Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Гърция и Кипър

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Гърция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са средните температури в Гърция през август?

- Какво е работното време на метрото в Атина?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой е най-хубавият гръцки остров?

- На Лефкада или Кефалония да отделим повече време?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 3 часа, Alexander каза:

Искат ли по гръцките летища тестове или документ за ваксинация на българите летящи към България?

Така и не ми стана много ясно, уж е разрешено да се връщаме, но някои не признават тези работи.

Как е в Гърция?

Току що се върнах от Ханя. Да, на влизане в Гърция искат кой каквото има. Аз имам сертификат и минах с него. На връщане в БГ също има на входа на летището РЗИ- паразити наредени като на изборна комисия, а пред тях шпалир от двама и пак кой каквото има го показва.

• Харесвам 2
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 10 минути , muchachote каза:

Току що се върнах от Ханя. Да, на влизане в Гърция искат кой каквото има. Аз имам сертификат и минах с него. На връщане в БГ също има на входа на летището РЗИ- паразити наредени като на изборна комисия, а пред тях шпалир от двама и пак кой каквото има го показва.

Питането беше дали на качване в Гърция искат нещо гърците, тук е ясно, че искат.

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, muchachote каза:

Не, нищо не искат.

В друга тема беше споделено, че при отпътуване от Закинтос към България са искали негативен тест и магеланците са минали с ваксинационен сертификат. И мен ме интересува дали все още на летището в Закинтос изискват нещо?

Връзка към коментар

Дайте идея как да се стигне от летището в Пафос до Ларнака с обществен транспорт. Има шатъл в 12 часа, но ще го изтървем при пристигане. Какви са другите опции и евентуално нещо актуално като разписание дали има на някоя компания?

Връзка към коментар
преди 21 минути , Alexander каза:

Така ли остава или има още?

Ще дойде майл, че си попълнил формата.

Самият документ с QR кода ще дойде в 00:00ч на деня, в който ще пътувате към Гърция:

image.png.188834ab1c245f594eaffd23be149220.png

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аха, ясно, първия мейл дойде веднага и отваря текста, който попълних.

Дано дойде другия, че летя утре рано сутринта.

А местата от самолета не се ли пишат никъде?

Връзка към коментар

Не, доста е постна формата. Попълвам семейна и дори пиша само за мен дали е ваксина или тест. За жената нищо, деца до 12г са метър ...

Самият ПЛФ е дошъл в 00:10 на деня за пътуване. В Ханя само погледнаха имената, не са по детайлите.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Току що получих мейл от Уиз, че полета ще бъде от Т2.

Доколкото помня, Уиз лети от Т1, а и сега проверих на сайта на летището и пише също  Т1 за утрешният полет.

Та откъде излитат самолетите за Закинтос?

Връзка към коментар
преди 43 минути , Alexander каза:

Та откъде излитат самолетите за Закинтос?

Миналата седмица излетяхме и кацнахме на Т1. Иначе знам, че определени полети на Уиз се обслужват от Т2, така че следи си сайта на летището. Или пък като пристигнеш с таксито не го освобождавай, за да видиш дали наистина си на Т1 или да продължиш с него направо към Т2, за да не те цакат после допълнително копърките.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 5.07.2021 г. в 11:02, agenta каза:

Дайте идея как да се стигне от летището в Пафос до Ларнака с обществен транспорт. Има шатъл в 12 часа, но ще го изтървем при пристигане. Какви са другите опции и евентуално нещо актуално като разписание дали има на някоя компания?

До Лимасол имаше директно от летището и оттам до Ларнака.

Редактирано от Asya Assenova
Връзка към коментар
  • 7 месеца по-късно ...

Бързо въпросче за Закинтос. 🙂
Ако сме с кола, къде бихте препоръчали да се отседне? Представям си градчето, в което ще се отседне да е подобно на Лименас в Тасос - пристанище с лодчици, крайбрежна алея със заведения, улички с магазинчета за сувенири, нещо подобно. 🙂 Закинтос, Лаганас или нещо друго? Плажът не е задължителен, тъй като с кола ще се стига до всяка точка. 🙂

Връзка към коментар
преди 5 минути , Kosta Grudov каза:

Бързо въпросче за Закинтос. 🙂
Ако сме с кола, къде бихте препоръчали да се отседне? Представям си градчето, в което ще се отседне да е подобно на Лименас в Тасос - пристанище с лодчици, крайбрежна алея със заведения, улички с магазинчета за сувенири, нещо подобно. 🙂 Закинтос, Лаганас или нещо друго? Плажът не е задължителен, тъй като с кола ще се стига до всяка точка. 🙂

Лаганас. Не е чак толкова лошо, колкото е нарочено от много хора, но не е и уау. Забавното му беше плажа - виждаха се кацащите самолети. Обикновен курорт е, има магазини за сувенири, барчета. Плажът - шезлонги с обслужване, стандартните неща, миналата година имаше едно барче с маси-бидони или нещо такова, сложени малко по-навътре във водата.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 16 минути , Coo каза:

Лаганас. Не е чак толкова лошо, колкото е нарочено от много хора, но не е и уау. Забавното му беше плажа - виждаха се кацащите самолети. Обикновен курорт е, има магазини за сувенири, барчета. Плажът - шезлонги с обслужване, стандартните неща, миналата година имаше едно барче с маси-бидони или нещо такова, сложени малко по-навътре във водата.

Чудно, аз също се бях насочил към него, но исках да проверя и други мнение, че останах с впечатлението, че е нарочен като Слънчака на Закинтос 😄

Връзка към коментар
преди 3 минути , Kosta Grudov каза:

Чудно, аз също се бях насочил към него, но исках да проверя и други мнение, че останах с впечатлението, че е нарочен като Слънчака на Закинтос 😄

Спада към категорията "комерс" за закинтошките стандарти, но няма като в Слънчака наредени огромни хотелски комплекси с мега-супер клубове 😉 

• Браво 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

В средата на юни планираме двуседмично пребиваване в Торони на Ситония. Ще се наложи да поработвам от там, за това ще ми трябва сигурна Интернет връзка, като бекъп на тази от апартамента. Някой бил там, може ли да сподели дали има добро покритие на мобилния нет?

Другото което ме гложди дали наблизо може да се купи сим карта на местен доставчик на услуга. В Неос Мармарас или Сарти?

Връзка към коментар

Великден 2022 в Гърция (5-6 дни)

Решихме го сега с още едно приятелско семейство, като ще пътуваме с личните автомобили. Първоначалната идея е Атина (имаме общи приятели там), но ровейки се за място за настаняване, изкочиха страхотни вили с басейни (естествено по това време едва ли ще стават за използване) на Корфу и Лефкада.

Сега чуденката е ако се спрем на остров, кой да бъде? Къде може да се види повече/разходки из градчета, както и по-голяма вероятност за повече отворени заведения по Великден. Идеята е да се изхранваме навън. Метеора по пътя до кой остров е по-близо за евентуална спирка?

Връзка към коментар
преди 59 минути , DaBo каза:

Решихме го сега с още едно приятелско семейство, като ще пътуваме с личните автомобили. Първоначалната идея е Атина (имаме общи приятели там), но ровейки се за място за настаняване, изкочиха страхотни вили с басейни (естествено по това време едва ли ще стават за използване) на Корфу и Лефкада.

Сега чуденката е ако се спрем на остров, кой да бъде? Къде може да се види повече/разходки из градчета, както и по-голяма вероятност за повече отворени заведения по Великден. Идеята е да се изхранваме навън. Метеора по пътя до кой остров е по-близо за евентуална спирка?

Според мен Корфу е по-добрият вариант за разходки - на Лефкада няма такива запазени градчета. Mного хвалеха Парга из темите. Хората спират и в Мецово когато ходят до Метеора. Ама два от дните ви минават почти изцяло в път.

https://www.feelgreece.com/bg/corfu

Аз лично си мисля, че можете да видите приятелите в Атина и да обикаляте из Пелопонес - там си има всичко, но отново.. пътят е ужасно много и сигурно е по-добре да летите. 

https://www.feelgreece.com/bg/peloponnese

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 4 минути , Lindt каза:

Според мен Корфу е по-добрият вариант за разходки - на Лефкада няма такива запазени градчета. Mного хвалеха Парга из темите. Хората спират и в Мецово когато ходят до Метеора. Ама два от дните ви минават почти изцяло в път.

Аз лично си мисля, че можете да видите приятелите в Атина и да обикаляте из Пелопонес - там си има всичко, но отново.. пътят е ужасно много и сигурно е по-добре да летите. 

Няма удобни полети до Атина за нашите дни. Нашите приятели са и с деца. То е ясно, че навсякъде ще има плюсове и минуси, просто сега се опитвам да разбра кои са. Ние в Атина сме били, та от тур.гледна точка не е чак толкова интересна. Накрая ще теглим чоп накъде да поемем.

Връзка към коментар
В момента, DaBo каза:

Няма удобни полети до Атина за нашите дни. Нашите приятели са и с деца. То е ясно, че навсякъде ще има плюсове и минуси, просто сега се опитвам да разбра кои са. Ние в Атина сме били, та от тур.гледна точка не е чак толкова интересна. Накрая ще теглим чоп накъде да поемем.

Е, тя никак не ми е интересна и на мен Атина :grin:  Обаче в Пелопонес много ми харесаха няколко градчета, а бяхме супер малко време и се разбихме от път в юлските жеги. Но да, далеч е за кола, че и с деца.   

Минусът е, че е рано за да е отворено всичко за туристи по островите, а местните не знам колко ще работят по празниците. Но доста хора ходят за Великден до Корфу, вероятно има някакви отзиви из форума конкретно за този период. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

По Великден е яко на Корфу, празнува се, някакви съдове се хвърляха през прозорците, но сигурно ще си е тълпа. До Метеора е малко отбивка, но си струва (с уговорката, че сигурно също ще е пълно).

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 час, DaBo каза:

Великден на остров Корфу се празнува много тържествено със шествия .Първото шествие започва в 9:00 часа с изнасянето на мощите на Св. Спиридон – Закрилникът на Корфу. Под съпровода на различни  Филхармонии и многобройни барабани  то преминава по улиците на Корфу. В 11:00 часа бият камбаните на църквите и  хората започват да хвърлят от прозорците и терасите керамични съдове пълни с вода. Вечерта  се провеждат литургии в църквите  и се взима  жив огъни .  След обявяване на „Христос Воскресе“ започват   фойерверки. В хотела след полунощ  ни поднесоха    традиционната за Гърция супа „магерица“ . Интересно е. Атмосферата е уникална.

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.