Lindt Публикувано: 10 февруари, 2020 Автор Сподели Публикувано: 10 февруари, 2020 @Граф Вронски Може да са били чартъри преди 2-3 години. Но съм запомнила, че излизаше нещо и така ми хрумна района за следващо посещение да е кръгче там. Не ми се иска пак през Берген - 800-900 км, пътни такси, фери, 2 дни път... Разбира се, ако не измислим друго, ще набележим интересни точки по маршрута, има доволно много. През Лондон сигурно няма да ни се минава, ако предусещам правилно желанията на сестра ми и има друга опция. Ще трябва да се разровя малко повече явно, няма да е от лесните и евтини маршрути. 2 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 10 февруари, 2020 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2020 Трудно ще минеш изгодно без Гданск. Директните полети от Европа към Норвегия (освен Осло) са доста кът. Като гледам снимките, които си пуснала, погледни за кацане в Alesund, излитане от Molde с Wizz. Molde им е нова линия и принципно държи най-ниски цени. До Гданск директно от Бургас или пък Бургас-Модлин/Варшава и оттам с влак/автобус. Не съм гледал чартърите на Norwegian от Варна и Бургас как са за това лято. 2 1 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 10 февруари, 2020 Автор Сподели Публикувано: 10 февруари, 2020 преди 2 часа, stanimir каза: Трудно ще минеш изгодно без Гданск. Директните полети от Европа към Норвегия (освен Осло) са доста кът. Като гледам снимките, които си пуснала, погледни за кацане в Alesund, излитане от Molde с Wizz. Molde им е нова линия и принципно държи най-ниски цени. До Гданск директно от Бургас или пък Бургас-Модлин/Варшава и оттам с влак/автобус. Не съм гледал чартърите на Norwegian от Варна и Бургас как са за това лято. Благодаря 🙂 Погледнахме вчера Молде като възможност, както и Трондхайм. Но не съм сигурна как ще вземем от 1 летище кола и ще я върнем на друго. Ти минава ли през някое от тези градчета миналото лято? А как летя всъщност? Снимките са част от вчерашната ми презентация на района, която творих почти 1 час. И си е за Алесунд. Защото не можеш да кажеш на повечето хора: "айде в Норвегия" и те да разберат какво има там и защо биха искали. Добре е да си поиграеш с основните паркове, да сложиш 2-3 снимки на фиордите, 1 слайд с водопади, малко от пътищата-атракции, малко шарени къщи и покриви с трева, 1-2 животинчета, малко лед и готово, привлякал си внимание. И тогава почваш да скимтиш объркано на бюджетни въпроси и логистика 🙂 Не за друго, ами защото се насилваш да нагласиш нещо за 3 дни, вместо за месец-два-три, когато си на кеф, а и авиокомпаниите също. 3 Връзка към коментар
Брани Публикувано: 10 февруари, 2020 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2020 Следя темата ... 1 1 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 10 февруари, 2020 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2020 преди 2 часа, Lindt каза: Но не съм сигурна как ще вземем от 1 летище кола и ще я върнем на друго. същото като с едно летище, само трябва да закараш колата до другото 😀 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 27 август, 2023 Сподели Публикувано: 27 август, 2023 Давам пресни цени и мнение за тази страна. Като цяло очаквах да е по-скъпо, но както вече и аз си знам, едно е какво е било преди 5 год и друго сега, доста пъти виждам големи разминавания с реалността. Бензин 3,40-3,70лв/л По истински кръчми не сме сядали, ето едно меню. Бургери 32-36лв, по толкова вървят и пиците. Кафе 5-6лв, торта 10-15лв, че то в София са по 10лв.. 3 капучинота-хубави общо 21лв и това на място, където тръгва туристически ферибот или 99% от хората са туристи. Пак там пай от пекан, с 50% пекан вътре13,50лв В магазините някои неща са скъпи, но не в пъти, други са по-евтини дори. Краве масло локално 500гр 8лв, без да е намалено. Телешки ентрекот, има само аржентински и уругвайски, не са прости. Цената е колкото в България, 20-25лв за 250гр парче. Сьомга сурова 30-34лв/кг нарязана на филета без кости в алуминиеви тавички готова за печене, беше много хубава. Бира кен 500мл в магазина минимум 5+лв, има и от 6-7, друг алкохол няма в нормален магазин. Сладолед на клечка - тип нашия Бос е 5-6лв С две думи не е по-скъпо от Англия и е горе-долу като Германия. В едно Мексико по туристическите места е по-скъпо от скъпата Норвегия по туристическите места. 10 1 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 27 август, 2023 Автор Сподели Публикувано: 27 август, 2023 @Яничка, много ще се радвам на твоите бележки за Лофотен, че съм във вечна дилема всяка година дали именно там да си имам рожден ден 🙂 4 Връзка към коментар
Яничка Публикувано: 27 август, 2023 Сподели Публикувано: 27 август, 2023 преди 4 часа, Lindt каза: @Яничка, много ще се радвам на твоите бележки за Лофотен, че съм във вечна дилема всяка година дали именно там да си имам рожден ден 🙂 Няма грижи, от утре съм в бг и ще споделя по програмата :) Да допълня бележките на @Alexander - и ние имахме очаквания да е много скъпо, но дали заради повишените цени в София след коронката или друго, Норвегия ни се видя доста прилична. Горивото е, както Сашо е писал, а за сравнение сега в Гърция под 2€ бензин много рядко имаше. Обяд в заведение на прекрасно слънчево време (благодаря на Онзи отгоре) беше 120 лв. за двама (на човек само 1 основно и сокове). За трековете ставахме рано и добре, че беше така, защото после горе ставаше като магистрала. Ще допълня през седмицата :) 6 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 27 август, 2023 Сподели Публикувано: 27 август, 2023 Кроната е паднала спрямо еврото също. За резервацията от преди 3-4 месеца в крони и приблизителна цена в евро която имах, сега платих с 6-7% по-малко в евро/лева 3 Връзка към коментар
Роми Публикувано: 27 август, 2023 Сподели Публикувано: 27 август, 2023 Ние сме още в Тромсо, но и аз да потвърдя, че цените не ка толкова страшни;))) Дори в Осло са малко по-високи отколкото на север. За бирите в баровете не сне писалш нищо. За 2 пинти тъмни крафт бири -около 270 крони. Това в добър пъб. 3 Връзка към коментар
Яничка Публикувано: 27 август, 2023 Сподели Публикувано: 27 август, 2023 В градчето Райне (Lofoten) мъжът ми пи голяма бира за 15 лв. в ресторант. 3 Връзка към коментар
Роми Публикувано: 27 август, 2023 Сподели Публикувано: 27 август, 2023 преди 4 минути , Яничка каза: В градчето Райне (Lofoten) мъжът ми пи голяма бира за 15 лв. в ресторант. Да, нормално. Аз нарочно написах за авторски бири и то в бара на най-северната пивоварна. Напълно съпоставимо е с Германия например. И там си давам доста. 2 Връзка към коментар
Яничка Публикувано: 27 август, 2023 Сподели Публикувано: 27 август, 2023 преди 54 минути , Роми каза: Да, нормално. Аз нарочно написах за авторски бири и то в бара на най-северната пивоварна. Аз не съм уточнявала, защото не знам на кой автор беше неговата :) 2 Връзка към коментар
boogy83 Публикувано: 28 август, 2023 Сподели Публикувано: 28 август, 2023 преди 18 часа, Яничка каза: В градчето Райне (Lofoten) мъжът ми пи голяма бира за 15 лв. в ресторант. Късметлия, аз вчера "ударих" най-скъпата бира през живота си, верно 750мл, ама 30 лева 🙂 Не че се оплаквам, даже ми беше една от най-вкусните....но след като ме държаха два дни на сух режим, заради малоумния си закон за продажба на алкохол след "ненам си колко часа, на четни дати, във високсни години, ала бала..." 😄 1 4 Връзка към коментар
Яничка Публикувано: 31 август, 2023 Сподели Публикувано: 31 август, 2023 Малко да споделя за нашата Норвегия този юли за @Lindt и за който друг е интересно. На Лофотен имахме 3,5 дни. Имахме невероятен късмет с времето, което по тези ширини се променя буквално за минути. За цялото пътуване направихме 5 трека един след друг - Trolltunga, Reinebringen, Festvågtinden, Tjeldbergtinden и Senja. Реално бяхме набелязали много повече и това беше добра тактика, защото се съобразявахме с времето и правехме тези, където времето позволява. Нощувките ни бяха в диапазона 80Е до 105 Е. Букнахме ги още през януари за пътуване през юли. С наближаване на пътуването проверих цените и разбира се, бяха по-високи. Festvågtinden - това е гледката над градчето Henningsvaer. За него бяхме взели хотел Fast Hotel Henningsvær, който е на пешеходно разстояние от началната точка. Хотелът е без рецепция и персонал на място, но им звъннах по телефона и ги помолих да оставим колата на паркинга след check-out на другия ден, за да не плащаме за паркинг при началната точка. Съгласиха се без проблеми. Хотелът като условия също е ок, така че го препоръчвам. Когато тръгнахме от началната точка, нямаше никой друг. Към обяд се напълни с хора до толкова, че трудно се разминавахме с тях, докато слизахме. Стръмно е и в началото са големи камъни, но след Езика на трола всичко ми беше песен 🙂 Първата гледка е веднага след това езеро: Тук закусихме и останахме доста време да и се полюбуваме: От тук до върха има още час или повече в зависимост от собственото темпо. На слизане слънцето беше огряло водата и беше много красиво: Самото градче Henningsvaer не е нещо особено, като цяло останах малко разочарована от градчетата, представях си ги по-фотогенични: Градчето е известно със стадиона си: За Лофотен направихме 3 нощувки в едно AirBnB, което много ни допадна - цял етаж от къща (приземен), хостовете живееха на горния етаж, но въобще не им видяхме очите. Само си писахме няколко съобщения в платформата, беше със self check-in. Бяха много любезни. Даже се бяха объркали, че сме двама възрастни с дете и ни бяха оставили играчки в едната стая, но после писаха, че са видяли и се извиниха за грешката. Много сладки 🙂 Това е къщата отвън: Отпред имахме паркинг само за нас. Точно до него има супер малко плажче. Шегувахме се, че след глобалното затопляне Норвегия ще стане топ дестинация с тези плажове 🙂 Като стана дума за паркинги, за моя изненада app-a, който многократно съм ползвала за паркиране в Италия, вАжи и в Норвегия: EasyPark. Вместо да плащаш с монети на автомати и да се съобразяваш с някакъв точен час, от приложението си променяш крайния час и си много flexible. По принцип там може да се вкара КК, но не приема бг карти и до сега винаги съм плащала с PayPal. Вярно, там има кофти превалутиране, но тук сумите са малки. Но на много места намирахме безплатни паркинги, където бяха паркирали кемпери и почти не сме плащали за колата. За колата на Лофотен - и нея, както и тази, която взехме за Езика на трола, букнахме през Skyscanner. От там от доста време ми излизат най-добри оферти, освен за дестинации, когато ползваме местни car rental фирми. За Лофотен ни ъпгрейднаха и ни дадоха горната джипка, която беше хибрид и харчеше само 5/100. Ходихме и до градчето Nusfjord, което не мога да кажа, че кой знае колко се различаваше от останалите: За тази гледка се качихме на един малък хълм: Reinebringen е най-популярният хайк на Лофотен. Гледката от тук е наистина страхотна! Денивелация - 448 м. Изкачването е само по стълби: Допреди няколко години не е имало стълби и мои познати са ми разказвали как се се изкачвали в калта, било е хлъзгаво и т.н. Сега е доста цивилизовано, макар да си е уморително по тези огромни стъпала. От върха: Тук откарахме доста време, просто беше невероятно красиво.... Tjeldbergtinden - тук гледката не беше така зашеметяваща, но пак много ни хареса. Малко преди да стигнеш върха, има въже. Мислехме да закусим на върха, но там се оказа пълно с някакви летящи мравки, които постоянно кацаха по хората и едвам изтърпяхме 15 мин. и слязохме. Това е от върха: А след това слязохме на по-малкото връхче. Там също имаше летящи мравки, но беше доста по-търпимо и откарахме повече време. Тук отново времето беше слънчево, та чак ми беше жега: Между другото, навсякъде из Норвегия беше пълно с полета с цветя (аз не се интересувам от треволяци и не помня как беше името на тези, но са чудни): Senja - тук вече времето се намръщи и върхът беше в облаци. Мъжът ми, понеже е по-бърз от мен, като видя облаците, избърза и успя да го снима малко по-добре, след това гледката ставаше все по-зле. Върхът е много впечатляващ. Тук прекарахме доста време с надеждата да изчезнат облаците, но това не стана. Въпреки всичко продължаваха да прииждат хора. Лошото време също има своята красота: И малко тоалетен туризъм - на плажа Ersfjordstranda, където също се събират много кемпери, тоалетната е проектирана от архитект и наподобява злато: Към края на пътуването се разходихме пешеходно из Трьомсо - приятно градче: Arctic Cathedral: Tromsø Cathedral: За Trolltunga - силно препоръчително е да се букне паркинга Р3 от по-рано, защото местата свършват. Цената му е около 100 лв. Иначе може да се букне паркинг на по-долно ниво и от там да се вземе shuttle (или пеша, което не бих препоръчала, защото заедно с трека до Езика на трола става много изморително), но shuttle-ът също е скъп. Трекът го дават 10-12 часа, но някои разбира се го правят по-бързо. На няколко пъти видях хора, които тичаха нагоре, докато аз се влачех със сетни сили 🙂 Гледкато се разкрива чак накрая. Тъй като драпах 5 часа нагоре, по едно време бях абсолютно убедена, че Езикът на трола не съществува и всичко това е една огромна конспирация 🙂 Преди да се стигне до горе също е красиво: Допадна ни също Stegastein viewing platform, до която се стига с кола. Доста хора се събират на платформата, в хубаво време би било чудесно: Steinsdalsfossen waterfall също беше приятен. До него също се стига с кола: Въобще Норвегия е магия, набелязахме си места за второ посещение след някоя друга годинка 🙂 9 2 16 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 31 август, 2023 Сподели Публикувано: 31 август, 2023 Аз имам едно питане. Какво работят тези хора-норвежците? Освен къщи, в по-големите села има по 1 или 2 магазина, с 10 зарядни за Тесла и още 2-3 други зарядни, като никога нямаше повече от една кола. В хранителните магазини когато и да вляза имаше 0 човека освен нас или най-много 1-2 в целия магазин. Срещат се и сервизи за коли, аз не виждам нищо друго. За 1300км минати, видях една фабрика за PVC тръби и 2-3 малки цеха. За сметка на това всеки втори е с Тесла или кола за подобни пари, всеки втори има нов трактор в двора си, макар да не видях да се произвежда нещо, освен някакви малки градини с ябълки или нещо друго. Видях 4 малки деца с 2 учителки на разходка в един парк. Имам чувството, че държавата раздава пари и субсидии за всичко и важното е да има. 3 2 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 31 август, 2023 Сподели Публикувано: 31 август, 2023 1 hour ago, Alexander said: Аз имам едно питане. Какво работят тези хора-норвежците? Освен къщи, в по-големите села има по 1 или 2 магазина, с 10 зарядни за Тесла и още 2-3 други зарядни, като никога нямаше повече от една кола. В хранителните магазини когато и да вляза имаше 0 човека освен нас или най-много 1-2 в целия магазин. Срещат се и сервизи за коли, аз не виждам нищо друго. За 1300км минати, видях една фабрика за PVC тръби и 2-3 малки цеха. За сметка на това всеки втори е с Тесла или кола за подобни пари, всеки втори има нов трактор в двора си, макар да не видях да се произвежда нещо, освен някакви малки градини с ябълки или нещо друго. Видях 4 малки деца с 2 учителки на разходка в един парк. Имам чувството, че държавата раздава пари и субсидии за всичко и важното е да има. Google казва , 190 млд. евро приходи от петрол и газ за 2022 , втори най-голям износител на риба и рибни продукти в света , една от водещите държави в корабоплаването в света , за телекомуникационния гигант TELENOR сме чували и в България...всичко това при само 5.5 млн. жители. 9 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 31 август, 2023 Сподели Публикувано: 31 август, 2023 Няма страна в света с висок стандарт, камо ли с много висок, която да се занимава с животни и агрикултури масово. Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 31 август, 2023 Сподели Публикувано: 31 август, 2023 1 minute ago, Alexander said: Няма страна в света с висок стандарт, камо ли с много висок, която да се занимава с животни и агрикултури масово. Швейцария , Дания , Холандия са мастодонти в земеделието и животновъдството. 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 31 август, 2023 Сподели Публикувано: 31 август, 2023 преди 4 минути , stanimir каза: Швейцария , Дания , Холандия са мастодонти в земеделието и животновъдството. "Селското стопанство на Швейцария е механизирано и високоинтензивно, но дава около 5 % от националния доход. " Cилaтa нa швeйцapcĸaтa иĸoнoмиĸa ce ocнoвaвa пpeдимнo нa мaлĸия и cpeдния бизнec. Haй-paзвититe oтpacли ca мaшинocтpoeнeтo, xимичecĸaтa, xpaнитeлнaтa и фapмaцeвтичнaтa пpoмишлeнocт. Швeйцapия e вaжeн игpaч нa пaзapитe нa aĸции, oблигaции и злaтo. На живо също съм го видял, е едно село от 1000 човека има повече индустрия от това което видях в Норвегия за 3 дни и минати 1300км Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 31 август, 2023 Сподели Публикувано: 31 август, 2023 Да де , но колко са 5% от националния доход на Швейцария ? 😉 1 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 31 август, 2023 Сподели Публикувано: 31 август, 2023 Все тая откъде е богатството на Норвегия , за мен впечатляващ е начинът по който го усвояват. Няма много прилики с мегаломанията и сиганията в Залива.Вари го , печи го на Бай М. шаренията и показността са му заложени в кръвта , само му дай да се види в пари винаги става едно и също. 2 Връзка към коментар
boogy83 Публикувано: 31 август, 2023 Сподели Публикувано: 31 август, 2023 преди 3 часа, stanimir каза: .....190 млд. евро приходи от петрол и газ за 2022......това при само 5.5 млн. жители. Звучи идеално, а и от видяното наистина добре усвояват тези пари. За жалост от видяното в Осло и там са ги налегнали просяци, бездомници, емигранти и утайки. Но пък всичко друго много ми хареса. За знаменцата с дъгата и билбордовете с педе***ии само ще спомена 🙂 Природата която имат си е уникална. 3 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 1 септември, 2023 Сподели Публикувано: 1 септември, 2023 След като върнах колата под наем, ми пратиха фактура за 140лв пътни такси, междувременно бяха върнали депозита още същия ден. На другия ден пратиха нова фактура с 140лв, които уж щели да ги вземат от к. картата и още 50лв нови такси, които да съм платял по банков път. След няколко мейла пратиха линк за плащане на тези нови 50лв. Платих ги, а след 2 дни си удържаха другите 140лв. Доста странна политика, но накрая таксите бяха 200лв, като не съм карал нито 1м на магистрала. Имам два пъти по един ферибот за 15 мин и 2 пъти по един 400-500 метров мост, като тези неща са 60% от сумата. За бензин за 1300км дадохме идентична сума или това е държавата с най-високи такси, хем се кара по селски пътища с 60-70. 1 1 Връзка към коментар
wiliko Публикувано: 1 септември, 2023 Сподели Публикувано: 1 септември, 2023 преди 14 минути , Alexander каза: След като върнах колата под наем, ми пратиха фактура за 140лв пътни такси, междувременно бяха върнали депозита още същия ден. На другия ден пратиха нова фактура с 140лв, които уж щели да ги вземат от к. картата и още 50лв нови такси, които да съм платял по банков път. След няколко мейла пратиха линк за плащане на тези нови 50лв. Платих ги, а след 2 дни си удържаха другите 140лв. Доста странна политика, но накрая таксите бяха 200лв, като не съм карал нито 1м на магистрала. Имам два пъти по един ферибот за 15 мин и 2 пъти по един 400-500 метров мост, като тези неща са 60% от сумата. За бензин за 1300км дадохме идентична сума или това е държавата с най-високи такси, хем се кара по селски пътища с 60-70. Коя е фирмата от която сте наемали кола и къде из Норвегия навъртяхте тези 1300км Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега