Прескочи до съдържание

Турция - конкретни въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Турция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко струва билетчето за трамвай в Истанбул?

- Как се пресича от европейската към азиатската част на Истанбул?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Къде да спим в Кападокия?

- Заслужава ли си отбивка до Памуккале?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 13 минути , Sonita каза:

Здравейте! Моят въпрос е - как да стигна от Юскюдар до Ортакой?

Най-бързо и лесно е с ферибот от Юскюдар до Бешикташ (точно на отсрещната страна на Босфора) и после към 2км пеш по пътя, посока надясно - покрай хотел Четири сезона, Чираан палас хотел и някакъв филиал на Университета (или колеж може би) отдясно и Ялдъз парк отляво. Ако не ви се ходи 2км можете да се качите на автобус 25Д или друг, който отива към Бебек, Румели Хисар или Саръйер, но питайте първо шофьора дали ще върви по крайбрежната улица или ще забие навътре из квартала, понеже някои автобуси преди да стигнат тези квартали първо се връткат из Бешикташ навътре и после се спускат пак към крайбрежната. Де факто докато такъв автобус се мотае из улиците на Бешикташ вие ще стигнете пеша до Ортакьой при моста над Босфора. Апропо, точно по това време на годината в Ялдъз парк има доста лалета, особено по алеите до и около езерото, струва си да се отбиете за час поне из него.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, iaia_mama каза:

можете да се качите на автобус 25Д или друг, който отива към Бебек, Румели Хисар или Саръйер

Към чудесния отговор само уточнявам, че автобуса е 25Е.

Ето и други възможни автобуси: 22, 22RE, 40, 40T, 42T.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 час, Mary каза:

Към чудесния отговор само уточнявам, че автобуса е 25Е.

Ето и други възможни автобуси: 22, 22RE, 40, 40T, 42T.

Благодаря за поправката, Mary!   Вярно, че беше Е, т.е. че от/до Еминюню. Сещам се също, че буква Т означаваше, че е от/до Таксим, за Д... не се сещам :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...
On 1/21/2018 at 10:09 AM, lamerz1912 said:

Ние когато ходим с кола винаги нощуваме в квартал Султанахмет. Гледаме да сме на 10 минути от трамвая, а основните забележителности са на 20 минути пеша. 

Според мен, може да отидете и до МиниТюрк. Щом сте с деца ще им хареса много. Ние бяхме 3-ма 30+ годишни и престояхме повече от 3 часа там.  Друго, което може да е интересно за деца е музея на Рахми Коч. В него нагледно е обяснено как функционират повечето домакински уреди и доста превозни средства. В началото има зала с къщи за кукли, има колекция от ретро автомобили, стари трамваи, самолети и т.н. Към музея има и подводница, може да си платите да влезнете. Влиза се в групи по 10 човека, като билета ви за подводницата е за точно определен час. Единствения недостатък на влизането в подводницата е, че се говори изцяло на турски, но въпреки това си беше доста вълнуващо. В края на тура ви дават и сертификат за подводничар, но е пак на турски. Също така музея има и планетариум, но всичко беше на турски и не отидохме. Освен това вътре в музея има влакче, за което ще ви дадат безплатни билети. Представлява нещо като нашата теснолийка, линията по която се движи е 500 м, но за децата е забавно. 

Аз само да попитам относно аквариумите. Ние сме ходили само в аквариума, който е в центъра в мола Sea Life Aquarium. А другия се намира близо до летището Ататюрк. Има ли някой, който да е ходил да двата и да каже, който е по-добрия. 

Здравейте, прочетох, че пътувате с кола. Може ли да ми кажете в кои хотели отсядате и как е положението с паркинга. Благодаря!

Връзка към коментар
преди 16 часа, Mimoze каза:

Здравейте,

Ще пътувам с дете до Истанбул и ме интересува актуална информация за Виалент. Работи ли в момента и имали ограничение за ръст и килограми?

Нямам лична актуална информация.

Парка работи.

Ограничение за ръст има: 110, 120, 130, 140 и 150см. Подробности не знам - чета го в сайта.

По принцип по всички подобни паркове има ограничение за ръста от съображения за сигурност.

Връзка към коментар
преди 28 минути , Alexander каза:

Ще използваме истанбул-карт, но не ми стана ясно, дали линията Т1 е към метрото и отделно ли се таксува тя.

Трябва да стигнем от летището до спирка Султанахмед.

В Истанбул всяко превозно средство се таксува отделно, като има намаление за всяко използвано следващо в рамките на определено време. 

Това намаление на става при чекирането на няколко пътника за едно превозно средство. Затова, ако ще пътувате повече е добре всеки да си има своя карта. :) 

Т1 е трамвай.

Връзка към коментар

Сега ме хвърли в тъча. В пътеводителя пишеше, че с една карта могат да пътуват много хора. Ние ще пътуваме общо 4-5 пъти и сме 3 човека. Има ли смисъл от отделни карти в нашия случай или да купя само една?

Връзка към коментар
преди 4 минути , Alexander каза:

Сега ме хвърли в тъча. В пътеводителя пишеше, че с една карта могат да пътуват много хора. Ние ще пътуваме общо 4-5 пъти и сме 3 човека. Има ли смисъл от отделни карти в нашия случай или да купя само една?

Вярна е информацията - можете да пътувате всички с една карта.

Просто няма да имате добри намаления, ако сменяте често транспорт. :) 

Реално с две-три смени сте си "избили" цената на пластиката.

Все пак, ако ще ви е по-удобно да сте с една карта - действайте.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Аха ясно, ние ще пътуваме поне 4-5 пъти, но не броя, че ще е с едно прехвърляне всеки път, в такъв случай май ще е едно и също дали с една или три карти, само ще трябва да зареждам три, ако всеки има.. май ще изкараме само с една.

Връзка към коментар
преди 51 минути , Alexander каза:

Аха ясно, ние ще пътуваме поне 4-5 пъти, но не броя, че ще е с едно прехвърляне всеки път, в такъв случай май ще е едно и също дали с една или три карти, само ще трябва да зареждам три, ако всеки има.. май ще изкараме само с една.

Спокойно си пътувате с една карта, много народ ,по всички видове превозни средства. Защото:

Сега вече, карта може да се купи и от автомата. Но, пластиката струва 6 лири и трябва да сложиш вътре най-малко още 4- тоест - за всяка карта по минимум 10 лири трябва да сложиш на автомата, за да ти даде карта. За 6 не дава.:O

Слагаш 10 лири на автомата, купуваш картата, после я пълниш с колкото си искаш лири на тоя, същия автомат. Има едно прозорче, където слагаш картата и ти се изписва колко пари има в нея. В другото прозорче слагаш банкнотите- 10, 20, 50, автоматично ти ги добавя и почваш да си пътувкаш.;) Навсякъде, където влизаш с картата, ти изписва колко ти е остатъкът. Просто, един седи, чекира всеки от групата и накрая него си.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Здравейте, извинете за нахлуването в темата, но ще пътуваме след няколко дни. Въпросът ми е относно транспорта - от хотел в Лалели как да стигнем до МОЛ Форум ( вариант до МОЛ Оливиум), от там до площад Таксим за вечерна  разходка и след това с какъв транспорт да се приберем обратно до хотела?

Връзка към коментар
преди 40 минути , АниМани каза:

Здравейте, извинете за нахлуването в темата, но ще пътуваме след няколко дни. Въпросът ми е относно транспорта - от хотел в Лалели как да стигнем до МОЛ Форум ( вариант до МОЛ Оливиум), от там до площад Таксим за вечерна  разходка и след това с какъв транспорт да се приберем обратно до хотела?

До Форум с метрото - зависи от коя точка на Лалели ще тръгнете, та възможните спирки са две - Аксарай или Йеникапъ. 

До Мол Оливиум(дано не го бъркам, че пиша наизуст) се стига най-лесно с Мармарай до последната спирка и после десетина минути пеша. 

Ако нямате опит в Истанбул, изберете Мол Форум - по-лесно се стига до него. 

От там до Таксим -

с метро М1 и сменяте с М2 на Йеникапъ. 

После до хотела вариантите са повече, но зависи къде ще ви свърши разходката - аз само предполагам, че ще завърши около кула Галата, откъдето можете да се спуснете към моста Галата и от там с трамвая към Лалели. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Mary каза:

До Форум с метрото - зависи от коя точка на Лалели ще тръгнете, та възможните спирки са две - Аксарай или Йеникапъ. 

До Мол Оливиум(дано не го бъркам, че пиша наизуст) се стига най-лесно с Мармарай до последната спирка и после десетина минути пеша. 

Ако нямате опит в Истанбул, изберете Мол Форум - по-лесно се стига до него. 

От там до Таксим -

с метро М1 и сменяте с М2 на Йеникапъ. 

После до хотела вариантите са повече, но зависи къде ще ви свърши разходката - аз само предполагам, че ще завърши около кула Галата, откъдето можете да се спуснете към моста Галата и от там с трамвая към Лалели. 

Mary, много благодаря за бързия и изчерпателен отговор.

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте, предстои ми пътуване до Истанбил и имам въпрос относно Принцовите острови - кой е от островите е най-добре да се посети, на вас кой ви хареса и с кое от корабчетата се стига най-бързо. Видях пътеписа на Mary и искам да попитам пристанище Кабаташ още ли е затворено и всички корабчета ли тръгват от Еминьоню (извинявам се за въпроса, но не всички от посочените сайтове ми се отварят, а и съм нова в Истанбул и затова ми е трудно да се ориентирам). Благодаря ви предварително 🙂

Връзка към коментар
преди 25 минути , Lidiq каза:

Здравейте, предстои ми пътуване до Истанбил и имам въпрос относно Принцовите острови - кой е от островите е най-добре да се посети, на вас кой ви хареса и с кое от корабчетата се стига най-бързо. Видях пътеписа на Mary и искам да попитам пристанище Кабаташ още ли е затворено и всички корабчета ли тръгват от Еминьоню (извинявам се за въпроса, но не всички от посочените сайтове ми се отварят, а и съм нова в Истанбул и затова ми е трудно да се ориентирам). Благодаря ви предварително 🙂

Изберете си един от двата: Büyükada  или Heybeliada - погледнете снимки и ще решите кой да е.

Кабаташ още е в ремонт.

Корабчетата за Принцовите острови тръгват от Еминьоню.

Аз съм използвала за транспорт до там само Şehir Hatları .

Ако имате и други въпроси - питайте. 🙂 

Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...
преди 40 минути , Sonita каза:

Здравейте! Някой бил ли е в дворец Ихламур? Как  се стигна до него да кажем от Еминьоню?

@Ивайла е била.

От Еминьоню с автобуси 26, 26А и 26В. От Таксим с 43.

Мисля, че спирката е едноименна с двореца, но в момента не работи добре сайта на транспорта.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Четох на няколко места, че ако престоя е до 1 седмица не се изисква плащане за магистралите до Истанбул, но ми е много съмнително.

Също намерих разни източници, които казват, че под 60 лири не можело да се зареди в тези карти, а това стига за поне 2 ходения до Истанбул и обратно.

Някой да има актуална информация по въпроса за магистралите и плащанията?

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.