Прескочи до съдържание

Оставяте ли бакшиши и как определяте какъв да е размерът им?

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 14 часа, Травеолани каза:

Тази информация е неточна. На сайта на канадското правителство за 1990 г минималната заплата на час е между 4-5 долара. Пиша го това, защото до 2009 година в нашата провинция минималното заплащане на час беше точно 8 канадски долара. В общи линии след 2015 всяка година се вдига заплащането на час, преди това беше доста ниско. 

25A7BBC6-E573-4FDA-AB96-4BB6919592E2.jpeg.7f552b59f1dcb37ad326fe60785f3f26.jpeg

Информацията е изключително точна. През 1990 г. ми се налагаше да работя нощни смени в 7/ 11 няколко месеца на най-ниска позиция и вземах около 8 долара на час. Или според теб там не дават minimum wage? Става дума за Отава, Онтарио, но не вярвам в Британска Колумбия да е било много различно.

Хвърли един поглед на синята графика за minimum wage за 1990 година в Онтарио на страница 17 . Дават я малко над 8 долара:

• Харесвам 1
Публикувано:

Изводът от болшинството коментари тук е, че когато сме в Рим, по принцип правим като римляните, само ако не става въпрос за традиции, които ни бъркат в джоба, когато и където искаме, доколкото и както сме решили и изобщо не ни пука за римляните и техните обичаи, защото те живеят в Рим, а ние - не.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 14 минути , Marusinka каза:

Изводът от болшинството коментари тук е, че когато сме в Рим, по принцип правим като римляните, само ако не става въпрос за традиции, които ни бъркат в джоба, когато и където искаме, доколкото и както сме решили и изобщо не ни пука за римляните и техните обичаи, защото те живеят в Рим, а ние - не.

Въпрос на гледна точка и светоусещане, може би. Моят извод пък е, че повечето хора просто имат глава на раменете си и не следват сляпо "традициите". Ако бакшиш културата може да се нарече въобще традиция, разбира се.

• Харесвам 12
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 7 минути , Георги Матеев каза:

Въпрос на гледна точка и светоусещане, може би. Моят извод пък е, че повечето хора просто имат глава на раменете си и не следват сляпо "традициите". Ако бакшиш културата може да се нарече въобще традиция, разбира се.

Ама, разбира се! И аз точно това казах. Всеки сам си преценя.

Публикувано:
преди 2 часа, FlyTraveler каза:

Информацията е изключително точна. През 1990 г. ми се налагаше да работя нощни смени в 7/ 11 няколко месеца на най-ниска позиция и вземах около 8 долара на час. Или според теб там не дават minimum wage? Става дума за Отава, Онтарио, но не вярвам в Британска Колумбия да е било много различно.

Хвърли един поглед на синята графика за minimum wage за 1990 година в Онтарио на страница 17 . Дават я малко над 8 долара:

Благодаря, и аз го гледах вчера този репорт.
Аз гледах информацията от ето този линк: https://srv116.services.gc.ca/dimt-wid/sm-mw/rpt2.aspx

$5.40 го дават за Онтарио минимума, което не значи, че навсякъде трябва да плащат толкова. Явно на теб са ти плащали малко повече, това е до работодател, сигурно има и други фактори. Аз много добре си спомням, че имаше дебат през 2009-2010 тук в Британска Колумбия колко е ниско минималното заплащане само $8 и през 2010 го вдигнаха. Въпреки, че реално дори и в кафенета и 7/11 пак плащаха повече. Аз съм малко шокирана колко бавно се вдига минималното заплащане и реално някакво нормално увеличение започва едва след 2015. 

И аз забелязах, че явно имаме нужда от тема за спорове и след 2-3 тихи седмици се появява спор отнякъде. 

От това, което чета в тази тема, ми се струва, че хората нямат проблем с практиката на бакшиша толкова, колкото по скоро имат проблем и ненавист към САЩ и от там производно всичко що е американско, ние сме против. Иначе ако става дума за бакшиш в друга страна, имаше примери как хората дават с удоволствие. 

За 20 години живот в САЩ и Канада, никой никога не ме е гонил за бакшиш, та съм малко изненадана от тези случки. Забелязвам, че се случват в Ню Йорк и региона? Може би им е практика или просто има страшно много посетители, които не искат да оставят бакшиши. 
И аз съм имала редки моменти, когато съм оставяла малък бакшиш защото не ми е харесало обслужването. Моя приятелка българка един път директно каза на сервитьорката, че няма да ѝ остави бакшиш и ѝ обясни причината, и тя каза Ок, няма проблем. 

Както и да е - различни хора, живеещи в различни общества с различни гледни точки, няма смисъл да налагаме грубо нашето мнение и да реагираме така все едно то е единственото вярно. 

• Харесвам 2
  • Браво 2
Публикувано:
Преди 1 час, Травеолани каза:

От това, което чета в тази тема, ми се струва, че хората нямат проблем с практиката на бакшиша толкова, колкото по скоро имат проблем и ненавист към САЩ и от там производно всичко що е американско, ние сме против.

Аз лично нямам проблем със САЩ или с бакшиша по принцип, но имам проблем с други неща, които случайно или не почти винаги са се случвали точно в САЩ и тук-там в някои страни от югоизточна Азия (като Тайланд). Не ми е ОК да ме гонят за бакшиш. Не ми е ОК да има определено (почти задължително) очакване за бакшиш. Не ми е ОК да ми добавят бакшиш в сметката без да ме питат. Не ми е ОК да ми хвърлят лоши погледи или да дочувам хапливи коментари, ако съм преценил, че обслужването или храната не заслужават бакшиш. Не ми е ОК персоналът да ме кара да се чувствам некомфортно на място, на което съм отишъл за приятно прекарване и в крайна сметка да оставам с неприятно усещане.

Държа да отбележа, че наблюдението ми въобще не се базира на единични ситуации. Бих могъл да споделя редица неприятни случки от пътуванията си из САЩ последните години, но не искам да изглежда, че опитвам да налагам мнение.

Между другото в Канада никога не съм имал проблем от такова естество. Нито един път.

• Харесвам 14
Публикувано:

@Георги Матеев - разбира се, не е перфектната държава, имат много проблеми.
Едва ли на някой би му било приятно да го гонят за бакшиш или да го карат да се чувства некомфортно. Съжалявам, че си имал неприятни случки. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Реални примери от вчера и днес:

Варна, вчера, вечеря в заведение на плажа. Идва сервитьорката, усмихната, поздравява, говори на “Вие”, знае цялото меню, знае коя риба как се приготвя, знае кое е свършило, пита дали всичко е ОК. Резултат 25% бакшиш

Варна, днес, бензиностанция от голяма верига

“Кво ша бъде?”, предното стъкло е наблъскано с мушички от шофирането в тъмното предната вечер, заварвам го с ръце в джобовете до колата, а стъклото непипнато. Резултат: 0 лева бакшиш

• Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:

Мен ми е интересно тоя пуст бакшиш в САЩ, след като е задължителен (традиция или каквото ще го наречем), защо просто не го вкарат в цената и да си плащат на персонала като хората. Така ще виждам цената преди да си поръчам яденето, ще преценям дали ме устройва и ако ме устройва ще сядам. Пък ако обслужването е добро, ще си дам и едни 10% бакшиш после наистина.

Ама иначе много е интересно как хора, които са казвали, че ги дразни да ги гонят из Египет с репликата "1 долар, 1 долар" или да ги дърпат по пазарите, защитават американския бакшиш. А то и двете са си очевидно национални традиции. (не става дума за хора от форума, водил съм я дискусията и на други места)

• Харесвам 11
  • Браво 2
Публикувано:
преди 6 часа, Marusinka каза:

Американската бакшишена култура дебне отвсякъде!! Дори в собсвения си дом понякога не можеш да се скриеш

Не се оплаквайте! Всеки труд рано, или късно дава резултат и трябва да бъде възнаграден. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 минути , дядо Пепи каза:

Не се оплаквайте! Всеки труд рано, или късно дава резултат и трябва да бъде възнаграден. 

Беше много гордо детето от това си хрумване, а пък аз се пукнах от смях като го видях, особено след прясната дискусия тук.

• Харесвам 1
  • Смея се 4
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Аз не знам каква е логиката да оставяш бакшиш при фризьора, козметика или автомонтьора си , а да не оставяш при лекаря , зъболекаря или примерно адвоката си ? 

Всеки самонает ( или дори нает) все пак е оценил труда , способностите и образованието си ,  съгласявайки се да върши определена работа и никой с нищо повече не му е длъжен ,освен ако сам не прояви желание.за благодарност.

• Харесвам 11
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 часа, stanimir каза:

Аз не знам каква е логиката да оставяш бакшиш при фризьора, козметика или автомонтьора си , а да не оставяш при лекаря , зъболекаря или примерно адвоката си ? 

Всеки самонает ( или дори нает) все пак е оценил труда , способностите и образованието си ,  съгласявайки се да върши определена работа и никой с нищо повече не му е длъжен ,освен ако сам не прояви желание.за благодарност.

По този повод една приятелка, която живее в Хамбург, беше казвала, че в някои болници там има касички за бакшиши на регистратурата...

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Аз се чудя защо не даваме бакшиши на стюардите и стюардесите в самолетите, нали ни обслужват, сервират храна и напитки, занимават се със сигурноста на самолета, при авария са длъжни да ни напътстват, да менажират евакуации и пр. Или пък на пилотите. Паркират самолета на гейта и застават двамата, ако е дълъг полет и тримата до предната врата, накъдето насочват всички слизащи пътници и започват да събират бакшишите.  "Благодаря, благодаря, благодаря много. Приятна вечер! Заповядайте пак!" Интересна картинка би била... И ще хвърлят чоп кой да изпълнява полетите до/ от Израел. 😆

• Харесвам 3
  • Смея се 9
Публикувано:
преди 2 часа, FlyTraveler каза:

Аз се чудя защо не даваме бакшиши на стюардите и стюардесите в самолетите, нали ни обслужват, сервират храна и напитки, занимават се със сигурноста на самолета, при авария са длъжни да ни напътстват, да менажират евакуации и пр. Или пък на пилотите. Паркират самолета на гейта и застават двамата, ако е дълъг полет и тримата до предната врата, накъдето насочват всички слизащи пътници и започват да събират бакшишите.  "Благодаря, благодаря, благодаря много. Приятна вечер! Заповядайте пак!" Интересна картинка би била... И ще хвърлят чоп кой да изпълнява полетите до/ от Израел. 😆

И сред пътниците се появява г- Пинк

Публикувано:
преди 10 часа, FlyTraveler каза:

Или пък на пилотите. Паркират самолета на гейта и застават двамата, ако е дълъг полет и тримата до предната врата, накъдето насочват всички слизащи пътници и започват да събират бакшишите.  "Благодаря, благодаря, благодаря много. Приятна вечер! Заповядайте пак!" Интересна картинка би била... И ще хвърлят чоп кой да изпълнява полетите до/ от Израел. 

Много пъти сме си говорили с колеги по темата. За повечето от нас ръкопляскането след кацане е леко наивно, да не кажа смешно. За бакшиши, или каквито и да е цифри никога не сме и помисляли. Веднъж след едно кацане във Виена/Швехад една много възрастна жена държеше лично да благодари на екипажа, защото успял да се справи безупречно в лошоите МТО по време на захода и кацането. Та госпожата искаше да изпрати транспорт за екипажа, който да ни закара на вечеря у тях в някаква къща ли, имение ли недалеч от Виена. За нас и дума не можеше да става за такива неща, защото пътниците за обратния полет до SOF вече бяха натоварени в автобуса на терминала.  И тогава въпросната пътничка понечи да си изважда портмонето от чантата и ни остави някакви пари, "за да сме се почерпели след работа". Което естествено нямаше как да стане, и което ние не допуснахме. Всичко за нас беше една рутина, в която ние се справихме с лошото и друсливо време и постарахме да закараме хорицата там, за където са тръгнали. За полетите до Израел. Изпълнявал съм доста чартъри от Варна и Бургас. Като се започне с комардижиите края на март, началото на април, летовниците през лятото и се завърши с комарджиите ноември/декември. Спомням си една година карахме с колеги Никулден на Зл. пясъци, защото на другия ден сутринта правехме Варна-Тел Авив-Варна. Мое лично мнение ( а и не само мое )е, че това са най-капризните, претенциозни и недисциплинирани пътници. Почти винаги има някакъв проблем - закъснял пътник, липсващ багаж, пътник, в последния момент не желаещ да се качи на самолета. Макар че отива на сватбено пътешествие/екскурзия. И какво ли не. А след полета салонът на самолета е истинска КОЧИНА. Не случайно пиша с главни букви. КОЧИНА. Това е. Малко дълго се получи. Ама лекинко се върнах в спомените и споделих с уважаемата аудитория. Лек и успешен ден на всички!!!         

• Харесвам 25
  • Браво 1
Публикувано:
преди 6 часа, дядо Пепи каза:

Много пъти сме си говорили с колеги по темата. За повечето от нас ръкопляскането след кацане е леко наивно, да не кажа смешно. За бакшиши, или каквито и да е цифри никога не сме и помисляли. Веднъж след едно кацане във Виена/Швехад една много възрастна жена държеше лично да благодари на екипажа, защото успял да се справи безупречно в лошоите МТО по време на захода и кацането. Та госпожата искаше да изпрати транспорт за екипажа, който да ни закара на вечеря у тях в някаква къща ли, имение ли недалеч от Виена. За нас и дума не можеше да става за такива неща, защото пътниците за обратния полет до SOF вече бяха натоварени в автобуса на терминала.  И тогава въпросната пътничка понечи да си изважда портмонето от чантата и ни остави някакви пари, "за да сме се почерпели след работа". Което естествено нямаше как да стане, и което ние не допуснахме. Всичко за нас беше една рутина, в която ние се справихме с лошото и друсливо време и постарахме да закараме хорицата там, за където са тръгнали. За полетите до Израел. Изпълнявал съм доста чартъри от Варна и Бургас. Като се започне с комардижиите края на март, началото на април, летовниците през лятото и се завърши с комарджиите ноември/декември. Спомням си една година карахме с колеги Никулден на Зл. пясъци, защото на другия ден сутринта правехме Варна-Тел Авив-Варна. Мое лично мнение ( а и не само мое )е, че това са най-капризните, претенциозни и недисциплинирани пътници. Почти винаги има някакъв проблем - закъснял пътник, липсващ багаж, пътник, в последния момент не желаещ да се качи на самолета. Макар че отива на сватбено пътешествие/екскурзия. И какво ли не. А след полета салонът на самолета е истинска КОЧИНА. Не случайно пиша с главни букви. КОЧИНА. Това е. Малко дълго се получи. Ама лекинко се върнах в спомените и споделих с уважаемата аудитория. Лек и успешен ден на всички!!!         

E, разбрал си, надявам се, че поста ми за бакшиши за пилоти и кабинен екипаж беше шегичка и закачка. Благодаря за разните истории из живота и работата на пилотите. Мисля, че сме щастливи да те имаме в този форум - разказваш интересни неща, а и има кого да попитаме, ако ни трябва мнение на опитен пилот. 

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

За три дни в Будапеща, не видях някой да дава бакшиш. Кръчми, кафенета, нощни барове, над 90% плащат с карта и оставят 0% бакшиш.

Дори в Szimpla Kert, за който се чака поне 30 мин и има стотици хора, 3 пъти си купувах пиене от един от баравовете  и всеки път пред мен имаше поне 2-3 човека, не видях някой да дава бакшиш.

Аз първия път им сложих 5%, но следващите не. Реално това беше единствения път, когато дадох бакшиш.

Май из централна и южна Европа бакшиша е сведен до 0 почти.

• Харесвам 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

За задължителен бакшиш от 10% призова председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов

Цитат

Според него бакшишът за сервитьорите трябва да се легализира, но да не бъде облаган с данък. В много държави в чужбина в сметката пише "tip is included" - "бакшишът е включен" и 10% от сметката на клиента влизат директно в сметката на сервитьора. Това значи, че всеки клиент, когото тези хора обслужат, ще остави 10%, посочи той.

https://offnews.bg/ikonomika/alibegov-iska-10-zadalzhitelen-bakshish-v-zavedeniata-794185.html

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/richard-alibegov-nap-priema-bakshisha-kato-krazhba-toj-trjabva-da-bade-legaliziran.html

• Смея се 10
Публикувано:
преди 53 минути , WanderlustME каза:

председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов

Тоя ждрольо  първо да вземе да се изкъпе и заприлича на човек, а после да се явява тук и там ( най-често в компанията на б.б. от Банкя) и тогава да се мери с "много държави". Отделен е въпросът с какво неговите заведения могат да се сравняват с подобни в "много държави".  

• Харесвам 9
  • Браво 2
Публикувано:

Е аз давам поне 20%, ако съм недоволен!!

язък ще давам само 10% вече

Като се замисля май само по магелански сбирки стигам до родните кръчми 

• Браво 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.