,че ven62 имаше друго предвид.

 

Относно социалната система.САЩ е страна която толерира индвивидулноста и ако искаш да растеш и да се развиваш прав ти път , ако искаш да живееш като cкот с плъховете  в метрото , или на палатка под моста държавата няма да ти пречи.

Ако искаш се осигурявай за здраве  ,ако не искаш  - твоя си работа.После не очаквай много !

Явно този подход все пак е доста  успешен.Вярвам всеки може на веднага  да се сети за поне няколко имена , ярки индивидуалисти променили и променящи света.

Надали някой иска да живее под моста… САЩ, това което видях във Флорида е лукс или мизерия и нищо по средата. Не съдя, не искам и да се орклонявам от темата за бакшиша. Смятам лично аз, че като общество имаме дългове едни към други - именно за да не станем като САЩ. Това е отговорност на държавата. 

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 28 минути , домосед каза:

Системата в Америка е съвсем проста - човекът извършва (професионална!) услуга, клиентът я заплаща.

според мен това е ключът за осмислянето - ако ги възприемаме повече като доставчик на услуга (тип самонает човек - защото при заплата 2-6$ на час не си точно нает), бакшишът не е вече благодарност, а плащане за труда и съответно за по-добра услуга се оставя и по-висока оценка/цена; снощи поразпитах по-подробно как изглеждат нещата от обратната страна - неправилно е да мислим, че всичките тези 20+% остават за самия сервитьор, съществуват различни системи за разпределение, но там където е работил синът ми, постановката е била примерно такава - сервитьорът дава  % от оборота (сметките на клиентите преди бакшиша) и на бъсърите и на рънърите /по 2% на всеки/, които са му помагали, и 5% на бармана от оборота от напитки; ако всички клиенти са чужденци и не желаят да типват, сервитьорът дава от собствените си пари тези проценти (защото всички по веригата са си свършили работата) и на практика дори е на загуба (ако не броим осемте му часа по 6 долара), защото пък той не е получил нищо за труда си, което донякъде би обяснило яда на някой по-груб и настоятелен такъв

 

разбира се, на нас като чужденци не ни е работа да ги знаем тези неща в подробности, но все пак се съмнявам, че някой тук тръгва за друга държава без елементарно предварително проучване и подготовка за обичаи и нрави

  • Харесвам 7
Публикувано:

ЪЪЪ тоя сервитьор като ми предлага услугата си дава ли ми фактура/касова бележка и плаща ли данъци после върху услугата? Не знам може и да го прави....

Защото фризьора, бръснаря и таксиметровия шофьор го правят. В първия момент ми прозвуча логично, да се плаща за услугата, ама тая услуга трябва според мен предварително да е описана колко ще струва, за да си направи сметка клиента дали иска да я ползва. 

И това: ама то се се знае, че е 20% не ми звучи като отговор, защото утре и таксиметровия шофьор може да каже, ама то се знае че....в колата се слуша чалга 🙂 

  • Харесвам 4
Публикувано:

Аз съм съгласен, да си плащам за услугата "сервиране" допълнително, един вид като кола под наем с включени застраховки и кола под наем без застраховки и аз си доплащам за застраховките. Обаче не ми харесва, когато плащам за кола под наем с включени застраховки и трябва да платя после още веднъж и застраховките. Само за протокола - давам почти винаги бакшиш. Ама идеята на задължителния бакшиш не ми харесва.

  • Харесвам 9
Публикувано:
На 9.10.2022 г. в 17:27, Роми каза:

 

Сега за другото - и мен ме е яд много стискането в бедни страни, където за някое евро, недостатъчно за кафе в Европа и в САЩ, местните хора се трепят , а хора, които мах са долна средна класа, се правят на бели господари.  .  

Ох, да! Колко добре разбирам това, което описваш. При нас в Южна Азия това е пандемия направо. Особено в Пакистан. Нали е мюсюлманска страна и хората са много щедри, та е пълно с разни германци, швейцарци и т.н., пътуващи с една раница и гледащи само кое от кого да изкярат, да не платят и т.н. Прави ми впечатление, че много добре са се изучили вече кои са по-заможните квартали и при кои местни да остават, за да използват даже шофьорите им безплатно. Плюс храна, развлечения и т.н.  Каучсърфингът пък хептен е пълен с такива. Снима с техника за хиляди долари, а се пазари за такси до границата като ц*ганин. 🙂

 Генерализациите не са много добра идея, ама ми прави впечатление, че все са предимно германци, швейцарци, австрийци и разни рускоговорящи. Никога не съм видяла някой американец. Хората си кацат, наемат си кола и почват... Може би така са свикнали и затова. 

  • Харесвам 5
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

И преди не са оставяли много в Испания,  но вече 90% не оставят абсолютно нищо.

Също 90% се плаща с карта.

За 12-13 дни съм оставил 3-4 пъти, като максимума е бил 5€ на сметки 90-100€ за 6-7 човека.

и то защото ни е харесало много.

 

  • Харесвам 1
Публикувано:
На 9.10.2022 г. в 12:06, boogy83 каза:

оя сервитьор като ми предлага услугата си дава ли ми фактура/касова бележка и плаща ли данъци после върху услугата? Не знам може и да го прави....

Данъци в САЩ се плащат върху всякакви приходи, че даже печалби от хазарт. Дори можеш да си впишеш хазартните загуби в заявлението за годишни данъци и по този начин да намалиш дължимата сума. Бакшишите, ако са в брой, се вписват  под името на служителя, който ги е получил, а тези, които са оставени с кк, е ясно, че автоматично се докладват. Сервитьорите задължително следят какво получават, за да си нямат разправии с IRS.

 

Изчетох доста от страниците в темата тук и @домоседкато че ли по най-достъпния и аналитичен начин е обяснил неколкократно защо трябва да се оставят бакшиши в САЩ. @antea пък косвено чрез детето си е вникнала в същността (поздравления за “надграждането”). 
 

@Alexander за мен нещо липсва от историята със сервитьорката, която е направила сцената за неоставения бакшиш. За повече от 15г. живот тук, няколко сервитьорски позиции, безброй посещения в ресторанти от всякакъв клас, никога, ама никога не съм ставала свидетел на подобно нещо. Много съм се ядосвала на клиенти, които не са ми оставяли бакшиш без да има причина за това, много колеги са се оплаквали от подобно незаслужено отношение, но никога е нямало чак такава драма.

 

По отношение на обслужването - след ковид навсякъде май нивото е паднало поради недостига на работна ръка. Голям процент от обслужващия персонал загуби работата си по време на пандемията и сега тепърва заведенията за хранене успяват да наваксат, но доста от тях все още не могат да попълнят редиците си и се налага 1 човек да работи за двама, че и трима понякога. Мисля, че трябва да сме благодарни на тези хора, които ни сервират, готвят, обслужват по един или друг начин и да не ги съдим прекалено. Навсякъде по света, освен в Австралия, където хората са най-любезните (според мен), има намусени и неприветливи образи. Във Франция като цяло работещите в сферата на услугите винаги са ми се стрували високомерни и неуслужливи. Тази година в България където и да седнех да ям ми говореха любезно, но на “ти”, което леко ме изнерви. Повечето от другите сфери на обслужването бяха много мили, изключая таксиметровите шофьори, а една фризьорка даже щеше да се разплаче, защото й оставих 15лв за 45лв сметка, но й бях супер благодарна, понеже беше единствената, която намерих в Пловдив да ми подстриже и изсуши косата в неделя (не знаех, че повечето салони не работят в неделя). 
 

За мен от малка винаги е било доста странно това да не се оставя бакшиш на фризьори, козметици, таксиметрови шофьори, в заведения. Може би е от възпитанието или средата, в която съм отгледана, но в моето семейство бакшишът винаги е бил най-нормалното нещо при получаването на услуга. Разбира се, ако съм била супер недоволна от обслужването, извън САЩ не оставям такъв, а тук 10%. 

Ще споделя защо на бакшишите в САЩ трябва да се гледа по-различно и туристите да се съобразяват с това, когато посещават страната. Да оставиш бакшиш се счита за културно/възпитано/традиция. Ако отидеш в Япония не говориш по телефона в обществения транспорт, нали? Защото е грозно за японците. Няма закони (предполагам), с които е наложено като правило, но се спазва, заради уважение към тамошната култура. Когато жена не мюсюлманка влиза в джамия, си покрива косата, нали? Има хиляди неписани правила, които се спазват, защо на правилото за оставяне на бакшиш в САЩ да се гледа по друг начин? Освен това има голяма разлика и в размера на американската грижа за клиента - тук всичко може да се идивидуализира. Можеш да си поръчаш каквото както ти го обичаш, а ако нещо не ти хареса да го върнеш, ако имаш проблем, той да бъде разрешен. Не е като в България да помоля за нещо елементарно, да ме гледат учудено и да не знаят как да ми го хванат, защото не е в менюто. Или фризьорката да те окипази и да ти вземе пари 🤯

 

А за минаване по тънканата в бедни страни е не само грозно. Не искам да използвам по-цветущи епитети.

Моят мъж много обича да се пазари и два пъти сме имали скандали пред продавачи на сувенири (единият път в Мексико, другият в Африка), защото като почне с пазарлъка не се усеща да спре, понеже за него е тръпка, а за онези хора препитание. Единственото изключение за мен е когато виждам, че нагло се опитват да ме прецакат - тогава не ми пука къде съм и се разправям. 
 

Бая пописах, но главното е:

 

- бакшишът в Америка е като неписано правило и ако уважавате американската култура, би трябвало да го спазвате, ако не желаете - никой не може на сила да ви накара да го оставите. Последсвията обаче (подмятания, грубо отношение и т.н) ще са за ваша сметка.

 

- бъдете щедри към тези, които са нямали вашия късмет в живота.

  • Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:

Съжалявам, но не мога да се съглася, че бакшиша в САЩ е “културна” особеност. Страната на неограничените възможности и с най-много милиардери да е и с най-големите и “задължителни” бакшиши. Просто могат да си вдигнат цените и заплащането на обслужващия персонал. 
А иначе е спорно кой е имал по-голям късмет в живота- аз поръчвайки си бира или сервитьора носейки ми я.
Ако ще показвам някакво “превъзходство” с оставянето на бакшиш, по-добре да не го правя. 
 

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 7 минути , Zlia каза:

Просто могат да си вдигнат цените и заплащането на обслужващия персонал.

Ми те това и правят - приватизират печалбата, социализирайки разходите.

Публикувано:

Колко да я вдигат тази бира още?

и сега е 8-9-10 долара чашата без бакшиша…

 

най-малко имам какво да крия Пт сцената със сервитьорката която по-скоро ни разсмя сериозно.

много съм далеч от разни срамове или чувства на неудобство при подобни случаи, че да замълчавам каквото и да е.

 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 26 минути , Zlia каза:

Съжалявам, но не мога да се съглася, че бакшиша в САЩ е “културна” особеност. Страната на неограничените възможности и с най-много милиардери да е и с най-големите и “задължителни” бакшиши. Просто могат да си вдигнат цените и заплащането на обслужващия персонал. 

 

Хубаво, не може всички да разбираме и/или одобряваме особеностите на дадена нация или култутура, но това не означава, че  не трябва да се съобразяваме с тях, когато ги посещаваме. Аз примерно избягвам да пътувам в страни, където има традиция, която силно  ме дразни, за да не си развалям комфорта. И както и да се изпише задължителни (с кавички или без), пак няма да направи бакшишите в САЩ задължителни. Както казах - всеки е в правото си да не остави бакшиш. Просто трябва да е подготвен, че това ще бъде прието като неуважение.

 

преди 26 минути , Zlia каза:

А иначе е спорно кой е имал по-голям късмет в живота- аз поръчвайки си бира или сервитьора носейки ми я.

Имах предвид когато се пътува до по-бедни страни, а туристи от богати държави се държат все едно обслужващия персонал им е длъжен и се правят на интересни да спестят $1-2. 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 56 минути , Marusinka каза:

Имах предвид когато се пътува до по-бедни страни, а туристи от богати държави се държат все едно обслужващия персонал им е длъжен и се правят на интересни да спестят $1-2

Пак казвам спорно е кой е с по- голям късмет в живота. 
А иначе, бакшиша в САЩ за мен не е културна особеност, но всеки има право на мнение. 

  • Харесвам 2
Публикувано:

Щом даването на бакшиш се приравнява с носене на забрадка или нещо установено със закон не е добре.

И натъртвам, че не става дума за обикновен бакшиш, а американски, който няма аналог в света.

не съм доволен и давам само 10%, това е смешно и абсурдно.

 

 никой не спира да се дават и 100% бакшиш от желаещите, знам че има даващи и 1000% даже.

 

Все едно аз да обяснявам, да не давате бакшиши, както вие обяснявате, че трябва да се дава.

 

 

 

  • Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.