Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Гърция и Кипър

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Гърция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са средните температури в Гърция през август?

- Какво е работното време на метрото в Атина?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой е най-хубавият гръцки остров?

- На Лефкада или Кефалония да отделим повече време?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 2 часа, DaBo каза:

Великден 2022 в Гърция (5-6 дни)

Решихме го сега с още едно приятелско семейство, като ще пътуваме с личните автомобили. Първоначалната идея е Атина (имаме общи приятели там), но ровейки се за място за настаняване, изкочиха страхотни вили с басейни (естествено по това време едва ли ще стават за използване) на Корфу и Лефкада.

Сега чуденката е ако се спрем на остров, кой да бъде? Къде може да се види повече/разходки из градчета, както и по-голяма вероятност за повече отворени заведения по Великден. Идеята е да се изхранваме навън. Метеора по пътя до кой остров е по-близо за евентуална спирка?

не че съм била на Лефкада, но Корфу със сигурност е по-подходящ избор за Великден, както са казали и другите там си се празнува стабилно, а и Керкира има много какво да предложи като атмосфера 🙂 а на път за там, защо не се отбиете по йонийското крайбрежие, тамън да го видите непретъпкано; малко по-надолу в гръцкия раздел съм описала как ни се стори в края на септември, април плажовете няма да стават, но си е красиво

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, DaBo каза:

Великден 2022 в Гърция (5-6 дни)

Решихме го сега с още едно приятелско семейство, като ще пътуваме с личните автомобили. Първоначалната идея е Атина (имаме общи приятели там), но ровейки се за място за настаняване, изкочиха страхотни вили с басейни (естествено по това време едва ли ще стават за използване) на Корфу и Лефкада.

Сега чуденката е ако се спрем на остров, кой да бъде? Къде може да се види повече/разходки из градчета, както и по-голяма вероятност за повече отворени заведения по Великден. Идеята е да се изхранваме навън. Метеора по пътя до кой остров е по-близо за евентуална спирка?

Определено Корфу. А и ритуалите по Великден в столицата  на Корфу са много интересни, струва си да се видят. За времето не се знае дали ще става за плаж. Аз съм се къпала на 6-и май в Корфу, но наистина сега пролетта доста се забави.

На 20.01.2021 г. в 22:39, Jorro каза:

Здравейте,

Хапнах гирос днес и ме досърбяха пръстите да купя билети за Гърция 2021. 😄 😄 😄

Моля ви кажете края на юни дали е подходящо за Корфу. Интересува ме дали не е твърде ветровито и как е темп. на морската вода. Според различна информация в нета си е ок, но все пак е остров и е хубаво да знам.

Другото море го планирам за началото на септември и о-в Крит? Как е положението там с вятъра , водата 100% ще е топла.. 😄 Става въпрос за първата седмица на септ.

Зависи къде ще отседнете. По едно и също време температурата на водата в различните части на острова е различна. Според мен на източното крайбрежие водата е по-топла, но плажовете са каменисти. На мен лично не ми пречи.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

За Корфу вече е написано; ако все пак решите към Атина, идеално се съчетава с о. Хидра. Прекрасен е по това време на годината (то не само, но лятото е претъпкан) и също има интересни Великденски ритуали, макар и без делви. 

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Пак аз. Корфу допадна на всички, никой от групата не е ходил там, имаме няколко прилични предложения за вили, ама сега ударих на камък с разписанието на феритата от/до Игуменица. Никакво разписание и информация не излиза за този период и леко се притесних... Няма начин да няма ферита по Великден, нали?

Връзка към коментар
преди 27 минути , DaBo каза:

Пак аз. Корфу допадна на всички, никой от групата не е ходил там, имаме няколко прилични предложения за вили, ама сега ударих на камък с разписанието на феритата от/до Игуменица. Никакво разписание и информация не излиза за този период и леко се притесних... Няма начин да няма ферита по Великден, нали?

https://www.kerkyraseaways.gr/en/home/

https://kerkyralines.com/en/

и на двете ли проверихте ?

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Фериботите за Корфу са на кратки интервали, максимум през 2 часа, едната или другата компания. В сезон пък са съвсем на често. Разликата е в мястото на акустиране на Корфу /Лефкими или Корфу/ и цената /за Лефкими обикновено е поне наполовина/. Не запазвам билети - пристигаме и купувам за което тръгва първо. Абсурд да няма по Великден.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Две компании са до Керкира и една до Лефкими. Първите са през 1,5 - 2 ч., с подпитване на място и купуване на билети и за връщане с отворени дати, цената пада наполовина. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Ами навсякъде проверих, цени за този период няма, както няма никакво разписание. И на мен ми е абсурдно да няма ферита, ама като ги знам гърците как стачкуват баш, когато не трябва... 😉

Ще проверявам през няколко дни, така или иначе групата все още се колебае къде и какъв вид да е настаняването.

Връзка към коментар
преди 10 минути , DaBo каза:

Ами навсякъде проверих, цени за този период няма, както няма никакво разписание. И на мен ми е абсурдно да няма ферита, ама като ги знам гърците как стачкуват баш, когато не трябва... 😉

Ще проверявам през няколко дни, така или иначе групата все още се колебае къде и какъв вид да е настаняването.

Обади се по телефона и питай най-добре. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 5 седмици по-късно ...

Ние като от другия край на БГ не сме ходили в Гърция много. Сега се отваря едно ходене до Нея Каликратея края на май да 2-3 дни, та мисля дали си струва. Някой с отзиви.

Връзка към коментар

В какъв смисъл дали си струва? Има и много по-хубави и автентични места в Гърция, ако за това питате. Но щом не сте ходили много, може и да ви хареса. Ако обичате да обикаляте, се разходете надолу по ръкавите, набележете си по-хубави и интересни места за следващите ходения.

Връзка към коментар

В смисъл приятно ли е мястото за 2 дни плаж, опитване на храна и напитки и разходки. Дестинацията е конкретна и не подлежи на промяна, но не е задължетелно да отидем. Затова питам дали си струва дългия път и съответната сума за ходене до там. Идеята е да комбинираме разходка с това се видя с дъщеря си, която ще е там за седмица по работа.  

Връзка към коментар

Изкарах един дълъг уикенд там, нищо особено, даже и таверните бяха умряла работа, в близост е пещерата Петралона и дотам. Прикачих и снимки, пред хотела имаше един хълм и от него съм снимал плажа.

Share2014-08-29-2a68787bb2ce583dd8d36d24afdf9b17c6c1eb11ec51eef94c2b8b6511cdbe9f-Picture_jpg.jpg

WP_20140828_003.jpg

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

ами поразходи се малко с google maps да видиш обстановката - типичната Северна Гърция, нищо забележително, на мен лично ми прилича на селата тип Китен с малко по-различна архитектура на къщите, пътят от Русе до там би си струвал единствено заради срещата с дъщеря ти 🙂

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
преди 14 часа, bad kid каза:

май няма за сега

това е сайтът https://www.intercity-buses.com/?wp=routes

Само да добавя, че тези автобуси тръгват от "Паралията", а до там така Depart from Larnaka Airport (Larnaca) Bus Stop
and get on bus route 425 towards Foinikoudes - Larnaka Marina (Larnaca)
Estimated journey duration is 00:25.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Йосиф Милчов

Обмислям уикенд с кацане в Ларнака с уиз в четвъртък вечерта и излитане от Пафос в неделя вечерта късно. Въпроса ми е как да разпредели дните 2 Ларнака и 1 Пафос или обратно?

Връзка към коментар
преди 23 минути , Йосиф Милчов каза:

Обмислям уикенд с кацане в Ларнака с уиз в четвъртък вечерта и излитане от Пафос в неделя вечерта късно. Въпроса ми е как да разпредели дните 2 Ларнака и 1 Пафос или обратно?

Ако идеята на пътуването е обикаляне, а не само плаж, Ларнака е на по-комуникативно място за пътуване до Никозия (примерно) с обществен транспорт.

Дни преди появата на ковида даже правихме day trip от Ларнака-Никозия-преминаване пеш на турската страна-с маршрутка до Кирения (Гирне) - с такси до Белапаис и обратно с тръгване от Ларнака с много ранен автобус към шест и нещо. Сега ще е жега. Има вариант и от турската част на Никозия до Фамагуста.
Самата Ларнака за няколко часа се разглежда, плажът не е кой знае какво.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Пафос е част от списъка на световното и културно наследство на Юнеско и има много за гледане в рамките на града, до към 11 часа по  това време на годината и после плаж . 

Колкото по - рано идете, толкова по - малко отблъскващ ( висока температура и влага ) ще е въздуха , който дишате . 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Ларнака я пропускайте с пълна газ. Според мене около Пафос си има достатъчно места за посещение плюс кратки плажчета, за да ви запълнят три дни.

Ние правихме нещо подобно преди време, но със сутрешни полети и веднага взехме от летището автобус за Пафос (е, автобусът се повреди на магистралата и чакахме в жегата друг да ни закара до Лимасол, пък после друг до Пафос, но си бяха експедитивни). Ларнака я бяхме разгледали набързо при предишно уикендово посещение, но още се чудя защо изобщо си правихме тоя труд. Наистина няма нищо там.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.