Прескочи до съдържание

Студентски бюджет в чужбина


Препоръчани мнения

макар и на пръв поглед ориентацията на форума да не е свързана пряко с такава тема, ми се струва, че точно тук, където е еманацията на хората, които често пътуват в чужбина и са свикнали да планират бюджета си, бих могла да събера ценни съвети - както от родители с деца навън, така и от настоящи или вече бивши студенти, а не на последно място и от постоянно живеещи в чужбина, които често дават безценни препоръки от ежедневието си

 

при нас решението какво и накъде ще се учи предстои да се обсъжда вече наистина сериозно след няколко месеца /кандидатстване догодина/, но за да мога да давам подкрепа /или обратното - да опонирам/ на някои желания и мечти, ми се ще да имам поне груба представа за бюджета, който си върви покрай издръжката и таксите на студент в чужбина, като по-скоро нямам предвид някакъв идеалистичен вариант на най-най-минимално възможните суми, които да ме ентусиазират, че "всичко е възможно!", защото просто не е вероятно никога да не излизат и допълнителни разходи и извънредни ситуации извън екзистенц минимума, а по-скоро - реалистичен такъв... също така ще ми е от много полза, ако науча истински впечатления кога горе-долу е практически възможно самият студент да започне да дава принос в собствената си издръжка, работейки почасово - след първата година, след втората или...?

 

така че ако някой има желание да сподели такава информация, ще съм наистина признателна :) държавите от интерес са обичайните заподозрени - Холандия, Англия, Шотландия, САЩ, Дания, а Германия засега в по-малка степен /езикът не е проблем/; в България също имаме училище за потенциален избор, но там разходите са ми ясни и са приблизително съпоставими с представата ми за чужбина, която, разбира се, може да се окаже и грешна, най-вече заради това, че обичайно самите ние пътуваме някъде в рамките на само няколко дни, и естествено, като туристи си позволяваме разни неща, които не са типични за ежедневието, но финално ей така инстинктивно като умножа един такъв дневен туристически бюджет по 30 дни, а после и по 12 месеца...  и ми става зле :mellow::mda:

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Чисто от любопитство - защо изключвате Швеция и Франция?

 

САЩ - може и да е малко късно вече за кандидатстване, защото доста рано започва подготовката за ТОЕФЛ и САТ. Ако не е късно, започнете да мислите за преподаватели, които биха били съгласни да напишат препоръки. Не е изключено някой колеж да предостави пълна стипендия и да даде работа на студент(кат)а - за джобни. Въпреки това, разходите за самолетни билети 1-2 пъти в годината остават във вашия бюджет. Предвид времената, в които летят студентите, това са 2000 до 3000 долара на година (2 билета по 1000 - 1500 долара).  Може би за първия семестър ще трябва да подсигурите пари за учебници - всеки струва от 30 до 200 долара - зависи от учебника, издателя, ... Ако се спрете на in-town campus college, това дава предимството студентът да няма нужда от кола, за да се предвижва до магазина, на кино, на бар, ... Подобна авантюра изисква и предварителни курсове по основно готварство поради особеностите на американската храна. Някои колежи имат включена храна, която може съвсем да не е по вкуса и/или потребностите от брой калории на детето.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравей, 

Не знам колко темата би била от интерес за всички, но бих могла да ти дам горе-долу ориентация за Шотландия и по-точно Глазгоу /разбира се, бюджет е широко понятие и някои се справят с по-малко, други с повече/.

Основни пера: 

- такси за университет - засега няма, т.е. има, но за момента за студентите от ЕС SAAS ги покрива /кандидатства се за покриването на таксата всяка година/;

- наем - варира според града, настаняване, район, но за Глазгоу да речем първите две години седмичният наем за общежитие беше от порядъка на 120 - 130 паунда /става дума за стая със самостоятелна баня в апартамент с няколко такива стаи и общо  помещение /дневна/ с оборудвана кухня/, в наема влизат и битовите сметки; от миналата година е на квартира - месечният наем за двустаен обзаведен апартамент в центъра  е 750 паунда /делят го с още едно момиче/, сметките са отделно. По мое наблюдение от ровене по сайтове, цените за двустаен в центъра са около 700 паунда и нагоре.

-издръжка - тук е най- разтегливо: може с две и двеста. Ако това може да ти е ориентир, цената на храната в магазините е прилична, студентите масово си готвят. Моята девойка има определен бюджет, който и изпращаме и с който се оправя /наемът и билетите ги плащам аз, извън бюджета са/.

 

Работа - пак зависи. За да могат да работят трябва да си вземат нещо като осигурителен номер - отнема известно време, но на практика веднага след това могат да започнат да работят. Знам за деца, които работят през цялото си следване и почти изцяло сами се издържат. При нас случаят не е такъв - поработва почасово между сесиите, но по-скоро за да си изкара за морето или да си допълва издръжката, която ние поемаме. 

 

Ако имаш конкретни въпроси, може да ги коментираме на лични.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@akair, във Франция се съмнявам да има много програми не на френски, затова съм я изключила, а за Швеция признавам, че не ми е и хрумвала - тоест не знам нищо за образованието там

САЩ е и най-голямата мечта, но същевременно и най-слабо вероятно реализируемата поради спецификата на приема там, който не е базиран особено на обективни фактори, а по-скоро на желан и търсен профил на студентите в съответната година, съответно за младежи, които не са особено изключителни или с впечатляващи постижения в някаква конкретна област или пък свръхактивни във всякаки извънучилищни дейности е по-скоро химера да получат хубава оферта от добър университет, но все пак ще проучваме още за възможностите и там

Връзка към коментар

Централно Европейския Университет в Будапеща също е добра опция като цена, качество и възможност за реализация по света. Имам доста познати завършили този университет, които работят в Лондонското сити и те твърдят, че дипломата им доста добре се котира. Студентският живот в Будапеща със сигурност ще е с няколко порядъка по евтин от изброените по горе дестинации.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 8
Връзка към коментар

+1 глас за CEU. Имат и магистърски стипендии за българи (1 или 2 за държавата).

 

Факторите всъщност са доста обективни - търсят мотивирани кандидати. "Ако един кандидат не блести със знания поне в конкретната област, в която иска да се развива, явно не е мотивиран да се занимава с това, за което кандидатства. Ако случаят е такъв, защо да харчим пари за него/нея?" - долу-горе това е мисленето, събрано в 2 изречения. Извънкласните дейности са задължиелни само за някои профили - обикновено профили, в които студентите развиват soft skills. Що се отнася до "добър университет" - това е доста хлъзгава материя. Ако очкавате оферта от някое от топ 10 училища в света - те искат сериозни постижения и сериозна мотивация, разбираемо - все пак те инвестират 50+ хиляди долара за всяка година обучение на студента.

Ако излезнем извън топ 10, разгледайте класациите. Има крайно неизвестни колежи в БГ, от които излизат топ юристите на САЩ - след 4 години в колеж продължават образованието си в Харвард, който е добро училище за юристи. Избягвайте community colleges.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз завърших образованието си в България, като 3-ти курс го карах по Еразъм в Германия. И с чиста съвест мога да кажа, че съм твърдо за следване в чужбина. Разликата в стила на обучение и преподаване е от земята до небето. 

Ти не си споделила към каква специалност се е насочила девойката и какви са плановете и за в бъдеще. Мисля, че от това също до голяма степен зависи изборът на университет. Ако учи медицина трудно ще може да работи по време на следването. Ако пък се е ориентирала към право и възнамерява да живее в Европа, по-скоро САЩ не е много добър вариант, тъй като там системата е доста по-различна от тази в Европа. От друга страна пък компютърните науки би следвало в САЩ да и дадат повече възможности за развитие.

Мисля, че също трябва да проучите как стоят нещата с общежитията. Знам, че за Германия в по-големите градове това може да е проблем. Две години подред настанявах деца на колеги, приети в Мюнхен при мои приятели, защото нямаше места в общежитията и не успяваха да си намерят квартира от разстояние. Наемът се явява и най-голямото разходно перо в бюджета :) Ако учи в университет в Европа, може да кара един семестър/ година по Еразъм в друга страна. Не зная в САЩ какви са възможностите за обмен, но това определено е много полезен опит. За Англия е хубаво да се провери какво ще се случи, когато излезе от Европейския съюз. Дали образованието ще е лесно достъпно или ще трябва да се занимава с една камара разрешителни и визи.

Малта няма да ти я рекламирам като страна за живот, но ако все пак погледнеш натам, ще споделя, че образованието във финансовата сфера и правните науки е добро и е на английски. Големите фирми (от биг 4) предлагат платени стажове по специалността на студенти за летните месеци, които се съчетават перфектно със следването.  Като туристическа дестинация ниско квалифицирана и почасова работа също има бол. Доста гейминг компании са базирани тук, така че и за програмистите има поле за изява. 

От мои колеги знам, че университетът в Лайден, Холандия е един от най-добрите за международно право и данъци. Имам и колежка, която в момента учи там и също е много доволна. Тя лично не работи, защото каза, че програмата и е така направена, че е трудно да се съчетае университет с работа.

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Алекс, благодаря ти много, хубави насоки ми даваш, то моето не е девойка, а младеж, ама все тая :) ориентацията е точно такава -международен бизнес, финанси или право, като окончателно очаквам да разбере след след няколко месеца, тъй като през лятото ще е на стаж във финансова компания в Лондонското Сити, където ще има възможност да види отблизо и да поработи в 20 отдела на голяма корпорация, така че да се осъзнае кое му е най-интересно от всички аспекти на бизнеса

 

ето и за Малта изобщо не ми беше хрумвало, но ще проуча и там и ако имам конкретни въпроси си запазвам правото да те помоля за повече информация :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Хе хе :) извинявай. Тя на lyusi била девойка :) да, за тази сфера провери университета в Лайден.  Повечето ми шефове тук имат по някоя диплома от там и горещо го препоръчват. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз мога да дам информация от първа ръка за Германия. Оправям се с около 650 евро като в това влиза всичко включително и семестриални такси, карти за градски транспорт и билети до България. Здравни не плащам, минавам метър със здравната карта. Но като цяло съм сравнително спестовен, някой в Мюнхен, който е свикнал да излиза 2 пъти седмично с тия пари ще умре от глад. Ако все пак се спрете на Германия мога да се включа на по-късен етап с по-детайлна информация.

И един генерален съвет за всички градове с по-големи студенски общности и съответно трудно намиране на общежитие. Кандидатсвайте поне 6 месеца предварително, още преди да са ви приели или дори подали документи, поне така е в Германия.

Редактирано от tch
  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

@antea, погледни този университет: https://www.wlu.edu/

За него споменах по-рано - доста добър за liberal arts и  law.

Също вижте ракинга на университетите, за да се ориентирате: https://www.usnews.com/best-graduate-schools/top-law-schools/law-rankings

Вземете под внимание, че това е за град скул - може би има и за ъндърград.

Знам за българи, които са завършили АК в София и са получили пълна стипендия във въпросния университет, въпреки че е частен.

  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Право има смисъл да се учи там, където ще се практикува. Правните системи са много различни - не говоря само за разлика между континентална /към която спада и нашата/ и прецедентна/ каквато е в  UK например/ правни системи, а и за съществени разлики в законодателствата на различните държави. 

Редактирано от lyusi
  • Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар

@antea, ти си го решила, но да подам още малко гориво в огъня :) 

 

След две висши образования (пълен курс) и една завършена докторантура в България (най-реномирани държавни университети) - това в рамките от 1983 до 2015 г. (впечатенията ми са пълноценни, а не откъслечни), и поставени в сравнение с няколко квалификационни семинари в специализиран британски университет (топ лига) последните години - няма как да ги нарека иначе семинарите, макар че цената им беше колкото годишна такса на английски колеж - се изумих, че имаме самочувствие за добро преподаване и образование в държавата ни... 

 

Това е лично мнение, в никакъв случай не и повод за спорове :) Разбира се, по-скоро ще си събера зъбките в шепичка, отколкото да го кажа пред чужденци, но тук мога да съм откровена. Тоест, решението на детето ти е изключително правилно за мен.

 

Моите пет стотинки:

 

1. Холандия - впечатления като родител: невероятна държава за учене и живот! ЕС дава големи възможности за финансиране, както и самите университети осигуряват подкрепа за работа.

2. Шотландия - @lyusi ти е дала доста точни данни, прекрасно място за учене и основа за реализация. Нивото е мноооого добро, а атмосферата за живот - прекрасна. Цената като издръжка е леко неприятна, но UK е скъпа държава...

3. Англия - цената е много неприятна, но имиджът им е изключително висок. Особено ако влезе в точния университет в подходяща специалност, светът е отворен за него.

 

За други държави знам само по теория, така че няма да ти губя времето (за Дания съм слушала много хубави неща, но само слушала)...

 

Нещо важно. Споменала си право. @lyusi ти е дала сериозна подсказка в какво да внимавате.

Друго - сигурно го знаеш, но пак да напомня: избирайте университетите по имиджа им за специалност, а не по принцип, освен ако не иде реч за Бръшляновата лига или Оксбридж. Виждам как елитните компании си избират graduates - само от университет, който поддържа имидж за специалността им. 

 

Желая ви успех! 

Редактирано от Гост
Връзка към коментар

Дания - безплатно образование, средномесечен разход под 800евро като половината са за наем, държавата стимулира студентите да работят като им дава допълнително и стипендия. Не е най-веселото място за млад човек но нивото е много над нашето, меко казано. Мога да се включа с подробности за Хорсенс и Копенхаген.

Моят съвет - Яко  учене още от сега, изкарайте всички сертификати до Нова година и при първа възможност подавайте

 документи т.е до есента младежа трябва да е решил.

 

п.с. А когато завършат държавата им дава  социални помощи докато си намерят работа...

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 5
Връзка към коментар
7 hours ago, Rainy said:

След две висши образования (пълен курс) и една завършена докторантура в България (най-реномирани държавни университети) - това в рамките от 1983 до 2015 г. (впечатенията ми са пълноценни, а не откъслечни), и поставени в сравнение с няколко квалификационни семинари в специализиран британски университет (топ лига) последните години - няма как да ги нарека иначе семинарите, макар че цената им беше колкото годишна такса на английски колеж - се изумих, че имаме самочувствие за добро преподаване и образование в държавата ни... 

Още през 2011-та ме изуми нещо в словото на проф. Илчев, тогава ректор на СУ:

Quote

Да бъдем реалисти - на някои от вас правото да се наричате студенти на българската Алма матер, бе дадено донякъде в аванс, къде поради демографската криза; къде поради нароилите се у нас училища, които гордо, но не дотам справедливо се кичат с титлата университет; къде поради това, че много от вашите съученици заминаха да учат в държави, в които обществото не говори, а работи за качествено висше образование - пожелавам ви да сте достойни за това, което сте получили...

(https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ngU8Pte11TIJ:https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/novini/arhiv/arhiv_na_goreschi_novini/no_tri_nescha_na_tozi_svyat_iziskva_vseki_zanayat_usilie_uporstvo_um_bez_tyah_sche_vdigash_samo_shum+&cd=3&hl=en&ct=clnk&gl=us&client=firefox-b-1-ab)

Трудно е за смилане приветствие към деца, които ще обучаваш в следаващите 5 години, в което в прав текст им обясняваш. че са получили право да учат в СУ, защото по-добрите просто са отишли да учат в чужбина.  Все пак изборът е 2-посочна улица - университетът избира и класира студенти, но и те си избират къде да се запишат да учат...

// в този ред на мисли и останалите му речи по повод откриването на учебната година са доста интересни...

  • Замислям се 1
Връзка към коментар

А дали една от причините не е, че университетите получават пари на калпак, затова чинно си увеличават квотите всяка година.  Местата станаха повече от желаещите :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Опит от Холандия, все пак приключил преди няколко години. 

 

Според мен е перфектния баланс между разходи и образование на английски. Цените не са толкова високи като в скандинавските държави, а годишните такси за университета са поносими, макар и да скачат малко всяка година, все пак са по-малко от 2000 евро. Няма да навлизам в подробности за холандските университети, не ти е това питането. 

 

Най-сериозното перо ще е наема. Пригответе около 300 евро на месец, най-малко за малка индивидуална стая с общо помещение и евентуално споделена кухня, баня и тоалетна. Разбира се, като се поживее там и се създадат връзки това може и да падне като цена, аз много време живях за 160, после за 200, но със сигурност не съм представителна извадка и наистина гледам да страня от нереалистични препоръки, при мен имаше много обстоятелства, които или не са валидни вече или са приложими за малък брой хора. В преобладаващия процент от случаите ще трябва да се купува и първоначалното обзавеждане - IKEA върши работа, а ако е нужно има и магазини, фейсбук страници и сайтове за втора употреба мебели. Имай предвид, че поради това че стаите се дават необзаведени много хора напускайки жилището си трябва да го изпразнят и за това запазени и хубави мебели втора употреба има на кило. 

 

Относно дневните разходи - пазаруване от супермаркет и т.н., съвсем спокойно могат да са колкото тук или айде да речем с 20% отгоре. И там имат евтини вериги, в които качеството на храните не бих казал, че е лошо, а дори и скъпите супермаркети седмично въртят промоции. Ние общо взето така правехме, всяка седмица пазарувахме от каквото е на промоция - хем пестиш пари, хем не се стресираш да се чудиш какво ще готвиш и ядеш, изборът е направен от маркетинговите експерти на супермаркетите вместо теб :)

 

Вече като стане въпрос за излизания и ресторанти, там имаш опит какво е като пътуващ - 2 евро малка бира, и храната започва от 10 евро нагоре. Вход в дискотека 20-ина евро. Абе общо взето става sky is the limit :). Но все пак и тук говорим за студенти, които по целия свят намират начин да се забавляват евтино, та ще има студентски домашни купони и т.н. 

 

Rainy беше споменала, че университетите съдействат за работа. От моя личен опит категорично не е така и понеже каза да не те пълним с идеалистични представи, подгответе се да няма възможност за работа. За обикновените неща, тези които изпадат от разните трудови борси тип почасова работа си трябва да се знае холандски. Много малко изключения има, един приятел беше започнал работа в пицерия без холандски, но наистина е рядкост и не бих разчитал на това. По-скоро би било допълнителен бонус ако се намери работа, но бъдете готови, че ще е необходимо цялата издръжка да падне на вас. Почти е невъзможно да се работи в сивия сектор, за толкова години там, в моето студентско обкръжение нямаше работещи на черно.

 

Хубавото е, че ако все пак се намери работа, се отваря възможност да се тегли нисколихвен студентски кредит, който е доста щедър като условия (0% лихва, разсрочено връщане до 15 години след завършването, голяма част от него се опрощава при успешно завършване, а ако има проблеми с изплащането се правят отстъпки, временно спиране на плащанията и т.н.). Самия кредит може да е до около 1000 евро на месец, с което проблемите с издръжката ще отпаднат. По мое време това беше експлоатирано от един български "предприемач", който набираше български студенти да берат рози и не им плащаше почти нищо, защото знаеше че те са там за да добият право за кредита. Буквално експлоататорски труд беше, малко грозна картинка. Без работа, обаче, трябва пет години да живееш там за да добиеш право на този кредит. 

 

Мога да кажа, че в много голям период от времето съм живял с под 350 евро на месец и не съм умирал от глад, но си иска разумно планиране, пазаруване и късмет. Реалистично може би около 600-700 на месец ще е минимума. 

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , Георги каза:

Rainy беше споменала, че университетите съдействат за работа. От моя личен опит категорично не е така и понеже каза да не те пълним с идеалистични представи, подгответе се да няма възможност за работа. За обикновените неща, тези които изпадат от разните трудови борси тип почасова работа си трябва да се знае холандски. Много малко изключения има, един приятел беше започнал работа в пицерия без холандски, но наистина е рядкост и не бих разчитал на това. По-скоро би било допълнителен бонус ако се намери работа, но бъдете готови, че ще е необходимо цялата издръжка да падне на вас. Почти е невъзможно да се работи в сивия сектор, за толкова години там, в моето студентско обкръжение нямаше работещи на черно.

Може би си прав - трябваше да уточня, че Университетът на сина ми беше в областта на Tourism Мanagement and Hospitality, та затова съм останала с такова впечатление, но може наистина да се игнорира това мое мнение. 

 

Иначе синът ми си намери работа в един индийски ресторант - без грам холандски - така и не го научи този език, само стъпваше тук-там накрая. Други негови приятели също. Говорим за малко градче - Leeuwarden, така че допускам в по-голям град опциите биха били повече и затова си позволих твърдо мнение.

 

И за мен Холандия е перфектния баланс между разходи и образование на английски. Прекрасна държава! 

(Ако не бяха отрязали свободният достъп до пазара на труда през юни 2011, щях да си намеря там работа...)

Връзка към коментар
преди 1 час, Георги каза:

От моя личен опит категорично не е така и понеже каза да не те пълним с идеалистични представи, подгответе се да няма възможност за работа.

благодаря ти мното, точно такива коментари - реалистични, са ми най-полезни

 

проучила съм сайта на DUO и в общи линии чудесно си синтезирал възможностите за финансиране, които звучат повече от чудесно, стига основният елемент да е налице - а именно работа по минимум 56 часа месечно, иначе кулата се срутва със страшна сила и сметките стават коренно различни; но за съжаление явно това е фактор, който не подлежи на сигурно планиране, още повече когато личните ти впечатления клонят към по-скоро доста трудно осигуряване на такава заетост...

Връзка към коментар

Наскоро промениха схемата по Еразмус... може да се ходи до 1 година (сумарно) по време на Бакалавър + до 1 година Магистър + до една година по време на PhD. Реално един средностатистически студент може да си поучи доста в чужбина по тази програма. Аз като човек, който съм бил там доста доста подкрепям програмата, доста ползи има от нея.

Обмислете го като вариант.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Големият ми син завърши бакалавър в UK, Кардиф, строително инженерство. Сега учи магистратура в Холандия. Приятелите му от ЕГ, които завършиха се върнаха в България. Според думите му,  колегите му от Кардиф с други специалности, също се върнаха. Може да е случайност, но около него е така. Това е по повод кандидатстване в Англия. Заслужава ли си да се плащат таксите им, да стартираш живота си с 30000 паунда кредит, ако няма да работиш там? Тук не стои въпросът за ТОП 5 университетите, където приемат основно носители мин. на национални призове и награди в дадена област.

Някои работят почасово, но зависи от дисциплината. На сина ми му беше трудно и не работеше докато учеше.

Издръжката на месец е 600-800 евро. В Холандия ни е по-скъпо, отколкото беше в Кардиф.

Малкият ми син заминава тази година за Холандия, Делфт.  Ще разпитам @Георги подробно края на седмицата. Англия не му беше вариант заради таксите. В Германия не пожела. И така се стигна до Холандия. 

 

 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@Rainy, @antea - моят опит е все пак на няколко години. Дори не помня в кой момент холандците отвориха пазара на труда за българи, но преди това беше кауза пердута. Никой, на който му трябва студентска работна ръка нямаше да тръгне да вади разрешителни от имиграционните, да пуска обяви, че предлага работа които три месеца да нямат отговор (май едно от условията за да наемеш човек извън общността) и т.н. Бюрокрацията в Холандия е абсолютно смачкваща. 

 

Съдействието от моя универиситет беше "ей там е бюрото по труда, което наема студенти, оправяй се". А в самото бюро по труда казваха, че ако нямаш холандски, ок, ще те регистрират, ама не разчитай. И така...това явно също варира от град до град. 

 

Сега след като имаме право на работа там, може би е по-лесно. Но поне в моя район (Делфт, Хага, Ротердам) не се намираше работа като за неговорящи холандски студенти по почти никакви параграфи, имаше много редки и епизодични изключения. Antea е права, че прекалено много виси на тази нишка с работата, защото намирайки си такава всички въпроси относно издръжката отпадат. За това препоръчвам наистина да се разтърсите сериозно каква е текущата ситуация в градът, който сте избрали, за да не се оставяте на нашите съвети, които може да са остарели или неприложими :)

 

P.S. За ежедневните разходи, ако искаш по магелански да се подготвиш с всичко, ето сайта с промоциите на една от големите вериги там: https://www.ah.nl/bonus От по-елитните вериги е, не е от дискаунтърите. Виж как са цените. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Темата е "Студентски бюджет в чужбина" но може би след моя коментар тръгна в насока " и работа в същата държава" което логично води до  "1.Къде и защо?" и едва тогава "2.На каква цена". Ако ще е само за да се получи по-качествено образование а после каквото сабя покаже - едва ли ще са най-разумно вложените пари.  
Мдааа, престои Ви много важно решение и Вашия опит и мнение са от изключително значение..  Успех! А ние ще помагаме.

Мое мнение - Нашите деца, българчетата, са умни и оправни . Целете се по-нависоко!

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

хубави въпроси поставяш, от тези - най-сложните :) категоричното ми лично мнение е, че престой 4+ години навън на немалка цена с неясен изход като реализация не може да бъде самоцел само ей така заради идеята да е чужбинско, но кой може да прогнозира в тези времена какво ще се случи след няколко години.... професиите се променят, някои дори изчезват, обстановката е нестабилна, дори само този Брекзит каква доза несигурност създава за голяма и важна част от Европа, така че освен човек да се опира на "най-добрите си предположения" няма много други възможности

 

затова тук пуснах темата, някакси когато се доверяваш на група хора за съвети, с които помагат да се покоряват далечни части на света, ти става важно и мнението им по други подобни въпроси - то това е подобно и на пътуванията - решението дали да се хванеш на хорото, и ако знаеш нещата приблизително докрай, е по-лесно  - а не от един спонтанен импулс и самолетен билет за 5 лв накрая цената на цялото пътуване да стане 10К в евро, и пътем тая цена да я измизерстват и двете страни - студент и родители, иначе че спомени пак ще останат накрая, е ясно :biggrin:

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.