Прескочи до съдържание

Турция - конкретни въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Турция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко струва билетчето за трамвай в Истанбул?

- Как се пресича от европейската към азиатската част на Истанбул?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Къде да спим в Кападокия?

- Заслужава ли си отбивка до Памуккале?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 2 часа, Mary каза:

Съмнява ме, но ще се радвам да ме опровергаеш, че тази година си е бая странна. 

Аз май не си зададох правилно въпроса и ще го допълня: Къде се отсяда стратегически в Алачатъ/Чешме , в смисъл хем ми се ще на морето, хем да съм близо до чаршията в Алачатъ и какво може да прави семейство с дете на 8, освен да обикаля кръчмите, някакви идеи?

Връзка към коментар

Извън летен сезон в Алачатъ няма много дейности, за дете пък съвсем. Там си е популярно място за сърф, та по морето може да духа доста. Аз съм била на 1-2 ноември с +22 градуса, усещаха се по-малко заради вятъра. Хора почти нямаше, половината ресторанти бяха със заковани прозорци. Преди два дни един приятел е минал от там, за кайт, според него водата е топла (20), но те са с неопрени.

В самото Алачатъ си отсядат на чаршията, която не е до морето. Най-пренаселеният през лятото плаж е северният Ълъджа (Ilıca Beach), някой му вика „турските Малдиви“, но там не стъпвам, че половин свят се изсипва. Пък и от чаршията си трябва кола.
Забавления за деца в началото на май по-скоро да се търсят в Измир, в Алачатъ е по-подходящо за двойки. Сеферихисар и Sığacık също са симпатични селца до морето.
Ако прогнозата не е слънчева и топла, хич не бих била път до там.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Здравейте! Направих резервация за автобусен билет с "Метро" за София - Истанбул. На имейла получих потвърждение на резервация, но нищо под формата на билет като прикачен файл. Предполагам само трябва да покажа имейла на влизане в автобуса? И имате ли представа как мога да получа фактура за плащането ми? Благодаря предварително! 🙂 

Връзка към коментар

Откъде го купи този билет?
Поне жената от пловдивския офис (мани-беги) ме съветваше да купувам винаги при нея лично :biggrin:, а не през нета, щото са от 18-ти век, в краен случай пари с банков превод, запазване през вайбър. :smile3:
Силно те съветвам да се свържеш с офиса на „Метро“ в София по телефона и да обсъдиш всичко с тях.

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 41 минути , Argentique каза:

Откъде го купи този билет?
Поне жената от пловдивския офис (мани-беги) ме съветваше да купувам винаги при нея лично :biggrin:, а не през нета, щото са от 18-ти век, в краен случай пари с банков превод, запазване през вайбър. :smile3:
Силно те съветвам да се свържеш с офиса на „Метро“ в София по телефона и да обсъдиш всичко с тях.

Купих билетите от официалния сайт: https://metrobulgaria.bg/

В профила ми виждам това:

Екранна снимка 2024-04-19 200356.png

Едит: Обадих се на тел. 0877448542 и ми обясниха, че преди тръгването трябва да мина през гишето, за да взема билетите, а за да получа фактурата - трябва да изпратя имейл.

Редактирано от r_nikolov1
Добавям
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Nayden Bondzhev каза:

Аз май не си зададох правилно въпроса и ще го допълня: Къде се отсяда стратегически в Алачатъ/Чешме , в смисъл хем ми се ще на морето, хем да съм близо до чаршията в Алачатъ и какво може да прави семейство с дете на 8, освен да обикаля кръчмите, някакви идеи?

Отивате до Хиос, родителите дегустират хиоска мастика, а детето едни много приятни малки сладки с мастикова дъвка. Ако имате късмет вечерта по великден май устройваха rocket war ако правилно си спомням между две църкви - детето ще се накефи. 

Между другото след добра дегустация на мастика може да се топнеш и без неопрен

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 19 часа, cvete* каза:

Здравей @Roje,

не съм си отбелязала името на апартамента, който си препоръчал миналото лято.

Сега правя организация за Истанбул и се сетих за твоя пост, но линка отваря търсене за настаняване в Гърция. Би ли написал името на апартамента или направо да дадеш нов линк? Благодаря! 🙂

@cvete*, при мен си се отваря същия апартамент, не зная защо така се получава при теб. Ето го отново:

https://bg.airbnb.com/rooms/49143554

Ето и скрийншот от страницата, за да знаеш как се казва ако не се отваря при теб.

63c9b4bcc5.jpg.dcd12fe756342370843cf9c2fb69ece1.jpg

Ето като резервен апартамента, който сме наели за следващото ни ходене през лятото:

https://bg.airbnb.com/rooms/971533986333490229

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, dimitrov6 каза:

Български автобус е катастрофирал в Турция снощи малко след полунощ, като 11 от 14-те пътници са ранени

Идвал е от Добрич, но не пише коя фирма.Тези пътуват оттам

Screenshot_20240420_084303_Chrome.jpg

На Метро е

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Така, жив или умрял, тази събота рано сутринта паля за Алачатъ, като планувам една нощувка по пътя, за да разгледам малко камънак, там Асос, Бергама и друго ако дойде. Може ли както се казва сдъвкано наготово за идеи за място за нощувка и предложения за нещо по-добро ако смятате? Благодаря и на @Mary и/или @Argentique ако се включат, защото са много напред с материала.

Връзка към коментар
преди 15 часа, Nayden Bondzhev каза:

Така, жив или умрял, тази събота рано сутринта паля за Алачатъ, като планувам една нощувка по пътя, за да разгледам малко камънак, там Асос, Бергама и друго ако дойде. Може ли както се казва сдъвкано наготово за идеи за място за нощувка и предложения за нещо по-добро ако смятате? Благодаря и на @Mary и/или @Argentique ако се включат, защото са много напред с материала.

Може да минеш по крайбрежния път през Айвалък. Виж къде има нещо прилично като условия и цена или в Чанаккале, или в Айвалък.

Спали сме в Гелиболу, Еджеабат, и в Чанаккале, като по-разумно ми се вижда да се минат Дарданелите в първия ден с много път и тогава да се спи. Сега поне кеф ти ферибот, кеф ти мост. А може и до Айвалък да стигнете, зависи от темпа ви на пътуване, но Чанаккале е приятен град. Ние от Айвалък ходихме до споменатите камънаци. Троя не си струва.  

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз за нощувки там също нищо не мога да кажа, защото съм отсядала само в Измир.

На плажа Ълъджа до Алачатъ има едно място с минерална вода, дето извира в морето, но не знам дали не е мизерно. Оградено е с камъни като на Константин и Елена. За немизерно има разни хотели с басейни наблизо.

В Чешме - разходка около яхтеното пристанище, може и крепостта-музей.

За хубави селца, има едно Foça (Фокея) преди Измир с отклонение от главния път с хубава крайбрежна уличка с ресторанти и къщи в северноегейски стил. Лятото пускат ферита от Измир за там уикендите. Това просто за бъдещо инфо.
В район Balçova в Измир има термални хотели.

Там има и лифт да се качиш на хълма.

Има борчета и си правят скари там, ние не си правихме, само малко позяпахме:

DSC_3219.JPG.6369a27a8b90d7f04280de3f9e527732.JPG

И куп малки симпатични селца има къде ли не, но детето ще полудее.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Благодаря за подробната информация. На отиване букнах хотел на остров Cunda (Айвалък), до чаршията с кръчмите, прилични цени, като преди това по път ще ошетаме камънаците набързо. После 4 нощувки в Алачатъ и прибиране с нощувка в Истанбул.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

@Nayden Bondzhev, шофирай внимателно. Пътят 110 км/ч, обаче постоянно се пресичат едни кръгови, където карат шашаво. Има и много камери /стационарни и цели хайки с мобилни/, като толерансът е 5 км/ч. Малко тегаво се кара, докато се преминат Дарданелите.

Чакаме после репортаж 😄

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На 21.04.2024 г. в 12:14, dimitrov6 каза:

Почна колоездачната обиколка на Турция по Евроспорт.В момента остава час  и нещо до финала в Анталия.

В момента е финала в Истанбул по Евроспорт 2,но етапа е неутрализиран заради лошо време,все пак картина ще има1234.png.a9450732a327ea263ff1a92e72d1ec3e.png.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, Nayden Bondzhev каза:

Малко снимки от чаршията в Алачатъ, кръчмите отваряха след 13 часа, по обяд беше почти празно 

IMG20240429115141.jpg

IMG20240429115537.jpg

IMG20240429120132.jpg

IMG20240429120245.jpg

IMG20240429120634.jpg

IMG20240429120949.jpg

IMG20240429122819.jpg

IMG20240429123057.jpg

С плажа получи ли ви се?

Връзка към коментар

Не знам дали е точно за тази тема. Влязохме с автомобил в Турция през Капитан Андреево с лични карти. Вътрешен полет с Търкиш до Кайсери / Кападокия/. Отказаха ни предварително запазен автомобил, защото нямаме доказателство кога сме влезли в Турция. Трябвало или печат, или самолетен билет за международен полет. Добре поне, че в хотелите признаха личните карти. Имаме и паспорти, но без печати. Уж с лични карти в Турция,  но не съвсем.

• Шок 4
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 22 минути , lesy каза:

Не знам дали е точно за тази тема. Влязохме с автомобил в Турция през Капитан Андреево с лични карти. Вътрешен полет с Търкиш до Кайсери / Кападокия/. Отказаха ни предварително запазен автомобил, защото нямаме доказателство кога сме влезли в Турция. Трябвало или печат, или самолетен билет за международен полет. Добре поне, че в хотелите признаха личните карти. Имаме и паспорти, но без печати. Уж с лични карти в Турция,  но не съвсем.

Много неприятна ситуация. А, как провериха, че нямате доказателство? В компютър или чрез липсата на печат в паспорта?

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.